Σελίδες

2 Αυγ 2012

Πρόσω ολοταχώς για γενικευμένη σφαγή των λαϊκών δικαιωμάτων


Ξεκάθαρο μήνυμα ότι θα τηρήσουν τις δεσμεύσεις και θα φέρουν σε πέρας την αποστολή τους να υπηρετήσουν πιστά το στρατηγικό στόχο του κεφαλαίου στην Ελλάδα, της Ευρωπαϊκής Ενωσης, να πληρώσει ο λαός τα βάρη της καπιταλιστικής κρίσης προκειμένου να διασωθεί η πλουτοκρατία και να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα και η κερδοφορία των μονοπωλίων, έστειλαν οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί που στηρίζουν τη συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ, εγκρίνοντας ομόφωνα την άμεση εφαρμογή του νέου πακέτου μέτρων που εξαθλιώνουν το λαό. Παράλληλα, προκειμένου να περάσουν τα βάρβαρα μέτρα κλιμακώνουν τους εκβιασμούς και την ιδεολογική τρομοκρατία, ενώ σε προκαθορισμένους ρόλους οι εταίροι της κυβέρνησης εμπαίζουν ξεδιάντροπα το λαό αναπαράγοντας το παραμύθι της επαναδιαπραγμάτευσης, το οποίο προβάλλουν και τα άλλα λεγόμενα «αντιμνημονιακά» κόμματα.
Οι αποφάσεις της «τρικολόρ» κυβέρνησης κινούνται στο πλαίσιο της στρατηγικής

Εχουν βγει χοντρά μαχαίρια...


Οσο βαθαίνει η οικονομική κρίση του καπιταλισμού και όσο «αγκαλιάζει» ολοένα και περισσότερες καπιταλιστικές οικονομίες και μάλιστα ισχυρές, τόσο μεγαλώνουν και τα αδιέξοδα στη διαχείρισή της. Αλλά ταυτόχρονα οξύνονται στο έπακρο και οι ενδοϊμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί. Η όξυνσή τους, γίνεται ακόμη πιο φανερή από το γεγονός ότι ήδη κάποιες κυβερνήσεις αποδίδουν την αδυναμία διεξόδου από την κρίση, όχι σε αυτή καθεαυτή την αδυναμία διαχείρισής της αλλά στη λαθεμένη διαχείριση της κρίσης άλλων κρατών. Είναι βολική ερμηνεία από την άποψη ότι η διαπλοκή των καπιταλιστικών οικονομιών λόγω της έντασης της καπιταλιστικής διεθνοποίησης, όχι μόνο λόγω εξαγωγών-εισαγωγών εμπορευμάτων αλλά κυρίως κεφαλαίου, επιδρά στην όξυνση της κρίσης με δεδομένο το γεγονός ότι είναι γενικευμένη σε πολλές καπιταλιστικές οικονομίες. Ετσι, για παράδειγμα, ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα προειδοποίησε ότι η αμερικανική οικονομία θα αντιμετωπίσει τους επόμενους μήνες «θυελλώδεις καταστάσεις» εξαιτίας της κρίσης χρέους της Ευρώπης. «Δεν νομίζω, είπε, ότι οι Ευρωπαίοι θα αφήσουν το ευρώ να ολισθήσει, γι' αυτό όμως θα πρέπει να κάνουν ορισμένα αποφασιστικά βήματα. Περνάω πολύ χρόνο προσπαθώντας να βρω μαζί τους μια λύση, το ίδιο κάνει και ο Τιμ Γκάιτνερ». Πράγματι ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τ. Γκάιτνερ είχε στη Γερμανία συνάντηση με τον Γερμανό ομόλογό του Β. Σόιμπλε. Στην ανακοίνωση που εξέδωσαν οι δύο υπουργοί τονίστηκε η δέσμευση να γίνει «ό,τι είναι δυνατό» για την υπέρβαση της κρίσης στην Ευρωζώνη. Ο Μπ. Ομπάμα απευθύνεται στο εσωτερικό των ΗΠΑ και λέει

Εντείνονται οι συγκρούσεις και οι αντιπαραθέσεις ομάδων της «αντιπολίτευσης» στην Συρία


Κλιμακώνονται οι συγκρούσεις μεταξύ του κυβερνητικού στρατού και των ενόπλων της λεγόμενης αντιπολίτευσης, που στηρίζεται από τους ιμπεριαλιστές, στη Συρία, με επίκεντρο το Χαλέπι, καθώς οι «αντικαθεστωτικοί» θέλουν τον έλεγχο της οικονομικής πρωτεύουσας της χώρας, προκειμένου να τη χρησιμοποιήσουν σαν ορμητήριο. Συγκρούσεις που είναι το αποτέλεσμα των μεθοδεύσεων των ιμπεριαλιστών στην περιοχή. Στο Χαλέπι εξακολουθούν να ενισχύονται οι δυνάμεις της λεγόμενης αντιπολίτευσης, που όπως γνωστοποιήθηκε έχουν στην κατοχή τους πυραύλους εδάφους και άλλα βαρέα όπλα τα οποία απέκτησαν - σύμφωνα με πληροφορίες - μέσω της Τουρκίας, παρά το ότι τα ιμπεριαλιστικά κέντρα ισχυρίζονται ότι δεν ευθύνονται για τον εξοπλισμό τους. Δυνάμεις στην περιοχή συνεχίζει να συγκεντρώνει και ο κυβερνητικός στρατός. Ο Σύρος Πρόεδρος, Μπασάρ αλ Ασαντ, σε γραπτή δήλωσή του ανέφερε ότι στη μάχη του στρατού με τους «αντικαθεστωτικούς», τους οποίους χαρακτήρισε «εγκληματικές συμμορίες», θα κριθεί το παρόν και το μέλλον της χώρας. Παράλληλα, όπως έγινε γνωστό, «αντικαθεστωτικοί» εκτέλεσαν με συνοπτικές διαδικασίες οπαδούς της

Η «Αυγή», ο ... «Κινέζος»... και ο ΣΥΡΙΖΑ


Για άλλη μια φορά ο ΣΥΡΙΖΑ και τα στελέχη του πιάνονται με ...επιλεκτική ή ασθενή μνήμη. Συγκεκριμένα, ο Π. Τριγάζης, σε σχόλιο του στην χτεσινή «Αυγή» για να κρύψει τις θέσεις που διατύπωνε ο φορέας σχετικά με την πολιτική του Αμερικανού Προέδρου Ομπάμα για «τη διέξοδο από την κρίση», φαντασιώνεται ότι ο «Ριζοσπάστης» του διαστρεβλώνει τις θέσεις.
Αναφερόμενος σε πρωτοσέλιδο σχόλιο του «Ρ» που έλεγε: «Θυμάστε που ο ΣΥΡΙΖΑ καλούσε προεκλογικά τα κόμματα της σημερινής συγκυβέρνησης να ασπαστούν το "μοντέλο Ομπάμα" στη διαχείριση της κρίσης στάζοντας μέλι για τον Αμερικανό Πρόεδρο και την πολιτική του»,ο σχολιογράφος λέει «Ουδέν αναληθέστερο. Πού το είδε το "μέλι" ο "Ρ";». Και για να το στηρίξει επικαλείται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είχε προσκαλέσει στις προεκλογικές του συγκεντρώσεις το κίνημα «Occupy Wall street» που αντιπολιτεύεται τον Ομπάμα. Λέει ακόμα: « Δεν έχει διαβάσει ο "Ρ" τις αναλύσεις του ΣΥΡΙΖΑ για το χαρακτήρα της σημερινής παγκόσμιας καπιταλιστικής κρίσης που ξεκίνησε από τις ΗΠΑ το 2008;».
Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ κάνουν τον ...Κινέζο,

Σφαγή «με αίσθημα δικαιοσύνης»


Πιστεύουν ότι έχουν κάνει τόσο πολύ κιμά το μυαλό των ανθρώπων που ό,τι κι αν του σερβίρουν θα το καταπιεί αμάσητο.
Πετάνε ένα «εθνική ανάγκη» και αξιώνουν να τσακιστούν ζωές χωρίς να κουνηθεί φύλλο.
Ποντάρουν στο ότι ήδη έννοιες και έννοιες έχουν αποκτήσει άλλο περιεχόμενο. Τα παραδείγματα αρκετά, ορισμένα από τα χτεσινά:
-- «Εκπτώσεις»: Ηδη καταγράφεται και επίσημα η έκπτωση αναγκών. Είχε μετρηθεί και πρόσφατα στις εκλογές, όπου οι πνιγμένοι πιάστηκαν απ' τα μαλλιά τους κι αντί να καταψηφίσουν τους δυνάστες τους, τους έδωσαν τη δυνατότητα να κάτσουν πιο γερά στο σβέρκο τους. Η έκπτωση αναγκών τώρα καταγράφεται και στην κατάσταση που επικρατεί στην αγορά, όπου οι άνθρωποι αρκούνται να αγοράζουν ίσα ίσα τα απαραίτητα, αντί να παλεύουν για την κάλυψη όλων των σύγχρονων αναγκών τους.

Ο καπιταλισμός του ΣΥΡΙΖΑ!!!


Με... ιερή αγανάκτηση ο αρθρογράφος της εφημερίδας «ΑΥΓΗ» Δ. Χρήστου αναρωτιέται: «Τι σόι καπιταλισμός είναι αυτός;», με αφορμή τις διαδικασίες ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας από την κυβέρνηση. Σε άρθρο του με τίτλο «Καπιταλισμός ζούγκλα, χωρίς κανόνες και διαιτητή!» αναφέρει: «Ετσι γίνονται οι αποκρατικοποιήσεις στην ΕΕ; Δεν υποχρεούνται τα κράτη - μέλη να διενεργούν διεθνείς διαφανείς διαγωνισμούς για την ισονομία, τον υγιή ανταγωνισμό και την προστασία του δημοσίου συμφέροντος; Τι σόι καπιταλισμός είναι αυτός, χωρίς κανέναν κανόνα και κανέναν επίσημο διαιτητή; Ούτε στην εποχή του Γέλτσιν όπου οι κλέφτες - ολιγάρχες διαμοίραζαν νύχτα τα ιμάτια των περιουσιακών στοιχείων της ΕΣΣΔ δεν γίνονταν (που λέει ο λόγος) τέτοια πράγματα. Δεν μιλάμε για συμφωνίες μεταξύ δύο ιδιωτικών μερών. Εδώ έχουμε να κάνουμε με γκανγκστερικό ξεπούλημα εθνικής περιουσίας».
Η αγωνία του λοιπόν είναι το πώς «με κανόνες και διαιτητή» θα γίνει η

Ανακοίνωση του ΚΚΕ για τις νέες τρομοκρατικές απολύσεις στη Χαλυβουργία Ελλάδας

Το ΚΚΕ καταγγέλλει στο λαό τις έξι νέες τρομοκρατικές - εκδικητικές απολύσεις πρωτοπόρων αγωνιστών χαλυβουργών από τον μεγαλοκαπιταλιστή Μάνεση, προκειμένου να πλήξει το ανυπότακτο ταξικό τους φρόνημα. Καθόλου τυχαίο δεν είναι ότι στο στόχαστρο της απόλυσης η μεγαλοεργοδοσία και οι συνεργάτες της έβαλαν τους έξι εργάτες που συνέλαβαν οι δυνάμεις καταστολής κατά την διάρκεια της βίαιης εφόδου τους στην πύλη του εργοστασίου με εντολή εισαγγελέα και του πρωθυπουργού. Ανάμεσα στους 6 απολυμένους πρωτοπόρους χαλυβουργούς είναι ένα μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Σωματείου και δύο αναπληρωματικά μέλη.

Η αχαλίνωτη επιθετικότητα του Μάνεση, η επίδειξη μίσους των διευθυντών και των τραμπούκων του κατά των ηρωικών χαλυβουργών έχει την κάλυψη και τη στήριξη της συγκυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ, συνολικά του κρατικού μηχανισμού, των καναλιών και των εφημερίδων που υπηρετούν την πλουτοκρατία.

ΕΡΓΟΔΟΣΙΑ «ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΑΣ» Προχώρησε σε τρομοκρατικές και εκδικητικές απολύσεις


  • Απέλυσε μέλος του ΔΣ του Σωματείου, δύο αναπληρωματικά μέλη και τρεις πρωτοπόρους εργάτες
  • Μηνύσεις σε δεκάδες εργάτες από τον διευθύνοντα σύμβουλο και απεργοσπάστες
  • Στόχος, να πλήξει το Σωματείο και να επιβάλει καθεστώς τρομοκρατίας

Σε τουλάχιστον έξι τρομοκρατικές και εκδικητικές απολύσεις με ταυτόχρονη απαίτηση να μην τους καταβάλει αποζημίωση προχώρησε, χτες, η εργοδοσία της «Ελληνικής Χαλυβουργίας» σε βάρος ενός μέλους του Σωματείου, δύο αναπληρωματικών μελών και τριών πρωτοπόρων εργατών, με άμεσο στόχο να πλήξει τη διοίκηση του Σωματείου και να επιβάλει καθεστώς τρομοκρατίας στο εργοστάσιο.

Οι βιομήχανοι απαιτούν ενίσχυση ...


Στην επιστολή προς τον πρόεδρο της Κομισιόν, Μ. Μπαρόζο, που έστειλε ο πρόεδρος του ΣΕΒ, ισχυρίζεται ότι «οι πολιτικές που ακολουθούνται σήμερα δεν οδηγούν σε έξοδο από την κρίση». Λέει ακόμη ότι «λιγότερο από το 15% του συνόλου των κεφαλαίων διάσωσης διοχετεύτηκαν στην πραγματική οικονομία». Κάνει λόγο για «μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος» και μιλά για «μια οικονομία σε φάση αποεπένδυσης σε όλους τους κύριους τομείς δραστηριότητας, (λιανεμπόριο, βιομηχανία, ενέργεια, χρηματοοικονομικά, κοινή ωφέλεια) και η οποία αδυνατεί να βελτιώσει περαιτέρω την ανταγωνιστικότητά της διότι στερείται ρευστότητας, δυνατότητας δανεισμού...». Ο ΣΕΒ, ουσιαστικά απαιτεί μέτρα για επενδύσεις. Θέλουν κρατική χρηματοδότηση, γι' αυτό και το παράπονο ότι πήραν λιγότερο από το 15% του συνόλου των κεφαλαίων διάσωσης και βεβαίως πάμφθηνους εργαζόμενους (ας θυμηθούμε την απαίτησή του για μείωση του λεγόμενου μέσου μισθού, των εργοδοτικών εισφορών),

Μη μας ξεγελά το καλοκαίρι ...


Ψάχνουν να δουν τι θα κάνουν. Τα σενάρια διάφορα από τη στιγμή που ο Ντράγκι είπε ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα κάνει τα πάντα για το ευρώ. Μέχρι το ευρωομόλογο, μέχρι ότι θα κόψουν χρήμα στο τέλος όπως οι Αμερικάνοι, λένε τα σενάρια. Κάποιοι από τους καπιταλιστές θα χάσουν, άλλοι θα κερδίσουν, γι' αυτό και το σκληρό παζάρι, ανάλογα βεβαίως με τα σενάρια. Αλλά έτσι παίζεται το παιχνίδι του κέρδους. Δεν κερδίζουν όλοι οι καπιταλιστές πάντα. Κι αυτό είναι ένα από τα μεγάλα σαράκια του καπιταλισμού.
Αν έχουν ένα ενδιαφέρον οι σχετικές εξελίξεις, αυτό είναι κύρια ως προς το τι θα χάσουν οι εργαζόμενοι. Γιατί σ' αυτήν την εξέλιξη για τους εργαζόμενους προβλέπεται μόνο να χάνουν. Αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο οι καπιταλιστές ξεπερνούν τις κρίσεις τους.
Με αυτό το δεδομένο, η θέση «κανένα κλάμα για την καπιταλιστική κρίση, τα πάντα για την ανατροπή της εξουσίας των καπιταλιστών και του συστήματός τους» είναι αυτή που αξίζει να διακηρυχθεί.