Σελίδες

26 Ιουλ 2012

Είμαστε όλοι κατά του φασισμού;


Η υπόθεση της αθλήτριας με το Autan πήρε, όπως ήταν αναμενόμενο, πολιτικές διαστάσεις. Η τιμωρία της έγινε αφορμή για να βγουν ξανά στην επιφάνεια οι γνωστές ακροδεξιές (τσιριχτές) φωνές, οι οποίες ούτε λίγο ούτε πολύ προσπάθησαν να υποβαθμίσουν το ρατσιστικό περιεχόμενο του σχολίου της και να μιλήσουν στην ουσία για πολιτική δίωξη. Σε κάθε περίπτωση η ιστορία της αθλήτριας έγινε ευκαιρία να αναζωπυρωθεί ο μύθος που θέλει την Χρυσή Αυγή να είναι το μόνο κόμμα εκτός του πολιτικού κατεστημένου, το κόμμα που όλοι πολεμούν γιατί το φοβούνται. Η Βούλα είναι, όπως δείχνουν οι διαδικτυακές της κινήσεις, οπαδός της Χ.Α. Όμως το πρόβλημα δεν είναι αυτό. Η Βούλα είναι απλά κομίστρια μιας αντίληψης που τείνει να γίνει κυρίαρχη στον τόπο μας. Ενός ρατσισμού που καλλιεργήθηκε και μέσα από τον αθλητισμό. Η περιβόητη «ελληνική ψυχή» που κερδίζει μετάλλια και τρόπαια ήταν πάντα ο εθνικός μύθος

ΣΥΡΙΖΑ: Σκορπάει αυταπάτες για τους ενδοαστικούς συμβιβασμούς


Καλεί το λαό να κάνει σημαία του τις αποφάσεις που πάρθηκαν στην τελευταία σύνοδο της ΕΕ
Δηλωτικά των αντιφάσεων στις οποίες παραδέρνει εξαιτίας της στρατηγικής του υπέρ της ΕΕ, αλλά και της προσπάθειας να ενσωματώσει το λαό, ήταν όσα είπε στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ κατά την παρουσίαση πρότασης νόμου που αφορά στα υπερχρεωμένα νοικοκυριά.
Ο Αλ. Τσίπρας κατήγγειλε ότι «κάποιες τράπεζες ανακεφαλαιοποιούνται επιλεκτικά με δημόσιο δανεικό χρήμα για να διασώσουν την κεφαλαιακή επάρκειά τους και τους ανεπαρκείς ιδιοκτήτες και μεγαλομετόχους τους»,όταν το κόμμα του δηλώνει καθαρά υπέρ της ανακεφαλαιοποίησης.

Η απανθρωπιά και η χυδαιότητα του καπιταλισμού


Στην κρίση του, όταν χάνει κάθε πρόσχημα, ο καπιταλισμός εμφανίζει όλο το μέγεθος της απανθρωπιάς, του κυνισμού, της σαπίλας και της ανήθικης δυσωδίας του. Χαρακτηριστικά που λαμβάνουν τεράστιες διαστάσεις όταν οι αστικές κυβερνήσεις και τα ΜΜΕ τους «διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους» για το «δικαίωμα» στην εργασία... όταν πρόκειται να σπάσουν απεργίες, όπως στην περίπτωση της «Χαλυβουργίας».
Στη γειτονική Ιταλία το κεφάλαιο εμφανίζεται ακόμη πιο «εφευρετικό» στην καταβαράθρωση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Εκεί, όπως αναμεταδίδουν τα ειδησεογραφικά πρακτορεία, η πολυεθνική «Nestle» «πρότεινε» στους εργάτες της βιομηχανίας «Perugina» μείωση ωραρίου, υποσχόμενη σε αντάλλαγμα... να προσλάβει τα παιδιά τους!

Στο «ζενίθ» οι αντιθέσεις εντός και εκτός Ευρωζώνης


Τακτικισμοί και αντεγκλήσεις στο φόντο της βαθιάς καπιταλιστικής κρίσης
Κλιμακώνονται οι τακτικισμοί ανάμεσα στα κράτη - μέλη της Ευρωζώνης, στο φόντο των ισχυρών ανταγωνισμών και των φυγόκεντρων τάσεων που γεννά το βάθεμα της καπιταλιστικής κρίσης. Από αυτή τη σκοπιά πρέπει να ερμηνευτούν και οι δηλώσεις του αντικαγκελάριου της Γερμανίας Φ. Ρέσλερ, ο οποίος επέμεινε και χτες ότι το κόστος της Γερμανίας και συνολικά της Ευρωζώνης από μια ενδεχόμενη αποχώρηση της Ελλάδας, δεν είναι πλέον τόσο«τρομακτικό».
Οι δηλώσεις του, όπως και άλλων αξιωματούχων της ζώνης του ευρώ, αποτελούν ταυτόχρονα μέσο πίεσης στον ελληνικό και τους άλλους λαούς να δεχτούν τη σφαγή τους, προκειμένου να μακροημερεύσει η λυκοσυμμαχία των μονοπωλίων στη σημερινή της μορφή. Ο Φ. Ρέσλερ είχε δηλώσει τις προάλλες στο δημόσιο

Πάλη για τις σύγχρονες ανάγκες


 «Πάνω απ' όλα, πρέπει να καταλάβουν ορισμένοι ότι οι μαξιμαλιστικές διεκδικήσεις που μπορούσαν να παρουσιάζονται και να είναι, τέλος πάντων, μέχρι και συζητήσιμες πριν από 4 - 5 χρόνια, σήμερα φαίνονται εξωπραγματικές». Αυτό δήλωσε, τις προάλλες, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, με αφορμή την απεργία των Χαλυβουργών. Τι θεωρεί «μαξιμαλισμό» η κυβέρνηση; Το αίτημα να έχουν δουλειά όλοι οι εργαζόμενοι, που απολύθηκαν επειδή δεν χωράνε στα επιχειρηματικά σχέδια της εργοδοσίας για διατήρηση και αύξηση της κερδοφορίας της. Να αμείβονται οι εργαζόμενοι με αξιοπρεπείς μισθούς και να μην παίζουν τη ζωή τους κορόνα γράμματα στο εργοστάσιο. Να μην επιβληθεί η εκ περιτροπής εργασία, που οδηγεί την εργατική οικογένεια να έχει ψωμί στο τραπέζι τις μισές μέρες της βδομάδας και τις υπόλοιπες όχι.
Η κυβέρνηση έχει ακέραιη την ευθύνη για την επίθεση στους απεργούς και τις αυθαιρεσίες του Μάνεση. Από τη σκοπιά της πλουτοκρατίας κρίνει τα αιτήματα των απεργών. Για το κεφάλαιο είναι ανήκουστο οι εργάτες να διεκδικούν αξιοπρεπείς συνθήκες δουλειάς και αμοιβής, να αντιπαλεύουν τα μέτρα που τους χαντακώνουν. Πολύ περισσότερο, είναι απαγορευτικό να γαλουχούνται και να γαλουχούν με το σύνθημα «εργάτη μπορείς χωρίς αφεντικά», που είναι η πηγή της αντοχής τους, ο εμπνευστής της τιτάνιας μάχης τους, της πρωτοφανούς αλληλεγγύης που δέχονται. Σε συνθήκες κρίσης, η κυβέρνηση στην Ελλάδα και σε όλο τον καπιταλιστικό κόσμο είναι εδώ για να διασφαλίσει ότι θα προχωρήσουν

Οι «αντιμνημονιακοί» ... υπογράφουν μείωση μισθών


«Αλλεργία» και «αποστροφή» στο θεσμό των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας εντοπίζει στο ΠΑΜΕ η πλειοψηφία της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων (ΟΙΥΕ) ΠΑΣΚΕ - ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ και ΔΑΚΕ, επειδή η ΔΑΣ (η παράταξη που στηρίζεται από το ΠΑΜΕ) κατήγγειλε χτες το έγκλημα που αποφάσισαν να διαπράξουν αυτές οι παρατάξεις από κοινού με την εργοδοσία, υπογράφοντας τις επόμενες μέρες νέα κλαδική ΣΣΕ στο εμπόριο με μείωση μισθών! Η πλειοψηφία της ΟΙΥΕ με χτεσινή της ανακοίνωση αναπαράγει τη γνωστή συνταγή των χυδαίων επιχειρημάτων ότι «το ΠΑΜΕ εμμένει να επενδύει στη θεωρία της εξαθλίωσης» και ότι μια σειρά Ομοσπονδίες που συσπειρώνονται στις γραμμές του δεν έχουν υπογράψει συμβάσεις με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να παίρνουν μισθούς εξαθλίωσης.
Βεβαίως, δεν είναι η πρώτη φορά που η πλειοψηφία της ΟΙΥΕ χρησιμοποιεί αυτές τις αθλιότητες. Κάθε φορά που χάραζε γραμμή υποχώρησης στο όνομα της «ανταγωνιστικότητας», δηλαδή στο όνομα της θωράκισης της κερδοφορίας των επιχειρηματιών, κάθε φορά που παραχωρούσε δικαιώματα και κατακτήσεις των εργαζομένων, επιτιθόταν με ανάλογα επιχειρήματα στις ταξικές δυνάμεις, ακριβώς επειδή έμπαιναν εμπόδιο στα βρώμικα σχέδιά της.

ΤΟ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΤΗΣ Β. ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΥ


Στην καλλιέργεια εθνικής υπεροψίας και εθνικισμού η αιτία
Σε σχόλιό του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει για την απαράδεκτη συμπεριφορά της Βούλας Παπαχρήστου και τον αποκλεισμό της από τους Ολυμπιακούς Αγώνες:
«Μία βασική αιτία που γεννά τέτοιες απαράδεκτες συμπεριφορές, όπως της Β. Παπαχρήστου, είναι ο εθνικισμός και η εθνική υπεροψία, που καλλιεργούνται γενικότερα και ιδιαίτερα στο χώρο του αθλητισμού. Ο αποκλεισμός της από τους Ολυμπιακούς Αγώνες δεν αντιμετωπίζει από μόνος του το πρόβλημα. Η ουσιαστική του αντιμετώπιση προϋποθέτει πρώτα απ' όλα διαπαιδαγώγηση που θα καλλιεργεί τη φιλία και την αλληλεγγύη ανάμεσα στους λαούς, άρα προϋποθέτει αθλητισμό σε εντελώς διαφορετική βάση από το σημερινό του εμπορίου, της ντόπας και της κερδοφορίας του κεφαλαίου».

Με τον αποκλεισμό της από τους φετινούς Ολυμπιακούς Αγώνες πλήρωσε τελικά η Ελληνίδα αθλήτρια του τριπλούν Βούλα Παπαχρήστου την απαράδεκτη ενέργειά της να ανεβάσει σε λογαριασμό της που διατηρεί σε λεγόμενη ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης ένα ρατσιστικού περιεχομένου μήνυμα.

Πρωτοσέλιδο «περιβόλι»...


 «Περιβόλι» και εξόχως αποκαλυπτικό το χτεσινό πρωτοσέλιδο της «Αυγής». Γράφει μεταξύ άλλων:
 «ΣΥΡΙΖΑ: Η συγκυβέρνηση των τριών μετέθεσε την "επαναδιαπραγμάτευση" στη Δευτέρα Παρουσία». Επιβεβαιώνεται, δηλαδή, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ο πλέον υπέρμαχος της «επαναδιαπραγμάτευσης» του μνημονίου, του οποίου την ακύρωση ζητούσε πριν από τις εκλογές της 6ης Μάη για να τρυγίσει ψήφους. Τώρα, ζητάει αυτά που έλεγαν πριν από τις εκλογές οι σημερινοί κυβερνητικοί συνεταίροι, τους οποίους τότε κατήγγειλε σαν «μνημονιακούς»! Γράφει σε άλλο σημείο: «Τον Μάρτιο "κλότσησαν" την παράταση της αποπληρωμής». Η «Αυγή» αναφέρεται σε πρόταση του ΔΝΤ για παράταση της αποπληρωμής του τελευταίου δανείου σε 10 με 12 χρόνια.

Συνυπεύθυνοι...

Στη ΔΗΜ.ΑΡ. πρέπει να αντιληφθούν ότι δεν μπορούν να κοροϊδέψουν κανέναν παριστάνοντας την αντιπολίτευση στον ...εαυτό τους. 
Το λέμε γιατί χτες ο υπεύθυνος ευρωπαϊκής και εξωτερικής πολιτικής του κόμματος Γ. Γεωργάτος, έκανε μια δήλωση σχετικά με την υποβάθμιση της οικονομικής προοπτικής ευρωπαϊκών κρατών και περιφερειών από τον οίκο «Moody's», όπου μεταξύ άλλων ανέφερε: «Είναι εδώ και καιρό φανερό ότι τα αποσπασματικά πυροσβεστικά μέτρα και η παρατεινόμενη περιοριστική πολιτική που επιβάλλουν οι δεξιές συντηρητικές κυβερνήσεις στην Ευρώπη, αναπαράγουν και βαθαίνουν το αδιέξοδο, χωρίς να αποκαθιστούν την περίφημη "εμπιστοσύνη" των αγορών. Χρειάζεται διαφορετικό πολιτικό σχέδιο για αλληλέγγυα αντιμετώπιση της κρίσης, με ευρωομόλογο αμοιβαιοποίησης του χρέους, επιβολή ρυθμιστικού πλαισίου και φορολόγηση των