Σελίδες

25 Ιουλ 2012

Εισήγηση στη Γενική Συνέλευση του Σωματείου της Ελληνικής Χαλυβουργίας 25-7-2012


ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΑΣ
“ Η ΕΝΟΤΗΤΑ”
Ασπρόπυργος, 25.7.2012

Συνάδελφοι
Στη σημερινή μας συνέλευση θέλουμε να συζητήσουμε όλοι μαζί, όπως κάνουμε από την αρχή του αγώνα μας, για το πώς συνεχίζουμε με βάση τις νέες εξελίξεις.
Μέχρι τώρα χωρίς τη σημερινή έχουμε κάνει 18 συνελεύσεις. Αυτό αποτελεί την καλύτερη απάντηση σε όλους αυτούς που συκοφαντούνε τον αγώνα μας, λέγοντας “ότι είναι υποκινούμενος”, “ότι δεν αποφασίζουν οι ίδιοι Χαλυβουργοί, αλλά άσχετοι με τη Χαλυβουργία”, “ότι οι Χαλυβουργοί εκβιάζονται από το ΔΣ του σωματείου για να απεργούν” και άλλα.

Καλλιεργούν επιζήμιες αυταπάτες



Με κάθε μέσο που διαθέτει, η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ πασχίζει να κρύψει ότι η πολιτική της πρόταση καταλήγει για το λαό από άλλο δρόμο στο ίδιο σημείο με αυτήν της συγκυβέρνησης. Κι αυτό συμβαίνει αντικειμενικά, απ' τη στιγμή που διαμορφώνεται στο έδαφος της αναγνώρισης των μονοπωλίων ως μοχλού ανάπτυξης, της διαχείρισης της αστικής εξουσίας και της αποδοχής της ευρωενωσιακής λυκοσυμμαχίας ως μονόδρομου, έξω απ' τον οποίο καραδοκεί δήθεν το χάος για το λαό. Προσδοκώντας να του ανατεθεί αναβαθμισμένος ρόλος στην αστική διαχείριση, ο ΣΥΡΙΖΑ, με λεονταρισμούς και πυροτεχνήματα, αποπροσανατολίζει το λαό και του καλλιεργεί συστηματικά επιζήμιες αυταπάτες. Για παράδειγμα, δημαγωγεί ασύστολα με αφορμή την έλευση της τρόικας και περιορίζει την κριτική του στα φυσικά πρόσωπα που την απαρτίζουν, για να μένει στο απυρόβλητο η Ευρωένωση, την οποία, μαζί και το ΔΝΤ, εκπροσωπούν οι «τροϊκανοί».
Ο Αλ. Τσίπρας επαίρεται ότι «αρνηθήκαμε να τους συναντήσουμε», καλώντας την κυβέρνηση «επιτέλους να καταλάβει ότι δεν έχει καμία απολύτως δουλειά να συνδιαλέγεται με τρεις υπαλλήλους εντεταλμένους να υλοποιήσουν ένα αποτυχημένο πρόγραμμα». Κρύβει απ' το λαό ότι οι συγκεκριμένοι συγκαταλέγονται στο πολιτικό προσωπικό του κεφαλαίου και ελέγχουν την πορεία υλοποίησης μιας πολιτικής που σε επίπεδο ΕΕ έχει συνομολογηθεί και εφαρμόζεται απαρέγκλιτα σε όλα τα κράτη μέλη από κυβερνήσεις που εκπροσωπούν τα συμφέροντα των μονοπωλίων.

Τελευταία σοβιετικα κράτη και άλλες ...μαλθακίες

Με νέο βλακωδες άρθρο επανέρχεται ο πιστός υπάλληλος του συστήματος Κ.Στούπας στο capital.gr για να μας θυμίσει τα περί "τελευταίου σοβιετικού κράτους" που καταρρέει...
Επειδη βαριέμαι και δεν έχει και νόημα να αναλύουμε μια τόσο βλακώδη και ολοφάνερης προέλευσης και στοχευσης θεωρία θα πώ μόνο αυτό.
 Στην Ελλάδα εξακολουθούμε και ποτέ δεν σταματήσαμε να είμαστε σε καθεστώς καπιταλιστικής ιδιοκτησίας. Αν ονομάζουμε "σοβιετικό κράτος" την Ελλάδα του ΠΑΣΟΚ, τότε ακόμη και η Αμερική, η Γερμανία ή η Σουηδία(ειδικά της ίδιας εποχής) ήταν πολύ πιο "σοβιετικά κράτη" από το δικό μας. Επομενως ας κόψουν τις εντυπωσιακές εξυπνάδες τύπου ΚΛΙΚ του '80 για να μπερδέψουν μυαλά

Αντεργατικό παραλήρημα... και διαστρέβλωση της πραγματικότητας


Σε αντεργατικό παραλήρημα επιδόθηκε χτες το πρωί από τη ΝΕΤ ο αναπληρωτής υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού, Κ. Τζαβάρας, με αφορμή τα όσα συμβαίνουν στη Χαλυβουργία. 
Χωρίς ίχνος στοιχειώδους σεβασμού απέναντι σε εργαζόμενους που επί εννέα μήνες υπερασπίζονται τα δικαιώματά τους και την αξιοπρέπεια του συνόλου της εργατικής τάξης, ο υπουργός είπε τα εξής:
«Τίθεται ζήτημα της προστασίας του ελεύθερου φρονήματος του εργαζόμενου (...)

Ποιος ευθύνεται για την Εκπαίδευση;


Οι συζητήσεις και η διαμάχη γύρω από τον τρόπο που παρουσιάζονται οι φθόγγοι στο νέο βιβλίο Γραμματικής των τελευταίων τάξεων του Λυκείου, έχουν απλωθεί στον έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο, με αφορμή ένα άρθρο μιας δασκάλας μέλους του συλλόγου εκπαιδευτικών «Αλέξανδρος Δελμούζος». Δε θα σταθούμε στην ουσία αυτής της συζήτησης, που η ρίζα της πρέπει να αναζητηθεί σε αρκετές δεκαετίες πίσω, σε στάδια απλοποίησης που υπέστη η γλώσσα μας (όχι κατ' ανάγκη πάντα σωστά) και μαζί της οι φθόγγοι που προφέρουμε και κατ' επέκταση και η Γραμματική που αποτυπώθηκε σ' αυτή που γνωρίζουμε σήμερα από τον Τριανταφυλλίδη... Αυτή η συζήτηση όμως έχει προκαλέσει ποικίλα σχόλια για τους ίδιους τους εκπαιδευτικούς και την Εκπαίδευση.
Ανάμεσα στα σχόλια που έχουν γραφτεί, είναι και αυτά που συμπυκνώνει με χτεσινό άρθρο στην «Καθημερινή» ο Π. Μανδραβέλης, που επαναφέρουν το θέμα της «αξιολόγησης» των εκπαιδευτικών. Λίγο πολύ, λένε διάφοροι και μαζί τους ο

Το κεφάλαιο εντείνει την εκμετάλλευση και την καταστολή


Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΚΣ της ΚΝΕ για την επέτειο από τη δολοφονία της Σ. Βασιλακοπούλου
Για τα 32 χρόνια από τη δολοφονία της Σωτηρίας Βασιλακοπούλου, εξέδωσε ανακοίνωση το Γραφείο Τύπου του ΚΣ της ΚΝΕ, η οποία έχει ως εξής:
«Στις 28 Ιούλη, συμπληρώνονται 32 χρόνια απ' τη δολοφονία της Σωτηρίας Βασιλακοπούλου απ' τη μεγαλοεργοδοσία έξω από το εργοστάσιο της ΕΤΜΑ. Η Σωτηρία Βασιλακοπούλου ήταν μέλος της ΚΝΕ και φοιτήτρια της Παντείου. Δολοφονήθηκε την ώρα που μοίραζε προκηρύξεις στους εργάτες και τις εργάτριες της ΕΤΜΑ. Οι εντολές της εργοδοσίας ήταν ρητές: "Να μην πάρουν οι εργάτες προκηρύξεις του ΚΚΕ. Για κανένα λόγο...". Με ευθύνη της αστυνομίας και της εργοδοσίας ένα από τα λεωφορεία της εταιρείας πέφτει πάνω στη Σωτηρία, την τσακίζει με τις πίσω ρόδες και φεύγει.

Οι λαοί να ματαιώσουν ένα νέο ιμπεριαλιστικό πόλεμο


Η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, με επιστολή της προς την Κάθριν Αστον, Υπατη Εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας, καταδικάζει την επικίνδυνη κλιμάκωση της ιμπεριαλιστικής επέμβασης ΕΕ - ΗΠΑ - ΝΑΤΟ στη Συρία, που δημιουργεί προϋποθέσεις για γενικευμένη σύρραξη στην ευρύτερη περιοχή. Τονίζει ταυτόχρονα ότι οι εξελίξεις στη Συρία είναι αποκλειστικά υπόθεση του λαού της και απαιτεί να σταματήσουν οι επεμβάσεις ΕΕ - ΗΠΑ - ΝΑΤΟ σε Συρία και Ιράν, να αρθούν άμεσα οι κυρώσεις της ΕΕ ενάντια στις χώρες αυτές και τους λαούς τους, να μη συρθεί η Ελλάδα στους νέους ιμπεριαλιστικούς πολέμους.
Στην επιστολή τους, οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ, Γιώργος Τούσσας και Μπάμπης Αγγουράκης επισημαίνουν τα εξής:
«Η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ καταδικάζει την επικίνδυνη κλιμάκωση της ιμπεριαλιστικής επέμβασης ΕΕ - ΗΠΑ - ΝΑΤΟ στη Συρία και την ευρύτερη περιοχή. Το πρόσφατο εγκληματικό, τρομοκρατικό χτύπημα στη Δαμασκό που προκάλεσε το θάνατο του υπουργού Αμυνας, Νταούντ Ράτζιχα, και άλλων

Αποφάσισαν σφαγή των μισθών χιλιάδων εμποροϋπαλλήλων


ΠΑΣΚΕ, ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ (ΣΥΡΙΖΑ) και ΔΑΚΕ προχωρούν στην υπογραφή κλαδικής σύμβασης με μείωση μισθών στο εμπόριο
Το έγκλημα, που από καιρό είχε σχεδιαστεί με τη συμμετοχή της, αποφάσισε να ολοκληρώσει η πλειοψηφία της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας καθώς προχωρά στην υπογραφή νέας Κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης στο εμπόριο με μείωση των μισθών, ικανοποιώντας έτσι τις απαιτήσεις των μεγαλοεργοδοτών, για τσάκισμα μισθών και δικαιωμάτων των χιλιάδων εμποροϋπαλλήλων.
Η απόφαση για την ολοκλήρωση του εγκλήματος πάρθηκε στη χτεσινή συνεδρίαση της διοίκησης της Ομοσπονδίας, στην οποία σαν ένα «σώμα» ΠΑΣΚΕ - ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ - ΔΑΚΕ αποφάσισαν να «συνδράμουν» στη θωράκιση της κερδοφορίας των μεγαλοεργοδοτών με τη μείωση των μισθών των εμποροϋπαλλήλων. Το ποσοστό των μειώσεων, όπως ομολόγησε στο κλείσιμο της συνεδρίασης ο γραμματέας της Ομοσπονδίας Θ. Βασιλόπουλος - στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ και επικεφαλής της ΑΠ στη ΓΣΕΕ - θα κυμαίνεται από 6% έως 18%, όπως κατήγγειλαν τα στελέχη της «Δημοκρατικής Αγωνιστικής Συνεργασίας» (στηρίζεται από το ΠΑΜΕ) που καταψήφισαν την πρόταση.

Ο Α. Σαμαράς κήρυξε ανοικτά τον πόλεμο κατά των εργαζομένων που σηκώνουν κεφάλι



Μαστίγιο στους εργάτες για να σωθούν τα αφεντικά

Η επίθεση στη «Χαλυβουργία» μονοπώλησε σχεδόν την ομιλία Σαμαρά στην ΚΟ της ΝΔ, δείχνοντας το φόβο και το μίσος τους για τους ταξικούς αγώνες

Αποφασισμένη να χρησιμοποιήσει το «μαστίγιο» της κρατικής βίας και της καταστολής για να τσακίσει τους αγώνες των εργατών και του λαού και να εγγυηθεί την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων, εμφανίζεται, διά στόματος του πρωθυπουργού η τρικομματική κυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ, που κλιμακώνει τον πόλεμο.
Με την πρωτοφανή, βρώμικη και συκοφαντική επίθεση που εξαπέλυσε χτες κατά των ηρωικών απεργών της «Χαλυβουργίας», επιβεβαίωσε περίτρανα ότι ο πραγματικός στόχος είναι συνολικά η εργατική τάξη. Ξεκαθάρισε ταυτόχρονα ότι η κατεδάφιση των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων και το τσάκισμα των εργατικών αγώνων με κάθε μέσο, είναι ειλημμένη απόφαση της συγκυβέρνησης και προϋπόθεση για την ανάκαμψη, την επανεκκίνηση της κερδοφορίας των μονοπωλίων και την «προσέλκυση των επενδύσεων».

Τα ΜΑΤ στην υπηρεσία του Μάνεση ...


Με εντολή της συγκυβέρνησης που απροκάλυπτα παίζει το παιχνίδι του Μάνεση, διεκόπη η κυκλοφορία της Εθνικής Οδού Αθηνών - Κορίνθου τρεις φορές και έβγαλαν τα φορτηγά από το εργοστάσιο στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας. Νέα Γενική Συνέλευση των χαλυβουργών σήμερα
Στην αστυνομοκρατούμενη πλέον «Χαλυβουργία Ελλάδας», εντός κι εκτός του εργοστασίου, μετά την προχτεσινή διπλή βάρβαρη επίθεση των ΜΑΤ κατά των χαλυβουργών, η κυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ φροντίζει να ικανοποιεί κάθε επιθυμία του επιχειρηματία Ν. Μάνεση προκειμένου να αυξάνει τα κέρδη του και ταυτόχρονα προσπαθεί να κάμψει τον αγώνα των απεργών.
Εφτασε στο σημείο αυτή η κυβέρνηση, διαμέσου των αρμοδίων υπουργείων, να διακόπτει την κυκλοφορία των οχημάτων ανά τακτά χρονικά διαστήματα την Εθνική Οδό Αθηνών - Κορίνθου, στο ύψος της διασταύρωσης των ΕΛΠΕ, ώστε να μπορούν απρόσκοπτα οι νταλίκες του μεγαλοβιομήχανου να μπαίνουν στο εργοστάσιο και να φορτώνουν το εμπόρευμα που βρίσκεται αποθηκευμένο στις

Τροχιοδρομικοί 1929 – Χαλυβουργοί 2012. Απεργοσπάστες, «διαμεσολαβητές» και ταξική συνείδηση


Η απεργία που κήρυξε ο «Σύνδεσμος Τροχιοδρομικών και Αυτοκινητιστών Α.Π.Π.» στις αρχές Δεκέμβρη του 1929 στην Αθήνα, έχει μερικές ομοιότητες με τον ηρωικό απεργιακό αγώνα των εργατών της «Ελληνικής Χαλυβουργίας» στον Ασπρόπυργο, ειδικά όσο αφορά τον ρόλο που έπαιξαν οι πάντα πρόθυμοι –σε αυτές τις περιπτώσεις- απεργοσπάστες. 
Έχει και μια μεγάλη, πολύ σημαντική διαφορά, που θα δούμε όμως στο τέλος της ιστορίας μας.

Εκδήλωση μνήμης για τη Σωτηρία Βασιλακοπούλου


Την Πέμπτη 26 Ιούλη η εκδήλωση μνήμης για τη συμπλήρωση 32 χρόνων από τη δολοφονία της Κνίτισσας φοιτήτριας
Η πύλη της ΕΤΜΑ, εκεί που 32 χρόνια πριν δολοφονήθηκε η Κνίτισσα Σωτηρία Βασιλακοπούλου, θα είναι το σημείο συνάντησης εργαζόμενων και νέων, στην εκδήλωση που συνδιοργανώνουν η Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Κλωστοϋφαντουργίας Ιματισμού Δέρματος, το Συνδικάτο Κλωστοϋφαντουργίας Ιματισμού Δέρματος Ν. Αττικής και οι επιτροπές αγώνα Παντείου του ΜΑΣ.
Η εκδήλωση θα γίνει την Πέμπτη 26 Ιούλη στις 7.30 το απόγευμα, έξω από την ΕΤΜΑ (Ιερά Οδός και Αγ. Αννης).
Οπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Ιματισμού Δέρματος:
 «τριάντα δύο χρόνια μετά και τα οράματα της Σωτηρίας, ο δρόμος που βάδισε παραμένουν επίκαιρα, είναι οδηγός της πάλης και του αγώνα μας. 
Σήμερα που τσακίζεται κάθε δικαίωμα και κατάκτηση των εργαζομένων, που η νέα βάρδια της εργατικής τάξης καλείται να ζήσει χειρότερα από τους γονείς της,