Σελίδες

28 Ιουν 2012

Η κρίση που βαθαίνει το πραγματικό πρόβλημα


«Η Ευρώπη φλέγεται και η ελληνική κυβέρνηση, δυστυχώς, παραμένει εγκλωβισμένη στο Μνημόνιο», γράφει η χθεσινή «Αυγή», αναφερόμενη στην ανησυχία του ΣΥΡΙΖΑ για τις «εξελίξεις στην Ευρώπη, που επιταχύνονται έπειτα από την είσοδο Ισπανίας και Κύπρου στον λεγόμενο μηχανισμό στήριξης». Και κάνει λόγο για «το κατεπείγον λήψης μέτρων μακριά από την εμμονή στην καταστροφική λιτότητα», αυτό ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ.
Πράγματι ο ΣΥΡΙΖΑ, που εκθείαζε την πολιτική Ραχόι στην Ισπανία επειδή τάχα δανείστηκε για τις Τράπεζές της χωρίς να μπει στο μηχανισμό στήριξης, δηλαδή χωρίς μνημόνιο και ας εφάρμοζε χρόνια πριν «μνημονιακά» μέτρα, τώρα που οι ίδιες οι εξελίξεις «άδειασαν» την επιχειρηματολογία στήριξης της πολιτικής του, «ανησυχεί» για την Ευρωζώνη και την ΕΕ. Και τι προτείνει; Λήψη μέτρων μακριά από τη λιτότητα. Και γιατί ανησυχεί; Γιατί όπως γράφει η «Αυγή», υπάρχει «αδυναμία δηλαδή μιας ελληνικής κυβέρνησης με πυρήνα τη Νέα Δημοκρατία να διεκδικήσει τις αναγκαίες για τη χώρα μας αλλαγές σε ευρωπαϊκό επίπεδο». Ο ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει να παραπλανά και να αποπροσανατολίζει τόσο ως προς το χαρακτήρα του προβλήματος, δηλαδή την ύπαρξη οικονομικής κρίσης του καπιταλισμού, όσο και ως προς το αδύνατο διαχείρισής της με πολιτικές ανακούφισης των εργαζομένων, των λαϊκών στρωμάτων. Συνεχίζει δηλαδή την ίδια «αντιμνημονιακή ρότα», ως πολιτική επίλυσης της κρίσης που θα ανακουφίσει το λαό.

Οργάνωση της αντεπίθεσης


Ακούς τον Βενιζέλο του ΠΑΣΟΚ, διαβάζεις τον Δασκαλόπουλο του ΣΕΒ και το μυαλό σου πάει στον ...Τσίπρα. Τέτοια ταύτιση θέσεων. Με καρμπόν δουλεύουν;
Η απάντηση βρίσκεται σ' ένα παράλληλο «σύμπαν», αυτό του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού. Οπου το πραγματικό δεδομένο είναι ότι ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΣΥΡΙΖΑ ελέγχουν τις κορυφαίες συνδικαλιστικές οργανώσεις, αυτές στις οποίες ο ΣΕΒ βρίσκει διαχρονικά έναν καλό συνομιλητή. Δεν είναι θέμα καρμπόν, λοιπόν, οι κοινές τους θέσεις. Είναι κοινό το ταξικό συμφέρον που υπηρετούν κι αυτό είναι το συμφέρον της αστικής τάξης.
Η επισήμανση του ΚΚΕ ότι το επίπεδο της πολιτικής συνείδησης είναι άμεσα συναρτώμενο με το επίπεδο της ταξικής πάλης και κατά συνέπεια όλα κρίνονται από την αλλαγή των συσχετισμών, έτσι που η εργατική τάξη να έχει πράγματι τον πρώτο λόγο στα του οίκου της, επιβεβαιώνεται στην πράξη.
Το χτεσινό κάλεσμα του ΠΑΜΕ, να πυκνώσουν οι εργάτες τις γραμμές των σωματείων, να απομονώσουν εργοδοτικούς και κυβερνητικούς, να επιβάλουν το δίκιο τους στο δρόμο του αγώνα, αποκτά επείγοντα χαρακτήρα.

Φάρμακο για την ξετσιπωσιά δεν υπάρχει...


«Δεν θα έχετε φάρμακα»!
«Αν δεν εφαρμοστεί η πολιτική μας δεν θα έχετε φάρμακα»!
Το ακούσαμε από την πρώτη στιγμή της συγκρότησης της κυβέρνησης Παπαδήμου.
Το ακούσαμε από τον Παπανδρέου.
Το ακούσαμε από τον Σαμαρά.
Το έλεγαν την ώρα που συνέτασσαν και ψήφιζαν το δεύτερο μνημόνιο.
Εβαζαν τους «παπαγάλους» τους να αναμηρυκάζουν πρωί, μεσημέρι, βράδυ την τρομοκρατία και να εκβιάζουν τον κόσμο από τα δελτία των 8.
Το έλεγαν και το ξαναέλεγαν κατά την προεκλογική περίοδο:
«Προσέξτε τι θα ψηφίσετε γιατί δεν θα έχετε φάρμακα»!

ΚΑΛΕΣΜΑ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΤΑΞΗ ΚΑΙ ΤΑ ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ ΤΗΣ

Εργαζόμενοι/ ες, άνεργοι, νέοι και νέες



Τo ΠΑΜΕ απευθύνεται στην εργατική τάξη και την καλεί σε ανυποχώρητο  αγώνα
για να προστατεύσουμε τη ζωή των οικογενειών μας από τη φτώχεια και την εξαθλίωση που μας περικυκλώνει για να σωθεί η κερδοφορία του κεφαλαίου.



Ο δρόμος του αγώνα, της οργάνωσης στα σωματεία, στους τόπους δουλειάς, στους κλάδους και τις γειτονιές είναι ζήτημα άμεσης προτεραιότητας για όλους τους εργαζόμενους.

Ο ΣΤΡΑΤΟΣ ΤΟΥ ΑΛΕΞΗ . . .

Ο βασικός οργανωτικός μηχανισμός των πράσινων σωτήρων αφού εξανέμισε κάθε ελπίδα προσμονής από το λαό για δεκαετίες, και αφού μας σώριασαν όλους κάτω από την γη, άλλαξαν τώρα στολή, και σαν σύγχρονοι Τσε ( έλεος) ... στρατολογήθηκαν σαν μια άτυπη συνιστώσα στο σωτήριο στρατό του Αλέξη ...

Δεν είναι μια απλή εμμονή μας, αλλά μια ξεκάθαρη στρατηγική που φάνηκε να εφαρμόζεται αρκετά πριν από τις εκλογικές, μέσα απο στις χιλιάδες υπόγειες μετακινήσεις συνδικαλιστών, στελεχών, και βουλευτών που αποτελούσαν κάποτε το βαθύ ΠΑΣΟΚ !

Όπως και νάχει, οι μεταγραφές αυτές έκαναν τον νέο

Οι φτωχοί δεν κάνουν τουρισμό


Οι μεγαλοξενοδόχοι θέλουν να μειώσουν τα μεροκάματα των ξενοδοχοϋπαλλήλων - που απήργησαν χτες - με τη νέα σύμβαση εργασίας, όταν «πίσω από την κουρτίνα» της χαρωπής επαγγελματικής φιλοξενίας, βρίσκονται: Ανασφάλιστοι. Εξευτελιστικά χαμηλά αμειβόμενοι «μαθητές», Ελληνες και ξένοι... αδελφωμένοι. Επιδοτούμενες θέσεις εργασίας, ενίσχυση με δημόσιο χρήμα. Εντατικοποίηση της εργασίας που ρημάζει χέρια, πόδια, μέση και μυαλά στο τέλος της μέρας. Και ενώ συμβαίνουν ολ' αυτά η εργοδοσία θεωρεί τα όσα ορίζονται στην όποια σύμβαση ως σημεία που οφείλει να παραβιάσει προς το χειρότερο και απαιτεί δραστικές μειώσεις μισθών. Οι εκπρόσωποι των ξενοδόχων μιλούν για τις προσπάθειες... «βιωσιμότητας των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων», όπως οι κυβερνήσεις μιλούν για σωτηρία της Ελλάδας, με χαμένους, και στις δύο περιπτώσεις τους εργαζόμενους και τις οικογένειές τους. Μιλούν για «εργασιακή ειρήνη» απαιτώντας από τους εργαζόμενους να πάνε «άκλαυτοι», αλλά και για την αμφίβολη διατήρηση των θέσεων εργασίας, όμως με μισθούς - «επιδόματα ανεργίας».

ΛΑΙΚΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ :ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΙΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΡΕΥΜΑΤΟΣ


ΓΙΑΝΝΕΝΑ
ΕΠΑΝΑΣΥΝΔΕΣΗ ΡΕΥΜΑΤΟΣ ΣΕ ΑΠΛΗΡΩΤΟ ΕΡΓΑΤΗ ΤΗΣ «ΠΙΝΔΟΥ»
Την επανασύνδεση ρεύματος απλήρωτου εργάτη της «ΠΙΝΔΟΥ» πέτυχαν οι Λαϊκές Επιτροπές στα Γιάννενα. Ιδιωτικό συνεργείο της ΔΕΗ προχώρησε στη διακοπή του ρεύματος βυθίζοντας στο σκοτάδι την οικογένεια του απλήρωτου εδώ και 4 μήνες βιομηχανικού εργάτη και πατέρα ενός παιδιού. Αμεση ήταν η αντίδραση του ΠΑΜΕ και των Λαϊκών Επιτροπών που προχώρησαν αρχικά στην επανασύνδεση του ρεύματος και στη συνέχεια σε συλλαλητήριο στο Δροσοχώρι, απευθύνοντας προσκλητήριο οργάνωσης στους κατοίκους για τη λαϊκή παρέμβαση στα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργατικές οικογένειες. Χτες το πρωί ακολούθησε δυναμική παρέμβαση στη ΔΕΗ ζητώντας εξηγήσεις, αφού την ίδια ώρα που η απλήρωτη εργασία και οι απολύσεις αυξάνουν, οι μισθοί και συντάξεις μειώνονται, η εργατική λαϊκή οικογένεια αγκομαχά για να τα βγάλει πέρα, τα συνεργεία φτάνουν ακόμη και στα

Ο ΣΥΡΙΖΑ νομιμοποιεί το χαράτσι της ΔΕΗ...

Την ώρα που χιλιάδες λαϊκά νοικοκυριά αδυνατούν ή δε θέλουν να πληρώσουν το χαράτσι, ο ΣΥΡΙΖΑ ζητάει από τη ΔΕΗ να κόβει το ρεύμα σ' αυτούς που θεωρεί ότι μπορούν να πληρώσουν το βάρβαρο τέλος!
Σε συνάντηση χτες με τη διοίκηση της Επιχείρησης, ο Αλ. Τσίπρας ζήτησε να εξαιρεθούν από τις διακοπές ρεύματος μόνο τα πλέον εξαθλιωμένα τμήματα του λαού



Ενα μεγάλο «ναι» στο χαράτσι είπε χτες ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρας, κατά την επίσκεψή του στη ΔΕΗ, όπου ζήτησε να παγώσουν οι διακοπές ρεύματος μόνο για τα πλέον εξαθλιωμένα τμήματα του λαού!
Συγκεκριμένα, ζήτησε να υπάρξει μέριμνα για «τα κομμάτια του πληθυσμού» που αδυνατούν να αποπληρώσουν χαράτσια και λογαριασμούς ρεύματος.

Τα ΣτουρναροΝΕΑ της ημέρας...


Τι είναι ο κ. Στουρνάρας;
Σύμφωνα με το λιβανωτό που δημοσιεύτηκε χτες στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ» και καταλαμβάνει έκταση δυο ολόκληρων σελίδων (!),
χωρίς σε αυτές να υπολογίζονται οι φωτογραφίες και οι αναφορές στην πρώτη, τη δεύτερη και τις υπόλοιπες εσωτερικές σελίδες,
ο κ. Στουρνάρας, ο νέος υπουργός Οικονομικών, είναι:
*
«Γεννημένος διαπραγματευτής»,

Οι κοινωνικο-ταξικές αλλαγές στην Ελλάδα (1981 - 1991)


Οι κοινωνικο - ταξικές αλλαγές στην Ελλάδα
(1981 - 1991)
Τα κριτήρια ανάλυσης της ταξικής διάρθρωσης της ελληνικής κοινωνίας είναι ένα ζήτημα πολύ σπουδαίας σημασίας. Είναι το πρόβλημα - κλειδί, γύρω από το οποίο και σήμερα συνεχίζεται η ιδεολογική πάλη ανάμεσα στην αστικο - σοσιαλρεφορμιστική και τη μαρξιστικο - λενινιστική θεωρία. Γι' αυτό και η επιστημονική μελέτη του προβλήματος αυτού βρίσκεται στο κέντρο της προσοχής μας.

Οι εξελίξεις που συντελέστηκαν στην ελληνική οικονομία την τελευταία 15ετία 1980 - 1994, προκάλεσαν τις αντίστοιχες αλλαγές και στην ταξική σύνθεση της ελληνικής κοινωνίας. Οι ανακατατάξεις αυτές, όμως, δεν ερμηνεύονται αντικειμενικά και σωστά από όλους. Σήμερα περισσότερο από κάθε άλλη φορά οι εκπρόσωποι της αστικής τάξης, της σοσιαλδημοκρατίας και του οπορτουνισμού προσπαθούν να "αποδείξουν" τη δήθεν μείωση της εργατικής τάξης γενικά και στην Ελλάδα ειδικότερα.

Οι οικονομικές και ταξικές αλλαγές, όπως ήταν φυσικό, δεν επέφεραν ριζικές

Πάλι το γνωστό το παραμύθι με τον τουρισμό που πλήττεται...



Παρακολουθήστε με ποιον τρόπο ο πρόεδρος του συνδικάτου εργατοϋπαλλήλων επισιτισμού , τουρισμού και