Σελίδες

31 Μαΐ 2012

Κεντροδεξιά διαπιστευτήρια


Πλησιάζοντας στην κάλπη, το δίπολο κεντροδεξιά - κεντροαριστερά δείχνει τα δόντια του στο λαό. Από τη μια, ο ΣΥΡΙΖΑ και οι σοσιαλδημοκρατικές δυνάμεις που τον πλαισιώνουν φουντώνουν την κοροϊδία και τις αυταπάτες. Στόχος τους είναι να σύρουν με το καρότο το λαό πιο βαθιά στον καταστροφικό ευρωμονόδρομο. Από την άλλη, η ΝΔ και οι αντιδραστικές δυνάμεις που επαναπάτρισε επιδεικνύουν το μαστίγιο της καταστολής και της «απενοχοποίησης της επιχειρηματικότητας», διεκδικώντας για λογαριασμό τους το παράσημο του καλύτερου διαχειριστή των συμφερόντων της πλουτοκρατίας, σε μια περίοδο που γίνεται όλο και πιο κοντινό το ενδεχόμενο της ανεξέλεγκτης χρεοκοπίας.
Τα όσα είπε τις προάλλες ο Αντ. Σαμαράς, είναι αποκαλυπτικά γι' αυτά που ετοιμάζουν μετεκλογικά για το λαό. Ο πρόεδρος της ΝΔ είπε ωμά ότι καπιταλιστική ανάπτυξη και εργασιακά δικαιώματα είναι έννοιες ασυμβίβαστες. Με το προκλητικό επιχείρημα ότι «για να υπάρχουν εργασιακά δικαιώματα πρέπει να υπάρχουν θέσεις εργασίας», κάλεσε τους εργαζόμενους να διαλέξουν ανάμεσα στην ανεργία ή στη δουλειά σε συνθήκες σκλαβιάς. Για να γίνει πιο κατανοητή η θέση του, έφερε σαν παράδειγμα το εργασιακό γκέτο της «Cosco» στον Πειραιά, ευχόμενος «να είχαν έλθει και άλλες δέκα, άλλες εκατό "Cosco"». Μόνο που στις εγκαταστάσεις της κινεζικής πολυεθνικής, οι συμβάσεις εργασίας ισοδυναμούν με συμβόλαιο για δουλειά όπως και όποτε θέλει η εργοδοσία, με μισθούς πείνας, ενώ απαγορεύεται διά ροπάλου και ο συνδικαλισμός.

Τα ψέματα τελειώνουν, καθένας στο πόστο του


Το δεδομένο είναι ένα: Είναι υπαρκτή η καπιταλιστική κρίση και μέσα στα πλαίσιά της υπαρκτός και ο κίνδυνος πτώχευσης. Εξάλλου ο λαός έχει ήδη πτωχεύσει. Από κει και μετά αρχίζουν τα παιχνίδια των κομμάτων που ενώ υπερασπίζουν τα συμφέροντα του κεφαλαίου, εμφανίζονται ως «φίλοι του λαού». Από κοντά και τα παράπονα για όποιον χαλάει τη σούπα και δείχνει τα στοιχεία που πράγματι χρησιμοποιούνται για εκβιασμό της λαϊκής θέλησης, αλλά και αποκαλύπτουν την απάτη όσων εφησυχάζουν το λαό ισχυριζόμενοι ότι η έξοδος από το ευρώ είναι μία μπλόφα.
Οι υπερασπιστές του ευρώ που παριστάνουν τους αντιμνημονιακούς αισθάνονται ριγμένοι καθώς οι ανακοινώσεις των πολιτικών ανταγωνιστών τους, αποκαλύπτουν τον καιροσκοπισμό αμφοτέρων.
Λογικά τα παράπονα αλλά κάλπικα καθώς όλοι μαζί υπερασπίζουν τον ευρωμονόδρομο. Η Τράπεζα απλά τους υπενθυμίζει ότι δεν μπορούν να πατάνε σε δύο βάρκες καθώς έχουνε διατυπώσει κοινή θέση για την παραμονή στην Ευρωζώνη.

Η μόνη διέξοδος για τα λαϊκά στρώματα είναι ο αγώνας για να διεκδικήσουμε τον άλλο δρόμο ανάπτυξης


Στον άλλο δρόμο η προοπτική
Η ανελέητη και αδιάκοπη κερδοσκοπική δράση των μονοπωλίων στο χώρο των τροφίμων, εμπορικών και βιομηχανικών, που ασκείται με την ολομέτωπη στήριξη των κομμάτων που κυβέρνησαν και αυτών που σήμερα διεκδικούν την εξουσία για να συνεχίσουν και να κλιμακώσουν το έργο τους, αποτυπώνεται και στα επίσημα στοιχεία που δημοσιοποιούνται κατά καιρούς απ' όπου κι αν προέρχονται.
Οπως αποκαλύπτει πρόσφατη έρευνα (Direction Business Report), το 2011, μία χρόνια που οι μισθοί των εργαζομένων βυθίστηκαν σε ποσοστά περισσότερο από 20% και τα εργασιακά δικαιώματα κατακρεουργήθηκαν για να ξεπεραστεί η κρίση προς όφελος του κεφαλαίου, 41 μονοπώλια, που λυμαίνονται το λαϊκό εισόδημα, στον τομέα των τροφίμων, είδαν το τζίρο τους να αυξάνεται κατά 3,06%. Δεν αυξήθηκε ο όγκος των πωλήσεών τους, αλλά συνέχισαν, όπως και στο παρελθόν, την πολιτική των συνεχών ανατιμήσεων, αφού έτσι μπορούσαν να διατηρήσουν την κερδοφορία τους στα επίπεδα που είχαν σχεδιάσει. Ετσι δουλεύουν τα μονοπώλια. Σε μια χρονιά που το τσεκούρωμα των λαϊκών εισοδημάτων ανάγκασε τους εργαζόμενους να περιορίσουν ακόμα και τις αγορές απαραίτητων προϊόντων για τη διαβίωσή τους, κάτι που «ομολογούν» και τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ τα οποία δείχνουν μείωση του όγκου των πωλήσεων κατά 6%, τα μονοπώλια αντιστάθμισαν τις απώλειες σε όγκο πωλήσεων με αυξήσεις τιμών λεηλατώντας τα πενιχρά εισοδήματα των λαϊκών οικογενειών.
Την ίδια στιγμή σε κλαδική μελέτη της ICAP για το λιανεμπόριο τροφίμων, διαπιστώνεται ότι το 2010, χρονιά κατά την οποία ο όγκος των πωλήσεων μειώθηκε επίσημα κατά 5,5%, η εικόνα στα σούπερ μάρκετ, ήταν εντελώς διαφορετική.

Δεν υπάρχει σωτηρία για το λαό στην ΕΕ


Το μνημόνιο είναι κρίκος στην αλυσίδα της αντεργατικής πολιτικής της EE αρχής γινομένης από τη Συνθήκη του Μάαστριχτ 1992 και την εξειδίκευσή της στα εργασιακά και κοινωνικοασφαλιστικά ζητήματα συνδεδεμένα με την ανάπτυξη και ανταγωνιστικότητα από τη Λευκή Βίβλο το 1993. 
Ολα αυτά τα τότε κόμματα ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ, πλην ΚΚΕ, τα ψήφισαν. 
Το ΚΚΕ έγκαιρα ενημέρωσε το λαό και μέσω της Βουλής και με δημοσίευση αυτών των αντεργατικών συνθηκών και κυρίως οργάνωσε την πάλη του εργατικού - λαϊκού κινήματος, για να παρεμποδιστούν στην εφαρμογή τους οι αντεργατικοί νόμοι, να καταδικαστούν στη συνείδηση των εργατοϋπαλλήλων.
Αυτή η δράση του ΚΚΕ ήταν η μεγάλη συμβολή του στο κίνημα και στο γεγονός ότι καθυστέρησε η εφαρμογή αυτών των αντεργατικών μέτρων στην Ελλάδα, που τώρα, με αφορμή την οικονομική καπιταλιστική κρίση, επιδιώκουν με τους νόμους του μνημονίου και της εφαρμοστικής σύμβασης να τα κάνουν πράξη, τσακίζοντας δικαιώματα και τη ζωή των εργαζομένων.

Το ΚΚΕ παλεύει για εξουσία και κυβέρνηση του λαού


Σε μεγάλη προεκλογική συγκέντρωση του ΚΚΕ στην κεντρική πλατεία της Λάρισας, μίλησε, χτες, βράδυ, ο Δημήτρης Γόντικας, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του Κόμματος. Στο χαιρετισμό του στη συγκέντρωση, ο Ρίζος Μαρούδας, υποψήφιος βουλευτής του ΚΚΕ, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας, ανάμεσα στα άλλα, σημείωσε:
«Σήμερα, όσο ποτέ άλλοτε, δικαιώνεται η πολιτική του ΚΚΕ ενάντια στην ΕΕ και την ΚΑΠ, οι ευθύνες που έχουν τα κόμματα του δήθεν μονόδρομου της ΕΕ. Το ΚΚΕ καλεί τους μικρομεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους να σκεφτούν και να βγάλουν συμπεράσματα μέσα από την ίδια την εμπειρία τους. Σήμερα, ο κόπος των αγροτών λεηλατείται από τα μονοπώλια που πουλάνε τα μέσα και εφόδια, η λαϊκή κατανάλωση πέφτει θύμα της αισχροκέρδειας των μεγαλεμπόρων και εισαγωγέων.
Η ολόπλευρη ανάπτυξη των παραγωγικών δυνατοτήτων του πρωτογενούς τομέα της χώρας, που μπορεί να πραγματοποιηθεί σε σύγκρουση και αποδέσμευση από την ΕΕ, θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας στη μεταποιητική βιομηχανία, παραγωγή φτηνών και ποιοτικών προϊόντων προς όφελος του λαού και όχι για τα κέρδη της πλουτοκρατίας, σχεδιασμένη ανάπτυξη της κτηνοτροφίας.

Βρώμικοι συκοφάντες

Σε μια εφημερίδα με την επωνυμία «Επικαιρότητα», μάλλον της παράγκας είναι, εμφανίστηκε χτες πρωτοσέλιδα ένα ανεκδιήγητο «ρεπορτάζ», με τον τίτλο «Υπό παραίτηση η Αλέκα Παπαρήγα»
Στον πυρήνα του το άρθρο αναπαράγει όλες τις βρωμιές που διοχετεύουν προεκλογικά τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ για να συκοφαντήσουν το ΚΚΕ. 
Μεταξύ άλλων το ρεπορτάζ επικαλείται «πληροφορίες» (η άτιμη δημοσιογραφία της φήμης που σπέρνεται γκαιμπελίστικα), σύμφωνα με τις οποίες «την παραίτησή της από τη θέση της ΓΓ του ΚΚΕ θα υποβάλει η Αλέκα Παπαρήγα εάν η κάλπη της 17ης Ιουνίου επιβεβαιώσει την "κατρακύλα" του Κόμματος, όπως αυτή κατεγράφη τόσο στην κάλπη της 6ης Μαΐου, όσο και σε όλες τις ως τώρα μετρήσεις (...) Η κυριαρχία του Αλέξη Τσίπρα στο εγχώριο πολιτικό σκηνικό (...) Το μήνυμα αυτής της πολιτικής νίκης πέρασε, πρώτα, από την πλήρη επικράτησή του στη μάχη της Αριστερής όχθης του πολιτικού χάρτη, αποκαλύπτοντας τον κατ' ουσία φιλο-συστημικό ρόλο του ΚΚΕ (...) Το ΚΚΕ πρόκειται να αποσυντεθεί ως "μπαγιάτικο" προϊόν, αν δεν δείξει αντανακλαστικά τόσο πολιτικής όσο και ηλικιακής ανανέωσης - ή μάλλον "αυτοσυντήρησης"». 
Εμφανέστατος ο ευσεβής πόθος του συντάκτη να «ανανεωθεί» το ΚΚΕ,

Η ριζοσπαστική κυβερνώσα κεντροαριστερά ...


Η διάψευση του Κ. Λαλιώτη σε δημοσίευμα εφημερίδας για τις σχέσεις του με τον ΣΥΡΙΖΑ είναι αποκαλυπτική για τους σχεδιασμούς της αναμόρφωσης του αστικού πολιτικού συστήματος και στην προκειμένη περίπτωση για τη διαμόρφωση του πόλου της κεντροαριστεράς με τη συμβολή και του ίδιου, όπως γράφει στη διάψευση. Μπορεί να λέει ότι «ο Αλέξης Τσίπρας και τα ηγετικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ δεν χρειάζονται "Συμβουλάτορες" και "Καθοδηγητές" στο παρασκήνιο γιατί έχουν τη δυνατότητα και την ικανότητα να αυτοπροσδιορίζονται ιδεολογικά, πολιτικά και προγραμματικά, γιατί έχουν τη δυνατότητα και την ικανότητα να ιεραρχούν μόνοι τους και με το δικό τους τρόπο τους στόχους στο στρατηγικό, πολιτικό, οικονομικό, επικοινωνιακό και εκλογικό σχεδιασμό τους».
Μόνο που ο ίδιος αναφέρεται στις δικές του πολιτικές αξίες και παρεμβάσεις, «εξωθεσμικά», όπως ο ίδιος εξηγεί. Ας τις δούμε όπως τις αναφέρει στην επιστολή της διάψευσης: 

Τι ετοιμάζει ο ΣΥΡΙΖΑ στο πρόγραμμά του;


Παραμονή της επίσημης παρουσίασης του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ, αύριο Παρασκευή, διέρρευσε σε ΜΜΕ ένα κείμενο της Επιτροπής Πολιτικού Συντονισμού το οποίο παρουσιάζεται σαν βάση του προγράμματος. Στο κείμενο αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ:
-- Επανέρχεται στα περί «άμεσης ακύρωσης του δεύτερου μνημονίου» και αντικατάστασής του από «ένα Εθνικό Σχέδιο για την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη, τη παραγωγική ανασυγκρότηση, την αναδιανομή εισοδήματος και τη δίκαιη δημοσιονομική εξυγίανση», χωρίς να δίνει περισσότερες διευκρινίσεις για το περιεχόμενό του, παραπέμποντας σε ένα άλλο μνημόνιο, με το οποίο θα επιχειρήσει να διασφαλίσει την παραμονή της χώρας στην ΕΕ και τη συνέχιση της χρηματοδότησης με δάνεια.
-- Αναφέρεται σε ακύρωση των εφαρμοστικών νόμων που μειώνουν μισθούς, συντάξεις και κοινωνικές δαπάνες, καταργούν Συλλογικές Συμβάσεις, περιορίζουν συνδικαλιστικές ελευθερίες και αποδιαρθρώνουν εργασιακές σχέσεις. «Με αυτό τον τρόπο θα αποκατασταθούν σταδιακά οι συνέπειες των αντιλαϊκών πολιτικών» συμπληρώνει, χωρίς βέβαια να εξηγεί πώς όλα αυτά θα γίνουν δεκτά χωρίς

The Tsipras Show!

κλικ στην εικονα για μεγεθυνση
MY CRAZY CREATIONS

Facebook και CIA...


Επειδή πολλά γράφονται αυτές τις μέρες στο διαδίκτυο από διάφορους «ανώνυμους» εξυπνάκηδες ή εντεταλμένους με αφορμή τις καταγγελίες του ΚΚΕ ενάντια στο Facebook και το Twitter, ότι το ΚΚΕ στρέφεται ενάντια στο «μέσο» και όχι ενάντια σε αυτόν που το χρησιμοποιεί, θυμίζουμε ορισμένες ειδήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας στις ιστοσελίδες αλλά και αλλού σχετικά με το Facebook. Αυτά τα δημοσιεύματα συνοδεύονται με βίντεο όπου εμφανίζεται ο διευθυντής της CIA, Christopher Sartinsky, στο πλαίσιο συνεδρίασης του Κογκρέσου να δίνει συγχαρητήρια στον Mark Zuckerberg (ιδρυτή του Facebook) δηλώνοντας τα εξής:

Η κορδωμένη bonus Αριστερά


Τα φαινόμενα ενίοτε απατούν. Στην πονηρή και συνάμα ζοφερή τούτη άνοιξη του πολυδιαφημισμένου ως μοιραίου 2012, «νότιον σέλας» δεν υπάρχει. Δεν πνέει κανένας αριστερός άνεμος από τον φτωχό μεσογειακό Νότο ικανός να φέρει στο έδαφος της Ε.Ε. κάτι περισσότερο από μερικές δεκάδες χιλιάδες Λίβυους μετανάστες, Σουδανούς φυγάδες και τεράστιες ομάδες συμφερόντων που χαράσσουν ΑΟΖ στο τρίγωνο του ενεργειακού διαβόλου από τα ανοιχτά της Γάζας στο Αιγαίο και το υπογάστριο της Κρήτης.
Ο εφιάλτης του φτωχού Νότου απαιτεί συνάμα έναν εξορκιστή κι έναν αποδιοπομπαίο τράγο. Και τραγωδία χωρίς Ελλάδα δεν γίνεται. Αλλωστε χωρίς όρνιθες πώς να κατανοήσεις τα... πετεινά του ουρανού. Σαβαρακατρανέμια κι αλληλούια. Το σύγχρονο λεξιλόγιο ερμηνείας της θλιβερής πραγματικότητας σε κομματικό επίπεδο και στον ορυμαγδό των επικοινωνιακών ρουκετών που διασταυρώνονται στο στερέωμα της φτώχειας για ολοένα και περισσότερους, συνθλίβεται ανάμεσα στις δύο αυτές λέξεις.
Η διεθνοποιούμενη καπιταλιστική κρίση, η ντόπια και ευρωπαϊκή ύφεση, τα αναιμικά σπαράγματα της αμερικανικής ανάκαμψης, το νομισματικό «game of thrones», το αβυσσαλέο άνοιγμα της ψαλίδας μεταξύ πλούσιων και φτωχών, η προετοιμασία των νέων πολέμων, έχουν εξαφανιστεί από τον δημόσιο λόγο, την κριτική σκέψη, τον εθνικό σχεδιασμό επιβίωσης και ζωής. Διεξάγουμε μια προεκλογική εκστρατεία σε επίπεδο τρεχουσών πετυχημένων διαφημίσεων. Και η συνιστώσα Τσίπρας