Σελίδες

17 Μαΐ 2012

Κεντροαριστερά ή κεντροδεξιά?


Πνέει, πράγματι, ένας νέος άνεμος στην ΕΕ. Ολο και πιο συχνά διάφορες αναλύσεις μιλάνε ως και για διάλυση της ευρωζώνης.
***
Στα δικά μας: Εντείνονται οι διεργασίες για ένα νέο εγκλωβισμό: Κεντροαριστερό ή κεντροδεξιό. Με στόχο να μείνει και πάλι ο λαός στο περιθώριο.
Παράλληλα, στο σύνολό τους, οι αστικές δυνάμεις δίνουν όρκους πίστης στο ευρώ βάζοντας, όμως, ο καθένας το σχετικό δίλημμα όπως τον βολεύει.
Από κοινού ΝΔ και ΠΑΣΟΚ εκβιάζουν το λαό, με τον ΣΥΡΙΖΑ από δίπλα ανάλογα με το ακροατήριο να παρουσιάζει και μια διαφορετική θέση.

Η «κυβερνώσα αριστερά»...


Η αγωνία του ΣΥΡΙΖΑ να δώσει διαπιστευτήρια στο κεφάλαιο γίνεται ολοένα και πιο φανερή. Η «κυβερνώσα αριστερά» διαβεβαιώνει ότι θα κάνει το παν για να στηρίξει τους επιχειρηματικούς ομίλους, την ΕΕ και την Ευρωζώνη.
Πριν λίγο καιρό έκαναν προτάσεις περί «κοινωνικοποίησης των τραπεζών», προτάσεις που ούτε και αυτές έθιγαν τα συμφέροντα του κεφαλαίου. Οσο περνάνε οι μέρες και αναγκάζονται να γίνουν πιο συγκεκριμένοι τόσο αποκαλύπτονται.
***
Ο Γιάννης Δραγασάκης σε συνέντευξή του στο «Κόκκινο» (15/5) διαβεβαιώνει την πλουτοκρατία ότι τα περί «κοινωνικοποίησης των τραπεζών» που έλεγαν, δεν θα είναι για αυτήν την τετραετία αλλά για το απώτερο μέλλον, ίσως και μετά από 20 χρόνια!!!

Ο «ευρωμονόδρομος» και οι ελιγμοί


Οσο η καπιταλιστική κρίση βαθαίνει, τόσο φουντώνει το κύμα σκόπιμης καλλιέργειας αυταπατών για «το νέο άνεμο» που δήθεν πνέει στην Ευρωπαϊκή Ενωση μετά την εκλογή του Ολάντ στη Γαλλία. Ενας - ένας οι στυλοβάτες του αντεργατικού ευρωενωσιακού οικοδομήματος συστρατεύονται στην επιχείρηση παραπλάνησης των λαών της ΕΕ. Στη χώρα μας, τη δουλειά αυτή έχουν αναλάβει εργολαβικά ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, ενώ δειλά - δειλά ακολουθούν ΝΔ και ΔΗΜΑΡ, σε μια προσπάθεια να παγιδεύσουν τους εργαζόμενους και κυρίως να πείσουν ότι η ΕΕ είναι μονόδρομος και πως η μόνη «σωτηρία» είναι «μέσα στο κλουβί της ΕΕ», όπως είπε και ο Κυρ. Μητσοτάκης.
Με αφορμή, μάλιστα, τη συνάντηση Ολάντ - Μέρκελ η Συνομοσπονδία Ευρωπαϊκών Συνδικάτων (ΣΕΣ), στην οποία ανήκει και η δική μας ΓΣΕΕ, έσπευσε να δηλώσει άκρως ευχαριστημένη ότι «έχουμε παρατηρήσει μια αλλαγή τόνου και το περιεχόμενο του λόγου ορισμένων Ευρωπαίων ηγετών και είμαστε ευτυχείς...», για να προσθέσει ότι η συνάντηση «θα βοηθήσει την Ευρώπη να θέσει και πάλι στο προσκήνιο την ανάπτυξη και σηματοδοτούν μια στροφή μακριά από τη δημοσιονομική λιτότητα και μόνο»!

Ρήξη, η ρεαλιστική λύση


Η βαθιά οικονομική κρίση που ξέσπασε, εξαιτίας της υπερσυσσώρευσης κεφαλαίων που εξασφάλισαν οι καπιταλιστές στη διάρκεια των τελευταίων δεκαετιών, έχει τεράστιες επιπτώσεις για ολόκληρη την κοινωνία και ιδιαίτερα για τα λαϊκά νοικοκυριά. Οι συνέπειες από την καπιταλιστική οικονομική κρίση, μπορούν να αντιμετωπιστούν με δύο τρόπους. Είτε με την ανατροπή των δεδομένων και των σχέσεων παραγωγής που οδηγούν σε αλλεπάλληλες κρίσεις, είτε με διαχειριστικού τύπου παρεμβάσεις που έχουν στόχο να διαιωνίσουν - δυναμώσουν την εξουσία του κεφαλαίου, μεταφέροντας όλα τα βάρη της κρίσης στις πλάτες του εργαζόμενου λαού.
Αυτό ακριβώς, το δεύτερο, κάνουν, από τη στιγμή που οι πολιτικές δυνάμεις βρέθηκαν σε κυβερνητικούς θώκους. ΠΑΣΟΚ και ΝΔ σε αγαστή συνεργασία με τον ΛΑ.Ο.Σ. και άλλους πολιτικούς σχηματισμούς, προσπαθούν να ελέγξουν την κρίση, εξαπολύοντας έναν πρωτοφανή πόλεμο ενάντια στους εργαζόμενους. Η ...θεραπεία που επέλεξαν, για να ξαναγυρίσουμε στο δρόμο της καπιταλιστικής ανάπτυξης που και πάλι θα μας οδηγήσει στην κρίση, είναι απόλυτα καταστροφική για τα λαϊκά στρώματα. Η ανεργία έφτασε σε πρωτοφανή υψηλά επίπεδα για την ιστορία της χώρας.

Συντονισμένη αντιΚΚΕ προβοκάτσια στο διαδίκτυο


Ξεπερνάει κάθε όριο η αθλιότητα των προβοκατόρων που εμφανίζονται στο διαδίκτυο να εκπροσωπούν τάχα επίσημα το ΚΚΕ στις λεγόμενες ιστοσελίδες «κοινωνικής δικτύωσης», όπως το «Twitter» και το «Facebook». Μόλις προχτές, ο «Ριζοσπάστης» κατήγγειλε ότι στο «Twitter» επανεμφανίστηκε λογαριασμός με το όνομα «Κ.Κ.Ελλάδας», ο δημιουργός του οποίου υποστηρίζει ότι είναι «επίσημος λογαριασμός της ΚΕ του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας». Οπως για πολλοστή φορά έγραψε την Τρίτη ο «Ριζοσπάστης», «το ΚΚΕ δεν είχε και δεν έχει λογαριασμό ούτε στο Twitter ούτε στο Facebook».
Απτόητοι όμως οι προβοκάτορες, όχι μόνο συνέχισαν τη λειτουργία του πλαστού λογαριασμού, αλλά προσπάθησαν χτες να στήσουν στο διαδίκτυο μια ακόμα βρωμιά σε βάρος του ΚΚΕ. Από την πλαστή σελίδα τους στο «Twitter», ανήγγειλαν ότι το ΚΚΕ έβγαλε ανακοίνωση για το θέμα της προβοκάτσιας στο διαδίκτυο και παρέπεμπαν για την ανάγνωσή της σε μια κατασκευασμένη ανάρτηση, στο blog του -γνωστού και μη εξαιρετέου για τέτοιες δουλειές- Zougla.gr!

Τα κόμματα της ΕΕ μπορούν να ασκήσουν φιλολαϊκή πολιτική;


-- ΝΔ και ΠΑΣΟΚ λένε ότι με επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου μπορούν να δώσουν φιλολαϊκή διέξοδο από την κρίση. 
Το ίδιο ισχυρίζεται και ο ΣΥΡΙΖΑ, αν κάνει μια κυβέρνηση της αριστεράς. 
Τι πραγματικά ισχύει;
Λένε ψέματα στο λαό όσοι ισχυρίζονται ότι μπορούν να του εξασφαλίσουν ευημερία, με τη χώρα στην ΕΕ και τα μονοπώλια ακλόνητα στην παραγωγή. Τι υπόσχονται ΝΔ και ΠΑΣΟΚ; Οτι η περίοδος της λιτότητας φτάνει στο τέλος της και ότι τώρα αρχίζει η ανάπτυξη που θα δώσει δουλειές και θα ανακόψει τις μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις. Λένε ψέματα. Η ανάπτυξη, που υπόσχονται, πάει χέρι χέρι με τη λιτότητα και αφορά τα μονοπώλια, όχι το λαό. Αυτά θα βγουν κερδισμένα από τους μισθούς των 300 και 400 ευρώ, από το τσάκισμα των εργασιακών σχέσεων, από την παραπέρα ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίηση των Υγείας, Παιδείας, Πρόνοιας. Πάνω εκεί θα οικοδομηθεί η ανάπτυξη, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στις άλλες χώρες της ΕΕ, είτε έχουν μνημόνια, είτε όχι.

«Συνέπεια... » Νεοδημοκρατών κλόουν


Ο κ. Σαμαράς εκπροσωπεί στη ΝΔ
«ακροδεξιά στροφή»,
«εθνικοσοσιαλιστική αντίληψη»,
«λαϊκισμό που παρόμοιός του δεν υπάρχει σε ολόκληρη την Ευρώπη (...) Η σημερινή ηγεσία της ΝΔ έχει ξεπεράσει κατά πολύ τη λαϊκή Δεξιά. Αλλο να αγαπάς την πατρίδα σου και άλλο να την εκμεταλλεύεσαι και να πηγαίνεις στην πατριδοκαπηλία, που διαφέρει πολύ από τον πατριωτισμό».
(Ντόρα Μπακογιάννη, «Βήμα FM», 26/9/2011)

Δίλλημα Νο 634.


Ο Έλληνας τρελαίνεται  για διλλήματα. Το έχει αποδείξει τα τελευταία 35 περίπου χρόνια. Και από ότι φαίνεται θα το αποδείξει και στις προσεχείς εκλογές.  Δως του δίλλημα και παρ του τον μισθό, το επίδομα, τις καταθέσεις και ότι άλλο μπορείς. Μάλιστα η ιστορία έχει αποδείξει πως όσο πιο ισχυρό είναι το δίλλημα τόσο ο Έλληνας  «τσιμπάει» πιο δυνατά.
Έτσι λοιπόν μετά το προχτεσινό ναυάγιο στο Προεδρικό Μέγαρο, από τις δηλώσεις των αρχηγών τέθηκε το νέο δίλλημα, το οποίο σε αδρές γραμμές περιγράφεται ως εξής: Δεξιά- σίγουρη- σταθερή διακυβέρνηση ή Αριστερή- ριζοσπαστική- καινούργια διακυβέρνηση;  Το δίλλημα τέθηκε έτσι , ή κάπως έτσι από τις ίδιες τις δυνάμεις. (σίγουρα θα ξεκαθαριστεί περισσότερο όσο πλησιάζουμε προς τις εκλογές).
Σύμφωνα με την λογική την δική μου το δίλλημα μεταφράζεται ως εξής: Δεξιά- παρωχημένη- κάργα μνημονιακή διαχείριση ή Αριστερή –νεφελώδη ολίγον από όλα διαχείριση; Με δεδομένο το πρόωρον του πράγματος άρα και τον φόβο να αδικήσω, καταθέτω ορισμένες σκέψεις προσπαθώντας να τονίσω την ποιότητα των διαφορών του διλλήματος.
Η πρώτη εκδοχή, η Δεξιά- κάργα μνημονιακή λογική διακυβέρνησης, έχει αποτύχει παταγωδώς και στην πράξη και στην συνείδηση των ελλήνων. Δημιούργησε τεράστια προβλήματα, έφερε καταστροφή  και φτώχεια. Ασκήθηκε στην πράξη κυρίως από το ΠΑΣΟΚ, και λιγότερο από τη ΝΔ, η οποία την λανσάρει πια ως ιδεολογική πλατφόρμα μοναδικής ευρωπαϊκής λύσης, ως στρατηγική διεξόδου, σε μια γκρεμισμένη χώρα.

ΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΓΓ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ ΑΛΕΚΑΣ ΠΑΠΑΡΗΓΑ


Ούτε το εκλογικό αποτέλεσμα του Μαΐου ούτε του Ιουνίου μπορεί να θεωρηθεί, όποιο κι αν είναι αυτό, ότι καταργεί το μνημόνιο και τη δανειακή συνθήκη. 
Πολύ περισσότερο που το κάθε κόμμα που παίρνει τις α ή β ψήφους δίνει και μια διαφορετική ερμηνεία στο περιεχόμενο της ψήφου. Άρα για να καταργηθεί το μνημόνιο και η δανειακή συνθήκη πρώτα πρέπει να καταργηθεί με απόφαση της πλειοψηφίας της βουλής και μετά να κοινοποιηθεί η απόφαση στα όργανα της ΕΕ. Όποιος διακηρύσσει ότι το εκλογικό αποτέλεσμα αυτόματα καταργεί συνθήκες, το χρησιμοποιεί σαν επιχείρημα για να μη φέρει το θέμα στη Βουλή και για να πάει να διαπραγματεύεται στην ουσία ένα νέο μνημόνιο, μια νέα δανειακή συνθήκη στα όργανα της ΕΕ. Λέει συνειδητά ψέματα. Αν ο λαός π.χ. αποφασίσει τα επόμενα χρόνια την αποδέσμευση από την ΕΕ – μπορεί π.χ. να την αποφασίσει με ένα δημοψήφισμα – και πάλι πρέπει να επικυρωθεί με απόφαση της Βουλής. Όλοι ξέρουμε πώς κινείται το πολιτικό σύστημα, ή γενικότερα πώς γίνεται ο χειρισμός τέτοιων μεγάλων ζητημάτων.

«Κάτσε καλά... »


Ο κ. Τσίπρας στη χτεσινή συνάντηση των πολιτικών αρχηγών υπό τον Κάρολο Παπούλια πρότεινε για υπηρεσιακό πρωθυπουργό τον κ. Γεράσιμο Αρσένη.
Ο κ. Τσίπρας δεν παραλείπει να σημειώνει ότι η πολιτική του ενηλικίωση συνέπεσε με τους μαθητικούς και φοιτητικούς αγώνες της δεκαετίας του '90 και ειδικά με την περίοδο που - επί υπουργού Παιδείας Γεράσιμου Αρσένη - οι δρόμοι της χώρας δονούντο από το νεολαιίστικο σύνθημα «κάτσε καλά Γεράσιμε».
Από τότε, φυσικά, έχουν περάσει αρκετά χρόνια. Διάστημα που απ' ό,τι φαίνεται βοήθησε τον κ. Τσίπρα, από τη φάση της πρώτης ενηλικίωσης, να περάσει στη φάση της - αριστερής φυσικά - «ωρίμανσης»...
***
Ας υποθέσουμε ότι η πρόταση του κ. Τσίπρα για την τοποθέτηση του κ. Αρσένη στη θέση του υπηρεσιακού πρωθυπουργού δεν έχει τίποτα το ψηφοθηρικό.

«ΕΕ ή χάος»!


Το 1961 έλεγαν ότι η σύνδεση της Ελλάδας με την τότε ΕΟΚ αποτελούσε βήμα οικονομικής και δημοκρατικής ευημερίας.
Το ΚΚΕ επισήμαινε ότι επρόκειτο για «ολέθρια συμφωνία» σε όλους τους τομείς.
Στο διάστημα που μεσολάβησε αντί για την εμβάθυνση της δημοκρατίας ήρθε η χούντα, και αντί της οικονομικής ευημερίας για το λαό συνεχίστηκε το «καραβάν σαράι» της ανά τον κόσμο μετανάστευσης των Ελλήνων εργαζομένων.
*
To 1981 έλεγαν ότι η ένταξη της Ελλάδας στην ΕΟΚ θα ήταν ένας «παράδεισος» όπου οι Ελληνες θα έτρωγαν «με χρυσά κουτάλια».
Το ΚΚΕ τόνιζε τότε ότι η είσοδος της Ελλάδας στην ΕΟΚ ισοδυναμούσε για το λαό με είσοδο στο «λάκκο των λεόντων».
Στο διάστημα που μεσολάβησε ο λαός της Ελλάδας υπέστη τα επίχειρα της καπιταλιστικής ανισομετρίας.

Ανακοίνωση του Πολιτικού Γραφείου της ΚΕ του ΚΚΕ για τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Σικάγο


Η στάση απέναντι στον ιμπεριαλιστικό οργανισμό του ΝΑΤΟ βοηθά κάθε συνειδητοποιημένο εργαζόμενο να ξεχωρίσει την «ήρα από το στάρι».
1. Η επικείμενη Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ, στις 20 - 21 Μάη στο Σικάγο, έχει στόχο να ενισχύσει παραπέρα την ιμπεριαλιστική λυκοσυμμαχία, ορκισμένο εχθρό του δικαιώματος κάθε λαού να επιλέγει το δικό του δρόμο ανάπτυξης.
Οι προσαρμογές, που το ΝΑΤΟ κάνει τα τελευταία χρόνια στο δόγμα και στη δομή του, οφείλονται και στην εμφάνιση και όξυνση νέων αντιθέσεων μέσα στο ιμπεριαλιστικό σύστημα διεθνώς, αντανακλούν ανακατατάξεις στην ισορροπία μεταξύ των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, εντός, αλλά κυρίως με την ισχυροποίηση κρατών εκτός του ΝΑΤΟ και την τάση διαμόρφωσης νέων διεθνών συμμαχιών με επίκεντρο την Ασία. Έτσι το ΝΑΤΟ, που έχει επεκτείνει τα πλοκάμια του μέχρι το Αφγανιστάν και τη Σομαλία, την Αυστραλία και τη Ν. Ζηλανδία, αναγορεύει σε «ζωτικό» του χώρο ολόκληρο τον πλανήτη. Σε συνθήκες μάλιστα οικονομικής καπιταλιστικής κρίσης, που αγκαλιάζει όχι μόνο το ιμπεριαλιστικό κέντρο της ΕΕ, αλλά και τις ΗΠΑ, την Ιαπωνία, η πιθανότητα επέκτασης και συγχρονισμού της παγκόσμια κάνουν ακόμα πιο επικίνδυνο κι επιθετικό το ρόλο του ΝΑΤΟ, που εμπλέκεται σε νέες ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις με ανυπολόγιστες συνέπειες για τους λαούς.

Το ΚΚΕ Καταγγέλλει πλαστογράφους στο διαδίκτυο .