Σελίδες

14 Απρ 2012

ΘΑ ΣΗΜΑΝΟΥΝ ΟΙ ΚΑΜΠΑΝΕΣ ... ΑΝΑΣΤΑΣΗ




Τραγουδά ο Γρ.Μπιθυκωτσης. 

Ασύλληπτα ποσά για την υπηρέτηση των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών


Η Ελλάδα την περίοδο 1974 - 2011 σταθερά ανάμεσα στους 10 μεγαλύτερους εισαγωγείς όπλων
Το μέγεθος της εμπλοκής της Ελλάδας στο ιμπεριαλιστικό σύστημα και τις οδυνηρές συνέπειες, που έχει για το λαό, αποκαλύπτουν τα στοιχεία σχετικά με τις δαπάνες των κυβερνήσεων για εισαγωγές όπλων και οπλικών συστημάτων, την περίοδο 1974 - 2011. 
Πρόκειται, κατά κανόνα, για πολεμικό υλικό που δεν υπηρετεί τις αμυντικές ανάγκες της χώρας, αλλά υπαγορεύεται από τους επιθετικούς σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ. Εκτός όλων των άλλων, οι υπέρογκες εξοπλιστικές δαπάνες συνέβαλαν και στη διαμόρφωση του κρατικού χρέους, το οποίο, σε συνθήκες βαθιάς καπιταλιστική κρίσης, χρησιμοποιείται σαν όχημα για την επιβολή βάρβαρων περικοπών και μέτρων σε βάρος του λαού.
****
Για αγορές όπλων μετά το 1974, οι κυβερνήσεις του δικομματισμού έχουν σωρευτικά διαθέσει ποσά που ισοδυναμούν με 1/2 του μέσου ετήσιου ΑΕΠ (Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν) των χρόνων αυτών, χωρίς τους τόκους! 

ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ: Κωλοτούμπες και αυταπάτες για να μπερδέψει το λαό

«Αν οι εκλογές μπορούσαν να αλλάξουν τα πράγματα θα τις είχαν καταργήσει», δήλωνε προ καιρού ο Αλ. Τσίπρας, που σήμερα ισχυρίζεται απευθυνόμενος στο λαό ότι, ναι, οι εκλογές μπορούν να αλλάξουν τα πράγματα και μάλιστα ριζικά προς όφελός του. Οτι με την ψήφο του και μόνο, μπορεί να διαγράψει μονοκοντυλιά τα βάρβαρα μέτρα που του επέβαλαν οι πολιτικοί εκπρόσωποι του κεφαλαίου, υλοποιώντας διαχρονικά την προ πολλού αποφασισμένη ευρωενωσιακή στρατηγική.
Στο διάστημα που διαρκεί η κρίση, ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ έχει επιστρατεύσει αναρίθμητες αντιεπιστημονικές αναλύσεις για να υπερασπιστεί την κυρίαρχη προπαγάνδα περί «κρίσης χρέους», έτσι που να συγκαλύπτεται η αιτία και ο πραγματικός χαρακτήρας της και να συσκοτίζεται η διέξοδος απ' τη σκοπιά των λαϊκών συμφερόντων.
Μια κλασική καπιταλιστική κρίση, συγχρονισμένη, υπερσυσσώρευσης κεφαλαίων και υπερπαραγωγής προϊόντων, ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ τη χαρακτήρισε αρχικά σαν «χρηματοπιστωτική», σαν «κρίση του καζινοκαπιταλισμού» και «κρίση χρέους». Ακριβώς για να συσκοτίσει ότι εδράζεται στην καπιταλιστική παραγωγή και το

Πανστρατιά στη μάχη για υπερψήφιση του ΚΚΕ


Τώρα είναι η ώρα ο λαός να κάνει το βήμα: 
  •Να στηρίξει μαζικά και αποφασιστικά τα 
   ψηφοδέλτια του ΚΚΕ στις εκλογές 
    της 6ης Μάη. 
  •Να τρομοκρατήσει τους εκβιαστές του, τα 
    μονοπώλια, την ΕΕ και τα κόμματά 
    τους. 
  •Να βγει από τις κάλπες πιο δυνατό το ΚΚΕ, που 
    σημαίνει να βγει την επόμενη 
    μέρα πιο δυνατός ο ίδιος ο λαός: 
    - Πιο δυνατός, γιατί θα δείξει ότι σταμάτησε να 
      «πατάει τις μπανανόφλουδες»
       των τρομοκρατικών διλημμάτων. 
    - Πιο ισχυρός, γιατί θα έχει δώσει ένα πρώτο 
       χαστούκι στο κρεσέντο 
       αντικομμουνισμού και συκοφάντησης του 
       εργατικού κινήματος και των αγώνων
       του, στη συντονισμένη επιχείρηση εγκλωβισμού 
       του λαού σε λύσεις που με το 
       ένα ή το άλλο μείγμα, με τη μια ή την άλλη κάλπικη πρόταση επιχειρούν να 
       διαμορφώσουν μια «λαϊκή ετυμηγορία» που θα προσυπογράφει τη σφαγή 
       του λαού.

ΔΙΑΛΕΚΤΙΚΗ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ


Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
ΣΤΗΝ ΕΞΑΝΘΡΩΠΙΣΗ ΤΟΥ ΠΙΘΗΚΟΥ
Το άρθρο αυτό είναι ένα από τα κεφάλαια της Διαλεκτικής της Φύσης. Το βιβλίο γράφτηκε το 1876 από τον Έγκελς και εκδόθηκε στα ελληνικά το 1985 σε μετάφραση Ευτύχη Μπιτσάκη από τις εκδόσεις «Σύγχρονη Εποχή»[1].



Η εργασία, λένε οι οικονομολόγοι, είναι η πηγή κάθε πλούτου. Και είναι πραγματικά τέτoια –πλάι στη Φύση, που της δίνει το υλικό που το μετατρέπει σε πλούτο. Αλλά είναι επίσης άπειρα περισσότερο απ’ αυτό. Είναι ο πρωταρχικός βασικός όρος κάθε ανθρώπινης ζωής και αυτό σε τέτοιο βαθμό που από μια άποψη πρέπει να πούμε: η εργασία δημιούργησε τον ίδιο τον άνθρωπο.
Πριν από πολλές εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια, σε μια εποχή της περιόδου που δεν μπορούμε να την προσδιορίσουμε ακόμα με ακρίβεια και που οι γεωλόγοι την ονομάζουν τριτογενή και πιθανόν προς το τέλος της, ζούσε κάπου στην τροπική ζώνη, ίσως σε μια μεγάλη ήπειρο που σήμερα έχει καταποντιστεί μέσα στον Ινδικό Ωκεανό[2], μια ράτσα ανθρωποειδών πιθήκων πού είχαν φτάσει σε ιδιαίτερα υψηλή ανάπτυξη. Ο Δαρβίνος μας έδοσε μια κατά προσέγγιση περιγραφή αυτών των προγόνων μας. Ήταν ολότελα μαλλιαροί, είχαν γένια και μυτερά αυτιά και ζούσαν κοπαδιαστά πάνω στα δέντρα.

ΠΑΣΟΚ: «Ανοιχτό βιβλίο» το αντιλαϊκό του πρόγραμμα


Η συνέχιση με ακόμα πιο άγριους ρυθμούς της αντιλαϊκής επέλασης από την επομένη κιόλας των εκλογών, με την επιβολή νέου πακέτου μέτρων, είναι η ξεκάθαρη δέσμευση που αναλαμβάνει το ΠΑΣΟΚ μπροστά στις κάλπες της 6ης Μάη. «Η μείωση των δαπανών είναι βεβαίως προσανατολισμένη σε ορισμένα μεγάλα κονδύλια, τα οποία περιλαμβάνουν μισθούς, συντάξεις, επιδόματα, λειτουργικές και καταναλωτικές δαπάνες του Δημοσίου, αλλά δεν μπορείς να βρεις τα 11 δισεκατομμύρια ευρώ μόνο από τις δαπάνες και είναι πολύ δύσκολο να τα βρεις σε δυο χρόνια».
Αυτό ανήγγειλε την Τετάρτη το βράδυ ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλος σε συνέντευξη στο «enikos.gr», περιγράφοντας με σαφήνεια τα μέτρα του Ιούνη για την περίοδο 2013 - 2014, που ετοιμάζεται να επιβάλει στα λαϊκά στρώματα το ΠΑΣΟΚ, σε συνέργεια με τη ΝΔ και άλλους πρόθυμους. «Μας ρωτάνε οι πολίτες τι θα γίνει τον Ιούνη;», ανέφερε ο Ευ. Βενιζέλος, παρουσιάζοντας από το βήμα της Βουλής την προηγούμενη Τρίτη το νέο «οδικό χάρτη» του ΠΑΣΟΚ - τον «ασφαλή δρόμο» όπως ο ίδιος τον βάφτισε - για την «έξοδο από την κρίση».
Το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ κινείται πάνω σε τρεις άξονες:

Η δράση του ΚΚΕ περικλείει τεράστια δυναμική που πρέπει να εμφανιστεί στις κάλπες


Στο «ράδιο 9» και τον δημοσιογράφο Μπ. Παπαπαναγιώτου παραχώρησε συνέντευξη την περασμένη Τετάρτη η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, την οποία αναδημοσιεύει παρακάτω ο «Ριζοσπάστης».
***
-- Πώς σχολιάζετε τη σύλληψη του Α. Τσοχατζόπουλου;
-- Καμία έκπληξη. Είχε προετοιμαστεί το έδαφος. Σε ανύποπτο χρόνο είχαμε πει ότι το σύστημα δε θα διστάσει να στείλει και στη φυλακή κάποια στελέχη, τα οποία έχουν περάσει στην ιστορία. Δεν ξεπλένει σε τίποτα και τη διαφανή πολιτική του συστήματος και την αδιαφάνεια που υπάρχει από κάτω.
-- Πιστεύετε ότι ήταν μεθοδευμένο να συμβεί με την έναρξη της προεκλογικής περιόδου;
-- Εχω το δικαίωμα να το σκεφτώ έτσι. Το τελευταίο διάστημα, κάθε μέρα βγαίνει και ένα σκάνδαλο. Και παλιά που έχουν δημοσιευτεί, ξαναβγαίνουν. Και λέει κανείς, «μα καλά τώρα βγήκαν στην επιφάνεια». Πότε με το ΙΚΑ Καλλιθέας, ξαναβγήκε η ΓΕΝΟΠ. Πιστεύω ότι είναι μέσα στο προεκλογικό κλίμα για να αλλάξει και η ατζέντα συζήτησης και να εμπεδωθεί στο λαό ότι όλη η ιστορία έλλειμμα, χρέος, κρίση, έχει να κάνει με τη λαμογιά. Οχι ότι δεν υπάρχει λαμογιά και λαμόγια, αλίμονο.

Περί τηλεοράσεως ο λόγος...

Τα τελευταία χρόνια είμαστε μάρτυρες μιας γιγαντιαίας επιχείρησης χειραγώγησης του ελληνικού λαού. Σε αυτήν την προσπάθεια εξέχοντα ρόλο παίζει η συντριπτική πλειοψηφία των ΜΜΕ και ιδιαίτερα της τηλεόρασης.
Πλήθος ζητημάτων προκύπτουν από αυτήν τη διαδικασία, μέρος των οποίων θα μας απασχολήσει σε αυτό το άρθρο.
Απουσία κοινωνικής, πολιτικής και ιστορικής αλληλουχίας
Πέραν του γεγονότος της παραχάραξης της Ιστορίας, της επεξεργασίας των πληροφοριών κ.λπ. υπάρχει και το γεγονός της «κατασκευής» ή της απουσίας του πλαισίου μέσα στο οποίο προκύπτουν οι καταστάσεις.
Αρκετές φορές οι πληροφορίες έρχονται στον τηλεθεατή χωρίς να δίνονται σε αυτόν το πλαίσιο μέσα στο οποίο τοποθετούνται τα γεγονότα και αυτό, τόσο μέσα στο χρόνο, όσο και μέσα στο χώρο. Ιδιαίτερα τα παιδιά μπορούν να παρακολουθούν με ενδιαφέρον ένα ιστορικό γεγονός, αλλά να μην ξέρουν για ποιο πρόκειται. Είναι γνωστά τα παραδείγματα της σύγχυσης της επανάστασης του 1821 με τον πόλεμο του 1940 κ.τ.λ. Ιστορίες και φιλμ σχετικά με την κοινωνική δικαιοσύνη, τα εγκλήματα πολέμου, μπορεί να «κινητοποιήσουν» τον τηλεθεατή και να τον ευαισθητοποιήσουν ενάντια στην αδικία και τον πόλεμο, όμως κάτω από ποιες συνθήκες κοινωνικές, πολιτικές, ιστορικές συνέβη ο Μάης του 1936 ή ο πόλεμος στη Γιουγκοσλαβία;

Καλό Πάσχα και καλή τύχη

1. Η εξέγερση δεν περιμένει τη συντέλεια του κόσμου για να εκδηλωθεί. Δεν πιστεύει, όπως ο Απόστολος Παύλος για την Παλαιά Διαθήκη, ότι είναι εκπληρωμένη και αποπερατωμένη. Η εξέγερση είναι ο ταραγμένος κύκλος των ημερών, το απώτερο μέλλον μας.
2. Ανάσταση κάθε νεκρής γλώσσας των σκοτεινών και φοβισμένων ανθρώπων. Γι' αυτούς ο λόγος του Ιησού έρχεται μέσα από το κατά Ματθαίον ευαγγέλιο: «Μη νομίσητε ότι ήλθον βαλείν ειρήνην επί την γην, ουκ ήλθον βαλείν ειρήνην, αλλά μάχαιραν, ήλθον γαρ διχάσαι άνθρωπον κατά του πατρός αυτού και θυγατέρα κατά της μητρός αυτής και νύμφην κατά της πενθεράς αυτής, και εχθροί του ανθρώπου οι οικιακοί αυτού».
3. Πληγωμένη και δύσπιστη η κοινή γνώμη βαδίζει μέσα