Σελίδες

4 Απρ 2012

Το «τσίρκο» των ντιμπέιτ ...


Πριν ακόμα προκηρυχθούν οι εκλογές, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ επαναφέρουν το ζήτημα του ντιμπέιτ, ανάγοντας μάλιστα τη διεξαγωγή του σε κεντρικό στοιχείο της προεκλογικής περιόδου. Το μεν ΠΑΣΟΚ διαρρέει ότι θα προτείνει τη διεξαγωγή δύο ντιμπέιτ με τη ΝΔ και δύο με όλα τα κόμματα, ενώ η ΝΔ απαντά ότι θέλει να επαναληφθεί ό,τι και το 2009, δηλαδή, ένα ντιμπέιτ με όλα τα κόμματα και ένα μόνο με τους αρχηγούς του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Στην πραγματικότητα, τα δύο κόμματα, με τη συνδρομή των αστικών ΜΜΕ, ετοιμάζουν από τώρα το κλίμα για ένα ακόμα σόου αποπροσανατολισμού και χειραγώγησης του λαού. Αυτό άλλωστε έχει αποδείξει η πείρα από το «τσίρκο» των προηγούμενων ντιμπέιτ, όπου κυριάρχησαν οι παράλληλοι μονόλογοι και κάθε άλλο παρά βοήθησαν το λαό να σχηματίσει άποψη για τις θέσεις των κομμάτων στα διάφορα ζητήματα, για τη στρατηγική που αυτά υπηρετούν. Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμα και οι δημοσιογράφοι που συμμετείχαν σε αυτά, παραδέχονταν κάθε φορά ότι καμιά ουσιαστική χρησιμότητα δεν έχουν τα ντιμπέιτ, ενώ την επόμενη μέρα ο Τύπος και οι τηλεοράσεις με το μόνο που δεν ασχολούνταν ήταν οι θέσεις των κομμάτων. Αντίθετα, πρόβαλλαν το τι φορούσε ο κάθε αρχηγός κόμματος, πώς ήταν το ύφος του, αν είχε άνεση στην κάμερα, αν αστειεύτηκε με τους δημοσιογράφους, και άλλες τέτοιες φαιδρότητες, μακριά και ενάντια σε κάθε ουσιαστική πολιτική αντιπαράθεση.
***
Χαρακτηριστικά είναι τα όσα προηγήθηκαν και ακολούθησαν του ντιμπέιτ για τις

Είμαστε «παιδιά» ενός κατώτερου θεού;


«Αν ένας Έλληνας κρατήσει τα ευρώ του ή τα μεταφέρει σε μια τράπεζα άλλης χώρας όπως η Ολλανδία και η Γερμανία και ανακαλυφθεί, να τιμωρείται με πρόστιμο ίσο ή διπλάσιο των ευρώ που θέλησε να κρύψει. Με αυτόν τον τρόπο θα εξασφαλισθεί ότι όλοι οι Έλληνες θα δώσουν τα ευρώ τους σε τράπεζες στην Ελλάδα και η ελληνική κυβέρνηση θα εξοφλήσει τα χρέη της». Η πρόταση ανήκει σε έναν 11χρονο (!) μαθητή δημοτικού σχολείου της Ολλανδίας.

Ο Βρετανικός οργανισμός Wolfson Economics δίνει διεθνώς το μεγαλύτερο σε σπουδαιότητα βραβείο στα οικονομικά, μετά το βραβείο Νόμπελ. Πρόσφατα προκήρυξε έναν διαγωνισμό με θέμα πως μπορεί να  αποχωρήσει μια χώρα από την ευρωζώνη, με τις μικρότερες απώλειες για τους δανειστές της.

Ο 11χρονος  μαθητής δημοτικού σχολείου Jurre Hermans, συμμετείχε στο διαγωνισμό με πρόταση για έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη, την επιστροφή στη δραχμή και την επιβολή (στην Ελλάδα) οικονομικών κυρώσεων (από τους δανειστές της) ακόμα και μετά την επιστροφή στη δραχμή. Προχωράει και σε πιο «πρακτικά» ζητήματα: «Αν ένας Έλληνας κρατήσει

Το «νέο» Πρωτοπαπ... ΠΑΣΟΚ


Α-ψηφίστε τους!

Ποια είναι η άποψη του Χρήστου Πρωτόπαππα, επιφανούς στελέχους του ΠΑΣΟΚ, κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του κόμματος και λάτρη των εργαζομένων για τα προβλήματα του τόπου;
Ιδού:
«Η προσωπική μου άποψη είναι ότι έγιναν αρκετά λάθη, κυρίως σε πρόσωπα, κατά τη διάρκεια αυτής της διετίας. Επιλογές προσώπων, οι οποίοι δεν μπορούσαν να τα βγάλουν πέρα με τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις, με τις μεγάλες αλλαγές, τις οποίες χρειαζόταν ο τόπος. Υπογράφαμε κάποια πράγματα στο μνημόνιο και μετά στην πορεία γίνονταν συμβιβασμοί, καθυστερήσεις, ανεπάρκειες...».
*
Καταλάβατε, τώρα, πού έγκειται η αιτία το... κακό;
Στο ότι - κατά τον Πρωτόπαππα - το μνημόνιο... δεν

Ποιοι και γιατί επιτίθενται στο ΚΚΕ


Οσο προχωράμε προς τις εκλογές πυκνώνουν οι επιθέσεις ενάντια στην πολιτική του ΚΚΕ. Τη σκυτάλη από το ΠΑΣΟΚ παίρνει «επάξια» στα χέρια της η ΝΔ που φιλοδοξεί να είναι το κυβερνών κόμμα, συνεπικουρούμενη από το ΛΑ.Ο.Σ., ενώ ως εφεδρεία στην ενορχηστρωμένη αυτή επίθεση προβάλλει και ο ΣΕΒ. Και τι δεν καταμαρτυρούν στο ΚΚΕ: Από το «κλείσιμο» των λιμανιών, επιχειρήσεων, πανεπιστημίων μέχρι το διώξιμο των επενδύσεων, των τουριστών, και επιπλέον την υπεράσπιση «της ακαμψίας στην αγορά εργασίας». Ολα αυτά, συνοδευόμενα και με μπόλικο πρωτόγονο αντικομμουνισμό από τον γνωστό τοις πάσι προβοκάτορα ΛΑ.Ο.Σ. αλλά και τον ιδεολογικό μέντορα των παραπάνω δυνάμεων, τον ΣΕΒ, ο πρόεδρος του οποίου, από τα σαλόνια της «υψηλής τέχνης» που συναγελάζεται, ανακάλυψε και αυτός τη «σταλινική αριστερά». Βεβαίως, εργοστάσια κλείνουν εκεί που δε γίνονται απεργίες και κινητοποιήσεις. Μικρομάγαζα κλείνουν μόνο που δε φταίνε οι διαδηλώσεις αλλά η κρίση και ο ανταγωνισμός με τα μονοπώλια.
Τι όμως πραγματικά ανησυχεί όλους αυτούς; Οχι βέβαια το κλείσιμο των

Η κρίση προήλθε από «κακή διαχείριση»;


-- Λένε ότι η κρίση ήταν αποτέλεσμα «κακής διαχείρισης» και τα μέτρα του μνημονίου συνέπεια «κακής διαπραγμάτευσης». Αρα, μια καλύτερη διαχείριση μπορεί να βγάλει το λαό από το μνημόνιο και την κρίση. 
Τι πραγματικά ισχύει;
-- Η κρίση είναι του καπιταλισμού. Είναι κρίση υπερσυσσώρευσης κεφαλαίων και υπερπαραγωγής προϊόντων, που εκκολάφθηκε την περίοδο της καπιταλιστικής ανάπτυξης. Τα μονοπώλια συσσώρευσαν τεράστια κεφάλαια από την κερδοφορία τους, τα οποία όμως δεν επέστρεψαν στην παραγωγή, αφού η αναπαραγωγή τους δεν εξασφάλιζε πλέον το προσδοκώμενο κέρδος για τους καπιταλιστές. Σαν αποτέλεσμα, ο κύκλος της διευρυμένης αναπαραγωγής του κεφαλαίου ανακόπηκε βίαια και ξέσπασε η κρίση. Για την κρίση δεν ευθύνεται η «καλή» ή «κακή» διαχείριση της αστικής εξουσίας από το πολιτικό της προσωπικό, που στην Ελλάδα ασκήθηκε κύρια από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Δεν ευθύνονται τα «λαμόγια» και η «σπατάλη», όπως προσπαθούν να αποπροσανατολίσουν το λαό τα αστικά κόμματα και οι λεγόμενες «αντιμνημονιακές» δυνάμεις.

Πλατεία Αυτοκτονίας...



Αυτό ήταν το ρεπορτάζ των δημοσιογράφων του Σκάι. Ή αλλιώς το ρεπορτάζ των ηθικών αυτουργών στο έγκλημα. Και όπως κάθε ηθικός αυτουργός που μετά το έγκλημα προσπαθεί να αποποιηθεί τις ευθύνες του,

Η πρόταση του ΚΚΕ είναι ρεαλιστική γιατί εξαρτάται από το λαό να την υλοποιήσει


Αποσπάσματα από την ομιλία της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ σε χτεσινή συγκέντρωση στο ΤΕΙ Αθήνας

Σε μαζική συγκέντρωση σπουδαστών του ΤΕΙ Αθήνας μίλησε χτες η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Μεταξύ άλλων σημείωσε στην ομιλία της:
«Πάρτε το χώρο τον δικό σας, των ΤΕΙ, με τα χρόνια προβλήματα, που δεν είναι μόνο οικονομικά, είναι και ζητήματα περιεχομένου εκπαίδευσης και, κυρίως, τι γίνεται μετά που θα πάρετε το πτυχίο. Είναι προβλήματα που έχουν σχέση με την άναρχη καπιταλιστική ανάπτυξη. Αυτή η αναρχία εκφράζεται και στα ΤΕΙ, στις πανεπιστημιακές σχολές. Σε αυτό το χώρο, όμως, δεν υπάρχει περίπτωση να γίνει μία παραχώρηση.
Μπήκατε τώρα, με το λεγόμενο PSI, στην ανταλλαγή ομολόγων στη μελετημένη - ελεγχόμενη πτώχευση, στο 50-50%, μπήκαν και τα αποθεματικά - όποια αποθεματικά είχαν τα ΤΕΙ, τα ελάχιστα σε σχέση με τις ανάγκες - μπήκαν στο "κούρεμα" και πέρα από τη μείωση κονδυλίων, για τις λειτουργικές ανάγκες των ΤΕΙ, για τη μισθοδοσία, για τη σίτιση, έρχεται και το "κούρεμα", 50-50%.
Να αξιοποιήσει ο λαός την πείρα του
Καλούμε το λαό, που εκατοντάδες χιλιάδες έχουν αποκτήσει νέα πείρα. 
Εμείς βλέπουμε τάσεις ριζοσπαστικοποίησης, χωρίς ακόμα αυτές να είναι σταθερές, σταθεροποιημένες όλες σε όλους, άλλες είναι σταθεροποιημένες, άλλες όχι, που κινδυνεύουν, κάτω από τρομοκρατικά διλήμματα ή αυταπάτες μπροστά στην κάλπη και κάτω από το να υπάρχει ένα πρακτικό αποτέλεσμα, να αναδιπλωθούν. 

Τι δεν καταλαβαίνεις;...


«Δεν καταλαβαίνω τη συζήτηση που μας συγκρίνει με μισθούς Βουλγαρίας»,
αναφωνούσε με τίμια απορία - μα και με απροσποίητη ενόχληση - ο πρώην υπουργός Οικονομικών και νυν Περιβάλλοντος, ο Γ. Παπακωνσταντίνου, μιλώντας πριν λίγες μέρες σε τηλεοπτικό σταθμό.
Αρα, λοιπόν, τέτοιο θέμα, όπως επέμεινε ο κύριος υπουργός, όχι μόνο δεν τίθεται, αλλά και κακώς συζητείται...
*
Δεν θα ισχυριστούμε ότι ο κ. Παπακωνσταντίνου είναι ψεύτης.
Ας του... πιστώσουμε, δηλαδή, πως ενδεχομένως να αγνοεί το γεγονός ότι:
Είναι ο συνάδελφός του στην κυβέρνηση (τυγχάνει και κυβερνητικός εκπρόσωπος, μάλιστα) ο Παντελής Καψής, ο οποίος
- από το ίδιο κανάλι που ο Παπακωνσταντίνου απορούσε με τη συζήτηση περί μισθών Βουλγαρίας -
στην ερώτηση «θα πάτε τους μισθούς στα 300 ευρώ;» εκείνος απαντούσε:
«Γιατί, ξέρετε εσείς κάποια άλλη λύση;»...
Οταν συνεπώς ο Παπακωνσταντίνου πληροφορηθεί κάποτε τη δήλωση Καψή, και εφόσον η συζήτηση περί μισθών Βουλγαρίας του φαίνεται τόσο... ακαταλαβίστικη