Σελίδες

26 Ιαν 2012

Κανένας στο φόβο, όλοι στο δρόμο



Εχει κάποια σχέση το θέατρο με τους «αντιστασιακούς» στη Βουλή και τους «κλαμένους» στις τι-βι, με την πραγματική ζωή των ανθρώπων;
Η λίστα της ντροπής που παρουσίασε χτες ο «Ριζοσπάστης» μαρτυρά το αντίθετο. Το 2012 εκατοντάδες παιδιά νηστικά στα σχολεία. Οχι γιατί δεν υπάρχουν χρήματα, αλλά γιατί το χρήμα πάει στους καπιταλιστές. Λέξη για αυτήν την αλήθεια στη βουλή και στις τι-βι.
Απ' αυτήν την αλήθεια δεν πρέπει να κάνουμε βήμα πίσω.
Οσο κι αν φωνάζει ο ΣΕΒ ότι είμαστε όλοι μαζί σε ένα καράβι που βουλιάζει, η αλήθεια είναι ότι οι καπιταλιστές, ακόμα και την ώρα που χάνουν ένα ποσοστό από το κέρδος, κερδισμένοι είναι.
Αυτός που χάνει κάθε μέρα και πιο πολλά είναι ο εργάτης. Είτε αφορά το παιδί στον παιδικό σταθμό, είτε τον κάτοικο μιας πόλης που παγώνει. Χάνει επειδή υπάρχουν οι καπιταλιστές.
Τέτοια προβλήματα δε λύνονται με φιλανθρωπίες.
Απαιτούν άλλη οικονομία, κεντρικό σχέδιο.

Εντείνει την καταστολή η κυβέρνηση.



Με παραπέρα καταστολή σκοπεύει η κυβέρνηση να «λύσει» τα ογκούμενα προβλήματα στο κέντρο της Αθήνας. Προβλήματα που με την πολιτική τους δημιούργησαν και έκαναν την περιοχή αβίωτη για τις λαϊκές οικογένειες, την απαξίωσαν και σήμερα την παραδίδουν στο μεγάλο κεφάλαιο που καραδοκεί να την εξαγοράσει για πενταροδεκάρες.
Στην κόντρα που υποβόσκει μεταξύ ηγεσίας ΥΠΡΟΠΟ και δημοτικής αρχής Αθήνας για το ποιος ευθύνεται περισσότερο για την κατάσταση στο κέντρο της πόλης, ο υπουργός Χρ. Παπουτσής έστειλε στον δήμαρχο Γ. Καμίνη στοιχεία από τη δράση υπηρεσιών και πρόσφατη ομιλία του στη Βουλή, όπου υπογράμμιζε ότι «οι αστυνομικές δυνάμεις που διατίθενται για την Αθήνα, ενισχύονται διαρκώς και σε μέσα και σε ανθρώπινο δυναμικό». Οτι «από τα μέσα Νοέμβρη, τοποθετήθηκαν στη ΓΑΔΑ 2.000 νέοι Αστυνομικοί, ενώ ήδη βρίσκεται σ' εξέλιξη η εκπαίδευση 1.200 ειδικών φρουρών που στην πλειονότητά τους θα τοποθετηθούν και αυτοί στην Αθήνα».

«Κόβει» άμεσα το πετρέλαιο προς ΕΕ το Ιράν



Νομοσχέδιο που προβλέπει την άμεση διακοπή τροφοδοσίας της Ευρώπης με ιρανικό πετρέλαιο άρχισε, από χτες, να συζητιέται στο ιρανικό Κοινοβούλιο. Σύμφωνα με το σκεπτικό του νομοσχεδίου, εφόσον η Ευρωπαϊκή Ενωση αποφάσισε εμπάργκο στις εισαγωγές ιρανικού πετρελαίου από την 1η Ιούλη, η Τεχεράνη δε χρειάζεται να περιμένει να κυλήσει ο χρόνος μέχρι τότε.
Οπως χαρακτηριστικά δήλωναν Ιρανοί αξιωματούχοι, μόνο το 18% του ιρανικού πετρελαίου κατευθύνεται προς την Ευρώπη, κάτι που σημαίνει ότι εύκολα μπορεί να βρεθεί νέος πελάτης. 
Από την άλλη, όπως επισήμαιναν αναλυτές, μια τέτοια κίνηση εκ μέρους της ιρανικής ηγεσίας θα προκαλούσε σοβαρότατα προβλήματα στην, ήδη, κλυδωνιζόμενη ΕΕ.

Είμαστε όλοι ΠΑΣΟΚ ...



Ο Άκης υποβρύχιο, ο Κίμων στο τιμόνι, μπάτσοι γουρούνια δολοφόνοι.

Είμαστε όλοι ΠΑΣΟΚ, ποιος γνωστός άγνωστος έβρισε και έστειλε στο νοσοκομείο μπάτσο φορώντας, αντί για κουκούλα, μόνο αϊλάινερ;

Είμαστε όλοι ΠΑΣΟΚ, ποιος θεωρητικός τροτσκιστής θα σκεφτότανε ότι ένα Κουλούρη θα ξεφτίλιζε 4 μπάτσους που βαράνε κόσμο για να βγάλουν το ψωμί τους;

Είμαστε όλοι ΠΑΣΟΚ, νέα μορφή επανάστασης ξεκίνησε, μαλλί βαμμένο, μάτι βαμμένο, αυτοκίνητο Μερσεντέ και πάνω πλυμένο, τζάμι βαμμένο, σ’ έναν μήνα μάς κάνει και μια εκπομπή ο Σταύρος Θεοδωράκης και είμαστε έτοιμοι επαναστάτες, με τη σφραγίδα του ειδικού.

Τα ιστορικά γεγονότα είναι προϊόντα της ταξικής πάλης.



Σε εκδήλωση - συζήτηση που διοργάνωσαν οι Οργανώσεις Μεταμόρφωσης του ΚΚΕ και της ΚΝΕ για την παρουσίαση του «Δοκιμίου Ιστορίας του ΚΚΕ, 1949 - 1968» Β' Τόμος, μίλησε χτες η Ελένη Μπέλλου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. 
Μεταξύ άλλων, σημείωσε στην ομιλία της:
«Στην εισαγωγή του Δοκιμίου, αναλύεται η λογική της δομής του, αλλά κυρίως η μέθοδος έρευνας και συγγραφής του. Πρώτο ζήτημα: Τα ιστορικά γεγονότα δεν εξετάζονται από τις επιλογές, από τα συμφέροντα μεμονωμένων ατόμων, προσωπικοτήτων, αποσπασμένων από τα συμφέροντα της τάξης στην οποία ανήκουν. Δηλαδή, τα ιστορικά γεγονότα εξετάζονται ως προϊόντα της σύγκρουσης, των αντιθέσεων μεταξύ διαφορετικών τάξεων, στην προκειμένη περίπτωση της περιόδου αναφοράς, ως προϊόντα της ταξικής πάλης μεταξύ των καπιταλιστών και της εργατικής τάξης.
Αυτή η μέθοδος, διαλεκτική υλιστική ερμηνεία της κοινωνικής εξέλιξης, έχει μεγάλη σημασία για την κατανόηση των σύγχρονων οικονομικών και πολιτικών εξελίξεων. 
Η πραγματική ιστορία δεν είναι η καταγραφή, το διάβασμα, η απομνημόνευση γεγονότων, χρονολογιών, ονομάτων, αλλά η αποκάλυψη, η κατανόηση των κοινωνικών αιτιών που προκαλούν τα γεγονότα. Είναι η κατανόηση των κοινωνικών αιτιών, που προκαλούν τις επιλογές στα κόμματα, στους πολιτικούς, ανάλογα με τα συμφέροντα της τάξης τους. Κι αυτό αφορά και το ΚΚΕ, ως κόμμα της εργατικής τάξης, αφορά και τις λαθεμένες επιλογές.

Η «υπευθυνότητα» της βαρβαρότητας...



ΣΟΒΑΡΟΤΗΤΑ και υπευθυνότητα το ζητούμενο από τον πολιτικό κόσμο, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Π. Καψή. 
Μόνο που οι κυβερνώντες έχουν διαστρέψει εντελώς το νόημα των λέξεων...
«Υπεύθυνος» είναι κανείς όταν τάσσεται υπέρ των περικοπών των μισθών και των δικαιωμάτων, υπέρ της μείωσης των συντάξεων, υπέρ της μερικής απασχόλησης. 
Σε κάθε άλλη περίπτωση είναι ...«λαϊκιστής».
Μπορεί όμως να πει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος πόσο ...σοβαρό είναι να απαιτεί κανείς σήμερα από έναν μισθωτό να ζήσει με 500 ευρώ; 
Πόσο σοβαρό είναι το να επιβιώσει ένας άνεργος με 400 ευρώ; 
Είναι μήπως σοβαρό το να δουλεύει κανείς 15 ώρες τη βδομάδα με τις αντίστοιχες αποδοχές;
Αν αυτή είναι η «σοβαρότητά» τους, τότε προφανώς δεν θέλουμε να είμαστε σοβαροί και καθόλου μα καθόλου «υπεύθυνοι». 

Το «κούρεμα» ...



Επειδή πολλά λέγονται για το περιβόητο PSI, εύλογα αναρωτιέται κανείς, περί τίνος ακριβώς πρόκειται και ποιος θα βγει ωφελημένος από αυτή την διαδικασία, ας δούμε ορισμένες πλευρές:

Πρώτον: PSI ονομάζεται η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στην επαναδιαπραγμάτευση του κρατικού χρέους της χώρας. Οι τράπεζες που κατέχουν ελληνικά ομόλογα, γνωρίζοντας ότι η οικονομική κρίση ανέτρεψε κάθε χρονοδιάγραμμα κανονικής πληρωμής του χρέους, αφού επί ενάμιση χρόνο «τράβηξαν» μέχρι δεκάρας τη ρευστότητα που διάθετε η χώρα, τώρα διαπραγματεύονται το ποσοστό του χρέους που είναι διατεθειμένες να διαγράψουν, με στόχο να χάσουν όσα γίνεται λιγότερα.
Δεύτερον: Αυτό που γίνεται αποτελεί «αναδιάρθρωση», «κούρεμα», «επιμήκυνση» του κρατικού χρέους. Είναι, δηλαδή, η φάση της «καταστροφής κεφαλαίου» ως αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης, όπως ακριβώς έλεγε το ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή ότι θα συμβεί.

ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ : Ο λαός να καθορίσει τις εξελίξεις κοιτάζοντας μπροστά



Συνέντευξη στο ρ/σ «Real fm» και τον δημοσιογράφο Νίκο Χατζηνικολάου, παραχώρησε χτες η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα. 
Τη συζήτηση αναδημοσιεύει ο «Ριζοσπάστης».
***
-- Θέλω να ξεκινήσω τη συζήτησή μας, ζητώντας την εκτίμησή σας για το πού βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή. Ανοιχτό το PSI, ανοιχτό το θέμα του νέου μνημονίου, πιέσεις να τελειώνουμε στις επόμενες έξι - επτά μέρες, μέχρι το τέλος του μήνα. Ξέρετε, οι πολίτες είμαστε ζαλισμένοι.
-- Κύριε Χατζηνικολάου, το νέο μνημόνιο δε νομίζω ότι είναι ανοιχτό.
-- Είναι τελειωμένο λέτε.
-- Αυτό που είναι σχετικά ανοιχτό είναι το PSI, που βέβαια κανείς δεν μπορεί να βάλει την υπογραφή του αν θα κλείσει με βάση την απόφαση του περασμένου Οκτώβρη, που στην πραγματικότητα θα είναι παραπάνω «κούρεμα», γιατί υπάρχει και το ονομαστικό «κούρεμα», υπάρχει και το πραγματικό «κούρεμα» ή αν θα έχει καινούριους κύκλους «κουρέματος», ή αν θα σπάσουν οι συμφωνίες ή δε θα γίνουν οι συμφωνίες.

Χαφιεδορουφιανομηχάνημα ...



Την πρώτη φορά που το βγάλανε στη μόστρα ήταν με τους «τρομοκράτες».
Την άλλη, με τους έγκλειστους στον Κορυδαλλό.
Την τρίτη, με τα στημένα στο ποδόσφαιρο.
Και τώρα, με την υπόθεση τοκογλυφίας στη Θεσσαλονίκη.
*
Μιλάμε για το χαφιεδορουφιανομηχάνημα, το οποίο είναι ειδικό - λέει - στις υποκλοπές και στο φακέλωμα των τηλεπικοινωνιών και που τα απομαγνητοφωνημένα υλικά του από τις παρακολουθήσεις έχουν μετατραπεί σε φέιγ βολάν και σε σίριαλ στα κανάλια και σε εφημερίδες.
*
Ως εκ τούτου, αγαπητέ τηλεθεατή και τηλεθεάτρια, αγαπητέ αναγνώστη και αναγνώστρια,
- εσύ που δεν το ήξερες και περίμενες τάχα μου από τους χαζοεμβρόντητους

Ενωμένη Αριστερά?... Οχι ευχαριστώ...