Σελίδες

22 Ιαν 2012

Το έργο του Β. Ι. Λένιν ζωντανό και επίκαιρο



Είναι γεγονός ότι σε κάθε ιστορική επέτειο για το κομμουνιστικό κίνημα - ιδιαίτερα αν πρόκειται για επέτειο που φέρνει στο νου ηγέτες του κινήματος, η δράση των οποίων είναι δεμένη με κοσμοϊστορικά γεγονότα - τότε η μνήμη γίνεται ένα με το σήμερα. Οχι μόνο γιατί αποτιμά το επαναστατικό τους έργο, μα γιατί αυτό το έργο είναι υλική δύναμη για το μέλλον της ιστορικής εξέλιξης. Δύναμη, που συμβάλλει στη διαμόρφωση και την ανάπτυξη της ταξικής συνείδησης της εργατικής τάξης. Ετσι μόνο μπορεί να μετατρέπεται σε παράγοντα, που επιδρά στην ανάπτυξη του αγώνα της εργατικής τάξης για την εκπλήρωση του τελικού σκοπού, την ανατροπή του καπιταλισμού, την οικοδόμηση του σοσιαλισμού και της κομμουνιστικής κοινωνίας. Πολύ περισσότερο δε, όταν πρόκειται για επέτειο που αφορά στη μεγαλύτερη προσωπικότητα που ανέδειξε το παγκόσμιο κομμουνιστικό κίνημα στον 20ό αιώνα, τον 
Β. Ι. Λένιν, έναν από τους κλασικούς της κοσμοθεωρίας της εργατικής τάξης, που δικαίως φέρει και το δικό του όνομα: Μαρξισμός - Λενινισμός.

Καμιά προοπτική δίχως ανατροπή της εξουσίας του κεφαλαίου



Σε κείμενο - διακήρυξη της κίνησης ΕΛ.ΛΑ.Δ.Α. (ΕΛληνική ΛΑϊκή Δημοκρατική Αντίσταση), την οποία υπογράφει ο Μίκης Θεοδωράκης, διατυπώνεται η συνολική στρατηγική που κατά την άποψη του ίδιου και όσων ηγούνται αυτής της κίνησης είναι ανάγκη σήμερα να αποδεχθεί ο λαός.
Πρέπει να πούμε εξαρχής ότι δυστυχώς οι θέσεις του κειμένου δεν αντιστοιχούν με την πραγματικότητα, αν βεβαίως δει κανείς την τελευταία αντικειμενικά, δηλαδή από τη σκοπιά των συμφερόντων της εργατικής τάξης και των αυτοαπασχολούμενων της πόλης και της υπαίθρου.
Ας δούμε κατά σειρά τα βασικά σημεία του κειμένου - διακήρυξης:
1.Το κείμενο εκτιμά ότι στην Ελλάδα υπάρχει μια «συνεχιζόμενη εθνική κρίση». Το σημείο αυτό, δηλαδή ποιος είναι ο χαρακτήρας της κρίσης και οι αιτίες της, είναι το καθοριστικό για την πολιτική γραμμή που χαράζει κάθε κόμμα ή κίνηση.
Η κρίση είναι καπιταλιστική, οφείλεται σε εγγενή παθογένεια του καπιταλιστικού συστήματος, έχει τη βάση της στην οξυνόμενη αντίθεση κεφαλαίου - εργασίας και ήρθε (όπως και οι προηγούμενες οικονομικές κρίσεις) ως αποτέλεσμα της υπερσυσσώρευσης κεφαλαίων (κερδών). 

Επικίνδυνο και ανήθικο. Να σημάνει ξεσηκωμός!



ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ «ΚΩΔΙΚΑΣ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ»
Το εγκληματικό νομοσχέδιο «Κώδικας Ναρκωτικών» της τρικομματικής κυβέρνησης που προβλέπει την αποποινικοποίηση της χρήσης, προμήθειας, κατοχής ναρκωτικών ουσιών, της καλλιέργειας ινδικής κάνναβης και την ιδιωτικοποίηση της πρόληψης, απεξάρτησης και επανένταξης συζητήθηκε την περασμένη Τετάρτη στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων στη Βουλή. Υπενθυμίζεται ότι αν και η ΝΔ και ο ΛΑ.Ο.Σ. τάχθηκαν κατά του νομοσχεδίου, ο υπουργός Δικαιοσύνης Μ. Παπαϊωάννου σημείωσε με νόημα πως το αν θα γίνει νόμος εξαρτάται μεμονωμένα από το κάθε βουλευτή. Να σημειωθεί ότι ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ και ΔΗΜΑΡ στήριξαν το νομοσχέδιο.
Την κατηγορηματική αντίθεση του ΚΚΕ απέναντι στο εγκληματικό νομοσχέδιο εξέφρασε ο βουλευτής του Γιάννης Γκιόκας και σήμερα παρουσιάζουμε εκτενή αποσπάσματα από την ομιλία του.
Καταστολή για την ουσία και όχι για το χρήστη
«Σαν ΚΚΕ χτυπάμε συναγερμό και θα συμβάλουμε με όλες μας τις δυνάμεις σε αυτή την κατεύθυνση(...) Πρόκειται για ένα εξαιρετικά επικίνδυνο, ανήθικο νομοσχέδιο απελευθέρωσης, εκλαΐκευσης και στην πράξη διάθεσης των ναρκωτικών(...) 

«Σας παρακαλώ... »



Τι ρίγη συγκίνησης απλώθηκαν στη δημόσια σκηνή - κοινοβούλιο! Τι πατριωτικό πάθος έβγαλε όλο το γέλιο το μαύρο που κρύβει ο οργισμένος άνεργος στο φυλλοκάρδι του! «Πρώτη φορά έχω ακούσει υπουργό Οικονομίας να παρακαλάει σπαρακτικά τους βουλευτές να σταθούν όλοι μαζί στο ύψος των περιστάσεων...», υπογραμμίζει με στόμφο ο τηλεπαρουσιαστής. Ο λόγος, βεβαίως, για τον κ. Βενιζέλο, ο οποίος όντως εκλιπάρησε, χωρίς να απαλλαγεί ούτε λεπτό από το αλαζονικό επιτηδευμένο ύφος του παντογνώστη που απευθύνεται σε κατώτερης νοημοσύνης κοινό από έδρας μάλιστα. Τι ζητιάνεψε στα πλαίσια μιας καλοσχεδιασμένης πολιτικής της εικόνας του ο εκπεσών καθηγητής;
Στην πραγματικότητα απαίτησε τη λογιστική διανομή της ηθικής αυτουργίας στο έγκλημα κατά του λαού που συντελείται με ιδιαζόντως απεχθή τρόπο τα τελευταία δύο χρόνια. Στην ουσία ζήτησε να χαμηλώσουν τους ρητορικούς υποκριτικούς τόνους ψευδοαντιπολίτευσης οι συνεταίροι και συνένοχοι του ΠΑΣΟΚ

στη Βουλή, η ΝΔ και το ΛΑ.Ο.Σ. Θέλει αποδόμηση και μετάφραση αυτή η συμπεριφορά. Πριν παγιδευτούν πολίτες θεατές, άνθρωποι με φιλότιμο ή επαρκή αφέλεια, από το ιδιότυπο «σας παρακαλώ»...