Σελίδες

21 Ιαν 2012

ΜΙΑ ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΡΟΛΟ ΤΩΝ ΙΝΤΙΜΙΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΩΣ



Το παρόν κείμενο γράφτηκε κυρίως με αφορμή μια σειρά σημαντικών γεγονότων που έλαβαν χώρα τους τελευταίους μήνες, με τα οποία το  «indymedia» εμπλέκεται άμεσα. Αρχικά την αισχρή λογοκρισία του αυτοαποκαλούμενου «αυτόνομου μέσου αντι-πληροφόρησης» σε σημαντικό αριθμό χρηστών που διοχέτευαν σημαντικές πληροφορίες για την πραγματική εικόνα της Λιβύης που ερχόταν σε πλήρη αντίθεση με τη συστημική προπαγάνδα. Όπως είναι γνωστό στους χρήστες που συμμετείχαν στους σχετικούς διαλόγους για τη Λιβύη, η στάση του Athens indymedia δεν διέφερε από αυτή ενός καθεστωτικού μέσου, που έφτανε να κρύβει ολόκληρη σειρά διαλόγων, ακριβώς λίγο πριν την εισβολή του ΝΑΤΟ στη Λιβύη[1]. Ακολούθησε μια αισχρή εκστρατεία καλλιέργειας εμφυλιακού κλίματος –ακόμη και με κείμενα που προέτρεπαν σε αιματοχυσία[2] μεταξύ διαδηλωτών– μεταξύ αναρχικών ομάδων και κομουνιστών, με αφορμή τα γεγονότα που έλαβαν χώρα στη 48ωρη γενική απεργία με τα γνωστά επεισόδια. Παρά το γεγονός ότι η σύμπλευση με τις θέσεις της υπερεθνικής και σιωνιστικής ελίτ σε διεθνές επίπεδο, αλλά και η αντίστοιχη καλλιέργεια εμφυλιακού κλίματος μεταξύ κομουνιστών και αναρχικών σε εθνικό επίπεδο, δεν αποτελούν ήσσονος σημασίας γεγονότα αλλά, το αντίθετο, στρατηγικής σημασίας γεγονότα που κρίνουν την καθολίκευση της νεοφιλελεύθερης παγκοσμιοποίησης, δεν είναι τα μόνα που «έτυχε» το μέσο «αντιπληροφόρησης» να συστρατευθεί με τη μεριά του

Η αθλιότητα των 625 ευρώ το μήνα



Στα μέσα της περασμένης βδομάδας το υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε ότι αρχίζει η υλοποίηση των προγραμμάτων «κοινωφελούς εργασίας», που αποτελούν ένα από τα βασικά όπλα της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑ.Ο.Σ. των κεφαλαιοκρατών για να πλήξει τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και να βάλει τους εργαζόμενους να δουλεύουν για ένα κομμάτι ψωμί. Ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος ανέρχεται στα 188 εκατομμύρια ευρώ και αφορά στην 5μηνη προσωρινή απασχόληση 57.400 ανέργων (σε αυτούς περιλαμβάνει επαγγελματίες που διέκοψαν τη δραστηριότητά τους πριν από δύο χρόνια, ελεύθερους επαγγελματίες και επιστήμονες βάσει εισοδηματικών κριτηρίων). Οσοι προσληφθούν θα παίρνουν ανεξαρτήτως προϋπηρεσίας και αντικειμένου εργασίας, ειδικότητας ή μη, 625 ευρώ το μήνα, δηλαδή 3.125 ευρώ για 5 μήνες! Μετά τη λήξη του

Πλωτά εργασιακά γκέτο ...



Καθώς συνεχίζονται οι προσπάθειες των συνεργείων διάσωσης για την ανεύρεση των αγνοουμένων από το μισοβυθισμένο κρουαζιερόπλοιο «Κόστα Κονκόρντια» (που προσέκρουσε σε ύφαλο τα ξημερώματα του περασμένου Σαββάτου στις ακτές της Τοσκάνης της Ιταλίας), όλο και περισσότερο κρύβονται οι αλήθειες που αναδεικνύει και αυτή η ναυτική τραγωδία. Φαίνεται ότι οι ευθύνες του καπετάνιου είναι υπαρκτές για ένα πλοίο ολόκληρο «χωριό» 4.000 ανθρώπων (επιβάτες και πλήρωμα), όμως το «ανθρώπινο λάθος» που επιστρατεύεται από τα αστικά ΜΜΕ και το εφοπλιστικό κεφάλαιο δεν αρκεί για να εξηγήσει τις ναυτικές τραγωδίες. Π.χ. γιατί φτιάχνονται τέτοια μεγαθήρια ή τι πρέπει να γίνεται σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης; Γιατί όταν πρέπει να γίνει άμεση εκκένωση του πλοίου, είναι σημαντικό το πλήρωμα να μπορεί να βοηθήσει τους επιβάτες. 

Στη Βουλή το «μαγείρεμα» του ελλείμματος από την ΕΛΣΤΑΤ...



Ο οικονομικός εισαγγελέας Γρ. Πεπόνης ζητάει τη διερεύνηση πολιτικών ευθυνών του Γ. Παπανδρέου και μελών του οικονομικού επιτελείου
Τη διερεύνηση τυχόν ποινικών ευθυνών του πρώην πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου, του πρώην υπουργού Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου και άλλων μελών του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης ζητάει με έγγραφό του προς τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ι. Τέντε, ο οικονομικός εισαγγελέας Γρ. Πεπόνης, για την υπόθεση της αναπροσαρμογής του ελλείμματος του 2009 από την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ).
Τη στιγμή που ο υπουργός Δικαιοσύνης Μ. Παπαϊωάννου δρομολογεί την αντικατάσταση των δύο οικονομικών εισαγγελέων Γρ. Πεπόνη και Σπ. Μουζακίτη με

Ανοιχτή κυβερνητική στήριξη στον Μάνεση...


Προκλητικός ο υπουργός Εργασίας

Ανοιχτά στο πλευρό της εργοδοσίας του Μάνεση, με ευθείες παραινέσεις προς τους χαλυβουργούς να σπάσουν την απεργία, να επιστρέψουν και να λειτουργήσουν το εργοστάσιο τάχθηκε χτες το πρωί ο υπουργός Εργασίας Γ. Κουτρουμάνης, διαλύοντας κάθε αυταπάτη για την πραγματική θέση της κυβέρνησης στον πολυήμερο αγώνα των εργαζομένων στην «Ελληνική Χαλυβουργία».
Η αποκάλυψη έγινε κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε με την Επιτροπή Γυναικών των απεργών χαλυβουργών και μελών της διοίκησης του σωματείου. 
Η Επιτροπή είχε διοργανώσει μαζική παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο, στην οποία συμμετείχαν και απεργοί χαλυβουργοί. Σκοπός να απαιτήσουν από την κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της και ταυτόχρονα να απαιτήσει ουσιαστικά μέτρα στήριξης των απεργών από το υπουργείο, με κάλυψη όλων των ενσήμων των χαλυβουργών για τις ημέρες της απεργίας και έκτακτη οικονομική ενίσχυση.

«ο θάνατός σας, η ζωή μας»...



Η συντονισμένη επίθεση στο ΚΚΕ που εκδηλώθηκε τις τελευταίες μέρες και θα συνεχιστεί με χτυπήματα και κάτω απ' το τραπέζι, δεν ήταν τσίμπημα ψύλλου. Η αστική τάξη ξέρει τι θέλει να κάνει και ξέρει από ποιον θα το βρει. Ξέρει πως μόνο το ΚΚΕ αποκαλύπτει την πολιτική της και φροντίζει να οργανώνει η εργατική τάξη την πάλη της έτσι που να την ανατρέψει.
***
Οι καπιταλιστές έχουν τσακίσει ήδη τους μισθούς, θέλουν κι άλλα. Τα «αντικίνητρα» και η «άρση εμποδίων» που αναφέρουν στα κείμενά τους, μεταφράζονται σε λάστιχο εργασιακές σχέσεις, σε εργάτες απόλυτα έρμαια των καπιταλιστών.
Το σύνολο του αστικού πολιτικού κόσμου μετέχει στην επίθεση και γνωρίζει πως χαλκεύονται δεσμά διαρκείας. Γι' αυτό και αγριεύει με τις αντιδράσεις χαρακτηρίζοντάς τες ανεπίτρεπτες.
Είναι συνένοχοι στη σφαγή, παρά τους ειδικούς εκλογικούς στόχους του καθενός. Γι' αυτό και ενιαία απαντούν στις εργατικές κινητοποιήσεις γνωρίζοντας πως και μετά τις εκλογές τον ίδιο αντίπαλο θα έχουν.

ΕΓΓΡΑΦΟ - ΒΟΜΒΑ ΣΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙ ΤΟΥ «ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΔΙΑΛΟΓΟΥ» Καταργούν τις Συλλογικές Συμβάσεις!


Αποκαλυπτική καταγγελία του ΠΑΜΕ: Στο τραπέζι των «κοινωνικών εταίρων» βρέθηκε πρόταση που υπονομεύει κάθε Συλλογική Σύμβαση. Ανοίγει ο δρόμος για την απόλυτη κυριαρχία των ατομικών διαπραγματεύσεων με την εργοδοσία

Θέλουν να καταργήσουν τις Συμβάσεις και μάλιστα με νόμο! Αυτό προωθούν οι «κοινωνικοί εταίροι» στο διάλογο - απάτη που έχουν στήσει με τη ΓΣΕΕ. Αυτό αποκάλυψε χτες το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο, παρουσιάζοντας έγγραφο - φωτιά το οποίο βρέθηκε στο τραπέζι του «διαλόγου» κατά την πρώτη συνάντηση των «κοινωνικών εταίρων» την Τετάρτη στα γραφεία της ΓΣΕΒΕΕ.
Το έγγραφο - βόμβα, το οποίο έχει μάλιστα συνταχθεί υπό τη μορφή προσθήκης στο βασικό νόμο για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις (ν. 1876/1990), φέρει τον τίτλο «Αναστολή ισχύος κλαδικών - ομοιοεπαγγελματικών συμβάσεων».