Σελίδες

15 Ιαν 2012

Συντονισμένος ταξικός αγώνας



Μεθαύριο 17 του μήνα η εργατοϋπαλληλική τάξη απεργεί καθολικά. Μια ακόμη προσπάθεια συνεύρεσης πολιτικής και οργάνωσης των εργατο-υπαλλήλων στο σύνολό τους. Αυτό που συμβαίνει είναι ότι στη γενική σήψη του καπιταλισμού σε ιμπεριαλιστικό επίπεδο η αστική τάξη αγριεύει. Η εργοδοσία σε όλες τις διαστρωματικές της αποχρώσεις έχει την εμμονή ότι ο κάθε εργαζόμενος και η κάθε επαγγελματική ομάδα εργατο-υπαλλήλων αποτελεί ξεχωριστή περίπτωση. Ετσι διαμορφώνει αυτοπεποίθηση του ισχυρότερου ταξικά και ψυχολογικά. Το πράγμα χαλάει από τη στιγμή που ο εργατο-υπαλληλικός αγώνας αποκτά πολιτικά χαρακτηριστικά, που υπερβαίνει τις συνδικαλιστικές απαιτήσεις. Τότε η κάθε μορφής αστική αυτοπεποίθηση φυλλορροεί σαν τα φύλλα του φθινοπώρου. Η επιθετικότητα της αστικής τάξης γίνεται πιο επικίνδυνη. Επιστρατεύει κάθε μορφής μηχανισμούς από το τακτικό κι εφεδρικό της οπλοστάσιο, από τους αστούς διανοούμενους και κονδυλοφόρους μέχρι τα λούμπεν στοιχεία που πάντα αξιοποιεί

(Κεντρο)αριστερή κυβέρνηση: «Λύση» ολέθρου



Το ΚΚΕ δεν πρόκειται να συνεργήσει σε καμία επικίνδυνη πολιτική γραμμή για την εργατική τάξη και τα φτωχά λαϊκά στρώματα. Μια τέτοια γραμμή μάλιστα, όπως εκείνη της «αριστερής ή κεντροαριστερής ή αντιμνημονιακής ή αντικατοχικής κυβέρνησης», το ΚΚΕ την αντιπαλεύει με όλες τις δυνάμεις του για να μην υλοποιηθεί.
Το ΚΚΕ θα διέπραττε έγκλημα σε βάρος του λαού, αν συναινούσε σε μια τέτοια στρατηγική, που η ηγεσία του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ έχει ανασύρει από τα αραχνιασμένα μπαούλα της Ιστορίας. Αυτή τη στρατηγική υιοθετούν και ορισμένοι άλλοι παράγοντες που επιθυμούν να «διορθώσουν» το ΠΑΣΟΚ και να επιστρέψουν σ' αυτό την κατάλληλη στιγμή. Και δεν είναι η πρώτη ούτε και η τελευταία φορά, που αποχωρήσαντα στελέχη του ΠΑΣΟΚ χρησιμοποιούν ως διαπραγματευτικό χαρτί πίεσης τη λεγόμενη συμπόρευση με την αυτοαποκαλούμενη ανανεωτική αριστερά.
Μια τέτοια κυβέρνηση, όχι μόνο δεν θα προσέφερε το ελάχιστο στους εργαζόμενους, αλλά και θα γινόταν μεταφορέας απογοητευμένων στο ΠΑΣΟΚ και στη ΝΔ ή σε

Πολιτική Δράση των Οργανώσεων Εξωτερικού του ΚΚΕ για το νέο κύμα μετανάστευσης


Κάλεσμα ταξικής συσπείρωσης και πάλης
Σε 3μηνη Πολιτική Δράση για το νέο κύμα μετανάστευσης προχωρούν οι Οργανώσεις Εξωτερικού του ΚΚΕ, τους μήνες Γενάρη, Φλεβάρη, Μάρτη 2012. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία που στόχο έχει να ανοίξει τη συζήτηση με τους νέους μετανάστες που μόλις πρόσφατα έφυγαν από την Ελλάδα για να βρουν ένα μεροκάματο. Μέσα από αυτή την Τρίμηνη Πολιτική Δράση το ΚΚΕ αναδεικνύει τις αιτίες της μετανάστευσης, τα προβλήματα και τα νέα αδιέξοδα που συναντούν οι εργάτες στις χώρες που μεταναστεύουν και προβάλλει την ανάγκη να οργανωθεί άμεσα η πάλη για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, να συντονιστεί η δράση με τους ντόπιους εργαζόμενους, να συζητηθεί η πολιτική πρόταση του ΚΚΕ.
Ο «Ριζοσπάστης» δημοσιεύει σήμερα την προκήρυξη που φτάνει αυτές τις μέρες στα χέρια των νέων μεταναστών σχετικά με την πρωτοβουλία του ΚΚΕ για το νέο κύμα μετανάστευσης.
Σε αυτό το κάλεσμα αγώνα σημειώνεται:

ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - «ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ» : Υπονομεύουν συστηματικά την ταξική πάλη



«Η στήριξή μας στον αγώνα των χαλυβουργών είναι δεδομένη», «και βέβαια είμαστε αλληλέγγυοι», «είμαστε όλοι μαζί τους».


Αυτές ήταν οι απαντήσεις που έδιναν οι ηγεσίες των συνδικαλιστικών πλειοψηφιών σε ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ και σε κάθε συνδικαλιστικό επίπεδο - ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, «Αυτόνομη Παρέμβαση» (ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ) - όταν οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ τους έθεταν το ζήτημα της κήρυξης απεργίας στις 17 Γενάρη.
Ομως, το τι ρόλο παίζει ο καθένας και τι στόχους εξυπηρετεί δεν κρίνεται από αυτά που θα ήθελε, σκέφτεται ή επιθυμούσε να κάνει αλλά από αυτά που κάνει.

Τρυφερά αδιάφορα ...



1. Το Τραπεζορομπότ Παπαδήμος εδώ πατά κι εκεί βρίσκεται. 
Με γουρλωμένα μάτια απορεί για τη γενικευμένη δυσφορία των πολιτών. 
Θέλει να τους φωνάξει δημόσια: Πότε θα γίνετε αντάξιοι των Ευρωπαίων; 
Αλλά πού να τολμήσει ο ρυθμισμένος;
2. Μέσω της συντριβής και του εξευτελισμού μας, οι Ευρωπαίοι θ' αποκαταστήσουν το χαμένο τους γόητρο.
3. Αυστηρή ανατροφή που έλαβε από την ένδοξη οικογένειά του, τρομερός κύκλος σπουδών που σηκώνει διορθώσεις, επανορθώσεις, χασούρες, διφορούμενη συμπεριφορά, πρόσωπο σοβαρό - όσο μπορεί - λες και σηκώνει φορτία μυστικά και τρέξιμο, πολύ τρέξιμο για να γίνει πρωθυπουργός. 
Ατιμη ματαιοδοξία, πήρες τον Σαμαρά και τον έκανες κουρέλι!

Η απατηλή κόκκινη γραμμή



Τρόμος πάνω από την πόλη. 
Ανεργία, φτώχεια, πείνα, απελπισία, κατάθλιψη... 
Με γιαούρτια και προγκαρίσματα κάποιοι προσπαθούν να ξορκίσουν, θαρρείς, τα μεσαιωνικά δαιμόνια των σύγχρονων καιρών. Στις συνάξεις ημιπαράλυτοι από την αγωνία μικροαστοί της πρόσφατης ευδαιμονικής εικοσαετίας, αναζητούν χύδην και κυρίως βιαστικά μια αόρατη τιμωρό χούντα, απρόθυμοι οι ίδιοι να δικάσουν, και συνάμα μια εξίσου αόρατη τάξη που θα επιβληθεί ωσάν εξ ουρανού. Ωρες ώρες έχεις την εντύπωση, αν ακούς κι αν βλέπεις κάτω από το επιφανειακό σπάραγμα των διπλανών σου, πως μια μεγάλη, κρίσιμη μάζα κουράστηκε να ασχημαίνει η ζωή της περισσότερο από το να διακυβεύεται αυτή καθαυτή.