Σελίδες

5 Δεκ 2012

ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΗ ΑΝΤΙΝΤΑΣΗ: ΑΡΝΗΣΗ ΠΛΗΡΩΜΗΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΧΑΡΑΤΣΙΩΝ

ΚΚΕ για χαράτσια ΔΕΗ: Ο λαός να αξιοποιήσει τη δικαστική απόφαση για να καταργήσει και τα νύχια της εφορίας.
Σε σχόλιό του για την απόφαση του δικαστηρίου, που κρίνει παράνομα τα χαράτσια της ΔΕΗ το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:

«Η ισχυρή λαϊκή ανυπακοή που εκφράστηκε με άρνηση πληρωμής των χαρατσιών στη ΔΕΗ, είχε τη δική της καθοριστική συμβολή, ώστε και δικαστήρια να κρίνουν καταρχήν ως παράνομη και τη διακοπή του ηλεκτρικού ρεύματος και την ίδια την ύπαρξη των χαρατσιών στους λογαριασμούς της ΔΕΗ.

Τα λαϊκά στρώματα πρέπει να αξιοποιήσουν και αυτήν την απόφαση, για να αντεπιτεθούν με στόχο να καταργήσουν και τα νύχια της εφορίας όπου τα χαράτσια μεταβιβάζονται, αλλά και για να καταργήσουν όλα τα χαράτσια.



Οι εργαζόμενοι, τα λαϊκά στρώματα, ανεξάρτητα από το πόσο νομότυπα είναι τα βάρβαρα, αντεργατικά μέτρα που λαμβάνονται από τις κυβερνήσεις και την ΕΕ, δεν πρέπει να δεχτούν ως νόμιμη την εκμετάλλευση, την ανεργία, την εξαθλίωση που τους οδηγούν για τα συμφέροντα των μονοπωλίων».

Συγκυβέρνηση: Προκαλεί το λαό με το χαράτσι της ΔΕΗ.

Επιμένει στο εξοντωτικό μέτρο, προαναγγέλλοντας ότι θα προσβάλει μέχρι τέλους την απόφαση του Πρωτοδικείου της Αθήνας η συγκυβέρνηση.
Ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Στουρνάρας, κατέστησε σαφές ότι θα προσπαθήσουν να κάνουν τα πάντα ώστε να ανατραπεί η απόφαση του Πρωτοδικείου της Αθήνας, το οποίο μετά και την πολύ σημαντική λαϊκή κινητοποίηση και κατακραυγή ενάντια στο χαράτσι για τα ακίνητα, ήρθε να επικυρώσει τον παράνομο χαρακτήρα της είσπραξής του μέσω των λογαριασμών του ηλεκτρικού ρεύματος.
Πιο συγκεκριμένα, ο υπουργός δήλωσε ότι η κυβέρνηση προσβάλει την απόφαση, υποστηρίζοντας ότι «Μετά το Πρωτοδικείο υπάρχουν και άλλα στάδια. Θα τα εξαντλήσουμε. Θα δούμε τι νομικά εργαλεία έχουμε. Θα εξαντλήσουμε όλο το νομικό οπλοστάσιο. Θα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι απλώς έχουμε κάνει ένα μικρό βήμα πίσω από το γκρεμό. Δεν έχουμε ξεφύγει ακόμη από τη διακεκαυμένη ζώνη. Πρέπει, λοιπόν, να προσέχουμε πάρα πολύ».
Ο υπουργός, θορυβούμενος από τη δικαστική απόφαση που περιγράφει την παρανομία της κυβέρνησης να επιδιώξει την είσπραξη του χαρατσιού με τους λογαριασμούς της ΔΕΗ, επέλεξε να κάνει ένα βήμα πιο πέρα, φτάνοντας στο σημείο να συνδέσει την απόφαση του Δικαστηρίου με εκδικητικές προθέσεις από την πλευρά των δικαστικών, λέγοντας στη συνέχεια ότι: «Θα το πω άλλη μια φορά. Υπάρχει και το πατριωτικό καθήκον του καθενός μας και του κάθε δικαστή. Τους έχω μιλήσει, μέχρι τώρα δεν είχε αποτέλεσμα. Θεωρούν ότι αδικούνται. Τους έδειξα πίνακες, που δείχνουν ότι οι δικαστές -δεν τους αρέσει αυτή η σύγκριση- σε σχέση με όλους τους άλλους λειτουργούς έχουν ωφεληθεί πάρα πολύ από μισθολογικές αυξήσεις».
Οι προκλητικές προσπάθειες της κυβέρνησης να αποπροσανατολίσει από τον πραγματικό, άδικο χαρακτήρα του χαρατσιού και τον παράνομο τρόπο είσπραξής του, που οδήγησε χιλιάδες οικογένειες στην απόγνωση και στο «σκοτάδι», δεν μπορούν να αντικρούσουν τα γεγονότα: Η θέσπιση του χαρατσιού γέννησε γενικευμένη δυσαρέσκεια, ενώ οδήγησε και σε οργανωμένη άρνηση πληρωμής του, πέρα από τις περιπτώσεις που ήταν αδύνατη η καταβολή του. Απέναντι στο χαράτσι και στη σημασία του, ορθώθηκε ένα αγωνιστικό «τείχος» που κατόρθωσε σε αρκετές περιπτώσεις να αναβάλει την εφαρμογή του μέτρου, να αποτρέψει διακοπές ηλεκτροδότησης για μεγάλα χρονικά διαστήματα, να διαχωρίσει στην πράξη την πληρωμή των λογαριασμών από την πληρωμή του χαρατσιού. Με πρωτεργάτη τις Λαϊκές Επιτροπές, σε πολλές γειτονιές εκφράστηκε η αλληλεγγύη με πολύ πρακτικούς τρόπους και εξασφαλίστηκε η ηλεκτροδότηση για οικογένειες φτωχές, άπορους, υπερήλικες, πολύτεκνους. 

902.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου