Σελίδες

19 Δεκ 2012

Ν. Καραθανασόπουλος: Ταξικό, βάρβαρο και αντιλαϊκό το φορολογικό νομοσχέδιο


Με τις τοποθετήσεις των εισηγητών των κομμάτων, ξεκίνησε το πρωί της Τετάρτης, στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, ησυζήτηση του φορολογικού νομοσχεδίου. Την Πέμπτη στις 2 το μεσημέρι, αναμένεται να γίνει στην κοινοβουλευτική επιτροπή ακρόαση φορέων.
Επιχείρηση εξαπάτησης από τον υπουργό Οικονομικών
Τη στιγμή που η κυβέρνηση τσακίζει μισθωτούς, συνταξιούχους, αυτοαπασχολούμενους και μικρούς αγρότες, ο Γιάννης Στουρνάρας, ισχυρίστηκε πως οι διατάξεις του νομοσχεδίου, βελτιώνουν τη φορολογική δικαιοσύνη και ευνοούν τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα. Τόνισε πως η συγκυβέρνηση προσδοκά επιπλέον έσοδα 2 δισ. ευρώ, από τη νέα φοροληστεία και πως το 2013 θα φέρει δεύτερο φορολογικό νομοσχέδιο.

Ο υπουργός Οικονομικών, ανακοίνωσε πως με προσθήκη που θα γίνει στο νομοσχέδιο, η έκπτωση φόρου των 2.100 ευρώ συνδέεται με τη συλλογή αποδείξεων στο 25% του δηλωθέντος εισοδήματος. Επίσης, διευκρίνισε πως οι ασφαλιστικές εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών, θα εκπίπτουν από το εισόδημά τους. Αξίζει να θυμίσουμε πως για τη συγκεκριμένη κατηγορία έχουν καταργηθεί όλες οι εκπτώσεις φόρου και πως πλέον θα φορολογούνται με συντελεστή 26% από το πρώτο ευρώ.
ΚΚΕ: Ταξικό, βάρβαρο και αντιλαϊκό το φορολογικό νομοσχέδιο
Προκαλεί η κυβέρνηση όταν μιλάει για δίκαιο φορολογικό σύστημα, είναι ταξικό, βάρβαρο και αντιλαϊκό, τόνισε ο βουλευτής ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος.
Πρόσθεσε πως με τις νέες αλλαγές που επιβάλλει η συγκυβέρνηση, θα γίνει ακόμα πιο άδικο, καθώς επιβαρύνει περισσότερο τα χαμηλά εισοδήματα και πολύ λιγότερο τα υψηλά. Αναφέρθηκε συγκεκριμένα, στη μείωση του αριθμού των φορολογικών κλιμακίων για τα εισοδήματα φυσικών προσώπων, που όπως είπε είναι από μόνο του αντιλαϊκό, στην κατάργηση του αφορολογήτου που ήταν ήδη σε εξευτελιστικά επίπεδα, στην κατάργηση των εκπτώσεων από δαπάνες και για το αφορολόγητο για τα παιδιά που έχει ως αποτέλεσμα να θεωρούνται τεκμήριο. «Μιλάτε για έκπτωση 2.100 από το φόρο. Πρόκειται για τη λογική “να σε κάψω Γιάννη, να σ’ αλείψω λάδι”, καθώς δε θα αντισταθμίσει τις απώλειες που θα έχουν τα λαϊκά στρώματα», σημείωσε.
Ο Ν. Καραθανασόπουλος επισήμανε την τραγική κατάσταση που δημιουργεί το νέο φορολογικό για αυτοαπασχολούμενους και μικρούς επαγγελματίες, που φορολογούνται από το πρώτο ευρώ, τη στιγμή μάλιστα που μειώνεται η φορολόγηση για τα μεγάλα εισοδήματα άνω των 50.000 ευρώ. Χαρακτήρισε λαθροχειρία το γεγονός πως ενώ η κυβέρνηση εντάσσει τους εργαζόμενους με μπλοκάκι στους μισθωτούς, συνεχίζει να τους επιβάλει τέλος επιτηδεύματος.
Χαρακτήρισε άνθρακες το «θησαυρό» για την πάταξη της φοροδιαφυγής, ενώ απαντώντας ταυτόχρονα και στις σχετικές διακηρύξεις του ΣΥΡΙΖΑ, σημείωσε πως, ο πλούτος δε μπορεί να φορολογηθεί σε συνθήκες ελεύθερης διακίνησης κεφαλαίων.
Κάλεσε τα λαϊκά στρώματα να μην παγιδευτούν στο πως θα κατανεμηθούν ανάμεσά τους τα βάρη και ανέδειξε την πρόταση του ΚΚΕ, μεταξύ άλλων, για αύξηση της φορολογίας του κεφαλαίου στο 45%, κατάργηση των αφορολόγητων και των φοροελαφρύνσεων που ισχύουν για τμήματα του κεφαλαίου όπως οι εφοπλιστές, γενναία αύξηση του αφορολόγητου για τα λαϊκά στρώματα, κατάργηση κάθε είδους χαρατσιών και έμμεσων φόρων σε είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, στο ηλεκτρικό, το νερό και το πετρέλαιο θέρμανσης.
Στήριξη της φοροληστείας από τα κόμματα της συγκυβέρνησης
Ο εισηγητής της ΝΔ, Απόστολος Βεσιρόπουλος, ισχυρίστηκε προκλητικά πως το νομοσχέδιο είναι δίκαιο και μάλιστα προς όφελος των χαμηλόμισθων και των χαμηλοσυνταξιούχων και πως αντιμετωπίζει «στρεβλώσεις», μέσω της διεύρυνσης της φορολογικής βάσης.
Αντιστρέφοντας πλήρως την πραγματικότητα, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Πάρις Κουκουλόπουλος, τόνισε πως «Προφανώς έχει πάρα πολλές θετικές διατάξεις το φορολογικό» και πως «τα εισοδήματα από 25.000 ευρώ και κάτω ανακουφίζονται όντως», ενώ ζήτησε την άμεση θέσπιση Εθνικού Φορολογικού Συστήματος, ως εργαλείο για την πάταξη της φοροδιαφυγής.
Αυταπάτες, πως με πάταξη της φοροδιαφυγής θα ελαφρυνθεί σταδιακά η συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας, από τα δυσβάσταχτα βάρη, καλλιέργησε η Ασημίνα Ξηροτύρη, από τη ΔΗΜΑΡ. Όπως και οι άλλοι εισηγητές των εταίρων της συγκυβέρνησης, ισχυρίστηκε πως χαμηλόμισθοι και χαμηλοσυνταξιούχοι, ευνοούνται από τις διατάξεις του νομοσχεδίου.
Διαχειριστικές προτάσεις από ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ
Εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, ο Δημήτρης Γελαλής, έκανε λόγο για μονομερείς και υπέρμετρες φορολογικές επιβαρύνσεις και κατηγόρησε την κυβέρνηση πως ακολουθεί το δρόμο της διαπλοκής και δεν έχει την πολιτική βούληση για να θεσμοθετήσει ένα δίκαιο και απλό φορολογικό σύστημα. Παρουσίασε διαχειριστικές προτάσεις, όπως η θέσπιση περιουσιολογίου και η εφαρμογή πόθεν έσχες για όλους, ως «λύση» για να γίνει πιο δίκαιο το φορολογικό και να παταχθεί η φοροδιαφυγή.
Για φορομπηχτικό και αντικοινωνικό φορολογικό, μίλησε ο βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων,Επαμεινώνδας Μαριάς, εγκαλώντας την κυβέρνηση, με επιχειρήματα ταυτόσημα με εκείνα του ΣΥΡΙΖΑ, πως δεν έχει πολιτική βούληση να φέρει δίκαιο φορολογικό, επειδή «δε θέλει» να πιάσει τα υψηλά εισοδήματα που φοροδιαφεύγουν.
Ψευτοπατριωτισμό, μισαλλοδοξία και προτάσεις για τη στήριξη του εγχώριου κεφαλαίου, περιελάμβανε η τοποθέτηση του Ηλία Παναγιώταρου, της Χρυσής Αυγής.
902.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου