Σάββατο, 1 Δεκεμβρίου 2012

Με τον τρόπο του Α.Τσίπρα ...

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΑΡΡΗ
"Ζητάμε μαζί να ανατρέψουμε το κατεστημένο και τη κυβέρνηση του μνημονίου και μαζί να ξαναχτίσουμε την Ελλάδα της δικαιοσύνης, της προκοπής και της δημιουργίας."

Ηταν μια εντυπωσιακή ομιλία. Μια ομιλία που είχε σα σκοπό της να δωσει ενθουσιασμό και αέρα νίκης στους αντιπροσώπους και τους παρόντες οπαδούς και μέλη για τις εκλογές που αργά ή γρήγορα θα ερθουν, αλλά μαζί και να αποφύγει τις κακοτοπιές και τις όποιες δεσμεύσεις που θα μπορούσαν να γίνουν αγκάθι στο επιχειρούμενο δύσκολο εγχείρημα της συνένωσης των διάφορων συνιστωσών σε ένα ενιαίο κόμμα.
Ηταν μια ομιλία όπου ο γλαφυρός λόγος αντικατέστησε την ουσία, όχι χωρίς λόγο βέβαια. Ακούγοντας ή διαβάζοντάς την κανείς εντυπωσιάζεται από το πως μπορούν με τόσα πολλά λόγια να ειπωθούν τόσο λίγα.


"... η δημιουργία, και όχι η καταστροφή.","...η ελπίδα, η αισιοδοξία, και όχι ο φόβος και η μιζέρια"
"Οι λαοί δεν εξεγείρονται από την απαισιοδοξία της σκέψης, αλλά από την αισιοδοξία της βούλησης."κλπ.

"Από πειραματόζωο της κρίσης θα γίνουμε ο εμβρυουλκός προοδευτικών αλλαγών και ανατροπών"
'Τον Ιούνη η χώρα, και όχι ο ΣΥΡΙΖΑ, έχασε μια μεγάλη ευκαιρία.
Ο φόβος νίκησε οριακά την ελπίδα."

"...η σπίθα που θα βάλει φωτιά στον κάμπο", "...μαζί με το λαό για την κοινωνική χειραφέτηση, την αλλαγή, τη σωτηρία, όχι την καταστροφή." Είναι μερικές φράσεις ενδεικτικές του ύφους της ομιλίας του Α.Τσίπρα που δείχνει την επιλογή που έχουν κάνει επικοινωνιακά στο ΣΥΡΙΖΑ. Δηλαδή να μιλούν με ασάφεια για τα πάντα χωρίς τίποτα όμως το συγκεκριμένο που να τους δεσμεύει.
Ετσι βέβαια η μεγάλη αλλαγή(με καθαρές λογικές και συναισθηματικές παραπομπές), η "Ανατροπή" και όλα τα άλλα σχετικά που ανέφερε ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ έμειναν όπως έπρεπε χωρίς περιεχόμενο.
Εδώ όμως καρφώθηκε ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ.
"Ζητάμε" είπε "μαζί να ανατρέψουμε το κατεστημένο και τη κυβέρνηση του μνημονίου και μαζί να ξαναχτίσουμε την Ελλάδα της δικαιοσύνης, της προκοπής και της δημιουργίας."
Τι εννοούσε όμως; Ποια στιγμή "δικαιοσύνης, προκοπής και δημιουργίας"νοσταλγούσε,  που γκρεμίστηκε και πρέπει να την ξαναχτίσουμε . 
Και επειδή απευθύνθηκε και στο ΚΚΕ θα του πούμε οτι εμείς δεν θέλουμε ούτε να ξαναχτίσουμε, ούτε να δώσουμε χέρι να ξανασταθεί ο καπιταλισμός στα πόδια του για να λοιώσει τα παιδιά μας στο μέλλον. Να τον γκρεμίσουμε θέλουμε και να χτίσουμε άλλο κόσμο, σοσιαλιστικό, γιατι αυτός είναι ο μόνος κόσμος "δικαιοσύνης και προκοπής"
Θα μας πουν βέβαια ένα σωρό. Οτι είμαστε εμπαθείς(εδώ μας είπαν σκατόψυχους...), ότι πάμε να βγάλουμε από τη μύγα ξύγκι κ.α. Ομως σε μια τόσο κρίσιμη ομιλία, όπου η παραμικρή "λάθος" διατύπωση θα μπορούσε να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στο εγχείρημα της ενοποίησης, είναι απόλυτα βέβαιο ότι κάθε λέξη έχει επιλεγεί συνειδητά και με προσοχή. Κάθε λέξη έχει λοιπόν το νόημα της. Η χθεσινή δεν ήταν η ομιλία ένός οποιουδήποτε στελέχους σε καποια τυχαία προεκλογική. Ηταν η ομιλία Τσίπρα στην πιο κρίσιμη στιγμή του ΣΥΡΙΖΑ τα τελευταία χρόνια.

Δεν έχει νόημα να σταθούμε σε άλλα συγκεκριμένα σημεία μιας τόσο γενικόλογης γλαφυρής ομιλίας, αφού όλα αυτά και σε αυτό το ύφος τα έχουμε ξανακούσει και από τον Α.Τσίπρα, αλλά και τα έχουμε νοιώσει στο πετσι μας τι σημαίνουν, όταν δεκαετίες πριν με τον ίδιο ακριβώς γενικόλογο, ενθουσιαστικό και "ενωτικό" τρόπο προσπαθούσε ο Α.Παπανδρέου να εφησυχάσει και να παρασύρει τις μάζες μακριά από τους αγώνες.
Θα πούμε απλά ότι θα θέλαμε κι εμείς αλλά σίγουρα και πολλά μέλη και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να ξέρουμε ποιά είναι τα συγκεκριμένα βήματα που έχει στο μυαλό του ο Α.Τσίπρας να κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ για να ανατρέψει όλη αυτή την ζοφερή κατάσταση που πνίγει το λαό και ζητάει διέξοδο. Αν σημαία του παραμένει το "όχι στο μνημόνιο", αυτό δε μας λέει τίποτα, αφού το ίδιο έλεγε και η ΔΗΜΑΡ και να που κατέληξε. Το ίδιο λένε και οι Ανεξ.Έλληνες αλλά ξέρουμε που θα καταλήξουν.'Οχι στο μνημόνιο" και ναι σε τί; Στην "παραγωγική ανασυγκρότηση της οικονομίας"; Ποιας οικονομίας; Του καπιταλισμού χωρίς να αγγιχτούν οι δομές του; Με σταθερή κατεύθυνση τη δανειοδότηση από την ΕΚΤ όπως και ο ίδιος είπε πρόσφατα; Εντός της ΕΕ και φυσικά των εκβιασμών που ασκεί και θα ασκεί; Με παραμονή στο ΝΑΤΟ χωρίς καν να γίνεται νύξη για το τι στάση θα τηρήσει ο ΣΥΡΙΖΑ αν αύριο ξεκινήσει πόλεμος και επίθεση κατά της Συρίας;
Και για τα πιο συγκεκριμένα; Τι θα γίνει με τις ιδιωτικοποιήσεις ας πούμε; Θ ακυρωθούν όπως έλεγαν και δεν θα γίνουν; Η θα γίνουν σε καλύτερες τιμές αφού πρέπει να χρησιμοποιηθεί η δημόσια περιουσία για το δανεισμό της χώρας όπως είπε πρόσφατα ο Γ.Δραγασάκης;
Και τελικά σ'αυτό το κάλεσμα για Αριστερή κυβέρνηση που και πάλι ακούστηκε και μάλιστα πολύ "Αριστερά" ποιοι θα συμμετέχουν; Οι όποιες Αριστερές δυνάμεις ή όλες οι "υγιείς πατριωτικές και δημοκρατικές πολιτικές δυνάμεις, ακόμα και αν διαφωνούμε σε πολλά" όπως είπε ο Α.Τσίπρας 1 εβδομάδα πριν στην εφημερίδα "6 μέρες". Κι αν τελικά σ'αυτό το εθνοπατριωτικό κάλεσμα χωράνε όλοι, αντιιμπεριαλιστές και μή, αντικαπιταλιστές και φιλοκαπιταλιστές(όπως σαφέστατα είναι οι ΑΝΕΛ) τι δουλειά έχει το ΚΚΕ και του χτυπάνε δήθεν και πάλι την πορτα;
Θα λέγαμε γιατί δεν το αφήνουν στο δικό του δρόμο και ασχολούνται μαζί του, αλλά ξέρουμε το γιατί.
Τι λέει δηλαδή ο Α.Τσίπρας στο ΚΚΕ; Εγκαταλείψτε τις θέσεις σας για την ΕΕ, τον ιμπεριαλισμό, την εξουσία στο λαό, τη μονομερή διαγραφή του χρέους, δηλαδή όλα(!), μετατραπείτε σε άλλο κόμμα και πάμε όλοι μαζί ...στο  άγνωστο με βάρκα την ελπίδα για να είμαστε πολλοί. Ξεχάστε τις θέσεις της ΕΕ, ότι "ναζισμός και κομμουνισμός είναι το ίδιο επικίνδυνα"(!!), ξεχάστε ότι η ΕΕ κανει εμπάργκο στην Κούβα κι ελάτε μαζί μας να παλέψουμε ενάντια στο Μερκελισμό στο πλάι του σ.Ομπάμα. Μα είναι με τα καλά τους; Φυσικά και είναι. Ξέρουν πολύ καλά τι λένε. Οπως ξέρουν ότι δεν τα λένε στο ΚΚΕ που έτσι κι αλλιώς δεν πρόκειται να κάνει τέτοια χάρη στο σύστημα. Τα λένε στην κοινωνία με αριστοτεχνικό τρόπο, για να μην τυχόν και στρέψει το βλέμμα της προς τους "σεχταριστές" του ΚΚΕ-αλλά και για να πιεστεί έτσι το ΚΚΕ- που δεν συνεργάζονται με αυτούς τους τόσο υπέροχα ενωτικούς!
Πόσο υπέροχα ενωτικούς όμως;
Μια γρήγορη ματια στην αναφορά στο ΚΚΕ.
"Μελίπηχτη" πραγματικά που έλεγε κι ο γερο- Βάρναλης!
Γεμάτη δηλητήριο όμως στην ουσία.
Kαι τι δεν είπε μες το μπόλικο μέλι.
Οτι το ΚΚΕ "ασκεί κριτική από τα αριστερά μας με τα επιχειρήματα της δεξιάς". Επιχειρήματα της δεξιάς είναι αυτό; 
"Το βαρίδι του ΣΥΡΙΖΑ που ΘΑ τον οδηγήσει στον ίδιο δρόμο(με το ΠΑΣΟΚ) είναι ότι δεν έχει γραμμή ρήξης με τα μονοπώλια, τις καπιταλιστικές επιχειρήσεις, την ΕΕ και το ΝΑΤΟ.". Η μήπως αυτό;"Το κριτήριο για μας είναι οι δύο δρόμοι ανάπτυξης ο καπιταλιστικός δρόμος και ο σοσιαλιστικός. Κριτήριο για μας είναι η αντίθεση κεφάλαιο-εργασία, μονοπώλια-λαός. Κριτήριο για μας είναι η Ελλάδα ανεξάρτητη, διεθνιστική για τους λαούς και απαλλαγμένη από τις ιμπεριαλιστικές δεσμεύεις και εξαρτήσεις." Αυτή είναι με 2 μόνο φράσεις η κριτική του ΚΚΕ και γι αυτά ο Α.Τσίπρας δεν είπε απολύτως τιποτα. Γιατί; Γιατί αν έλεγε θα έμπλεκε με τη δική του πλευρά και θα δημιουργούσε προβλήματα που βέβαια δεν ήθελε, ειδικά τώρα.

Είπε κι άλλα ενωτικά όμως.
"Μας ενοχλεί και μας πονά ακόμα περισσότερο να βλέπουμε τον κ. Στουρνάρα, τον κ. Σαμαρά και τους βουλευτές της πλειοψηφίας, να χειροκροτούν μέσα στη βουλή την κυρία Παπαρήγα"! Εχουν τρελαθεί στο χειροκρότημα ο Στουρνάρας και ο Σαμαράς! Αρπάζονται από την παραμικρή ασάφεια, που μπορεί να βρεθεί σε οποιαδήποτε αναφορά στελέχους του ΚΚΕ, προκειμένου να ξεφύγουν από την ουσία.
"Από την ηγεσία του ΚΚΕ, ένα πράγμα περιμένουμε: Να μην αφήνει την εργατική τάξη και τους εργαζόμενους της χώρας βορά στα χέρια του Σαμαρά, του Βενιζέλου και της Μέρκελ."είπε ο Α.Τσίπρας. Αφήνει δηλαδή την εργατική τάξη στα χερια του Σαμαρά και της Μέρκελ επειδή αρνείται να πέσει στην αγκαλιά του πιστού στην ΕΕ ΣΥΡΙΖΑ; Θαύμα! 

Το καλύτερο όμως ήταν  το ότι 
το ΚΚΕ "επιλέγει να στέκεται απέναντι" και "δεν παίρνει μέρος σε αυτή τη μεγάλη διαδικασία λαϊκής χειραφέτησης και πολιτικής ανατροπής που λαμβάνει χώρα στο τόπο μας..."
Το ΚΚΕ λοιπόν που ήταν αυτό που γέμισε τους δρόμους το τελευταίο δίμηνο, από τις 3 Γενικές Απεργίες μέχρι την επέτειο της 17 Νοέμβρη -όταν ο Συριζα επέλεγε να φύγει από την Αμερικανικη πρεσβεία και να μη συνεχίσει προς την Ισραηλινή για να μη χαλάσει καρδιές-, στέκεται απέναντι στην Ανατροπή... Το ΚΚΕ που ήδη μετράει 2 νεκρούς τον τελευταίο χρόνο, και τόσους αγωνιστές του απολυμένους λόγω της συμμετοχής τους στην πρώτη γραμμή της ταξικής πάλης όταν οι άλλοι επιλέγουν τη χαλαρότητα, πάει κόντρα "στη διαδικασία λαϊκής χειραφέτησης" Πιο ενωτικός δολοφονείς... Με τέτοιο σφιχταγκάλιασμα κινδυνεύουμε από ασφυξία. Έλεος!

Έκανε ο Α.Τσίπρας αναφορά και στην ΕΔΑ φυσικά "που έγινε αξιωματική αντιπολίτευση το 1958 επειδή έγινε ένα με την εργατική τάξη και το λαϊκό κίνημα, αλλά κυρίως επειδή πίστεψε στην ενότητα των αριστερών και προοδευτικών δυνάμεων" Η ΕΔΑ βέβαια πράγματι έγινε ένα με την εργατική τάξη και το λαικό κίνημα αλλά το κατάφερε αυτό γιατί ελάχιστη σχεση είχε πολιτικά με το σημερινό ΣΥΡΙΖΑ. Η ΕΔΑ φώναζε "ΟΧΙ στο ΝΑΤΟ" και αποκαλούσε "λάκο των λεόντων" την αγαπημένη του ΣΥΡΙΖΑ "Ευρώπη". Σ' αυτή τη βάση προχώρησε τότε και φυσικά έχοντας πίσω της το ηρωικό ΚΚΕ της παρανομίας με τα όποια λάθη του(όπως αυτό της διαλυσης των οργανώσεών του το 1958 για το οποίο το ΚΚΕ έχει κάνει αυτοκριτική όπως και για όλα τα άλλα που φυσικά δεν έγιναν από δειλία)

Είπε ο Α.Τσίπρας ότι  "ο λαός μας ακουμπά τις ελπίδες του πάνω στο ΣΥΡΙΖΑ"..
"Ας αναλάβουμε με θάρρος τις ευθύνες μας" είπε.
Πραγματι μιά πολύ μεγαλη μερίδα του λαού ελπίζει στο ΣΥΡΙΖΑ κι έχει στρέψει το βλέμμα της προς τα κεί, πιστεύοντας ότι με τον τρόπο του ΣΥΡΙΖΑ τα πράγματα θα είναι πιο εύκολα...
Η σύγκρουση όμως είναι σύγκρουση και δεν γίνεται να είναι εύκολη. Οποιος το λέει αυτό, όποιος προσπαθεί να το καρφώσει στη συνειδηση του λαού, που πρεπει να παλέψει με νύχια και με δόντια για το σήμερα και το αύριό του, για την ίδια του την ύπαρξη χωρίς υπερβολή, μόνο κακό μπορεί να κάνει. Ο εφησυχασμός στις μέρες μας κυριολεκτικά σκοτώνει.

Θα έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον λοιπόν το τι θα κάνει με αυτές τις ελπίδες του λαού ο ΣΥΡΙΖΑ. Το τι θα κάνει με το χρέος που είπε πως έχει απέναντι σε όλους όσους γλαφυρά ανέφερε.
Δυστυχώς τα σημάδια τελευταία είναι θολά και αρνητικά.
Μοιαζει πολύ ο ΣΥΡΙΖΑ με καταστάσεις που βιώσαμε και είδαμε που μας πήγαν." Έμοιαζε" και χθες στο ΣΕΦ ακόμη πιο πολύ, με τόσα νέα μέλη και στελέχη που λίγο πριν βρίσκονταν κάτω από άλλη στέγη που καμιά εντελώς σχέση δεν είχε με "το  όραμα της Αριστεράς" πόσο μάλλον των κομμουνιστών. 

Οπως είπε και η Α.Παπαρήγα λίγες μέρες πριν "Αρχίζετε να μοιάζετε παντού στο ΠΑΣΟΚ και στην τακτική και στις μέθοδες προπαγάνδας"

Ξέχασα να πω ότι ο Α.Τσίπρας ανέφερε μια φορά και τη λέξη σοσιαλισμός."Για το σοσιαλισμό του σήμερα" είπε. Χωρίς φυσικά να τον ορίσει...

2 σχόλια:

 1. Ακριβώς 4203 λέξεις ήταν η ομιλία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στην Πανελλαδική Συνδιάσκεψη. Μάταια όμως θα αναζητούσε κάποιος τη λέξη κεφάλαιο, τη λέξη επιχειρηματικοί όμιλοι, μονοπώλια, τη λέξη ιμπεριαλισμός. Μάταια επίσης θα έψαχνε να βρει κάποια γενικόλογη και για το θεαθήναι έστω επικριτική αναφορά στην ΕΕ και τον ευρωμονόδρομο... Μα τότε ποιος είναι ο εχθρός του «νέου πολιτικού υποκειμένου με το πολιτικό ριζοσπαστικό πρόγραμμα», όπως αυτάρεσκα διαφημίζεται;

  Τι να το κάνουν «το νέο πολιτικό εργαλείο οι λαϊκές τάξεις»; Πώς η «αριστερή στο πρόγραμμα, ριζοσπαστική στις παρεμβάσεις, μα πάνω από όλα κυβέρνηση λαϊκής ενότητας και κοινωνικής σωτηρίας» θα σώσει το λαό, δίχως να έρθει σε ρήξη με τους πυλώνες και την εξουσία της καπιταλιστικής βαρβαρότητας; Πώς θα επιτευχθεί «η μεγάλη νίκη του λαού μας», δίχως να αποτινάξει από πάνω του το ζυγό της ΕΕ, δηλαδή της δικτατορίας των μονοπωλίων και της άγριας υπερεκμετάλλευσης των λαών;

  Ποιες είναι «οι λυτρωτικές ιδέες και αξίες» με τις οποίες όπως διακηρύσσει «θα αλλάξει τον κόσμο», όταν οι μόνες ιδέες και αξίες που υπηρετεί είναι οι κυρίαρχες αξίες, αυτές δηλαδή που δεν υπερβαίνουν ούτε κατά διάνοια τα τείχη και τον ορίζοντα του καπιταλισμού; Είναι τυχαίο άραγε ότι δεν ανέφερε καν τα ονόματα των Μαρξ, Ένγκελς, Λένιν των μεγάλων θεωρητικών, στους οποίους «χρωστά» το «αριστερό ριζοσπαστικό κόμμα», ενώ αντίθετα έκανε ονομαστική αναφορά στους «πραγματικούς διανοούμενους τον Καστοριάδη και τον Πουλαντζά»; Είναι τυχαίο ότι ξεκόβει κάθε σχέση με την Οκτωβριανή επανάσταση, ενώ αγκαλιάζει τις «σοσιαλιστικές δυνάμεις και τις δυνάμεις της σοσιαλδημοκρατίας που από το 1975 μέχρι και το 2010, άλλοι νωρίτερα, άλλοι αργότερα, αρνήθηκαν να μεταλλαχτούν και να εξαργυρώσουν τις ιδέες τους»;

  Αν αυτό είναι «το νέο κόμμα του σοσιαλισμού του 21ου αιώνα», σε τι διαφέρει από τη σοσιαλδημοκρατία του 20ου αιώνα που αποτέλεσε τον δεύτερο πυλώνα του αστικού πολιτικού συστήματος και πανάξιο διαχειριστή των συμφερόντων της πλουτοκρατίας;

  Μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να αυτοπροσδιορίζεται ως «ένα κόμμα της κοινωνίας και όχι ένα κόμμα του κράτους και του συστήματος», αλλά τον διαψεύδουν και οι διακηρύξεις του και οι πράξεις του, και η θεωρία και η πολιτική του, που κραυγάζουν ότι είναι ένα ακόμα κόμμα εντός του καπιταλιστικού συστήματος που απλά καίγεται να διαχειριστεί την κρίση του.
  902.gr

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. ΔΙΑΒΑΣΤΕ
  ΣΥΡΙΖΑ: Η συνδιάσκεψη συνεχίζεται με «λιστομαχίες» στους διαδρόμους
  http://902.gr/είδηση/συριζα-η-συνδιάσκεψη-συνεχίζεται-με-«λιστομαχίες»-στους-διαδρόμους
  ΙΦΙΓΕΝΕΙΑ

  ΑπάντησηΔιαγραφή