Σελίδες

28 Οκτ 2012

Διαχρονικά μηνύματα


Τα γεγονότα της 28ης Οκτωβρίου 1940 έχουν καταγραφεί στην Ιστορία και δεν αλλάζουν. 
Η ερμηνεία τους όμως διαφέρει τόσο στους κατά καιρούς ερμηνευτές τους, όσο και στις εκάστοτε διαφορετικές συνθήκες. Πέραν αυτής της εξωτερικής εικόνας, το εσωτερικό τους νόημα είναι ένας βασικός κρίκος της αλυσίδας αγώνων που σημάδευσαν τον ελληνικό λαό. Γίνεται από χρόνια προσπάθεια να περιοριστεί η ερμηνεία τους και προπάντων τα πρακτικά τους συμπεράσματα σε ένα «φουσκωμένο» κατά φαντασία «ηρωισμό» ενός χωρίς αρχές εθνικισμού. Η ουσιώδης όμως αλήθεια βρίσκεται στην προσπάθεια του ελληνικού λαού να αντισταθεί στη χειρότερη μορφή εξουσίας του κεφαλαίου που είναι ο ναζιστο-φασισμός.
Η εξάπλωση της σιδερόφρακτης κατοχής και του πολέμου της χιτλερικής Γερμανίας έκφραζε το άκρον άωτον της πολεμικής επιβολής του γερμανικού κεφαλαίου. Εκτός απ' αυτή την πλευρά επιβολής βρισκόταν και η άλλη. Ηταν η επιβολή του αγγλικού ιμπεριαλισμού που φάνηκε ανάγλυφα στα μετά την Κατοχή χρόνια με το σπρώξιμο στον εμφύλιο πόλεμο στην Ελλάδα. Η ερμηνεία επομένως της 28ης Οκτωβρίου 1940 δεν μπορεί να ξεφύγει από την ιστορική αλήθεια ότι ήταν πόλεμος επιβολής παγκόσμιας κυριαρχίας του αγγλικού με το γερμανικό ιμπεριαλισμό. Οι οξύτατες μιλιταριστικές μορφές ήταν η επιβεβαίωση ότι ο μιλιταρισμός ήταν και είναι το εργαλείο ακραίας αντιλαϊκής βίας.
Τα διεθνή κεφαλαιοκρατικά συμφέροντα στις μέρες μας έχουν τη σύγχρονη μορφή τους. Ωστόσο εξακολουθούν στην ουσία τους να είναι τα ίδια. Διαφορετικές μορφές, διαφορετικοί τρόποι προσαρμοσμένοι στις σύγχρονες ανάγκες της καπιταλιστικής εξουσίας. Αυτή την εξουσία πολέμησε ο ελληνικός λαός στο πρόσωπο του ιταλο-γερμανικού φασιστο-ναζισμού. Αυτή η ιστορική αλήθεια επιχειρείται επίμονα να παραχαρακτεί από τους εκάστοτε υπηρέτες του κεφαλαίου. Σε πείσμα τους όμως αυτό καθίσταται αδύνατο από γενιά σε γενιά. Το θυμικό του αντιφασιστικού πολέμου στα βουνά της Αλβανίας το 1940 συνδέει αναπότρεπτα τα μετέπειτα γεγονότα του αντιφασιστικού αγώνα της Κατοχής. Οι ίδιοι οι πολεμιστές της 28ης Οκτωβρίου συγκρότησαν την πολιτική οργάνωση του ΕΑΜ και τη στρατιωτική οργάνωση του ΕΛΑΣ. Αυτοί σήκωσαν το βάρος της αντικατοχικής αντίστασης και θέλησαν να δώσουν την πατρίδα μιας νέας ελεύθερης Ελλάδας. Ομως ο αγγλικός ιμπεριαλισμός αποδείχθηκε πολύ ισχυρός με τα ντόπια όργανά του. Ματοκύλησε την Ελλάδα και έθαψε στο αίμα των θυμάτων του ελπίδες και όνειρα των Ελλήνων. Η Ελλάδα δεμένη στο άρμα του ιμπεριαλισμού εξακολουθεί να αιμορραγεί. Ομως, μια νέα γενιά ανδρώνεται στις αιώνιες ρίζες της ελευθερίας των Ελλήνων. Το όραμα μιας κοινωνίας χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη.

1 σχόλιο:

  1. Το ΚΚΕ και οι κομμουνιστές ήταν η ψυχή τής Εαμικής Εθνικής Αντίστασης και του ΕΛΑΣ.
    Η ψυχή που φώλιασε σ' όλους τούς πατριώτες,
    ενώνοντάς τους ενάντια στους ιμπεριαλιστές φασίστες κατακτητές.

    ΖΗΤΩ ΤΟ ΚΚΕ,
    που ένωσε το λαό μας στη βάση και τον οδήγησε
    στην απελευθέρωσή του απ' τους φασίστες ιμπεριαλιστές γερμανοϊταλούς.

    ΑΝΕΡΓΟΣ και ΑΦΡΑΓΚΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή