Σελίδες

17 Οκτ 2012

Διδάσκουν στα παιδιά να υποτάσσονται


Οποιος αγωνίζεται βαφτίζεται «ταραξίας», όπως έγινε σε ΙΕΚ του Λεκανοπεδίου
Μέρος της σχεδιασμένης παρέμβασης που γίνεται στις επαγγελματικές σχολές ώστε οι αυριανοί εργάτες (που στην πλειοψηφία τους ήδη έχουν βγει στη μάχη για το μεροκάματο) να μένουν μακριά από τους αγώνες και την οργάνωση είναι η δράση κάποιων διευθυντών σε Επαγγελματικές Σχολές (ΕΠΑΣ) και ΙΕΚ, που έχουν βαλθεί να διδάξουν στους νέους την υποταγή στην αντιλαϊκή πολιτική. Οι νέοι και οι νέες της μαθητείας ακούνε πως είναι μαθητές και όχι εργαζόμενοι, επομένως δεν έχουν δικαίωμα να απεργούν, δεν πρέπει να ασχολούνται με τα σωματεία και το ΠΑΜΕ, πως δεν πρέπει να παραπονιούνται για τα μεροκάματα των 18 ευρώ, αλλά να είναι και ευχαριστημένοι που ο εργοδότης τους δέχεται ως μαθητευόμενους. Αντίστοιχα, η νεολαία στις σχολές κατάρτισης μαθαίνει πως δεν μπορεί να διεκδικεί δημόσια και δωρεάν μόρφωση σήμερα, όπως δεν μπορεί να παλεύει για δουλειά με δικαιώματα αύριο.
Ενα παρόμοιο «μάθημα» παρέδωσε ο διευθυντής στους σπουδαστές του ΙΕΚ της Ηλιούπολης.

Την προηγούμενη Τετάρτη οι σπουδαστές στην ειδικότητα των αυτοματιστών πληροφορήθηκαν πως πρέπει να πληρώσουν 5,50 ευρώ για βιβλία και 80 ευρώ για υλικά, ποσό που μέσα σε δύο μέρες σκαρφάλωσε στα 127 ευρώ λόγω της αύξησης στις τιμές των υλικών. Οι σπουδαστές αντέδρασαν, αφού δεν έχουν και δεν μπορούν να πληρώσουν τα ποσά αυτά. Ανάμεσά τους υπάρχουν άνεργοι, σπουδαστές από επαρχία, παιδιά φτωχών οικογενειών. «Σε όποιον αρέσει» απάντησε, ούτε λίγο ούτε πολύ, ο συγκεκριμένος διευθυντής, με τρόπο ειρωνικό και απαξιωτικό για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι σπουδαστές. Δεν περιορίστηκε μόνο σε αυτό, αλλά χαρακτήρισε τους μαθητές που κινητοποιήθηκαν «ταραξίες» και ανακοίνωσε σε όλη την τάξη πως δε θα ανεχθεί «συνδικαλισμούς» στο ΙΕΚ «του».
Ανάμεσα στο μάθημα της υποταγής και σε αυτό του αγώνα, οι σπουδαστές και οι σπουδάστριες επιλέγουν το δεύτερο. Στην κατάσταση που αντιμετωπίζουν, απάντησαν ήδη με τη δημιουργία Επιτροπής Αγώνα στο ΙΕΚ. Προχωρούν σε μάζεμα υπογραφών και πραγματοποιούν σήμερα, Τετάρτη, συνέλευση για να αποφασίσουν τη συμμετοχή τους στην απεργία και στη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ, ώστε να δώσουν κι αυτοί ένα «μάθημα» στην πολιτική που τους στερεί το δικαίωμα στη μόρφωση, στη δουλειά και στη ζωή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου