Σελίδες

16 Οκτ 2012

Ασυγκράτητη ευρωλαγνεία


Την περασμένη βδομάδα η απονομή του βραβείου Νόμπελ ειρήνης στην ΕΕ προκάλεσε τη σφοδρή αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ, τρία στελέχη του οποίου ανέβηκαν στα κεραμίδια καταγγέλλοντας ότι η βραβευθείσα έχει στηρίξει και συμμετάσχει σε ουκ ολίγες ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και σφαγές λαών. Διαπιστώσεις βέβαια που δεν αλλάζουν σε τίποτα την ευρωλαγνεία του ΣΥΡΙΖΑ.
Χτες όμως η καθ' ύλην αρμόδια του κόμματος ήρθε να βάλει τα πράγματα στη θέση τους. Η βουλευτής και τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ, Ρ. Δούρου, έκανε μια δήλωση που η ΕΕ θα πρέπει να κορνιζάρει μαζί με τα άλλα διαπιστευτήρια αφοσίωσης που της έχει καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Είπε μεταξύ άλλων: «Το βραβείο (...) ήλθε ως μια μεγάλη έκπληξη (...) λόγω του ότι ο ιστορικός της ρόλος στην προώθηση της συμφιλίωσης και της ειρήνης αποτελεί μεν ευγενή αποστολή, ωστόσο η ΕΕ ήταν πλήρως απούσα από τα βασικά μέτωπα αναταραχής στον κόσμο (...) είναι
παγκοίνως γνωστό ότι η Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας είναι ένας από τους λιγότερο ανεπτυγμένους τομείς και ότι σε πολλές περιπτώσεις η ΕΕ έχει επιλέξει να στηριχθεί στις δυνάμεις του ΝΑΤΟ για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις. Αυτή η επιλογή είχε ως αποτέλεσμα μια κοινή εξωτερική πολιτική που ακολουθεί τυφλά τις επιλογές της Ουάσιγκτον».
Και καταλήγει: «Ωστόσο αυτό το Βραβείο (...) μπορεί να έχει μια ειδική σημασία: να βοηθήσει την ΕΕ να αντιληφθεί ότι χρειάζεται μια πραγματικά ανεξάρτητη ευρωπαϊκή εξωτερική πολιτική, προσανατολισμένη στην ειρηνική επίλυση των κρίσεων, όπως η σημερινή στη Συρία. Η ΕΕ προκειμένου να γίνει παγκόσμια δύναμη, πρέπει να αποδείξει ότι αξίζει αυτό το Βραβείο. Με άλλα λόγια, αν η σημερινή απονομή του Βραβείου Νόμπελ φαντάζει κάπως εκτός τόπου και χρόνου, μπορεί να προκαλέσει μια πραγματική αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο τα 27 κράτη μέλη αντιλαμβάνονται το ρόλο τους σε έναν παγκοσμιοποιημένο κόσμο, ως ενός ισχυρού, ειρηνικού θεσμού».
Πιστεύουμε ότι δεν χρειάζεται να σχολιάσουμε κάτι σ' αυτή τη δήλωση. Από μόνη της τα λέει όλα και κυρίως λέει ότι η δυνάμει κυβερνώσα «αριστερά» είναι διατεθειμένη να κάνει το παν για να αθωώσει την Ευρωένωση στα μάτια του λαού, να την καταστήσει μονόδρομο στις λαϊκές συνειδήσεις, ακόμα κι όταν τα εγκλήματα αυτής είναι αποτρόπαια τόσο απέναντι στους λαούς των χωρών μελών της όσο και απέναντι στους λαούς που αιματοκύλισε, και όλα δείχνουν ότι θα συνεχίσει να τα διαπράττει...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου