Σελίδες

22 Οκτ 2012

Η ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ Χιμάει στο λαό με παραστάτη την ΕΕ


-- «Αυτή είναι η λέξη - κλειδί για το επόμενο μεγάλο βήμα που έχουμε μπροστά μας: Η ανταγωνιστικότητα!» (Α. Σαμαράς στη σύνοδο του ΕΛΚ την περασμένη Τετάρτη).
-- «Να δώσουμε απόλυτη προτεραιότητα σε ό,τι αποτελεί την αληθινή μας δύναμη (...) Μιλάω για την ανταγωνιστικότητά μας!» (Ο ίδιος στο συνέδριο της «Χέραλντ Τρίμπιουν» την περασμένη Δευτέρα).
***
Δύο πράγματα επιβεβαιώνουν πέρα από κάθε αμφιβολία οι παραπάνω τοποθετήσεις του πρωθυπουργού. Πρώτον, ότι τα μέτρα και οι λεγόμενες «διαρθρωτικές αλλαγές», που προωθεί η κυβέρνηση, υπηρετούν ένα στρατηγικό στόχο, την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των μονοπωλιακών ομίλων. Ομολογούν δηλαδή ότι η άγρια σφαγή του λαού γίνεται για να ανακάμψει και θωρακιστεί η κερδοφορία του κεφαλαίου.
Δεύτερον, ότι οι θυσίες του λαού δεν έχουν τέλος και πως το πακέτο το μέτρων δεν είναι βέβαια το «τελευταίο πικρό ποτήρι», όπως ισχυρίστηκε προκλητικά ο ίδιος την Παρασκευή στις Βρυξέλλες, αλλά μία ακόμα ανελέητη σαρωτική επίθεση στον πόλεμο διαρκείας που έχουν κηρύξει η πλουτοκρατία και οι ξένοι σύμμαχοί της (ΕΕ - ΕΚΤ - ΔΝΤ) κατά του λαού, προκειμένου να του φορτώσει τα βάρη της καπιταλιστικής κρίσης.

Μπορεί ο πρωθυπουργός να ορκίζεται ότι «τώρα περνάμε τον τελευταίο κάβο»,προκειμένου να ρίξει στάχτη στα μάτια και να παρατείνει την ανοχή του λαού, ωστόσο η υπόμνηση της ανταγωνιστικότητας, ως ακρογωνιαίος λίθος της στρατηγικής της κυβέρνησης και της ΕΕ, αποτελεί από μόνη της ομολογία ότι η ανάκαμψη, όταν έρθει, θα στηριχθεί σε μισθούς πείνας, σε εργαζόμενους σύγχρονους σκλάβους των μονοπωλίων δίχως δικαιώματα, σε συντάξεις προνοιακά επιδόματα.
Αποσαφηνίζοντας ακόμα περισσότερο τη στρατηγική του, στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, ο Α. Σαμαράς δήλωσε ωμά ότι «δεν μπορούμε να παίζουμε με το διακύβευμα. Θα περάσουν όσα πρέπει να περάσουν», όταν ρωτήθηκε αν θα διασωθεί κάτι από τα εργασιακά δικαιώματα που βρίσκονται στο τραπέζι του Προκρούστη. Προκειμένου μάλιστα να μην αφήσει περιθώρια αμφιβολιών για τη βούληση της κυβέρνησης, είπε ότι «το εργασιακό είναι διαδικαστικό πρόβλημα (!) που τίθεται σε μια ευρύτερη κουβέντα», αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι οι αποφάσεις είναι ειλημμένες και μένουν οι λεπτομέρειες.
Αντιλαϊκά εχέγγυα για τη δόση
Ο ίδιος ο πρωθυπουργός μπαίνει στην πρώτη γραμμή για την «φαστ τρακ» υλοποίηση των φιλομονοπωλιακών διαρθρωτικών αλλαγών, επιχειρώντας ταυτόχρονα να παραπλανήσει το λαό ότι τάχα είναι είτε ανώδυνες είτε συμφέρουσες για τον ίδιο.
«Μιλάμε για διαρθρωτικές αλλαγές που θα έπρεπε να είχαν γίνει από χρόνια, χωρίς να μας τις ζητήσει κανείς και που πάντως έπρεπε να είχαν ολοκληρωθεί από τον περασμένο Ιούνιο», υπογράμμισε με έμφαση στη συνέντευξή του στην κυριακάτικη «Καθημερινή», σπεύδοντας να διαβεβαιώσει ότι θεωρεί «και εφικτό και σωστό» να ολοκληρωθεί εντός των επόμενων δύο βδομάδων η νομοθέτηση της δέσμης των 89 διαρθρωτικών αλλαγών.
Ανερυθρίαστα και προκλητικά ισχυρίστηκε ότι «καμιά τους σχεδόν δεν είναι δυσάρεστη ή επώδυνη για τον κόσμο», ψευδόμενος συνειδητά και επιχειρώντας να αποκρύψει ότι οι διαρθρωτικές αλλαγές είναι εργαλεία που γκρεμίζουν συθέμελα τα εναπομείναντα εργασιακά και λαϊκά δικαιώματα και ανοίγουν το δρόμο για νέα πεδία κερδοφορίας στους μονοπωλιακούς ομίλους, μέσω της «απελευθέρωσης» αγορών και υπηρεσιών.
Γενικότερα η κυβέρνηση έχει αποδείξει στην πράξη την αποφασιστικότητά της να κλείσει πάση θυσία το πακέτο των μέτρων που σφαγιάζει μισθούς, συντάξεις, επιδόματα - το οποίο πλέον ανεβάζει στα 18 δισ. ευρώ - καθώς και να νομοθετήσει τις αμέσως επόμενες βδομάδες τις «διαρθρωτικές αλλαγές» που συμπιέζουν δραστικά το λεγόμενο «εργασιακό κόστος» και ενισχύουν την ανταγωνιστικότητα των μονοπωλιακών ομίλων.
Αυτή ακριβώς την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης κατέθεσε ως εχέγγυο στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ ο Α. Σαμαράς προκειμένου να λάβει ως αντάλλαγμα πολιτική στήριξη στην απρόσκοπτη εφαρμογή του συνόλου των μέτρων. «Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να ολοκληρώσει την αποστολή της», διαβεβαίωσε εκ νέου τους εταίρους και δανειστές ο πρωθυπουργός, ζητώντας την άμεση εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ., από τα οποία όμως ούτε ευρώ δεν πρόκειται να πάει για τις λαϊκές ανάγκες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου