Παρασκευή, 19 Οκτωβρίου 2012

Οι επιχειρήσεις που «φεύγουν»... και η πραγματική αιτία

Οργίασαν τις προηγούμενες μέρες τα παπαγαλάκια των αστών, με αφορμή την αλλαγή έδρας δύο πολυεθνικών επιχειρήσεων, της ΦΑΓΕ και της «Κόκα Κόλα», από την Ελλάδα σε άλλες χώρες. 
Και τι δεν είπαν: Για τους συνδικαλιστές που διώχνουν τις επιχειρήσεις, για το «ασταθές οικονομικό περιβάλλον» που προκαλεί η λαϊκή αντίδραση στις αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης, για την ενοχοποίηση της επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα και πάει λέγοντας. Μέχρι και την «Γκουντγίαρ» και την «Πιρέλι» της δεκαετίας του '90 θυμήθηκαν για να πουν ότι φταίνε οι εργάτες και οι αγώνες τους, ακόμα και αυτοί που υπολείπονται σήμερα των πραγματικών αναγκών, για τη μετανάστευση των επιχειρήσεων. 
Αφήνουμε κατά μέρος το γεγονός ότι οι δύο συγκεκριμένες πολυεθνικές μετέφεραν την έδρα τους και όχι την παραγωγική δραστηριότητα σε άλλη χώρα, εκτιμώντας προφανώς ότι στην Ελλάδα, σε συνθήκες κρίσης και αναιμικής ανάκαμψης, έχουν ικανοποιητικά περιθώρια κέρδους, ιδιαίτερα τώρα που η τιμή της εργατικής δύναμης κατρακυλάει με ασύλληπτους ρυθμούς. 
Τέτοιες επιχειρηματικές κινήσεις είναι συνηθισμένες στον καπιταλιστικό κόσμο. Αλλωστε, η «Κόκα Κόλα» πήγε την έδρα της στην Αγγλία γιατί εκτιμά ότι η ένταξη των μετοχών της στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου θα της αποφέρει νέα κεφάλαια. Ενώ η ΦΑΓΕ πήγε στο Λουξεμβούργο θέλοντας να αξιοποιήσει την πολύ χαμηλή φορολογία του συγκεκριμένου κράτους.

Δύο χαρακτηριστικά παραδείγματα έρχονται να κάνουν φύλλο και φτερό τα ψέματα και την προπαγάνδα των αστών. 
Πρώτο, μόλις πρόσφατα, ο όμιλος «Καρφούρ» πούλησε όλα του τα δικαιώματα στον ντόπιο συνέταιρο Μαρινόπουλο, γεγονός που επιβεβαιώνει ότι ισχυρές μερίδες της ντόπιας πλουτοκρατίας επιδιώκουν να ισχυροποιήσουν τις θέσεις τους σε συνθήκες κρίσης και να κυριαρχήσουν στην αγορά την περίοδο της ανάκαμψης που θα ακολουθήσει. 
Το δεύτερο αποκαλυπτικό στοιχείο είναι ότι μία στις τρεις ξένες άμεσες επενδύσεις που έχουν υλοποιηθεί, ιστορικά, στην Αλβανία, παραμένει ελληνική (ποσοστό 28%), αναδεικνύοντας την Ελλάδα το μεγαλύτερο ξένο επενδυτή για την αλβανική οικονομία, υποσκελίζοντας ακόμη και την Ιταλία. 
Το σύνολο των ελληνικών επενδεδυμένων κεφαλαίων στην Αλβανία ανέρχεται στα 1,8 δισ. ευρώ, με αυξητικές μάλιστα τάσεις. 
Τι σημαίνουν όλα τα παραπάνω; Οτι το κεφάλαιο επενδύει όπου το περιθώριο του κέρδους του είναι μεγαλύτερο. Μ' αυτόν το βασικό νόμο του καπιταλισμού εξηγούνται και οι μεταναστεύσεις κεφαλαίων και επιχειρήσεων, με δεδομένο μάλιστα ότι το Μάαστριχτ τις ανήγαγε σε ακρογωνιαίο λίθο της ΕΕ. 
Ας αφήσουν τα σάπια για τους αγώνες των εργατών που διώχνουν τάχα τις επιχειρήσεις. 
Θέλουν εργάτες δούλους, χωρίς συνδικαλιστικά δικαιώματα, γι' αυτό προσπαθούν να συκοφαντήσουν τους αγώνες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου