Σελίδες

19 Οκτ 2012

Ο Μάνεσης Αξιώνει μείωση 25% στους μισθούς σε Βόλο και Βελεστίνο


Mείωση κατά 25% στους μισθούς των εργαζομένων στα δύο εργοστάσια της «Χαλυβουργίας» σε Βόλο και Βελεστίνο, αξιώνει ο βιομήχανος Μάνεσης, κι ενώ ήδη όλο τον προηγούμενο χρόνο ξεζούμισε τους εργάτες στα δύο εργοστάσια τους οποίους, μάλιστα, χρησιμοποίησε ως απεργοσπαστικό μηχανισμό, για να χτυπήσει τους απεργούς συναδέλφους τους στο εργοστάσιο του Ασπροπύργου.
Η απόφαση του βιομήχανου για τη μείωση των μισθών ανακοινώθηκε στη διοίκηση του σωματείου στο Βόλο και συναντά ήδη την έντονη αντίδραση των εργαζομένων. Υπενθυμίζεται ότι πέρσι τέτοιον καιρό, ο Μάνεσης αξίωσε και για τα τρία εργοστάσια πεντάωρη δουλειά με ανάλογη μείωση μισθών. Εκείνη η αξίωση απορρίφθηκε από τους εργάτες του Ασπροπύργου που συσπειρωμένοι στο ταξικό σωματείο τους αντιπάλεψαν παλικαρίσια την εργοδοσία.
Η σημερινή εξέλιξη έρχεται να επιβεβαιώσει τις ταξικές δυνάμεις του εργατικού
κινήματος που προειδοποιούσαν, τότε, τους εργαζόμενους στα δύο εργοστάσια της «Χαλυβουργίας» σε Βόλο και Βελεστίνο, ότι η υποταγή στις ορέξεις του Μάνεση που κήρυσσαν οι δυνάμεις του εργοδοτικού συνδικαλισμού (επιχειρησιακό σωματείο και Εργατικό Κέντρο Βόλου) δεν θα τους έσωζε από τα «νύχια» του Μάνεση κι, αργά, ή γρήγορα, θα ερχόταν και η σειρά τους.
Στην πράξη, πλέον, αποδείχτηκε ότι αυτό που παρουσιάστηκε τότε σαν «συνετή στάση» από τον εργοδοτικό συνδικαλισμό όχι μόνο δεν ήταν προς το συμφέρον των εργατών, αλλά αντίθετα τους παρόπλισε τότε που μπορούσαν ενωμένοι με τους συναδέλφους τους στον Ασπρόπυργο να αντιπαλέψουν από καλύτερες θέσεις το βιομήχανο.
«Πείτε "ΟΧΙ" στη διαβούλευση»
Να μην μπουν, ξανά, στο «λούκι του διαλόγου» με την εργοδοσία καλεί, με ανακοίνωσή του, τους εργαζόμενους στη «Χαλυβουργία» το Συνδικάτο Μετάλλου Μαγνησίας «Μήτσος Παπαρήγας», σημειώνοντας: «Γνωρίζετε ότι ο δρόμος της διαβούλευσης, των συζητήσεων με την εργοδοσία το μόνο που κάνει είναι να της δίνει χρόνο για να εκβιάσει, να δημιουργήσει κλίμα αποδοχής των όποιων μέτρων. Σε όποια περίπτωση, κερδισμένος θα βγει ο Μάνεσης και χαμένοι θα βγείτε εσείς! ...
Γνωρίζετε ότι σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να περιμένετε. Πρέπει να μην αφήσετε χώρο και χρόνο στην εργοδοσία να σπεκουλάρει, για να περάσει τα μέτρα της».
Στο θέμα αναφέρθηκε, κατά τη χτεσινή ομιλία του στη μεγάλη απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ και ο Ν. Τριανταφυλλίδης, μέλος της Γραμματείας Μαγνησίας του ΠΑΜΕ, καλώντας τους μεταλλεργάτες στη «Χαλυβουργία» του Μάνεση σε Βόλο και Βελεστίνο να μην μπουν σε κανενός είδους διαπραγμάτευση για τη μείωση του μισθού τους κατά 25%, ή άλλα μέτρα, αλλά να συμπορευτούν με το ταξικό κίνημα.
Τόνισε: «Συνάδελφοι, Χαλυβουργοί, έχετε πείρα για το τι σημαίνει να κάνετε πίσω στις απαιτήσεις της εργοδοσίας, να δέχεστε το τσάκισμα των δικαιωμάτων σας υπέρ του εργοδότη, σε περίοδο μάλιστα που οι συνάδελφοί σας έδιναν και έδωσαν μια ηρωική μάχη και που χρησιμοποιηθήκατε σαν απεργοσπαστικός μηχανισμός. Τότε, σας έλεγαν ότι η στάση σας θα ανταμειφθεί. Ηρθε το πλήρωμα του χρόνου να αποδειχτεί τι σημαίνει ανταμοιβή από μεριάς του κεφαλαίου. Δεν είναι αργά! Τα συμπεράσματα αυτά μην τα βάλετε στην άκρη, μιας και τώρα σας ζητάνε ξανά να προσχωρήσετε στο ρεαλισμό της υποταγής. Μην τους αφήσετε να κερδίσουν χρόνο, εργοδότης και εργοδοτικοί, να σας παρουσιάσουν ως λύση νέα σφαγή που θα την βαφτίσουν ξανά "υπεύθυνη στάση". Συμπαραταχθείτε με το ταξικό κίνημα!»
Οι εργοδοτικοί
Από τη μεριά της, η διοίκηση του εργοδοτικού σωματείου παριστάνει τώρα την ανήξερη, την αιφνιδιασμένη και την απατημένη. Με δηλώσεις τους στον τοπικό Τύπο σπεύδουν να πουν πως δεν αποδέχονται τη μείωση των μισθών - αυτήν την απόφαση πήρε, ομόφωνα, το ΔΣ του Σωματείου - και, ταυτόχρονα, εκφράζουν τα «παράπονά» τους προς τον εργοδότη, διότι δεν «εκτίμησε» τη συνετή στάση τους στη διάρκεια της απεργίας των χαλυβουργών του Ασπροπύργου.
Φυσικά, ούτε και τώρα αλλάζουν, επί της ουσίας, στάση, όπως φαίνεται, πολύ καθαρά, και στην ανακοίνωση που εξέδωσε το Σωματείο, στην οποία αναφέρει: «Η στάση ευθύνης με την οποία έως τώρα η Διοίκηση του Σωματείου χειρίστηκε την ετυμηγορία της Γενικής Συνέλευσης των εργαζομένων στη Χαλυβουργία Βόλου, για την εύρυθμη λειτουργία της επιχείρησης και τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας, αποτελεί σταθερή και αταλάντευτη θέση της και στο μέλλον».
Κι αφού παραπονιούνται για το «ρίξιμό» τους, υπενθυμίζοντας στη διεύθυνση της επιχείρησης ότι «οι εργαζόμενοι έχουν, ήδη, συμβάλει, εμπράκτως, στην αντιμετώπιση των οικονομικών προβλημάτων της Εταιρείας», τάσσονται υπέρ του «διαλόγου» με την εργοδοσία, επισημαίνοντας ότι οι εργαζόμενοι «δικαιούνται και αξιώνουν να έχουν ισότιμο διαπραγματευτικό ρόλο στην εξεύρεση λύσεων, αφού πρώτοι αυτοί επιθυμούν την ευρωστία της επιχείρησης και, φυσικά, τη διασφάλιση της δουλειάς τους». Δηλώνουν, δε, πως το Σωματείο «θα καταθέσει στη νέα διαβούλευση που θα έχουν οι δύο πλευρές τις δικές του προτάσεις».

2 σχόλια:

  1. Όσοι προδίδουν την τάξη τους και τους αγώνες των συναδέλφων τους είναι άξιοι της τύχης τους....τους προδότες κανένας δεν σεβάστηκε ..ούτε καν οι γερμανοί ...ο Μάνεσης θα τους λυπηθεί ;; Τη τσέπη του κοιτάζει ...
    Ο αγώνας για εξιλέωση στα μάτια των εργαζομένων που αγωνίζονται θα είναι μακρύς και επιπονος ....γιατί οι συγκεκριμένοι χαλυβουργοι κατέστρεψαν και τα μαξιλαρακια που είχαν στα γόνατα ...
    Σκληρό είναι αλλά μόνοι τους να βγάλουν το φίδι από την τρύπα . Ο απεργοσπαστης είναι εχθρός του εαυτού του και της τάξης του....
    Δεν γνώριζα δε χωράει εδώ ....ειδικά στη συγκεκριμένη περίπτωση ...
    Εδώ μιλάμε για πολύ "βαρύ πεπόνι " για να θυμηθούμε και μια ταινία ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η ηρωικοι χαλυβουργοι του Ασπροπυργου εχουν αλλη αποψη
      και νομιζω οτι ειναι ταξικη και σωστη.

      Διαγραφή