Σελίδες

21 Σεπ 2012

Με μοιρασμένους ρόλους

ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ...

Η προσπάθεια εξαπάτησης των λαϊκών στρωμάτων, στην οποία επιδίδονται απ' την πρώτη ώρα τα αστικά επιτελεία και οι τρεις εταίροι της συγκυβέρνησης, κορυφώνεται όσο πλησιάζει η ώρα να ανακοινωθούν τα μέτρα. Η«προγραμματική συμφωνία» ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ ότι «δεν θα μειωθούν μισθοί και συντάξεις», οι περιβόητες «κόκκινες γραμμές» για τη μη επιβολή «οριζόντιων περικοπών», οι δήθεν «σκληρές διαπραγματεύσεις» με την τρόικα και οι λίστες με τα «ισοδύναμα μέτρα»ήταν τα όπλα που επιστράτευσαν για την κοροϊδία του λαού. Τώρα που το ψέμα τους ξεφτίζει, σηκώνουν κουρνιαχτό ότι δήθεν αντιδικούν μεταξύ τους για τα επιμέρους, χωρίς να διαφωνούν στον πυρήνα των μέτρων και ενώ ετοιμάζονται να ξεφουρνίσουν και να ψηφίσουν το προσυμφωνημένο πακέτο των 11,9 δισ. ευρώ.
Είναι αποκαλυπτικές οι δηλώσεις και οι διαρροές τους μετά τη χτεσινή σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου προσπάθησαν να συντηρήσουν το κλίμα ότι συνεχίζουν τις «σκληρές διαπραγματεύσεις». Σε κοινή γραμμή ενοχοποιούν την τρόικα για τα σκληρότερα από τα μέτρα, με τα οποία οι ίδιοι εμφανίζονται να διαφωνούν, αγωνιώντας τάχα για τις συνέπειες στο λαό. Δεν μπορούν όμως να κρύψουν ότι στρατηγική τους επιλογή είναι να σώσουν την πλουτοκρατία και πως αυτό το στόχο υπηρετούν ενιαία. «Αυτό που θέλουμε είναι να γίνει η δουλειά σωστά και να τελειώνει, γιατί εν πάση περιπτώσει έχει παρατραβήξει όλη αυτή η συζήτηση», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ευ. Βενιζέλος, δείχνοντας ότι έχουν απομείνει τα διαδικαστικά για να στηθεί ο λαός ξανά στα 11 βήματα.
Με μοιρασμένους ρόλους και ενορχηστρωμένα, επιχειρούν να χειραγωγήσουν τις λαϊκές συνειδήσεις. Ο πρωθυπουργός και η ΝΔ προβάλλουν την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να επιβάλει τα μέτρα. Το ΠΑΣΟΚ και ο Ευ. Βενιζέλος σκορπούν αυταπάτες και φρούδες προσδοκίες ότι τα μέτρα θα είναι ηπιότερα αν υπάρξει διετής επιμήκυνση της δημοσιονομικής προσαρμογής. Με τον ίδιο στόχο, η «κυβερνώσα αριστερά» και ο Φ. Κουβέλης συνεχίζουν να παρουσιάζουν δήθεν «ισοδύναμα»μέτρα, την εφαρμογή των οποίων παραπέμπουν για μετά την ψήφιση του πακέτου, για να αποφύγουν το σκόπελο των λαϊκών αντιδράσεων τη δεδομένη κρίσιμη στιγμή. Οι ενστάσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ απέναντι στην κυβέρνηση περιορίζονται σε καταγγελίες για«έλλειψη ενημέρωσης», «αδυναμία διαπραγμάτευσης» και «απουσία συντονισμού μεταξύ των υπουργών».
Στην πραγματικότητα, αυτό που επιδιώκουν είναι ο καθένας για λογαριασμό του να επωμιστεί το δυνατόν μικρότερο πολιτικό κόστος από την επιβολή των μέτρων και όλοι μαζί, με κάθε τρόπο, να ελέγξουν τις λαϊκές αντιδράσεις, να αποτρέψουν τη ριζοσπαστικοποίηση λαϊκών συνειδήσεων και το ενδεχόμενο να γίνουν επικίνδυνες για τη σταθερότητα του αστικού συστήματος. Καμία ουσιαστική διαφωνία δεν υπάρχει μεταξύ τους και αυτό πρέπει να συνειδητοποιηθεί από τα λαϊκά στρώματα. Οι επιμέρους διαφορές τους εδράζονται μόνο στο μείγμα των μέτρων που θα προωθήσουν, για να διασφαλίσουν την ταχύτερη διαδρομή ανάκαμψης της ελληνικής καπιταλιστικής οικονομίας και των επιχειρηματικών ομίλων. Στον αντίποδα, η σωτηρία για εργαζόμενους περνάει μέσα από τη ρήξη με τα μονοπώλια και την ΕΕ. Μέσα από τη συμμαχία και την οργανωμένη αντεπίθεση, εφαλτήριο της οποίας μπορεί και πρέπει να αποτελέσει η απεργία στις 26 Σεπτέμβρη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου