Σελίδες

8 Σεπ 2012

ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΣΥΡΙΖΑ: Αντιπαράθεση για το «πάπλωμα» της αστικής διαχείρισης


Αποκαλυπτική η χτεσινή συζήτηση της Επίκαιρης Ερώτησης του Α. Τσίπρα για την εκποίηση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου
Σε αντιπαράθεση ανάμεσα στην κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ για το μείγμα της αστικής διαχείρισης της κρίσης, στο ζήτημα των ιδιωτικοποιήσεων και ευρύτερα, εξελίχθηκε η χτεσινή συζήτηση στη Βουλή της Επίκαιρης Ερώτησης που κατέθεσε ο Αλ. Τσίπρας για την εκποίηση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου.
Χωρίς να αγγίζει την ουσία του ζητήματος, που είναι η στρατηγική της ΕΕ για γενικευμένη ιδιωτικοποίηση των πάντων, προκειμένου να βρει ζωτικό χώρο δράσης το κεφάλαιο, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ αναλώθηκε σε μια επιδερμική και διαχειριστικού τύπου κριτική προς τον παριστάμενο υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρα για τις επιλογές της κυβέρνησης.
Κατά τον Α. Τσίπρα ο υπουργός «αντιμετωπίζει με ιδιαίτερη αλαζονική συμπεριφορά τους ίδιους τους θεσμούς και τη δημοκρατία» ενώ αναρωτήθηκε εάν κινήσεις όπως αυτές για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο «έχουν μια στοιχειώδη λογική ή εκπορεύονται από μια ιδεοληψία ότι οτιδήποτε είναι δημόσιο πρέπει να πηγαίνει στην πυρά και οτιδήποτε ιδιωτικό να προστατεύεται».

Στην κριτική του προς την κυβέρνηση ο Α. Τσίπρας προέταξε διαδικαστικά ζητήματα, όπως ότι η διοίκηση του Ταμείου που αναλαμβάνει να διευθύνει το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας δεν εγκρίθηκε από την αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή με πλειοψηφία 2/3, αλλά με απλή πλειοψηφία ή ότι τα μέλη της αμείβονται με υψηλές αποδοχές. Ζήτησε από την κυβέρνηση να δώσει στη δημοσιότητα τα στοιχεία που κατά τον ισχυρισμό της αποδεικνύουν ότι το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο δεν είναι βιώσιμο και την κατηγόρησε γιατί το εξαίρεσε από την ανακεφαλαιοποίηση, σε αντίθεση με τις ιδιωτικές τράπεζες που τις ενίσχυσε.
Αποθεώνοντας τη διαχειριστική λογική του ΣΥΡΙΖΑ, ο επικεφαλής του επικαλέστηκε το παράδειγμα της Αργεντινής, η οποία, όπως είπε, «πέρασε μια πολύ μεγάλη δυσκολία -και δεν πρέπει τους λαούς να τους χαρακτηρίζουμε με ρατσιστικό τρόπο- και κατάφεραν με αξιοπρέπεια να σταθούν στα πόδια τους» (βλέπε προηγούμενη ανάρτηση).
Η αναφορά του Α. Τσίπρα στην Αργεντινή προκάλεσε χαρτοπόλεμο ανάμεσα στην ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ, επαληθεύοντας ότι ο μεταξύ τους καβγάς είναι για το πάπλωμα της αστικής διαχείρισης και όχι για τα συμφέροντα του λαού. Σύμφωνα με τη ΝΔ, «ο Α. Τσίπρας εύχεται η Ελλάδα να χρεοκοπήσει όπως η Αργεντινή. Του θυμίζουμε ότι ο αντίστοιχος "Τσίπρας" στην Αργεντινή εγκατέλειψε τη χώρα του με ελικόπτερο». Κατά τον ΣΥΡΙΖΑ, η σχετική αναφορά του Α. Τσίπρα «ήθελε να καταδείξει ότι η ακολουθούμενη μνηνονιακή πολιτική θα οδηγήσει σε καταστάσεις ακόμα χειρότερες από αυτήν της Αργεντινής και όχι βέβαια ότι αυτή αποτελεί μια θετική προοπτική για τη χώρα».
Απαντώντας στην Ερώτηση του Α. Τσίπρα, ο Γ. Στουρνάρας επανέλαβε την προπαγάνδα ότι το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο κρίθηκε από τις εποπτικές αρχές «μη βιώσιμο» και πως ακόμα και «κούρεμα» των ομολόγων να μην υπήρχε, η κερδοφορία του θα συνέχιζε να είναι αρνητική. Κατά τον υπουργό, στην Ελλάδα ο αριθμός των τραπεζών είναι 30% μεγαλύτερος από όσο θα έπρεπε και η κυβέρνηση προσπαθεί να προσαρμοστεί σε αυτό μέσω συγχωνεύσεων και όχι με κλείσιμο τραπεζών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου