Σελίδες

14 Σεπ 2012

«Θεμέλιο της ανάπτυξης» η φτηνή εργατική δύναμη


Κυνική ομολογία από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο. Με φαιδρότητες και ψευτοδιλήμματα η προσπάθεια χειραγώγησης του λαού

Την ετοιμότητα και τη βούληση να προχωρήσει στη νέα σφαγή των εργασιακών δικαιωμάτων, επιδεικνύει η κυβέρνηση σε κάθε ευκαιρία.
Παρά τις περί του αντιθέτου απατηλές διαρροές μετά τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, ότι τάχα υπήρξε «μέτωπο» και «βέτο» στις νέες αντεργατικές ανατροπές που περιγράφονται στο γνωστό e mail της τρόικας (κατάργηση του πενθήμερου και του 8ωρου, απολύσεις χωρίς αποζημιώσεις, απόλυτη ευελιξία στις εργασιακές σχέσεις), η πραγματικότητα είναι πως η κυβέρνηση θεωρεί την υλοποίησή τους αναγκαία προκειμένου να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα και η ανάκαμψη της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων.
Τρανή απόδειξη αποτελεί η χτεσινή δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου ότι το
φτήνεμα της εργατικής δύναμης είναι όρος απαραίτητος προκειμένου να επανεκκινήσει η ανάπτυξη της ελληνικής καπιταλιστικής οικονομίας.
Οπως είπε ο Σ. Κεδίκογλου, σε συνέντευξή του στο «Μέγκα», «το εργασιακό κόστος στην Ελλάδα έχει κατεβεί ήδη πολύ χαμηλά. Εκτιμούμε βάσιμα ότι αυτό θα είναι και ένα πολύ καλό θεμέλιο για την τροχιά ανάπτυξης στην οποία μπορούμε και θα μπούμε σύντομα» ενώ για το e mail της τρόικας προσπάθησε να θολώσει τα νερά, λέγοντας ότι «καταβάλλεται κάθε προσπάθεια και δε θα θιγούν τα συγκεκριμένα ζητήματα».
Στο ίδιο πνεύμα, ο Γ. Βρούτσης, μιλώντας προχθές σε σύσκεψη βουλευτών της ΝΔ, υπερασπίστηκε την υλοποίηση αυτών των αντεργατικών ανατροπών, προβάλλοντας το φαιδρό επιχείρημα ότι «η Ελλάδα τόσα χρόνια δεν λειτουργούσε σαν ελεύθερη οικονομία στα εργασιακά» και πως «υπήρχε καθεστώς σοβιέτ», ενώ «η αγορά εργασίας απελευθερώθηκε με το δεύτερο μνημόνιο»!
Προσπαθώντας μάταια να κρύψει ότι κύρια από το '90 και μετά, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ξηλώνουν συστηματικά κάθε εργατική κατάκτηση, υλοποιώντας κατευθύνσεις της ΕΕ, ο υπουργός Εργασίας μετέφερε στους βουλευτές της ΝΔ την ειλημμένη απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει περαιτέρω την απελευθέρωση της αγοράς εργασίας, σφαγιάζοντας ό,τι έχει απομείνει από τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.
Με αφορμή τις συγκεκριμένες δηλώσεις, ο πρόεδρος της ΔΑΚΕ ιδιωτικού τομέα και ΓΓ της ΓΣΕΕ Ν. Κιουτσούκης, επέκρινε τον Γ. Βρούτση για «ανεπάρκεια σε διαπραγματευτικό επίπεδο με την τρόικα» και παραπέμφθηκε στην επιτροπή δεοντολογίας, η οποία τον διέγραψε «για αντικομματική συμπεριφορά».
Στον επικοινωνιακό χειρισμό του θέματος, κυβερνητικές πηγές διέρρεαν ότι στη προχθεσινή σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπήρξε συμφωνία για «προσωρινό πάγωμα» στο θέμα των νέων εργασιακών ανατροπών και ότι ο πρωθυπουργός επικοινώνησε με τον Γ. Βρούτση και του ζήτησε να μην αναλάβει καμία δέσμευση απέναντι στην τρόικα, μέχρι να κλείσει όλο το πακέτο των μέτρων.
Στην πραγματικότητα, το θέμα των νέων εργασιακών ανατροπών παραμένει στο τραπέζι και θα βρεθεί στην αιχμή του δόρατος της αντιλαϊκής επίθεσης το επόμενο διάστημα. Πρόκειται για μέτρα που αξιώνουν σε μόνιμη βάση εγχώριοι και ξένοι μονοπωλιακοί όμιλοι, ενώ περιγράφονται με σαφήνεια και στις στρατηγικές κατευθύνσεις της ΕΕ.
Προπαγανδιστικά ψευτοδιλήμματα
Η κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης εκδηλώνεται παράλληλα με την προσπάθεια να χειραγωγηθεί και να γονατίσει ο λαός. Σ' αυτή τη κατεύθυνση, η κυβέρνηση καλλιεργεί το παραμύθι των «κόκκινων γραμμών» και της «σκληρής διαπραγμάτευσης» με την τρόικα δήθεν για το καλό του λαού. Ταυτόχρονα, θέτει εκβιαστικά ψευτοδιλήμματα, όπως «μαζικές απολύσεις στο δημόσιο ή αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης στα 67», επιδιώκοντας να αποπροσανατολίσει τους εργαζόμενους για μέτρα που έχει ήδη αποφασίσει, είτε τα προωθήσει ενιαία, είτε κομματιαστά.
Υποτιμώντας τη νοημοσύνη του λαού, τα αστικά επιτελεία εμφανίζουν την κυβέρνηση να αντιδρά στις απολύσεις στο δημόσιο και τις νέες ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις, προτείνοντας ως «αντιστάθμισμα» την αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης στα 66 ή 67 έτη και ένα «νέο μοντέλο» εφεδρείας - διαθεσιμότητας στο δημόσιο.
Πρόκειται βέβαια για προπαγανδιστικό κατασκεύασμα που θέλει να αποκρύψει ότι ο πόλεμος κατά του λαού είναι ολομέτωπος και δεν έχει τέλος. Η πραγματικότητα είναι ότι και οι απολύσεις στο δημόσιο θα γίνουν, όπως προβλέπεται από το δεύτερο μνημόνιο και οι νέες ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις. Ταυτόχρονα, η συγκυβέρνηση βάζει «από το παράθυρο» και την αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης στα 67, καλώντας το λαό να διαλέξει τάχα ανάμεσα στη Σκύλλα και τη Χάρυβδη, ενώ είναι βέβαιο ότι τον σπρώχνει στο στόμα και των δυο.
Το σίγουρο είναι ότι όλα είναι στο τραπέζι για το πακέτο των μέτρων που θα οριστικοποιηθεί τις επόμενες βδομάδες. Είναι χαρακτηριστικό ότι όταν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ρωτήθηκε χτες αν αποφεύχθησαν οι απολύσεις στο δημόσιο και αν θα υπάρξει αύξηση ορίων συνταξιοδότησης, είπε ότι «ακόμα είναι όλα υπό διαπραγμάτευση», επισείοντας με νόημα το φόβητρο να χαθεί η επόμενη δόση των 31 δισ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου