Σελίδες

26 Σεπ 2012

Να διερευνηθούν οι καταγγελίες για εμπλοκή πολιτικών προσώπων ΣΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ «ΞΕΠΛΥΜΑΤΟΣ» ΜΑΥΡΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΣ


Αφορά τον πρόεδρο της Βουλής και δύο πρώην υπουργούς της ΝΔ
Ερωτηματικά που επιβάλλεται να διερευνηθούν, προκύπτουν από δημοσίευμα εβδομαδιαίας εφημερίδας («Real News»), σύμφωνα με το οποίο, ο πρόεδρος της Βουλής, Ε. Μεϊμαράκης, και δύο ακόμα πρώην υπουργοί της ΝΔ, οι Μ. Λιάπης και Γ. Βουλγαράκης, φέρονται να εμπλέκονται σε υπόθεση με «ξέπλυμα» μαύρου χρήματος, μέσω εταιρείας real estate, που έκανε αγοραπωλησίες οικοπέδων στην Αττική και άλλες περιοχές, την περίοδο 2005 - 2008.
Δεν πρέπει, ωστόσο, να περάσει απαρατήρητο το γεγονός ότι και αυτές οι καταγγελίες, ανεξάρτητα από το βαθμό της αλήθειας που περιέχουν, εντάχθηκαν από την πρώτη στιγμή στην προπαγάνδα των αστικών επιτελείων που παρουσιάζει την κρίση σαν συνέπεια «παθογενειών» τάχα του πολιτικού συστήματος, θέλοντας να κρύψει τη σαπίλα του καπιταλισμού και της αστικής διαχείρισης.

Μαζί με την υπόθεση των πολιτικών προσώπων που ερευνά το ΣΔΟΕ για «παράξενο πλουτισμό», οι καταγγελίες αξιοποιήθηκαν τις προηγούμενες μέρες για να αναπαραχθεί η επικίνδυνη λογική ότι για τα δεινά του λαού φταίνε οι «κλέφτες» πολιτικοί και ότι η «εξυγίανση» του αστικού συστήματος είναι όρος για να ξεπεραστεί η κρίση, με απείραχτα τα μονοπώλια και την εξουσία τους.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η εταιρεία real estate ήταν ιδιοκτησίας του Γ. Καρούζου, κουμπάρου του Ε. Μεϊμαράκη. Η εφημερίδα παραθέτει καταγγελίες μαρτύρων στη Δικαιοσύνη και στο ΣΔΟΕ, σύμφωνα με τις οποίες η όλη επιχείρηση ήταν «βιτρίνα» για να καλυφθεί «μαύρο» χρήμα πάνω από 10 δισ. ευρώ. Το ΣΔΟΕ διερευνά τη συγκεκριμένη υπόθεση από το 2010.
Αρνούνται κάθε συμμετοχή
Τα πολιτικά πρόσωπα εμπλέκει στην υπόθεση ο κτηματομεσίτης Ι. Λιβανός, ο οποίος συνεργάστηκε στο παρελθόν με τον Γ. Καρούζο. Οπως γράφει η εφημερίδα, σε μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσε τον Οκτώβρη του 2010, ισχυρίζεται πως ο Γ. Καρούζος του αποκάλυψε ότι στην όλη επένδυση συμμετείχαν οι τρεις τότε υπουργοί και ο εφοπλιστής Ν. Τσάκος, ο οποίος, όπως λέει, «είχε αναλάβει μαζί με τη σύζυγο του Ιωάννη Καρούζου να εξάγουν μεγάλα ποσά, μέσω ξένης τράπεζας στην Ελλάδα, σε γειτονική χώρα και από εκεί σε άλλες (λατινοαμερικανικές), μέσω off shore εταιρειών».
Στο ίδιο πνεύμα, ο πρώην συνέταιρος του Γ. Καρούζου, Γ. Ζωγραφάκης, σε ενημερωτική επιστολή του προς το ΣΔΟΕ, αναφέρει, σύμφωνα με την εφημερίδα: «Ο πραγματικός σκοπός του Ομίλου ήταν να κλέβει το Δημόσιο και το κυριότερο να ξεπλένει χρήματα πολιτικών και ιδιαίτερα κάποιων πρώην υπουργών, των οποίων τα υπουργεία προέβαιναν σε κρατικές προμήθειες (στρατιωτικοί εξοπλισμοί κ.λπ.) (...) Τα χρήματα που έπαιρναν οι πρώην υπουργοί από μίζες, τα έφερναν στον Ομιλο, τα παρέδιδαν στους δύο τότε νόμιμους εκπροσώπους του Ομίλου και εκείνοι αναλάμβαναν πρώτα το "ξέπλυμα" και στη συνέχεια την αποστολή τους στο εξωτερικό με προσωρινό σταθμό γειτονική χώρα».
Μετά το θόρυβο που προκλήθηκε και τις αντιδράσεις από όλα τα κόμματα, ο Ε. Μεϊμαράκης ανέθεσε τα καθήκοντά του στους αντιπροέδρους της Βουλής, παραμένοντας όμως πρόεδρος του σώματος, μέχρι να δημοσιοποιηθεί το πόρισμα του ΣΔΟΕ. Προχθές επισκέφθηκε τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ι. Τέντε, από τον οποίο ζήτησε να επιταχυνθεί η διαλεύκανση της υπόθεσης, δηλώνοντας ότι δεν έχει καμία εμπλοκή με τα όσα αναφέρονται στο δημοσίευμα.
Ο επίσης εμπλεκόμενος Μ. Λιάπης ζήτησε να συσταθεί Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής και δήλωσε ότι «δεν έχει καμία σχέση με αυτήν την βρώμικη υπόθεση», ενώ ο Γ. Βουλγαράκης προχώρησε στην υποβολή μήνυσης.
Συνέχεια στο σίριαλ με τους βουλευτές
Στο μεταξύ, χτες, ο αντιπρόεδρος της Βουλής, Θ. Νάκος, γνωστοποίησε την απάντηση που πήρε από τον οικονομικό εισαγγελέα Γ. Πεπόνη, στο αίτημά του να δοθούν στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής τα στοιχεία των 32 νυν και πρώην βουλευτών που ελέγχονται από το ΣΔΟΕ για «περίεργο πλουτισμό». Ο οικονομικός εισαγγελέας στην απάντησή του είπε ότι μετά την ολοκλήρωση του ελέγχου που κάνει το ΣΔΟΕ υπό την εποπτεία του, θα διαβιβαστούν στη Βουλή όσα στοιχεία προκύψουν «ως μη σύννομα».
Μέχρι στιγμής, αναφέρει, όλες οι περιπτώσεις τελούν υπό εκκρεμότητα «ευρισκομένου εν εξελίξει ελέγχου και δεν δύναται a priori να γίνει λόγος για παράνομη δραστηριότητα των ελεγχομένων, εν συνδρομή της οποίας και μόνον θα επιβάλλετο και θα ετύγχανε σύννομη η περί ης πρόκειται διαβίβαση». Με το θέμα θα ασχοληθεί σε σημερινή της συνεδρίαση η Επιτροπή της Βουλής, για τον έλεγχο των οικονομικών των κομμάτων και των πολιτικών.

ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
«Αμαρτωλό» απ' τη φύση του το αστικό σύστημα
Δήλωση της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ για τη διαφθορά των πολιτικών
Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα έκανε την ακόλουθη δήλωση για τη διαφθορά των πολιτικών: «Αυτό το αστικό πολιτικό σύστημα έχει κυριολεκτικά σαπίσει. Και βέβαια, όταν σαπίζει ένα σύστημα επηρεάζει και τους πολιτικούς, αρκετούς πολιτικούς ή λιγότερους, επηρεάζει όμως. Από εκεί και πέρα, και με τα συγκεκριμένα ονόματα πρέπει να γίνει έρευνα. Εάν προκύψει ζήτημα, τότε βεβαίως πρέπει να ασχοληθεί και η Βουλή με βάση τους ισχύοντες νόμους. Ομως να ξεκαθαρίσουμε το εξής: Πολλές φορές η ανάδειξη της σαπίλας των προσώπων γίνεται ακριβώς για να βγάλει αναμάρτητο το σύστημα. Εμείς θεωρούμε ότι τα πρόσωπα πρέπει να τιμωρούνται, αλλά ο λαός πρέπει να καταλάβει ότι το σύστημα είναι αμαρτωλό από τη φύση του και πρέπει να το ανατρέψει ο λαός».

ΚΚΕ
Εμπαίζουν το λαό τα κόμματα της ΕΕ
Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ
Το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σε σχόλιό του τονίζει για τη διερεύνηση της υπόθεσης των 32 πολιτικών: «Να διερευνηθούν όλες οι υποθέσεις. Ομως, δεν έχουν ευθύνες τα κόμματα της ΕΕ που νομιμοποίησαν την ελεύθερη εξαγωγή κεφαλαίων; Γιατί εμπαίζουν τόσο προκλητικά το λαό;».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου