Πέμπτη, 27 Σεπτεμβρίου 2012

ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΛΑΙΚΟ ΠΟΤΑΜΙ οι απεργιακές διαδηλώσεις του ΠΑΜΕ


Αγωνιστικό μήνυμα ευθύνης και ελπίδας
Χιλιάδες εργάτες και εργάτριες, αυτοαπασχολούμενοι, μικροί ΕΒΕ, φτωχοί αγρότες, σπουδαστές και συνταξιούχοι έδωσαν χτες «ηχηρό παρών» στη γενική απεργία χαρακτηριστικό της οποίας ήταν η μαζικότητα των δεκάδων συγκεντρώσεων που διοργάνωσε το ΠΑΜΕ σε όλη τη χώρα.
Η χτεσινή, σκληρή απεργιακή μάχη ανέδειξε τη δύναμη με την οποία ο εργαζόμενος λαός μπορεί να σταθεί όρθιος, μπορεί να αποκρούσει εκβιασμούς και απειλές, μπορεί να μην υποταχθεί στην πολιτική που τον καταδικάζει στην εξαθλίωση: Τη δύναμη της οργάνωσης πρώτα απ' όλα στους τόπους δουλειάς - αλλά και στις γειτονιές - της οργάνωσης ενάντια στην πολιτική διαχείρισης της κρίσης για να σωθεί το κεφάλαιο, της οργάνωσης με στόχο την προστασία της εργατικής - λαϊκής οικογένειας κόντρα στις ανάγκες της «ανταγωνιστικότητας».

Αλλωστε, αυτός ήταν και ο τρόπος δουλειάς που οδήγησε στις χτεσινές ογκώδεις διαδηλώσεις τις οποίες οργάνωσε το ΠΑΜΕ σε όλη τη χώρα. Απ' άκρη σ' άκρη της χώρας, με το ΠΑΜΕ και τις αγωνιστικές συσπειρώσεις της ΠΑΣΕΒΕ, της ΠΑΣΥ, του ΜΑΣ και της ΟΓΕ, χιλιάδες λαού έστειλαν μήνυμα ανάτασης, ελπίδας αλλά και ευθύνης. Με υψηλά ποσοστά απεργίας σε εργοστάσια, σε επιχειρήσεις, σε δημόσιες υπηρεσίες, με μαζική συμμετοχή στις δεκάδες απεργιακές συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ, παρά και ενάντια στις δυσκολίες και στα εμπόδια, οι εργαζόμενοι έδειξαν ότι έχουν τη δύναμη να βάλουν φρένο στα επώδυνα μέτρα, να αναμετρηθούν με την καπιταλιστική εργοδοσία, να μην αφήσουν να τους τα πάρουν όλα, να διεκδικήσουν αυτά που τους ανήκουν.

Το σύνθημα που ακούστηκε στις συγκεντρώσεις, «Κανένας εργάτης να μη λυγίσει, στο δρόμο του αγώνα βρίσκεται η λύση», δείχνει το δρόμο. Ενας δρόμος που πρέπει να διανυθεί με ακόμα πιο πολλούς, με ταξική αλληλεγγύη, ισχυρή οργάνωση μέσα στους τόπους δουλειάς, στα εργοστάσια και στα γραφεία, με σχεδιασμένη δουλειά ώστε περισσότεροι εργάτες να ξεμπερδεύουν με κάθε είδους αυταπάτες και ψεύτικες διαχειριστικές ελπίδες. Χτες, οι εργαζόμενοι της χώρας μας έκαναν ένα σταθερό βήμα μπροστά. Σήμερα, μαζί με το ΠΑΜΕ και τη λαϊκή συμμαχία, με σθένος και αποφασιστικότητα προχωράμε.

«Βούλιαξε» το κέντρο της Αθήνας
Χιλιάδες διαδήλωσαν «ταξικοί αγώνες, οργάνωση παντού, αυτός είναι ο φόβος του κάθε αφεντικού»
Εντυπωσιακή σε όγκο και παλμό ήταν η απεργιακή διαδήλωση της Αθήνας. Είναι χαρακτηριστικό πως όταν η κεφαλή της πορείας έφτανε στην είσοδο του Ζαππείου, υπήρχαν ακόμη διαδηλωτές στην Ομόνοια.
Χιλιάδες εργατοϋπάλληλοι διαδήλωσαν με τις οικογένειές τους, με παλμό, με τις σημαίες και τα πανό των σωματείων τους, συγκροτώντας μαζικά μπλοκ από τόπους δουλειάς όπου δυναμώνει η σκληρή μάχη ενάντια στην αγριότητα της εργοδοσίας. Ξεχώρισε η συμμετοχή κλάδων όπου έγινε προσπάθεια να δυναμώσει η σχεδιασμένη, συλλογική δουλειά, με έλεγχο, μέσα από πολύμορφες αγωνιστικές παρεμβάσεις, όπως στον Τουρισμό. Ιδιαίτερα μαζικά ήταν τα μπλοκ των ξενοδοχοϋπαλλήλων, με πανό από τα σωματεία όλων σχεδόν των μεγάλων ξενοδοχείων της πρωτεύουσας.
Ξεχώρισε η οργανωμένη και μαζική παρουσία των επαγγελματοβιοτεχνών, με περισσότερα από κάθε άλλη φορά σωματεία να παίρνουν μέρος στη διαδήλωση (ενδεικτικά εμφανίστηκαν με τα δικά τους πανό από τους χώρους του ξύλου, των επιπλοποιών, των καυστηρατζήδων, των ηλεκτρολόγων, της Επιτροπής Αγώνα ΤΑΞΙ, της ΟΒΣΑ κ.ά.), ενώ πολλοί αυτοαπασχολούμενοι ήρθαν μόνοι τους να συμπληρώσουν τις γραμμές του αγώνα. Η μαζική συμμετοχή στη συγκέντρωση και στην πορεία, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι αρκετά σωματεία έφεραν τον κόσμο τους συντεταγμένα, καθώς είχαν προηγηθεί συγκεντρώσεις στα γραφεία τους, κρίνεται πολύ σημαντική εξέλιξη, πολύ περισσότερο που η ΓΣΕΒΕΕ και η ΕΣΕΕ φρόντισαν να σπείρουν την σύγχυση, καλώντας μόνο σε στάσεις εργασίας, κόντρα στο κάλεσμα για 24ωρο κλείσιμο των καταστημάτων.

Στη συγκέντρωση παραβρέθηκε πολυμελής αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ με επικεφαλής την ΓΓ της ΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα.
Κεντρικός ομιλητής της συγκέντρωσης ήταν οΓιώργος Πέρρος, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ. Νωρίτερα, χαιρετισμό απηύθυνε ο Δημήτρης Θεοδωρόπουλος, μέλος της Πανελλαδικής Γραμματείας της ΠΑΣΕΒΕ, ο οποίος, ανάμεσα στα άλλα τόνισε: «Καμιά αυταπάτη, καμιά αναμονή. Είμαστε σε ετοιμότητα να δώσουμε ηχηρή απάντηση, όποτε έρθουν τα μέτρα στη Βουλή. Μπορούμε να τα φρενάρουμε, να ανατρέψουμε τα σχέδιά τους. Μπορούμε και έχουμε χρέος να δυναμώσουμε τα σωματεία, να τα κάνουμε πηγή συλλογικής δύναμης, ικανής να βάλει φρένο στις βάρβαρες αντιλαϊκές πολιτικές που εφαρμόζονται». Και συμπλήρωσε: «Μαζί με τους εργαζόμενους, τους φτωχούς αγρότες, τις γυναίκες και τα παιδιά μας που έχουμε τα ίδια βάσανα και τον ίδιο αντίπαλο. Αυτός είναι ο δρόμος που προτείνει η ΠΑΣΕΒΕ. Μαζί με το ΠΑΜΕ, την ΠΑΣΥ, την ΟΓΕ και το ΜΑΣ. Δεν έχουμε να πληρώσουμε άλλο. Απορρίπτουμε τα μέτρα τους και τα μνημόνιά τους».
Στην κεφαλή της πορείας προς τη Βουλή, μπαίνει το πανό του ΠΑΜΕ που τόνιζε: «Οχι άλλες θυσίες για την πλουτοκρατία - Μπορούμε να ζήσουμε χωρίς μνημόνια και έξω από την ΕΕ».
Νέα συνθήματα «σηκώνουν στο πόδι» ολόκληρη την Αθήνα: «Ταξικοί αγώνες, οργάνωση παντού, αυτός είναι ο φόβος του κάθε αφεντικού».
Η Σταδίου έχει πλημμυρίσει κόσμο και ακόμη δεν έχει φύγει ούτε η μισή συγκέντρωση από την Ομόνοια.
Καθώς η κεφαλή της πορείας φτάνει στο Σύνταγμα, έξω απ' τη Βουλή, τα συνθήματα δυναμώνουν: «Εδώ - εδώ μ' αγώνα ταξικό γιατί εμείς δε ζούμε με 400 ευρώ», «Νόμος είναι το δίκιο του εργάτη, στον καπιταλισμό ποτέ συγχωροχάρτι», «Αυτά τα μέτρα, αυτή η πολιτική, των μονοπωλίων είναι εντολή».
ΠΑΜΕ
Σε αγωνιστική ετοιμότητα με νέες κινητοποιήσεις
Χαιρετίζοντας τους χιλιάδες απεργούς και διαδηλωτές που πήραν μέρος στις μεγάλες απεργιακές συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ σε όλη τη χώρα, το Γραφείο Τύπου του με ανακοίνωσή του σημειώνει:
«Χαιρετίζουμε τους χιλιάδες εργάτες, ανέργους, συνταξιούχους, τους νέους και τις νέες, τους μετανάστες, τους συναγωνιστές αυτοαπασχολούμενους, έμπορους και βιοτέχνες, που συμμετείχαν μαζικά στις σημερινές απεργιακές συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ σε όλη τη χώρα.
Η εντυπωσιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στην Αθήνα, αποτέλεσμα της δουλειάς των σωματείων, επιτροπών αγώνα σε χώρους δουλειάς, λαϊκών επιτροπών, με συνελεύσεις, συσκέψεις και συζητήσεις που πραγματοποιήθηκαν το προηγούμενο διάστημα στους κλάδους, σε αρκετά εργοστάσια, σε τόπους δουλειάς και γειτονιές, αποτελεί στοιχείο που δείχνει την ενίσχυση του ταξικού ρεύματος στο εργατικό κίνημα, φανερώνει το δρόμο για τη συνέχεια.
Χιλιάδες εργαζόμενοι νίκησαν την τρομοκρατία και τις απειλές της εργοδοσίας, τις δυσκολίες που έχουν φέρει τα βάρβαρα μέτρα στη ζωή της εργατικής - λαϊκής οικογένειας, ξεπέρασαν αυταπάτες και ψεύτικες ελπίδες, κάνοντας το βήμα να σταθούν σε όλα αυτά κόντρα και ταξικά.
Πιο δυνατά, πιο αποφασιστικά να στριμώξουμε την κυβέρνηση, την ΕΕ, το ΔΝΤ, τη μεγαλοεργοδοσία και τους βιομηχάνους. Προετοιμάζουμε το επόμενο βήμα, είμαστε σε αγωνιστική ετοιμότητα με νέες κινητοποιήσεις σε κάθε κλάδο, σε κάθε τόπο δουλειάς, για να μην περάσουν τα νέα μέτρα εξαθλίωσης του λαού. Με αφοβία να δυναμώσουμε τους αγώνες μας, να μη δεχτούμε τη σύγχρονη σκλαβιά».Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου