Σελίδες

25 Σεπ 2012

«Αλήθειες και Ψέματα για το Σοσιαλισμό»


Την προηγούμενη βδομάδα, στις μέρες του Φεστιβάλ της Αθήνας, κυκλοφόρησε το πρώτο μέρος της μπροσούρας του ΚΣ της ΚΝΕ «Αλήθειες και Ψέματα για το Σοσιαλισμό». Η έκδοση θα ολοκληρωθεί σε τρία μέρη. Τα άλλα δύο είναι προγραμματισμένα να κυκλοφορήσουν τους επόμενους μήνες. Το πρώτο μέρος αναφέρεται σε ζητήματα της σοσιαλιστικής οικονομίας, το δεύτερο θα είναι για ζητήματα της εργατικής εξουσίας και το τρίτο για τη διαστρέβλωση της ιστορίας της σοσιαλιστικής οικοδόμησης.
Οι πρώτες μέρες κυκλοφορίας είναι ιδιαίτερα ελπιδοφόρες. Η έκδοση είχε μεγάλη ανταπόκριση στους νέους αλλά και σε όλες τις ηλικίες. Μόνο στη διάρκεια του Φεστιβάλ πωλήθηκε πάνω από το μισό τιράζ και μέσα στη βδομάδα, με τις πρώτες παραγγελίες από τις οργανώσεις της ΚΝΕ, εξαντλήθηκε σχεδόν η πρώτη έκδοση και προχωρήσαμε σε επανεκτύπωση. Ελπίζουμε και η δεύτερη έκδοση να αποδειχθεί «μικρή» ...
Οι νέοι και οι νέες, θύματα του πιο χυδαίου αντικομμουνισμού
Η πρωτοβουλία αυτή του ΚΣ της ΚΝΕ είναι μια συμβολή στην ανάπτυξη του ιδεολογικού και πολιτικού μετώπου, στην απάντηση απέναντι στην επίθεση που δέχεται ο σοσιαλισμός - κομμουνισμός από αστούς και οπορτουνιστές. Απευθύνεται ιδιαίτερα στις νέες ηλικίες, σε νέους εργαζόμενους, σε μαθητές και φοιτητές.
Οπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην εισαγωγή της μπροσούρας:
«Οι νέοι και οι νέες της ηλικίας μας, όσοι δηλαδή έχουμε γεννηθεί από τη δεκαετία του '80 και μετά, μεγαλώσαμε και ζούμε σε μία περίοδο που έχει σφραγιστεί συνολικά από την ανατροπή του Σοσιαλισμού στη Σοβιετική Ενωση και τα κράτη της σοσιαλιστικής οικοδόμησης (...) Οι αντεπαναστατικές ανατροπές συνοδεύτηκαν από τους πανηγυρισμούς των αστών και τις "κραυγές" τους ενάντια στο σοσιαλισμό - κομμουνισμό και τις νομοτέλειές του. Η καπιταλιστική παλινόρθωση προπαγανδίστηκε ως "αιώνια" και ολοκληρωτική νίκη του καπιταλισμού απέναντι στο Σοσιαλισμό. Αστοί θεωρητικοί έκαναν λόγο για το "τέλος" της ταξικής πάλης, για το "τέλος της ιστορίας", εκφράζοντας τους ευσεβείς πόθους της τάξης τους... Ο καπιταλισμός προβλήθηκε και προβάλλεται, ως ένα σύστημα που ταιριάζει δήθεν στη "φύση" του ανθρώπου. Η λειτουργία της αγοράς παρουσιάζεται ως "φυσική" και "αιώνια" αναγκαιότητα. Το καπιταλιστικό κέρδος αναδεικνύεται ως το μοναδικό κίνητρο για οικονομική ανάπτυξη και κοινωνική πρόοδο».
Η αστική τάξη μπορεί και χρησιμοποιεί όλα τα μέσα για να καλλιεργεί και να επιβάλλει την κυριαρχία της. Αξιοποιεί τους θεσμούς της, το κράτος της, την εκπαίδευση, τα ΜΜΕ. Ο αντικομμουνισμός και η διαστρέβλωση της ιστορίας έχουν γίνει επίσημη κρατική διδασκαλία, η χυδαιότητα περί «ολοκληρωτικών καθεστώτων» και της εξίσωσης φασισμού-κομμουνισμού είναι επίσημη πολιτική της ΕΕ. Στα σχολεία, η μέρα της Αντιφασιστικής Νίκης των λαών βαφτίζεται «μέρα της Ευρώπης», η ΕΕ καθιερώνει μέρες τιμής στα «θύματα του ολοκληρωτισμού» και στέλνουν τα παιδιά στις κινηματογραφικές αίθουσες να δουν έργα τύπου «Κατίν» για να χύνουν το αντικομμουνιστικό δηλητήριο.
Η έκδοση αυτή προσπαθεί να ανταποκριθεί σ' αυτή τη μεγάλη ανάγκη διαφώτισης της νεολαίας, αποκάλυψης της αλήθειας και υπεράσπισης του σοσιαλισμού που οικοδομήθηκε, της τεράστιας προσφοράς του στην ανθρωπότητα.
Πιο μαχητικά, με μεγαλύτερη επάρκεια, προβάλλουμε και οργανώνουμε την πάλη για το σοσιαλισμό - κομμουνισμό
Εχει γίνει προσπάθεια η έκδοση αυτή να γραφτεί σε εκλαϊκευτικό ύφος, με παραδείγματα, εικόνες, πίνακες και στοιχεία, με αποσπάσματα από τους κλασικούς που παρεμβάλλονται στη ροή του κειμένου και το κάνουν «ευκολοδιάβαστο». Είναι έκδοση μικρή (60 περίπου σελίδες), έγχρωμη και μπορεί να διαβαστεί ακόμη και από όσους δεν είναι εξοικειωμένοι στη μελέτη του μαρξιστικού βιβλίου. Μπορεί να αποτελέσει μια πρώτη γνωριμία με την επαναστατική κοσμοθεωρία, με τις νομοτέλειες του σοσιαλισμού-κομμουνισμού. Ταυτόχρονα, μπορεί να βοηθήσει αποφασιστικά τα μέλη και τα στελέχη της ΚΝΕ στην αφομοίωση των αποφάσεων του 18ου Συνεδρίου και στην εμβάθυνση στα ζητήματα της σοσιαλιστικής οικονομίας.
Το πρώτο μέρος, για τη σοσιαλιστική οικονομία, χωρίζεται σε 5 κεφάλαια, όπου αναπτύσσονται 5 θεματικές ενότητες. Εχουμε επιλέξει και ξεκινάμε κάθε κεφάλαιο παραθέτοντας αποσπάσματα αστών και οπορτουνιστών, αποσπάσματα από σχολικά βιβλία, που κάνουν πολεμική στο σοσιαλισμό για να γίνεται πιο γλαφυρή η απάντηση. Τα κεφάλαια είναι τα εξής:
Ο σκοπός της άμεσα κοινωνικής παραγωγής, όπου ασχολούμαστε με το επιχείρημα ότι αν δεν υπάρχει ως κίνητρο της παραγωγής το καπιταλιστικό κέρδος τότε η παραγωγή οδηγείται στην «ακινησία», στο «βάλτωμα».
Η κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής, όπου αναλύουμε τι είναι και πώς γίνεται η κοινωνικοποίηση και απαντάμε στην αστική συζήτηση περί κρατισμού.
Ο Κεντρικός Σχεδιασμός, όπου αναλύουμε τον Κεντρικό Σχεδιασμό ως βασική κομμουνιστική σχέση και απαντάμε στην αστική και οπορτουνιστική προπαγάνδα ότι ο Κεντρικός Σχεδιασμός «πνίγει» την οικονομική ανάπτυξη.
Σοσιαλισμός, αγορά και εμπορευματικές σχέσεις, όπου απαντάμε στο ζήτημα αν στο σοσιαλισμό - κομμουνισμό υπάρχουν και αν μπορούν να λειτουργήσουν συμπληρωματικά οι εμπορευματοχρηματικές σχέσεις.
Σοσιαλισμός σημαίνει απομόνωση; Ασχολούμαστε με το αν μπορεί να οικοδομηθεί ο σοσιαλισμός σε μία χώρα, και αν αυτό μπορεί να γίνει στην Ελλάδα.
Στο δεύτερο μέρος που αφορά στα ζητήματα της εργατικής εξουσίας, θα απαντήσουμε στα περί έλλειψης «δημοκρατίας και ελευθερίας» στο σοσιαλισμό, ενώ στο τρίτο θα απαντήσουμε σε ορισμένα από τα γνωστά ιστορικά ζητήματα που αξιοποιούνται για αντικομμουνισμό (π.χ. Κατίν, Τείχος του Βερολίνου κ.ά.).
Να φτάσει η μπροσούρα πλατιά στη νεολαία
Οι οργανώσεις της ΚΝΕ έχουν βάλει φιλόδοξους στόχους για τη διακίνηση της μπροσούρας. Να γίνει όπλο και βοηθός κάθε ΚΝίτη στην καθημερινή δουλειά, στη ζύμωση και στην προπαγάνδα, στην οργάνωση του αγώνα. Να φτάσει σε κάθε νέο και νέα που προβληματίζεται, που αυτός και οι οικογένειά του έχει τσακιστεί από την αντιλαϊκή λαίλαπα, που προβληματίζεται για τη διέξοδο. Επίσης, κάθε κομμουνιστής γονιός, ο κομμουνιστής εκπαιδευτικός να το διαδώσει στα νέα παιδιά.
Τους επόμενους μήνες, με αφορμή και την επέτειο των 95 χρόνων της Οχτωβριανής Επανάστασης, οι οργανώσεις της ΚΝΕ θα διοργανώσουν εκδηλώσεις, συζητήσεις. Με πρωτοβουλία, να οργανώσουμε βιβλιοπαρουσιάσεις της μπροσούρας, συσκέψεις, συζητήσεις σε λαϊκές γειτονιές, σε σχολές, σε στέκια.
Οπλο μας είναι οι αποφάσεις του 18ου Συνεδρίου, οι εκτιμήσεις και τα συμπεράσματα στα οποία κατέληξε το Κόμμα μας. Ως νέοι κομμουνιστές εμπνεόμαστε και διδασκόμαστε από την τιτάνια προσπάθεια που συντελέστηκε στην ΕΣΣΔ και τις άλλες χώρες. Από τις πρωτόγνωρες κατακτήσεις για τους λαούς. Αντλούμε όμως και πολύτιμη πείρα και συμπεράσματα και από τις αδυναμίες, τις ανεπάρκειες που οδήγησαν τελικά στην ανατροπή του σοσιαλισμού. Για να είναι νικηφόρα η νέα επαναστατική έφοδος, η νέα σοσιαλιστική οικοδόμηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου