Σελίδες

14 Σεπ 2012

Μακριά και ενάντια στην ουσία η συζήτηση στη Βουλή για τη «Χρυσή Αυγή»


Υπάρχει πολιτική ευθύνη για την ενίσχυση του φασιστικού μορφώματος, είπε εκ μέρους του ΚΚΕ ο Σπ. Χαλβατζής
Με τα τελευταία κρούσματα τραμπουκισμών, κύρια σε βάρος μεταναστών, από ομάδες της «Χρυσής Αυγής», με επικεφαλής βουλευτές της φασιστικής οργάνωσης, ασχολήθηκε χτες η Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής. Στη συνεδρίαση δεν εμφανίστηκε και δεν πήρε μέρος ο βουλευτής της «Χρυσής Αυγής», ενώ δεν τοποθετήθηκε και ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ.
Συνολικά, η συζήτηση επιβεβαίωσε την προσπάθεια να συγκαλυφθούν οι πραγματικές αιτίες πίσω από το ξεσάλωμα της «Χρυσής Αυγής», αφού η δράση της αντιμετωπίζεται σαν «δυσφήμιση» του Κοινοβουλίου και «προσβολή» της αστικής δημοκρατίας. Κρύβουν, δηλαδή, ότι η «Χρυσή Αυγή» είναι γέννημα θρέμμα του αστικού συστήματος και αξιοποιείται από αυτό για το τσάκισμα του κινήματος.
Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι με τις ψήφους της ΝΔ και των «Ανεξάρτητων Ελλήνων» (το ΠΑΣΟΚ δεν τοποθετήθηκε), εγκρίθηκε ένα κείμενο που κάνει λόγο
για καταδίκη «κάθε πράξης βουλευτών που πλήττει το κύρος του κοινοβουλευτικού θεσμού και των βουλευτών», ενώ καλούνται οι βουλευτές της «Χρυσής Αυγής»«όχι μόνο να μην συμμετέχουν του λοιπού σε κάθε μορφής παρανομίας και αντιδημοκρατικής συμπεριφοράς, αλλά και να συγκρατούν τους οπαδούς τους από τέτοιες ενέργειες».
Παράλληλα, γίνεται εισήγηση στον πρόεδρο της Βουλής να γίνει προ ημερησίας διάταξης συζήτηση, εφόσον συνεχιστεί αυτή η συμπεριφορά των βουλευτών της «Χρυσής Αυγής».
Η θέση του ΚΚΕ
Εκ μέρους του ΚΚΕ, ο κοινοβουλευτικός του εκπρόσωπος, Σπύρος Χαλβατζής, ψήφισε λευκό. Στην παρέμβασή του υπογράμμισε:
«Είναι η πραγματικότητα ότι υπάρχουν πολλά προβλήματα σε πολλούς μαζικούς και άλλους χώρους, με πρωταγωνιστές δυνάμεις της "Χρυσής Αυγής" και βουλευτές της. Υπάρχουν περιστατικά βίας σοβαρά. Με αφορμή συζήτηση σε άλλη Επιτροπή, τοποθετηθήκαμε λέγοντας ότι με την αυτοδικία κανενός, δεν λύνεται κανένα απολύτως πρόβλημα. Η ίδια η "Χρυσή Αυγή" μίλησε για "τάγματα εφόδου" και είναι οπωσδήποτε μια επικίνδυνη εξέλιξη συνολικά για το εργατικό λαϊκό κίνημα.
Στην περιοχή της Στερεάς Ελλάδας οι χρυσαυγίτες έχουν περιοδεύσει, έχουν βγάλει και ανακοινώσεις, πήγαν σε εργοστάσια, συναντήθηκαν με επιχειρηματίες και τους ζήτησαν να απολύσουν αλλοδαπούς εργαζόμενους και να προσλάβουν Ελληνες με 18 ευρώ την ημέρα. Από ό,τι φαίνεται, οι δυνάμεις της "Χρυσής Αυγής" είναι διατεθειμένες και θα βγάλουν τη βρώμικη δουλειά για πάρα πολλούς.
Βεβαίως, αυτές οι δραστηριότητες δεν είναι απλά καταδικαστέες. Να σημειώσουμε ότι εντείνονται οι ρατσιστικές εκδηλώσεις και δραστηριότητες σε πολλούς χώρους και να σημειώσουμε επίσης ότι τα μεταναστευτικά ρεύματα θα πολλαπλασιαστούν μετά από τις αναμενόμενες επεμβάσεις Αμερικανών, Νατοϊκών, Ευρωπαϊκών και άλλων δυνάμεων στο Ιράκ, τη Συρία και αλλού.
Εσείς έχετε τη δυνατότητα να ψάξετε να βρείτε ότι πριν την 11η Σεπτεμβρίου στην Ελλάδα δεν υπήρχαν Αφγανοί μετανάστες. Πολλοί θα πάρουν των ομματιών τους, εάν γίνει επέμβαση στο Ιράν. Το σημειώνω γιατί τα προβλήματα θα πολλαπλασιαστούν και υπάρχουν συγκεκριμένες κατευθύνσεις. Η Ελλάδα είναι ένα πέρασμα για τους μετανάστες, αλλά υπάρχουν προβλήματα, υπάρχει το "Δουβλίνο 2" και άλλα.
Εμείς θεωρούμε ότι το μαζικό, λαϊκό, εργατικό κίνημα γενικότερα μπορεί να έχει μια ουσιαστική συμβολή στην αντιμετώπιση των προβλημάτων αυτών. Και άλλη φορά το είπαμε ότι υπάρχει και μια πολιτική ευθύνη για την ενίσχυση αυτής της λογικής της "Χρυσής Αυγής" και κάναμε κριτική. Δηλαδή και το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ με τη στάση τους και τη συμπεριφορά τους σε διάφορα ζητήματα, ειδικά με τους μετανάστες, βοήθησαν με έναν τρόπο να ενισχυθεί αυτή η λογική της "Χρυσής Αυγής".
Ολα τα προβλήματα πολιτικά, κοινωνικά αντιμετωπίζονται με πολιτικούς όρους. Και δεν αντιμετωπίστηκαν σε πολλές περιπτώσεις. Να σας θυμίσω τη δήλωση που έκανε ο τότε υπουργός Δημόσιας Τάξης Χ. Παπουτσής για τη μηδενική ανοχή, θέση που υποστηρίχθηκε από τον ΛΑΟΣ με θέρμη.
Αυτές οι δράσεις - "σκούπα" που αντιμετωπίζουν τους μετανάστες σαν παράσιτα, κυρίως από τις δυνάμεις καταστολής, οι κατά καιρούς βασανισμοί μεταναστών σε αστυνομικά τμήματα, όλα αυτά δίνουν τροφή και ενισχύουν τις νεοναζιστικές δράσεις της "Χρυσής Αυγής" σε συνδυασμό βέβαια με το βάθεμα της οικονομικής κρίσης, με τη χειροτέρευση της οικονομικής κατάστασης μεγάλων λαϊκών στρωμάτων.
Και είναι ένα πρόβλημα που το αναγνωρίζουμε δύσκολο, δυσεπίλυτο. Δεν έχουμε καμία αφέλεια ότι μπορεί εύκολα να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της μετανάστευσης. Ομως τις ρίζες του προβλήματος αυτού εμείς τις βλέπουμε και λέμε ότι πρέπει να αντιμετωπιστούν.
Τέλος, δεν είναι τυχαία όλα αυτά τα γεγονότα. Υπάρχουν αποφάσεις του Συμβουλίου της Ευρώπης, της ΕΕ, με βάση τις οποίες προωθείται μια πολιτική πρακτική που εξισώνει τον κομμουνισμό με το ναζισμό. Δεν είναι μόνο ανιστόρητη αυτή η πολιτική, γιατί δεν πέρασαν εκατοντάδες χρόνια. Για τη συντριβή του φασισμού και του ναζισμού, ειδικά στο δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο οι κομμουνιστές έδωσαν αμέτρητες θυσίες και εδώ στην Ελλάδα, όχι μόνο στην Ευρώπη.
Ειδικότερα, στη χώρα μας υπάρχει πολύ πλούσια εμπειρία σε αυτό. Ακόμα ζούνε τα πρόσωπα τα οποία πάλεψαν, αλλά είναι και οι συγγενείς όσων έφυγαν από τη ζωή από τα γερμανικά στρατεύματα. Και θα έλεγα ότι χρειάζεται μεγάλη προσοχή γιατί διοικητικά μέτρα θα φέρουν τα αντίθετα αποτελέσματα».
Στην ερώτηση του προέδρου της Επιτροπής Χ. Μαρκογιαννάκη για το τι εννοεί με τον όρο «διοικητικά μέτρα», ο Σπ. Χαλβατζής απάντησε: «Διάβασα προχθές στον Τύπο ότι γίνονται σκέψεις και προτάσεις κομμάτων να κηρυχθεί εκτός νόμου η "Χρυσή Αυγή". Μόνο με πολιτικά, κοινωνικά μέτρα θα αντιμετωπιστούν τα προβλήματα. Βεβαίως, όπου υπάρχουν ποινικά αδικήματα, είναι φανερό ότι πρέπει να αντιμετωπίζονται, είτε πρόκειται για βουλευτές, είτε πρόκειται για οποιονδήποτε άλλο, γιατί έχουμε περιπτώσεις παραβίασης του ποινικού κώδικα».
Στη συνέχεια της συζήτησης ο Σπ. Χαλβατζής υπογράμμισε ότι «είναι η πρώτη φορά που αντιμετωπίζει η Βουλή τέτοια προβλήματα. Χρειάζεται αρκετός προβληματισμός. Χρειάζεται μεγαλύτερη νηφαλιότητα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου