Σελίδες

22 Αυγ 2012

Αυτοί πρέπει να γκρεμιστούν


Κανένας εργαζόμενος δεν παίζει τη ζωή του στα ζάρια. Αυτό όμως είναι αδιάφορο για όλους όσοι τζογάρουν τη ζωή του λαού για τα κέρδη τους. Και προσπαθούν ακόμα και τώρα - που η ζωή των εργατών έχει πέσει στα τάρταρα - να δημιουργήσουν ελπίδα ότι μπορεί να έρθει καλό ζάρι. Βλέπουν τη ζωή μέσα από το δικό τους τζογαδόρικο βλέμμα. Αλλη ζωή, άλλες αξίες.
***
Καμιά ασπίδα δεν ορθώνει η κυβέρνηση στις απαιτήσεις των δανειστών. Γιατί τα μέτρα δεν είναι μια εξωγενής απαίτηση, έχουν ντόπια υπογραφή, είναι απαίτηση του μεγάλου κεφαλαίου και σαν τέτοια για το μόνο που ψάχνουν είναι πως θα τα περάσουν με τις λιγότερες αντιστάσεις.
Οι αξιώσεις των βιομηχάνων της Βόρειας Ελλάδας είναι χαρακτηριστικές. Αφού μετέφεραν στη Βουλγαρία εκατοντάδες επιχειρήσεις για περισσότερα κέρδη, τώρα ζητάνε να μην πληρώσουν ασφαλιστικές εισφορές και στην Ελλάδα. Το πραγματικό γεγονός είναι ότι η παραγωγή μειώνεται, αλλά γι' αυτό δε φταίνε οι μισθοί. Φταίει ότι έχουν μπουκώσει στο χρήμα και δεν ξέρουν πού να επενδύσουν, ώστε να έχουν περισσότερα κέρδη. Οι ίδιοι, εξάλλου, απορρίπτουν τους ισχυρισμούς ότι «φταίει η ζήτηση», καθώς στη λογική απαίτηση των εργατών για αυξήσεις στους μισθούς αυτοί αξιώνουν κι άλλη μείωσή τους.
***
Η επιχείρηση ενοχοποίησης των λαϊκών στρωμάτων με αφορμή τη φοροδιαφυγή
συνεχίζεται. Το δίλημμα «φοροφυγάδες ή Μέρκελ» είναι πλαστό και στα δύο σκέλη. Το δημόσιο χρέος είναι παροχές προς το μεγάλο κεφάλαιο. Τα μέτρα δεν είναι συνταγή της Μέρκελ, επιβάλλονται σε όλη την ΕΕ, σε όλες τις χώρες είτε έχουν μνημόνιο είτε όχι. Το γεγονός ότι στη Γερμανία μειώθηκαν οι μισθοί δέκα χρόνια πριν ξεσπάσει η κρίση, δεν αθωώνει τα μέτρα, δείχνει μόνο ότι οι καπιταλιστές παντού ακολουθούν τον ίδιο δρόμο. Κι όπου έχουν τα συνδικάτα στα χέρια τους επελαύνουν χωρίς εμπόδια.
***
Η εφεδρεία είναι ένα βήμα πριν την απόλυση. Κι όμως στον αστικό Τύπο παρουσιάζεται σαν προνόμιο! Το θράσος σ' αυτήν την εξίσωση απύθμενο: Γιατί να είναι μόνο 740.000 οι άνεργοι που δεν παίρνουν επίδομα, να γίνουν 800.000! Λέξη για το γεγονός ότι οι κρατήσεις από τους μισθούς των εργαζομένων που γίνονται για να ενισχυθούν οι άνεργοι, αντί να γίνουν επιδόματα δίνονται σαν επιδότηση στους καπιταλιστές.
Κάπως έτσι παρουσιάστηκε σαν δικαίωμα στην εργασία η παράταση του εργάσιμου βίου ώστε από τη δουλειά να καταλήγουν οι άνθρωποι κατευθείαν στον τάφο, κάπως έτσι χαρακτήρισαν βήμα προς την ισότητα την κατάργηση δικαιωμάτων των γυναικών.
***
Αυτή η δημοσιογραφία που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή πυρός για τα συμφέροντα του κεφαλαίου δεν αλλάζει, για να παραφράσουμε τον Κεμάλ του Χατζηδάκι...
Είναι αυτή η δημοσιογραφία που κλαίει σήμερα γιατί χάθηκε μια μεγάλη αθλήτρια, αλλά δε λέει λέξη γι' αυτούς που αναγκάζουν εκατομμύρια ανθρώπους όπως και τη συγκεκριμένη αθλήτρια να γίνουν πρόσφυγες. Το γεγονός ότι είναι «επώνυμη» δίνει ίσως λαβή για σχόλια σχετικά με την απανθρωπιά του συστήματος και την τύχη που επιφυλάσσει ακόμα και σ' αυτούς που ως χτες πρόσφεραν εκατομμύρια στις πολυεθνικές του αθλητισμού. Αλλά αυτό είναι χρήσιμο μόνο στο βαθμό που δείχνει τον ένοχο, τα μονοπώλια που κάθε δράση τους είναι καταστροφική για τους λαούς.
Η λύση στα ζητήματα της ενημέρωσης είναι απόλυτα ευθυγραμμισμένη με τη λύση που απαιτείται για το σύνολο των λαϊκών προβλημάτων. Για να φύγουν απ' τη μέση τα μονοπώλια και ο μηχανισμός επιβολής των ιδεών τους, απαιτείται καθαρό μέτωπο απέναντί τους. Καμιά συμπάθεια για τα προβλήματα των καπιταλιστών. Επίμονη προβολή των εργατικών συμφερόντων.
Το δικαίωμα, για παράδειγμα, των ανέργων να ζήσουν, άρα να έχουν πλήρη επιδότηση για όσον καιρό είναι άνεργοι, δεν μπαίνει στο ζύγι για να υπάρχει λύση στο πρόβλημα του χρέους. Το δικαίωμα των αρρώστων να έχουν δωρεάν και χωρίς καμία έκπτωση στη διάθεσή τους ό,τι χρειάζονται για να σταθούν στα πόδια τους, επίσης δε ζυγιάζεται με τις επιδοτήσεις του ΕΣΠΑ που αξιώνουν οι κατασκευαστές δρόμων να κατευθυνθούν σ' αυτούς. Οι καπιταλιστές είναι περαστικοί από τον τόπο τούτο. Οι εργάτες έχουν κάθε δικαίωμα - υποχρέωση να επισπεύσουν το γκρέμισμα της εξουσίας του κεφαλαίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου