Σελίδες

8 Αυγ 2012

Επικοινωνιακά παιχνίδια με φόντο τη σφαγή του λαού


Με την συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ να βρίσκεται στην τελική επεξεργασία για το αντιλαϊκό πακέτο των μέτρων ύψους 16 δισ. ευρώ για την περίοδο 2012 - 2014, στους κόλπους της εξελίσσεται ένα επικοινωνιακό παιχνίδι για το θέμα της εργασιακής εφεδρείας μεταξύ των εταίρων που την στηρίζουν, με μοναδικό στόχο να περιορίσουν το πολιτικό κόστος από την επιβολή της προσχεδιασμένης αντιλαϊκής επέλασης.
Στην χτεσινή σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών και ενώ είχαν προηγηθεί οι δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Γ. Στουρνάρα που έθεσε θέμα απολύσεων δημοσίων υπαλλήλων μέσω της εργασιακής εφεδρείας, υπήρξε αντίδραση του προέδρου της ΔΗΜΑΡ. Σύμφωνα με πληροφορίες ο Φ. Κουβέλης άσκησε κριτική στον υπουργό Οικονομικών που συμμετείχε στη σύσκεψη για τον τρόπο που δίνει στη δημοσιότητα τα μέτρα του πακέτου των 11,5 δισ. της περιόδου 2013 - 2014 και ειδικότερα για το θέμα της εργασιακής εφεδρείας των δημοσίων υπαλλήλων. «Από πού προέκυψε το θέμα της εφεδρείας; Δεν υπήρξε τέτοια συμφωνία για το πακέτο των μέτρων», φέρεται να είπε ο Φ. Κουβέλης προς τον Γ. Στουρνάρα. Ενστάσεις για την «επικοινωνιακή» διαχείριση της παρουσίασης των μέτρων διατύπωσε σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές και ο Ε. Βενιζέλος.

Το σκηνικό που στήνουν οι εταίροι της συγκυβέρνησης είναι υποκριτικό, αφού πίσω από τις επιμέρους ενστάσεις, έχουν προσυπογράψει και συμφωνήσει για την επιβολή των σφαγιαστικών μέτρων του πακέτου των 11,5 δισ. ευρώ που τσακίζουν μισθούς, συντάξεις, κοινωνικά επιδόματα, τις παροχές υγείας, παιδείας, πρόνοιας και αναζητούν μόνο τους τρόπους που θα το φορτώσουν στις πλάτες των λαϊκών στρωμάτων. Δεν είναι τυχαίο ότι τόσο ο Ε. Βενιζέλος όσο και ο Φ. Κουβέλης επέρριψαν «ευθύνες» στον υπουργό Οικονομικών για τον τρόπο με τον οποίο χειρίζεται επικοινωνιακά το «πακέτο των μέτρων»!
Μετά το τέλος της σύσκεψης ο Ε. Βενιζέλος υποστήριξε: «δεν θα υπάρξουν απολύσεις στο Δημόσιο», ισχυρίστηκε πως η προηγούμενη κυβέρνηση είχε μία «αρνητική εμπειρία» με την εφεδρεία και ανάφερε προκλητικά ότι «ήταν μία αναγκαστική κατάσταση που δεν ήταν ποτέ επιθυμία της κυβέρνησης». Ωστόσο ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να εφαρμοστεί ξανά. Από την πλευρά του, ο Φ. Κουβέλης χαρακτήρισε «φιάσκο» την εργασιακή εφεδρεία και δήλωσε «κατηγορηματικά αντίθετος» στην εφαρμογή της.
Την ίδια ώρα ωστόσο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο των απολύσεων μέσω της εργασιακής εφεδρείας και δήλωσε: «Συζητάμε για όλα. Αναζητούμε τις καλύτερες λύσεις». Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Γ. Στουρνάρας εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου και αναφερόμενος στο θέμα της εφεδρείας σημείωσε: «Τα εξετάζουμε όλα. Πρέπει να βγάλουμε 11,5 δισεκατομμύρια ευρώ. Και θα τα βγάλουμε».
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ο πρωθυπουργός Αν. Σαμαράς, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να χρειαστεί η επιβολή της εργασιακής εφεδρείας για να «επιτευχθούν» οι δημοσιονομικοί στόχοι. Σήμερα ο πρωθυπουργός θα μεταβεί στο υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να «ενημερωθεί» για την εξειδίκευση των μέτρων.
Κυβερνητικά στελέχη σημείωναν ωστόσο χτες, ότι οι «αντιδράσεις» του Φ. Κουβέλη σχετίζονται και με το γεγονός ότι στην περίπτωση που προωθηθεί το μέτρο της εργασιακής εφεδρείας θα πρέπει να το εφαρμόσει ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντ. Μανιτάκης, που συμμετέχει στην κυβέρνηση με τη στήριξη της ΔΗΜΑΡ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου