Σελίδες

10 Αυγ 2012

Βάζουν πρόστιμο για το κολατσιό στο σχολείο!!!


Η επιβολή χρηματικού ποσού για όσα παιδιά φέρνουν στο σχολείο ...το κολατσιό τους από το σπίτι προωθείται από περιφερειακές αρχές στην Ισπανία σε μια στιγμή που η πλειοψηφία του λαού αντιμετωπίζει τις συνέπειες της πολιτικής λιτότητας και της καπιταλιστικής κρίσης.
Συγκεκριμένα, σε κάποιες περιπτώσεις από την αρχή της σχολικής χρονιάς οι μαθητές θα πρέπει να πληρώνουν έως και 3 ευρώ την ημέρα για να φέρνουν φαγητό ή το κολατσιό τους από το σπίτι. Η γελοία αιτιολογία είναι πως το ποσό αυτό θα καταβάλλεται επειδή τα παιδιά χρησιμοποιούν την τραπεζαρία, τους φούρνους μικροκυμάτων, τα ψυγεία, αλλά και για την απαιτούμενη καθαριότητα. Οπως σημειώνεται στα ισπανικά μέσα ενημέρωσης, οι αρχές της Καταλονίας
θα χρεώνουν 3 ευρώ την ημέρα ή και παραπάνω, της Βαλένθια 1,45 ευρώ, ενώ εξετάζεται για το πώς θα εφαρμοστεί και στα 791 σχολεία πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης στη Μαδρίτη. Σημειώνεται πως μέχρι σήμερα δεν επιτρεπόταν στους μαθητές να φέρνουν μαζί τους φαγητό παρά μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις, αν για παράδειγμα ένα παιδί είχε αλλεργία σε κάποια τρόφιμα, ανεβάζοντας κατακόρυφα τον οικογενειακό προϋπολογισμό αφού υπολογίζεται ότι ένα γεύμα στοιχίζει στις σχολικές τραπεζαρίες γύρω στα 6 ευρώ. Σύμφωνα με στοιχεία, κατά το σχολικό έτος 2011-2012 το 60% των 324.000 μαθητών των σχολείων της Μαδρίτης αγόραζαν φαγητό από τη σχολική καντίνα.
Πρόκειται για μια ενέργεια που εντάσσεται στην πολιτική αφαίμαξης των λαϊκών στρωμάτων στο όνομα της ...ευταξίας. Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, οι σχολικές επιτροπές της κάθε περιφέρειας θα καθορίζουν αν οι οικογένειες θα πρέπει να χρεώνονται. Οι γονείς και οι σύλλογοί τους αντιδρούν και καταγγέλλουν το μέτρο ως άδικο, καθώς πλήττει τους πιο φτωχούς, ιδιαίτερα εν μέσω καπιταλιστικής κρίσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου