Σελίδες

10 Αυγ 2012

ΣΥΡΙΑ: Διπλωματικός «πυρετός» με όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά


Ανεβαίνει ο διπλωματικός πυρετός για τη Συρία, με τις διαβουλεύσεις να εντείνονται και τις ιμπεριαλιστικές πιέσεις να αυξάνονται, τη στιγμή που οι συγκρούσεις μεταξύ του στρατού της Συρίας και των ενόπλων της λεγόμενης αντιπολίτευσης βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, με επίκεντρο το Χαλέπι. 
Οι ΗΠΑ αφήνουν όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά όσον αφορά τις μεθοδεύσεις για την επέμβαση στη Συρία. Σύμβουλοι του Αμερικανού προέδρου, Μπάρακ Ομπάμα, αναφέρουν χαρακτηριστικά ότι όλα τα σενάρια εξετάζονται και όλες οι επιλογές συζητούνται, προκειμένου να σταθμιστούν τα υπέρ και τα κατά, όσον αφορά την επέμβαση στη Συρία, αφήνοντας ανοιχτό και το ενδεχόμενο δημιουργίας ζώνης απαγόρευσης πτήσεων.
Οι ΗΠΑ συνεχίζουν να υποστηρίζουν ότι δεν παρέχουν πολεμικό εξοπλισμό στη Συρία και αποστέλλουν μόνο «ανθρωπιστική βοήθεια» στους αντικαθεστωτικούς, ωστόσο η CIA έχει λάβει και επισήμως εντολή ενεργής ανάμειξης στις εξελίξεις ενάντια στην κυβέρνηση Ασαντ, προκειμένου να επιταχυνθούν οι μεθοδεύσεις. Παράλληλα πληροφορίες αναφέρουν ότι τα όπλα των αντικαθεστωτικών που φέρονται να εξοπλίζονται από τη Σαουδική Αραβία, το Κατάρ και την Τουρκία, δίνονται με τη στήριξη των ΗΠΑ.

Συνάντηση στο Ιράν
Ενεργό ρόλο στο διπλωματικό παιχνίδι, που εξελίσσεται επιχειρεί να αναλάβει και το Ιράν, που διοργάνωσε χτες διεθνή σύνοδο στην Τεχεράνη για την κατάσταση στη Συρία με επιδίωξη την «αντικατάσταση των στρατιωτικών συγκρούσεων με πολιτικά μέσα, που θα οδηγήσουν στην επίλυση των διαφορών». Στη συνάντηση συμμετείχαν, σύμφωνα με τα ιρανικά ΜΜΕ, 28 χώρες από την Ασία, την Αφρική και τη Λατινική Αμερική, σε επίπεδο πρεσβευτών ή υπουργείου Εξωτερικών οι εξής χώρες: Ρωσία, Κίνα, Λευκορωσία, Μαυριτανία, Ινδονησία, Κιργιστάν, Γεωργία, Τουρκμενιστάν, Μπενίν, Σρι Λάνκα, Εκουαδόρ, Ιράκ, Αφγανιστάν, Πακιστάν, Αλγερία, Ζιμπάμπουε, Ομάν, Βενεζουέλα, Τατζικιστάν, Ινδία, Καζαχστάν, Αρμενία, Νικαράγουα, Κούβα, Σουδάν, Ιορδανία, Τυνησία, Παλαιστίνη. Παρών ήταν και ο απεσταλμένος του ΟΗΕ στην Τεχεράνη, που ζήτησε «να βρεθεί κοινό έδαφος επίλυσης της κρίσης στη Συρία».
Την άρνησή του να συμμετάσχει δήλωσε το Κουβέιτ, που υποστηρίζει τους «αντικαθεστωτικούς», ο Λίβανος και ο παραιτηθείς απεσταλμένος του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου Κόφι Ανάν. Επικριτική στάση απέναντι στην πρωτοβουλία της Τεχεράνης είχαν οι δυτικές ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, που στηρίζουν τους ένοπλους της αντιπολίτευσης στη Συρία.
Ανοίγοντας τη σύνοδο ο Ιρανός ΥΠΕΞ, Αλί Ακμπάρ Σάλεχι, χαρακτήρισε τον εσωτερικό διάλογο μεταξύ κυβέρνησης και «αντιπολίτευσης» μοναδικό τρόπο επίλυσης της «κρίσης», προσθέτοντας ότι το Ιράν απορρίπτει «οποιαδήποτε ξένη και στρατιωτική επέμβαση στη Συρία», στηρίζοντας τις προσπάθειες του ΟΗΕ. Σύμφωνα με τον ίδιο, ενδεχόμενη πτώση του Ασαντ θα οδηγούσε σε περαιτέρω αστάθεια.
Ο Ιρανός πρόεδρος Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, σε δηλώσεις του με αφορμή την επέμβαση στη Συρία, μίλησε για σχέδιο των ΗΠΑ που προβλέπει αλλαγές σε όλες τις μουσουλμανικές χώρες, προκειμένου να μην έχουν δύναμη, λέγοντας ότι υπάρχει ανάγκη συνεργασίας.
Καθώς οι ιμπεριαλιστικές μεθοδεύσεις βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, χθες ανακοινώθηκε νέα αποσκίρτηση από τη Δαμασκό, του επικεφαλής του Πρωτοκόλλου στο Προεδρικό Μέγαρο, Μουχεντίν Μουσλμάνι, που προσχώρησε στην «αντιπολίτευση». Η Δαμασκός από την πλευρά της δημοσιοποίησε ότι στη θέση του πρωθυπουργού διορίζεται ο μέχρι πρότινος υπουργός Υγείας, Ουάελ αλ Χάλκι.
Υποχωρούν οι αντικαθεστωτικοί στο Χαλέπι
Στο πεδίο των συγκρούσεων στο Χαλέπι ο στρατός της Συρίας κερδίζει έδαφος και απωθεί τους ένοπλους. Σύμφωνα και με ανακοίνωση του διοικητή του λεγόμενου «Ελεύθερου Συριακού Στρατού», οι δυνάμεις της «αντιπολίτευσης» προχώρησαν σε «μερική αποχώρηση», από περιοχές όπου ο στρατός πραγματοποιεί μαζικές επιχειρήσεις, ενώ κάποιες πληροφορίες κάνουν λόγο για πλήρη υποχώρηση των «αντικαθεστωτικών». Η λεγόμενη αντιπολίτευση από την πλευρά της αναφέρει ότι έχει ανακαταλάβει περιοχές, ωστόσο η κατάσταση παραμένει συγκεχυμένη.
Χτες γνωστοποιήθηκε ότι αεροσκάφος με Γάλλους στρατιωτικούς γιατρούς και ιατροφαρμακευτικό υλικό αναχώρησε το πρωί της Πέμπτης από το Παρίσι, με προορισμό τα σύνορα Συρίας - Ιορδανίας, για να προσφέρει, όπως υποστηρίζεται, βοήθεια στους Σύρους πρόσφυγες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου