Σελίδες

21 Αυγ 2012

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΠΛΟΚΟ ΤΗΣ ΚΟΚΚΙΝΙΑΣ


Συνεχίζουμε τους αγώνες μέχρι να εκπληρωθούν τα ιδανικά μας
Από την εκδήλωση της Παρασκευής με ομιλητή τον Γ. Πρωτούλη
«Θα συνεχίσουμε τους αγώνες μέχρι να εκπληρωθούν τα ιδανικά για τα οποία θυσιάστηκαν οι σύντροφοί μας». Με αυτή την υπόσχεση ξεκίνησαν την περασμένη Παρασκευή και ολοκληρώθηκαν την Κυριακή οι εκδηλώσεις τιμής και μνήμης για τα θύματα των ναζί κατακτητών στο Μπλόκο της Κοκκινιάς τον Αύγουστο του 1944. Τις εκδηλώσεις διοργάνωσε το παράρτημα Κοκκινιάς της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ.
Την Παρασκευή οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν με καταθέσεις στεφάνων στα σημεία της Νίκαιας που εκτελέστηκαν πατριώτες.
Στο χαιρετισμό του ο Γιώργος Παράσχος, πρόεδρος της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ Κοκκινιάς, τόνισε πως οι εκδηλώσεις αυτές για τους αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης «δεν αποτελούν μόνο μέρες μνήμης αλλά μια νέα αρχή αγώνων για τα ιδανικά της ανεπανάληπτης εκείνης εποποιίας που και σήμερα φαντάζουν επίκαιρα».
Η κρίση φέρνει μπροστά οξύτατα το θέμα της πολιτικής αλλαγής
Στην κεντρική ομιλία ο Γιάννης Πρωτούλης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, αναφέρθηκε διεξοδικά στα γεγονότα εκείνης της εποχής. Και με αφορμή τις
τελευταίες εκδηλώσεις ρατσιστικής βίας και την εκλογική άνοδο της «Χρυσής Αυγής» τόνισε πως «ο φασισμός είναι αγαπημένο τέκνο των εκμεταλλευτών, το αυγό του φιδιού, και ο καπιταλισμός δεν σταμάτησε ποτέ να γεννάει τέτοια βρωμερά αυγά».
Από την εκδήλωση της Κυριακής στην πλατεία 17ης Αυγούστου
Σχολιάζοντας την αγριότητα των Γερμανών κατακτητών και των ντόπιων συνεργατών τους στη Μάντρα της Κοκκινιάς, σημείωσε και μια πλευρά που συνήθως παραλείπεται από τους περισσότερους ιστορικούς. Το φόβο του συστήματος για τη συνάντηση των επαναστατικών ιδεών με τη φτώχεια των προσφύγων που είχαν πλημμυρίσει τότε την Κοκκινιά, κατατρεγμένοι από τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους. «Γιατί, τόνισε, η φτώχεια αν συναντηθεί με τις επαναστατικές ιδέες είναι επικίνδυνη για το σύστημα. Αυτοί που αγκάλιασαν τους πρόσφυγες, τη μεγάλη φουρνιά φτωχών ρακένδυτων εργατών, ξεριζωμένων Ελλήνων που δούλευαν πάμφθηνοι, χωρίς στοιχειώδη δικαιώματα, με τη ρετσινιά του ξενομερίτη, ήταν οι κομμουνιστές. Και οι κομμουνιστές αγκαλιάστηκαν από τους πρόσφυγες».
«Και σήμερα η κρίση έχει φέρει μπροστά μας με οξύτητα το θέμα της πολιτικής αλλαγής», υπογράμμισε ο Γιάννης Πρωτούλης και πρόσθεσε: «Πολιτική αλλαγή δεν είναι να αλλάξει η διακυβέρνηση της ίδιας εξουσίας. Δηλαδή οι καπιταλιστές να μείνουν στη θέση τους, η ιδιοκτησία τους προστατευμένη, να ζουν μέσα σε απίστευτη χλιδή και οι πολλοί στα βάσανα». «Πολιτική αλλαγή, τόνισε, είναι να αλλάξει η τάξη που βρίσκεται στην εξουσία, να φύγουν τα παράσιτα και κουμάντο να κάνουν οι εργάτες και οι σύμμαχοί τους, ο υπόλοιπος εργαζόμενος λαός. Η ζωή θα φέρει ξανά στο προσκήνιο όχι μόνο την ανάγκη πολιτικής αλλαγής αλλά και το θέμα της επαναστατικής ανατροπής. Αυτό ούτε εύκολο είναι, ούτε χωρίς θυσίες, ούτε γίνεται με το λαό στη γωνία, από πολιτικούς εργολάβους. Απαιτεί την απόφαση, την οργάνωση και τη δραστηριοποίηση των εργαζόμενων μαζών. Η Μάντρα της Κοκκινιάς λέει ότι αυτός ο δρόμος έχει θυσίες, πισωγυρίσματα, ήττες, είναι όμως ο μόνος ανθρώπινος, ελπιδοφόρος, που ανοίγει δρόμο στο μέλλον. Είναι ο δρόμος που οδηγεί στη νίκη».
Ακολούθησε συναυλία με αντάρτικα τραγούδια.
Η κεντρική εκδήλωση
Οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν την περασμένη Κυριακή με την κεντρική εκδήλωση στην πλατεία 17ης Αυγούστου 1944.
«Η καλύτερη τιμή για αυτούς είναι να συνεχίσουμε τη δική τους προσπάθεια ώστε κάποια στιγμή να υλοποιηθεί το σύνθημα "Ποτέ πια φασισμός, ποτέ πια πόλεμος» τόνισε στο χαιρετισμό του ο Μανώλης Χατζηευστρατίου, γραμματέας του παραρτήματος Κοκκινιάς της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ.
Στην ομιλία του ο Νίκος Τούσσας, γραμματέας της Νομαρχιακής Οργάνωσης Πειραιά της ΚΝΕ και μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ, τόνισε: «Τα παιδιά της ΕΠΟΝ, οι Ελασίτες, οι χιλιάδες των αγωνιστών, δείχνουν ότι ο οργανωμένος λαός έχει τη δύναμη να συνθλίψει το μεγαλύτερο δυνάστη, μας θυμίζουν σίγουρα ότι το δίλημμα είναι ακόμα εδώ ολοζώντανο. Οσο δύσκολες και να είναι οι συνθήκες για να μπορεί ο λαός να έχει την εξουσία αυτού του τόπου και να μπορεί να καθορίζει μόνος του κυρίαρχος το παρόν του αλλά και το μέλλον του, πρέπει να οργανωθεί και να δώσει τη μάχη του σκληρή, με θυσίες, αλλά θυσίες για το συμφέρον του και όχι για τους καπιταλιστές.Οι Κνίτισσες και οι Κνίτες στο πλευρό του Κόμματος μαζί με τους συναγωνιστές μας στη δουλειά, στη γειτονιά, τιμάμε τους νεκρούς μας και την ιστορία μας στο καμίνι της ταξικής πάλης».
Στις εκδηλώσεις παραβρέθηκαν ο Γιώργος Τούσσας ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, ο Σάββας Τσιμπόγλου μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, η Βέρα Νικολαΐδου πρώην δήμαρχος της Κοκκινιάς πρώην βουλευτής και Γραμματέας της ΕΕΔΥΕ, οΣτέλιος Μπενετάτος πρώην δήμαρχος της πόλης κ.ά.
Ανάμεσα στα στεφάνια διακρίναμε της Αχτιδικής Επιτροπής Κοκκινιάς - Ρέντη - Κορυδαλλού του ΚΚΕ, της Τομεακής Οργάνωσης ΚΝΕ Κοκκινιάς - Ρέντη - Κορυδαλλού, των παραρτημάτων της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ Κοκκινιάς, Κορυδαλλού. Πειραιά, Καισαριανής, της Γραμματείας ΠΑΜΕ Πειραιά, της ΚΟ Ναυτεργατών και των συγγενών των εκτελεσμένων.
Ακολούθησε πορεία στο Γ' νεκροταφείο και κατάθεση στεφάνων στο κοινοτάφιο των νεκρών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου