Δευτέρα, 27 Αυγούστου 2012

Οι ιδιωτικοποιήσεις των λιμανιών αφορούν όλο το λαό


Οι ιδιωτικοποιήσεις των λιμανιών αφορούν όλο το λαό, θα έχουν αρνητικές συνέπειες για όλους τους εργαζόμενους, τους φτωχούς αγρότες, τους μικρούς επιχειρηματίες.

Η κυβέρνηση μαζί με την ΕΕ βγάζουν στο σφυρί 23 λιμάνια και μαρίνες. Αυτή είναι μόνο η αρχή, το σχέδιό τους είναι να παραδώσουν στους επιχειρηματικούς ομίλους όλα τα μεγάλα λιμάνια και 800 μικρότερα εμπορικά και τουριστικά.
Είναι μεγάλο ψέμα ότι θα προκύψουν οφέλη για το λαό. Ο στόχος είναι να στηριχτεί με κάθε τρόπο και μέσο η υψηλή κερδοφορία του μεγάλου κεφαλαίου, να πληρώσει τις συνέπειες της κρίσης ο λαός.
Η αλήθεια είναι ότι οι συνέπειες θα είναι μεγάλες και μόνιμες και για τους εργαζόμενους στα λιμάνια αλλά και συνολικά για τα λαϊκά στρώματα, ιδίως των νησιών και των παράκτιων περιοχών.
Για τους εργαζόμενους στα λιμάνια θα φέρει απολύσεις, γκρέμισμα μισθολογικών και εργασιακών τους δικαιωμάτων. Οι επιχειρηματίες που θα πάρουν τα λιμάνια, όπως η Cosco στον Πειραιά, θα επιβάλλουν με ατομικές συμβάσεις δουλειά 2 – 3 ημερών την εβδομάδα, με μισθούς πείνας, χωρίς ωράριο.

Θα φέρουν νέες αυξήσεις στα πανάκριβα ήδη εισιτήρια των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών και για τους επιβάτες και για τα μεταφερόμενα προϊόντα καθώς οι εφοπλιστές θα μετακυλύουν κάθε αύξηση των λιμενικών τελών. Αποτέλεσμα θα είναι να αυξηθεί το κόστος ζωής στα νησιά καθώς και το κόστος παραγωγής για μικρούς αγρότες, βιοτέχνες, εμπόρους και επαγγελματίες ενώ θα γίνει πανάκριβος ο τουρισμός για τα φτωχά λαϊκά στρώματα. Η ενίσχυση των υποδομών του πολυτελούς τουρισμού ούτε ανάπτυξη είναι ούτε όφελος για το λαό θα υπάρξει. Αντίθετα ανοίγει το δρόμο για να παραδοθούν στα μεγάλα συμφέροντα παραλίες και δημόσια γη.
Βαρύ κόστος θα πληρώσουν οι αλιείς καθώς τα ψαροκάικα θα αντιμετωπίζονται ως προς τα λιμενικά τέλη, όπως τα τουριστικά γιοτ.
Εντελώς ανεξέλεγκτη θα γίνει η εισαγωγή προϊόντων κι αυτό εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους ακόμα και για τη δημόσια υγεία.
Σοβαρές θα είναι και οι επιπτώσεις για το περιβάλλον.
Το ΠΑΜΕ καλεί τους εργαζόμενους στα λιμάνια αλλά και όλους τους εργαζόμενους στους παραπλήσιους δήμους να παλέψουν για να ματαιώσουν την ιδιωτικοποίηση των λιμανιών. Να μην εμπιστευτούν τις συνδικαλιστικές ηγεσίες που τους καθησυχάζουν ή προτείνουν το δρόμο του λιγότερου κακού. Να αποδεχτούν δηλαδή την ιδιωτικοποίηση με όρους που να διασφαλίζουν τις θέσεις εργασίας, μισθούς κ.α Ότι κι αν υποσχεθούν την επόμενη μέρα της ιδιωτικοποίησης θα αποδειχθεί ότι δεν θα έχει κανένα αντίκρισμα.
Τώρα πρέπει να πάρουν στα δικά τους χέρια τον αγώνα με γενικές συνελεύσεις, με επιτροπές αγώνα σε κάθε λιμάνι, σε κάθε αντίστοιχη πόλη. Να ενημερώσουν τους εργαζόμενους, το λαό της περιοχής για τις συνέπειες και να τους καλέσουν σε κοινή αγωνιστική δράση.
Καμιά εμπιστοσύνη στη συγκυβέρνηση( ΝΔ – ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ) στα κόμματα της ΕΕ. Η ιδιωτικοποίηση των κρίσιμων υποδομών, όπως είναι τα λιμάνια, δεν γίνονται μόνο για εισπρακτικούς λόγους. Είναι αναπόσπαστο στοιχείο της πολιτικής που σφαγιάζει μισθούς, συντάξεις, επιδόματα, τις δαπάνες για την Παιδεία, την Πρόνοια και την Υγεία. Μόνο έτσι το κεφάλαιο μπορεί να συνεχίσει να έχει υψηλή κερδοφορία και να είναι ανταγωνιστικό. Αυτή η ανάπτυξη υπέρ της καπιταλιστικής κερδοφορίας, που διασφαλίζει η συμμετοχή της χώρας στην ΕΕ, για τους εργαζόμενους φέρνει φτώχεια και ανεργία, για τους φτωχούς και μεσαίους αγρότες ξεκλήρισμα, ενώ τους μικρούς εμπόρους και βιοτέχνες φέρνει κλείσιμο.

Τώρα πρέπει να ακουστεί δυνατά το λαϊκό όχι στις ιδιωτικοποιήσεις των λιμανιών.
Τώρα πρέπει να εκφραστεί πιο αποφασιστικά η συμμαχία των εργαζομένων, της αγροτιάς και των μικρών βιοτεχνιών και εμπόρων για να βάλουμε τέλος στις θυσίες για την καπιταλιστική κρίση και το χρέος.
Για να υπηρετεί η ανάπτυξη τις ανάγκες του λαού απαιτείται αποδέσμευση από την ΕΕ, μονομερή διαγραφή του χρέους και να γίνουν λαϊκή περιουσία όλες οι κρίσιμες υποδομές, οι μεγάλες επιχειρήσεις, ο ορυκτός πλούτος

1 σχόλιο:

 1. Τις υποδομές των λιμανιών που τόσα χρόνια πληρώνει ο λαός από το υστέρημά του και τα κονδύλια της ΕΕ που πάλι στις πλάτες του λαού ρίξανε δεν πρέπει να αφήσουμε να ξεπουλήσουν (χαρίσουν ) στο ντόπιο και ξένο κεφάλαιο . Το σχέδιο ήταν καλά μελετημένο χρόνια τώρα . Αν βγάλει το γρασο από το μάτι ο λαός κάποια στιγμή θα δει ξεκάθαρα ποιοί κρύβονται πίσω από το ξεπούλημα των λιμανιών , θα δει ότι δεν είναι μόνο το διεθνές καπιταλιστικό συναφι αλλά και το ντόπιο κεφάλαιο που επιμελώς προστατεύεται από τα τσιράκια τους ,τους κυβερνώντες πολιτικούς . Τα συμφέροντα δεν θα λειτουργήσουν για όφελος του λαού αλλά για τις τσέπες ορισμένων ... Η τουριστική ανάπτυξη και το διαμετακομιστικό εμπόριο δε θα λειτουργήσει υπέρ των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων . Αντίθετα με τη μείωση του εργασιακού κόστους θα γίνουν φτωχότεροι οι εργαζόμενοι στις υποδομές αυτές (αφού θα εργάζονται για ένα κομμάτι ψωμί ) . Όλα για το συμφέρον των ολίγων.
  Καιρός ο λαός να διεκδικήσει τη ζωή του και ότι του ανήκει !!!
  Ήρθε η ώρα να βγάλουμε τα γυαλιά ήλιου και να δούμε το φως !!!
  Η Ελλάδα ανήκει σε αυτούς που μοχθούν γι αυτή και αγωνίζονται !!!
  Ο λαός οφείλει να πάρει την εξουσία , του ανήκει δε του τη δωριζουν ξένοι και ντόπιοι κεφαλαιοκράτες , τη διεκδικεί. Το οφείλει στις γενιές που έρχονται ,το χρωστά στον εαυτό του!! Πρέπει να συμπορευτεί με το ΚΚΕ στους αγώνες που έρχονται .
  Γιατί το ΚΚΕ δεν είναι τέκνο της ανάγκης..
  ΕΙΝΑΙ ΩΡΙΜΟ ΤΕΚΝΟ ΤΗΣ ΟΡΓΗΣ !!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή