Τετάρτη, 15 Αυγούστου 2012

ΟΙ ΣΦΑΓΕΙΣ ΤΟΥ ΛΑΟΥ


ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ
Χωρίς αρχή, μέση και τέλος εκδηλώνεται η αντιλαϊκή επέλαση της συγκυβέρνησης σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων, με το βάρβαρο πακέτο των 11,6 δισ. ευρώ της περιόδου 2013 - 2014 να εξελίσσεται σε «πεδίο» ισοπέδωσης της ζωής των εργαζομένων, των συνταξιούχων και των υπόλοιπων φτωχών λαϊκών στρωμάτων.
Από αύριο το πρωί και με την επιστροφή του πρωθυπουργού στην Αθήνα, θα ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση για την προώθηση και την εφαρμογή του νέου μνημονιακού πακέτου, που έρχεται στην κυριολεξία να ξεριζώσει ό,τι έχει απομείνει από το λεγόμενο «κοινωνικό κράτος», να περικόψει μισθούς και συντάξεις, να επιβάλει εργασία μέχρι τον τάφο, να διογκώσει την ανεργία, να αφαιμάξει με χαράτσια και φόρους το πενιχρό λαϊκό εισόδημα.
Αυτή είναι η μια πλευρά του νομίσματος που οδηγεί στη φτωχοποίηση του λαού, στην κατεδάφιση των δικαιωμάτων του και στην παραπέρα μείωση της τιμής της εργατικής δύναμης. Στην άλλη πλευρά βρίσκονται οι σχεδιασμοί της κυβέρνησης για διασφάλιση των όρων επανόδου των επιχειρηματικών ομίλων σε συνθήκες μεγαλύτερης κερδοφορίας, με ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας και διασφάλιση νέων κεφαλαίων για την ενίσχυσή τους.

Τα υπουργεία Οικονομικών, Εργασίας, Υγείας και Διοικητικής Μεταρρύθμισης, που έχουν αναλάβει τον κύριο όγκο των περικοπών, αναμένεται μέχρι το Σαββατοκύριακο να ετοιμάσουν τις τελικές «λίστες» με τα μέτρα. Τον κεντρικό σχεδιασμό για το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας έχει αναλάβει το υπουργείο Ανάπτυξης σε συνεργασία με το οικονομικό επιτελείο.
Το συνολικό ύψος των μέτρων, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ξεπερνά τον «αρχικό στόχο» των 11,5 δισ. ευρώ, προκειμένου, όπως σημειώνει το Μέγαρο Μαξίμου, να «υπάρχει η δυνατότητα στους πολιτικούς αρχηγούς να διαλέξουν τα μέτρα που τελικά θα προωθηθούν»!
Στις αρχές της επόμενης βδομάδας θα υπάρξει νέα σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση, με τη συμμετοχή και του υπουργού Οικονομικών, Γ. Στουρνάρα, όπως ανακοίνωσε τη Δευτέρα ο ίδιος ο πρωθυπουργός. Οι Αντ. Σαμαράς, Ε. Βενιζέλος και Φ. Κουβέλης θα προχωρήσουν στην επικύρωση των μέτρων, ενώ ο πρωθυπουργός θα παρουσιάσει το περίγραμμά τους στον πρόεδρο του Γιούρογκρουπ, Ζ. Κ. Γιούνκερ στις 22 Αυγούστου κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους στην Αθήνα. Σε κάθε περίπτωση μέχρι το τέλος Αυγούστου θα έχει οριστικοποιηθεί «λεπτομερώς» το σύνολο των μέτρων.
«Τα πάντα βρίσκονται στο τραπέζι και τα συζητάμε», επισημαίνουν σε όλους τους τόνους τα κυβερνητικά στελέχη. Τον κύριο όγκο των αντιλαϊκών ανατροπών και παρεμβάσεων θα αναλάβει το υπουργείο Εργασίας, με συνολικές περικοπές που θα αγγίξουν τα 6 δισ. ευρώ, ενώ στο χώρο της Υγείας και της Παιδείας θα υπάρξουν περικοπές ύψους 4 δισ. ευρώ. Μαζί με τα μέτρα για να καλυφθούν οι «αστοχίες» του προϋπολογισμού του 2012 τα βάρη που θα φορτωθούν στις πλάτες του λαού αναμένεται να ξεπεράσουν τα 16 δισ. ευρώ για την περίοδο 2012 - 2014.
Μέτρα εξολόθρευσης του λαού
Ο τυφώνας των μέτρων προβλέπεται πως θα πλήξει κάθε πτυχή της ζωής των εργαζομένων, των συνταξιούχων και συνολικά των λαϊκών οικογενειών. Με βάση τα μέτρα που ήδη έχουν «κλειδώσει», τα σενάρια και τις πληροφορίες, η συγκυβέρνηση έχει καταλήξει να προχωρήσει σε:
  • Μειώσεις μισθών: Με την εφαρμογή του νέου μισθολογίου στις πρώην ΔΕΚΟ (περικοπές μισθών που θα αγγίξουν το 40%) με αναδρομική ισχύ από τις αρχές του 2012. Δραστικές περικοπές μισθών και στο στενό δημόσιο τομέα (υπουργεία) με την κατάργηση των μισθολογικών ωριμάνσεων, αλλά και την αξιολόγηση του προσωπικού μέσα στο 2013.
  • Περικοπές συντάξεων: Μείωση των κύριων συντάξεων κατά 10% από τα 1.400 ευρώ και πάνω. Κλιμακωτή μείωση ακόμα και των χαμηλών συντάξεων (από 700 ευρώ) πιθανόν κατά 2%. Πλαφόν 2.500 ευρώ στις κύριες συντάξεις. Περικοπές ως και 40% στο εφάπαξ. Κατάργηση της 13ης και 14ης επικουρικής σύνταξης. Επανεξέταση του ΕΚΑΣ με θέσπιση εισοδηματικών κριτηρίων. Πλήρης κατάργηση σε ό,τι έχει απομείνει από τη 13η-14η σύνταξη των δημοσίων υπαλλήλων (500 ευρώ δώρο Χριστουγέννων και από 250 ευρώ δώρο Πάσχα και επίδομα αδείας). Μείωση της προνοιακής σύνταξης του ΟΓΑ κατά 30 ευρώ, από 360 σε 330 ευρώ.
  • Αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επιβεβαίωσε την περασμένη Πέμπτη ότι η κυβέρνηση απεργάζεται σχέδιο για να αυξηθεί ο ελάχιστος εργάσιμος χρόνος για να βγει ένας εργαζόμενος στη σύνταξη από τα 15 που ισχύει σήμερα στα 20 χρόνια. Επίσης, υπάρχει σχέδιο αύξησης των γενικών ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης στα 66 - 67 χρόνια.
  • Απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων: Η κυβέρνηση ετοιμάζει σχέδιο απόλυσης 45.000 δημοσίων υπαλλήλων μέσω νέας εργασιακής εφεδρείας και «απομάκρυνσης» 25.000 συμβασιούχων του Δημοσίου μέσω της μη ανανέωσης των συμβάσεων εργασίας. Η εφεδρεία - απόλυση θα αφορά εργαζομένους στο στενό δημόσιο τομέα, σε όλες τις υπηρεσίες και οργανισμούς του Δημοσίου, στις πρώην ΔΕΚΟ, αλλά και στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
  • Τσεκούρι σε Υγεία και Φάρμακο: Αύξηση της συμμετοχής των ασφαλισμένων για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης με την αύξηση της χρήσης γενόσημων με στόχο την «εξοικονόμηση» 800 εκατ. ευρώ. Κλείσιμο και συγχώνευση νοσοκομειακών μονάδων με στόχο την «εξοικονόμηση» 1 δισ. ευρώ.
  • Περικοπές στην Παιδεία: Συγχώνευση 150 σχολών των ΑΕΙ και των ΤΕΙ, αλλά και αύξηση των ωρών διδασκαλίας καθηγητών και δασκάλων, με στόχο τη μείωση της απασχόλησης των ωρομισθίων.
  • Καρατόμηση επιδομάτων: Με τη θέσπιση εισοδηματικών κριτηρίων και περιουσιακών στοιχείων για τη χορήγηση των 89 προνοιακών και κοινωνικών επιδομάτων (ανεργίας, πολυτέκνων, αναπήρων, οικογενειακών κ.ά.).
  • Σαρωτικές ιδιωτικοποιήσεις: Τη Δευτέρα η κυβέρνηση ανακοίνωσε το ξεπούλημα 23 λιμανιών της χώρας, ενώ την προηγούμενη Παρασκευή την πλήρη ιδιωτικοποίηση των ΕΛΤΑ και της Ελληνικής Βιομηχανίας Οχημάτων (ΕΛΒΟ). Μέχρι το τέλος Αυγούστου η κυβέρνηση θα έχει έτοιμη ειδική νομοθετική ρύθμιση «77 παρεμβάσεων» που θα διευκολύνει την παράδοση κρατικών επιχειρήσεων στρατηγικής σημασίας (ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΔΕΣΦΑ, ΔΕΠΑ, ΕΛΠΕ, ΟΠΑΠ κ.ά.), δημόσιων εκτάσεων αλλά και υποδομών (αεροδρόμια, αυτοκινητόδρομους) σε ξένους και ντόπιους επιχειρηματικούς ομίλους.
  • Κλείσιμο κρατικών οργανισμών. Μέσω της κατάργησης και συγχώνευσης υπηρεσιών του Δημοσίου, που θα συνοδευτούν και από απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων. Επίσης, δρομολογούνται κατάργηση χιλιάδων δημοτικών επιχειρήσεων και αυξήσεις των δημοτικών τελών.
Επιχείρηση υποταγής των λαϊκών συνειδήσεων
Τη σφοδρότητα των ταξικών μέτρων επιχείρησε να ντύσει με δηλώσεις περί κοινής ...«εθνικής προσπάθειας» ο πρωθυπουργός, Αντ. Σαμαράς, τη Δευτέρα, αξιώνοντας με προκλητικό τρόπο την υποταγή του λαού στο ξεκλήρισμά του για να διασφαλιστούν η ανταγωνιστικότητα και η κερδοφορία του κεφαλαίου.
Η συγκεκριμένη κυβερνητική προπαγάνδα θα ενταθεί το επόμενο διάστημα και στη μάχη χειραγώγησης του λαού θα ριχτούν και οι Βενιζέλος - Κουβέλης, που θα εμφανίσουν τα μέτρα σαν «αναγκαία προϋπόθεση» για την έξοδο από την κρίση. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι κυβερνητικοί εταίροι με την αρωγή και των ευρωενωσιακών κέντρων θα εκβιάσουν το λαό με τον ισχυρισμό ότι «μη εφαρμογή των μέτρων» ισοδυναμεί με «αδυναμία καταβολής» μισθών και συντάξεων και «έξοδο της χώρας από τη ζώνη του ευρώ», αφού δε θα εγκριθεί από την τρόικα η καταβολή της δόσης των 31 δισ. ευρώ.
Μαζί με το «μαστίγιο» των απειλών, ο πρωθυπουργός αναμένεται να σπείρει αυταπάτες περί «επαναδιαπραγμάτευσης» για την «επιμήκυνση» του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής, αλλά ξεκαθαρίζοντας ότι πρώτα θα πρέπει να εγκριθούν και να δρομολογηθούν τα μέτρα. Τμήμα αυτής της επιχείρησης αναμένεται να ξεδιπλωθεί κατά τη διάρκεια των συναντήσεών του σε Βερολίνο και Παρίσι με την Α. Μέρκελ και τον Φρ. Ολάντ αντίστοιχα.
Πίσω από το σκηνικό τρομοκράτησης και εξαπάτησης του λαού, θα επιδιώξουν να κρύψουν ότι μετά το νέο πακέτο θα ακολουθήσουν καινούρια αντιλαϊκά και αντιδραστικά μέτρα που θα οδηγήσουν τα λαϊκά στρώματα στην απόλυτη φτώχεια και ανέχεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου