Σελίδες

25 Ιουλ 2012

Ο Α. Σαμαράς κήρυξε ανοικτά τον πόλεμο κατά των εργαζομένων που σηκώνουν κεφάλι



Μαστίγιο στους εργάτες για να σωθούν τα αφεντικά

Η επίθεση στη «Χαλυβουργία» μονοπώλησε σχεδόν την ομιλία Σαμαρά στην ΚΟ της ΝΔ, δείχνοντας το φόβο και το μίσος τους για τους ταξικούς αγώνες

Αποφασισμένη να χρησιμοποιήσει το «μαστίγιο» της κρατικής βίας και της καταστολής για να τσακίσει τους αγώνες των εργατών και του λαού και να εγγυηθεί την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων, εμφανίζεται, διά στόματος του πρωθυπουργού η τρικομματική κυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ, που κλιμακώνει τον πόλεμο.
Με την πρωτοφανή, βρώμικη και συκοφαντική επίθεση που εξαπέλυσε χτες κατά των ηρωικών απεργών της «Χαλυβουργίας», επιβεβαίωσε περίτρανα ότι ο πραγματικός στόχος είναι συνολικά η εργατική τάξη. Ξεκαθάρισε ταυτόχρονα ότι η κατεδάφιση των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων και το τσάκισμα των εργατικών αγώνων με κάθε μέσο, είναι ειλημμένη απόφαση της συγκυβέρνησης και προϋπόθεση για την ανάκαμψη, την επανεκκίνηση της κερδοφορίας των μονοπωλίων και την «προσέλκυση των επενδύσεων».

Ουσιαστικά, με τη χτεσινή ομιλία του, ο Α. Σαμαράς έστησε στο απόσπασμα το δικαίωμα της απεργίας, προανήγγειλε κατάργηση των εναπομεινάντων εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων και κήρυξε ανοικτά τον πόλεμο κατά των εργαζομένων που σηκώνουν κεφάλι, οργανώνονται ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική και μάχονται για την ανατροπή της.
Ταυτόχρονα, επιβεβαίωσε τη δέσμευση της τρικομματικής κυβέρνησης έναντι των δανειστών και εταίρων όχι μόνο να εφαρμόσει το σύνολο των βάρβαρων αντιλαϊκών μέτρων που έχουν συμφωνήσει από κοινού, αλλά να πάρει ακόμα περισσότερα! Ο ίδιος δεν έκρυψε ότι «η νέα προσέγγιση της κυβέρνησής μας είναι επιθετική», σπεύδοντας να διευκρινίσει ότι αυτό σημαίνει πως «όπου μπορούμε θα κάνουμε και παραπάνω από τους στόχους που έχουμε δεσμευτεί» (!)
Δεσμεύσεις μέσα κι έξω
Ειδικότερα, ο Α. Σαμαράς, στην πρώτη του ομιλία μετά τις προγραμματικές δηλώσεις, στη χτεσινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ:
1. Επιβεβαίωσε περίτρανα ότι η επίθεση των ΜΑΤ κατά των απεργών της Χαλυβουργίας αποτελεί «πρόβα τζενεράλε» για το τσάκισμα συνολικά των αγώνων της εργατικής τάξης και του λαού με κάθε μέσο. «Δείξαμε στο προαύλιο της "Χαλυβουργίας" ότι εννοούμε αυτά που λέμε», τόνισε προκλητικά, προχωρώντας ταυτόχρονα σε ένα βρώμικο και συκοφαντικό πόλεμο κατά των απεργών, για να δικαιολογήσει την γκαγκστερική επίθεση των ΜΑΤ. «Μια ομάδα συνδικαλιστών είχε αποκλείσει ένα εργοστάσιο επί επτά μήνες, εμποδίζοντας όσους ήθελαν να πιάσουν δουλειά και οδηγώντας στην ανεργία εκατοντάδες εργαζομένους. Το εργοστάσιο πήγαινε για κλείσιμο. Αυτό το σταματήσαμε»,ισχυρίστηκε ξεδιάντροπα.
Ο πρωθυπουργός παρουσίασε την επίθεση των ΜΑΤ κατά των απεργών της «Χαλυβουργίας» ως το πιο σημαντικό δείγμα γραφής της συγκυβέρνησης στον πρώτο μήνα της θητείας της, γεγονός που καταδεικνύει τη βούλησή της «να ανακτήσει την αξιοπιστία της χώρας στο εξωτερικό, πράγμα απαραίτητο για να προσελκύσουμε επενδύσεις, να δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας, να ανακτήσουμε την ανταγωνιστικότητά μας».
2. Προανήγγειλε κατεδάφιση των εργασιακών δικαιωμάτων και ντε φάκτο κατάργηση του δικαιώματος της απεργίας, στο όνομα του «δικαιώματος στην εργασία», όπως βαφτίζουν την απεργοσπασία και τους εργοδοτικούς μηχανισμούς! «Εχουμε απόλυτο σεβασμό για τα δικαιώματα των εργαζομένων. Κυρίως για το πιο ιερό: Το δικαίωμα στην εργασία! Το οποίο καταστρατηγούνταν και απειλούνταν άμεσα. Και το αποκαταστήσαμε. Τόσο απλά», ισχυρίστηκε με θρασύτατο κυνισμό.
Παράλληλα, άφησε σαφώς να εννοηθεί ότι θα στέλνει τα ΜΑΤ σε κάθε εργοστάσιο που οι εργάτες θα κάνουν απεργία για να υπερασπιστούν τα δικαιώματά τους. «Και στέλνουμε ξεκάθαρο μήνυμα προς κάθε πλευρά: Οταν μέσα σε τέτοια ανεργία, ασκούνται τέτοιες συνδικαλιστικές πρακτικές που απειλούν με κλείσιμο κι άλλα εργοστάσια, δεν θα μείνουμε αδρανείς να κοιτάμε απελπισμένους εργαζόμενους να χάνουν τη δουλειά τους», δήλωσε με νόημα.
Παράλληλα, επανέλαβε την αντιδραστική θέση που είχε εκφράσει και προεκλογικά, ότι δηλαδή θεωρεί αδιανόητο να υπάρχουν εργασιακά και άλλα δικαιώματα όταν υπάρχει ανεργία! «Τα εργασιακά δικαιώματα είναι ιερά. Αλλά για να υπάρχουν εργασιακά δικαιώματα πρέπει να υπάρχει εργασία! Αν βρεθεί κάποιος στην ανεργία, καταργούνται με τον πιο βάναυσο τρόπο όλα τα εργασιακά του δικαιώματα»,υποστήριξε θρασύτατα, κακοποιώντας βάναυσα την πραγματικότητα και επιχειρώντας να συσκοτίσει ότι την ανεργία τη γεννά ο καπιταλισμός και τα μονοπώλια.
Στο ίδιο πνεύμα και εντελώς ξεδιάντροπα, δε δίστασε να εμφανιστεί ως ο υπερασπιστής των ανέργων (!) δηλώνοντας ανερυθρίαστα πως «όσοι υπερασπίζονται, τάχα τα δικαιώματα των εργαζομένων, στέλνοντάς τους μιαν ώρα αρχύτερα στην ανεργία, είναι ανάλγητοι! Είναι εχθροί και των εργαζομένων και των εργασιακών δικαιωμάτων» (!) Προκειμένου να γίνει πιο πειστικό το παραμύθι των υπέρμαχου των ανέργων, έριξε το πυροτέχνημα η κυβέρνηση μέσα στην τετραετία θα κατεβάσει την ανεργία από το 24% που είναι σήμερα, στο 10%, διαλύοντας οριστικά και αμετάκλητα τις εργασιακές σχέσεις και μοιράζοντας μια θέση (ημι)απασχόλησης σε δυο και τρεις άνεργους.
3. Κατέστησε σαφές ότι το προωθούμενο σχέδιο εξόδου από την κρίση προς όφελος της πλουτοκρατίας θα περιλαμβάνει πιο άγρια και αντιδραστικά μέτρα, οδηγώντας το λαό σε ανεξέλεγκτη χρεοκοπία και εξαθλίωση. Απαντώντας στα ερωτήματα «πώς θα επιτύχουμε τους στόχους μας - ποιο είναι το σχέδιο μας», που ο ίδιος έθεσε, τόνισε χαρακτηριστικά: «Πρώτα θα δείξουμε ότι η χώρα σέβεται τους στόχους, που είναι και δικοί μας στόχοι. Υστερα θα δείξουμε ότι μπορούμε να εφαρμόσουμε όσα πρέπει να γίνουν. Υστερα θα δείξουμε ότι για να πιάσουμε τους στόχους μας κάποια πράγματα πρέπει να αλλάξουν, κυρίως όσα επιτείνουν και βαθαίνουν την ύφεση».
Σε αυτό το πλαίσιο, προανήγγειλε σαρωτικές ιδιωτικοποιήσεις και «φαστ τρακ» ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας. «Μπορούμε να κάνουμε περισσότερα και ταχύτερα στις διαρθρωτικές αλλαγές, στις αποκρατικοποιήσεις στην αξιοποίηση της περιουσίας. Στείλαμε ήδη το μήνυμα αυτό. Και τώρα έχουμε ελάχιστο χρόνο για να αποδείξουμε ότι αυτά που λέμε τα εννοούμε», σημείωσε.
Ακριβώς για αυτό έσπευσε χτες να ανακοινώσει τη λίστα με τις πρώτες συγχωνεύσεις και καταργήσεις δημόσιων φορέων. Επίσης, ανέφερε ότι σύντομα η κυβέρνηση θα φέρει νόμο - σκούπα που θα «περιορίζει δραστικά τη γραφειοκρατία και οτιδήποτε διώχνει τις επενδύσεις», προκειμένου «οι επενδυτές να μπορούν να έλθουν στην Ελλάδα».
***
Στήριξη στην κυβέρνηση προκειμένου «να επαναφέρει το πρόγραμμα εντός τροχιάς», αναμένεται να προσφέρει και ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζοπου επισκέπτεται αύριο την Αθήνα. Αύριο το μεσημέρι, επίσης, θα γίνει νέα σύσκεψη των τριών πολιτικών αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση, προκειμένου να αποφασίσουν το πακέτο των μέτρων ύψους 3+11,5 δισ. για την επόμενη τριετία, αλλά και τη λίστα των επιχειρήσεων που θα ιδιωτικοποιηθούν.


Εχθρός των εργαζομένων η κυβέρνηση


Σε σχόλιο για την επίθεση του πρωθυπουργού στους απεργούς χαλυβουργούς, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει: «Εχθρός των εργαζομένων είναι ο πρωθυπουργός και η κυβέρνησή του και όχι οι απεργοί χαλυβουργοί - θύματα του καπιταλιστικού κέρδους και της βάρβαρης πολιτικής που το υπηρετεί. Το δικαίωμα στην εργασία το έχουν όλοι οι άνεργοι, όπως και οι απολυμένοι από τον Μάνεση, για τους οποίους ο Α. Σαμαράς όχι μόνο δεν είπε λέξη, αλλά τους κατέταξε και στους υπεύθυνους για την ανεργία!».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου