Σελίδες

26 Ιουλ 2012

ΤΟ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΤΗΣ Β. ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΥ


Στην καλλιέργεια εθνικής υπεροψίας και εθνικισμού η αιτία
Σε σχόλιό του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει για την απαράδεκτη συμπεριφορά της Βούλας Παπαχρήστου και τον αποκλεισμό της από τους Ολυμπιακούς Αγώνες:
«Μία βασική αιτία που γεννά τέτοιες απαράδεκτες συμπεριφορές, όπως της Β. Παπαχρήστου, είναι ο εθνικισμός και η εθνική υπεροψία, που καλλιεργούνται γενικότερα και ιδιαίτερα στο χώρο του αθλητισμού. Ο αποκλεισμός της από τους Ολυμπιακούς Αγώνες δεν αντιμετωπίζει από μόνος του το πρόβλημα. Η ουσιαστική του αντιμετώπιση προϋποθέτει πρώτα απ' όλα διαπαιδαγώγηση που θα καλλιεργεί τη φιλία και την αλληλεγγύη ανάμεσα στους λαούς, άρα προϋποθέτει αθλητισμό σε εντελώς διαφορετική βάση από το σημερινό του εμπορίου, της ντόπας και της κερδοφορίας του κεφαλαίου».

Με τον αποκλεισμό της από τους φετινούς Ολυμπιακούς Αγώνες πλήρωσε τελικά η Ελληνίδα αθλήτρια του τριπλούν Βούλα Παπαχρήστου την απαράδεκτη ενέργειά της να ανεβάσει σε λογαριασμό της που διατηρεί σε λεγόμενη ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης ένα ρατσιστικού περιεχομένου μήνυμα.
Μια ενέργεια που δημιουργεί απορίες και ερωτηματικά για τις ίδιες τις προθέσεις της αθλήτριας (παρά τη μετέπειτα συγνώμη της) να δημοσιοποιήσει κάτι τέτοιο σε μια περίοδο μάλιστα που ακόμα και στον αθλητισμό -εντός ή εκτός αγωνιστικών χώρων- οι ρατσιστικές και οι εθνικιστικές τάσεις που πάντα καλλιεργούνταν στο συγκεκριμένο χώρο ενισχύονται.
Την ίδια ώρα, περιστατικά σαν και αυτό αποδεικνύουν με τον καλύτερο τρόπο τις λογικές κάτω από τις οποίες διεξάγονται σήμερα οι αθλητικές διοργανώσεις -παρά τα μεγάλα λόγια για άμιλλα, Ολυμπιακά Ιδεώδη κτλ. των αρμοδίων- όπου κυριαρχεί το πνεύμα του άκρατου ανταγωνισμού μεταξύ ομάδων ή αθλητών και της επίδειξης της δήθεν ανωτερότητας των εθνών μέσω των διακρίσεων έναντι των άλλων. Λογικές που προφανώς τα αίτιά τους βρίσκονται στην εμπορευματοποίηση του αθλητισμού, τη μετατροπή του σε κερδοφόρο προϊόν καθώς και σε τσιφλίκι των πολυεθνικών που στόχο έχουν μόνο το κέρδος τους, σε συνδυασμό βεβαίως με την αξιοποίησή τους από τις αστικές κυβερνήσεις σε όφελος του καπιταλιστικού συστήματος. Γιατί μέσω της προβολής των αθλητών, ιδιαίτερα Ολυμπιακού βεληνεκούς, επιδρούν στη νεολαία με πρότυπα και αξίες που υποτάσσουν την προσωπικότητα στην «ανωτερότητα του έθνους», στον ατομικό ανταγωνισμό που ωθεί μέχρι τη λογική «ο θάνατός σου η ζωή μου», ή «ο δυνατός περνάει καλά γιατί ξεχωρίζει», αλλά μέσω τέτοιων αξιών υποτάσσουν τη νεολαία στο σύστημα της εκμετάλλευσης, καλλιεργώντας της την πιο σάπια και αντιδραστική ιδεολογία.
Ξεσήκωσε αντιδράσεις
Η συγκεκριμένη αναφορά που ειρωνευόταν τους Αφρικανούς που ζουν στην Ελλάδα, κάνοντας λόγο για το ...κουνούπι του Δυτικού Νείλου, από την πρώτη στιγμή δημιούργησε σάλο και έτυχε αποδοκιμασίας από μεγάλη μερίδα του κόσμου που κατηγορούσαν την Ελληνίδα αθλήτρια για ρατσισμό. Αν και η ίδια αντιλαμβανόμενη τις συνέπειες προσπάθησε να τα μαζέψει ανεβάζοντας νέο σχόλιο, τονίζοντας ότι δεν είχε πρόθεση να προσβάλει κανένα και δεν την αντιπροσωπεύει η ρατσιστική ιδεολογία, ζητώντας παράλληλα και συγνώμη, εντούτοις τα πράγματα είχαν πάρει άλλη τροπή.
Εκτός Λονδίνου
Με ανακοίνωση της η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή γνωστοποίησε τον αποκλεισμό της Βούλας Παπαχρήστου απο τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Η ανακοίνωση της ΕΟΕ αναφέρει: «Με απόφαση του αρχηγείου της ελληνικής αποστολής στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου, τίθεται εκτός Ολυμπιακής Ομάδος η αθλήτρια στίβου του άλματος τριπλούν Παρασκευή Παπαχρήστου για δηλώσεις της που αντίκεινται στις αξίες και τα ιδεώδη του Ολυμπισμού. Η αθλήτρια δεν βρίσκεται στο Λονδίνο καθώς αναμενόταν λίγο πριν την έναρξη των αγωνισμάτων στίβου».
Μάλιστα, μετά την ανακοίνωση παράγοντες του κλιμακίου της ΕΟΕ που βρίσκεται στο Λονδίνο διευκρίνισαν πως η απόφαση ήταν καθαρά της Ελληνικής Επιτροπής και δεν υπήρξε καποια πίεση απο τη ΔΟΕ. Για ενέργεια που αντιτίθεται στα Ολυμπιακά ιδεώδη έκανε λόγο ο πρόεδρος της ΕΟΕ Σπ. Καπράλος αναφέροντας πως οι αθλητές είναι για να αγωνίζονται.
Επίσης, ανακοίνωση εξέδωσε και ο ΣΕΓΑΣ καταδικάζοντας τα σχόλια της Βούλας Παπαχρήστου και την παραπέμπει στη Δικαστική Επιτροπή. Ο προπονητής της αθλήτριας Ιγκόρ Πομάνσκι χαρακτήρισε λάθος την ενέργεια της Παπαχρήστου και επισήμανε πως η ίδια είναι αντίθετη σε ρατσιστικές λογικές και χαρακτήρισε βαριά την τιμωρία από την ΕΟΕ.
  • Mε αφορμή τις δηλώσεις της Βούλας Παπαχρήστου στο twitter και το σάλο που προκλήθηκε η ΕΟΕ απαγόρευσε τις εξωαθλητικές δηλώσεις των Ελλήνων αθλητών και αθλητριών στις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης.
Ανακοίνωση της ΑΕΚ
Στην αντίπερα όχθη για προκλητική και υποκριτική απόφαση της ΕΟΕ να αποκλείσει την Παπαχρήστου έκανε λόγο το πρώην σωματείο της Ελληνίδας αθλήτριας (πριν πάρει μεταγραφή για σύλλογο στην Τουρκία) η Ερασιτεχνική ΑΕΚ σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε. Στην ίδια ανακοίνωση διευκρινίζεται πως το σωματείο αποδοκιμάζει και καταδικάζει κάθε μορφή ρατσισμού απ' όπου και εαν προέρχεται. Λιγο μετά, το ίδιο σωματείο εξέδωσε νέα ανακοίνωση που κάνει λόγο για πολιτικό παιχνιδι που έχει στηθεί μετά τον αποκλεισμό και καλεί την ΕΟΕ να ξαναπάρει την αθλήτρια στην αποστολή μετά τη συγνώμη της.
  • Ανακοίνωση για το θέμα εξέδωσαν ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου