Σελίδες

4 Ιουλ 2012

Βαθιά αντιλαϊκές οι αποφάσεις της Συνόδου


Τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στις 28 και 29 Ιούνη συζητήθηκαν χτες στο Ευρωκοινοβούλιο. 
Παρεμβαίνοντας στη συζήτηση, η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ επισήμανε τα εξής:
«Οι ομιλίες του προέδρου της ΕΕ, Βαν Ρομπάι, του προέδρου της Επιτροπής, Μ. Μπαρόζο και οι τοποθετήσεις των προέδρων των πολιτικών ομάδων και των κομμάτων στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ της 28/29 Ιούνη, ανέδειξαν για μία ακόμη φορά την όξυνση των αντιθέσεων και την ένταση της διαπάλης ανάμεσα στις αστικές τάξεις των κρατών μελών της ΕΕ, αλλά και μεταξύ τμημάτων του κεφαλαίου με αντιτιθέμενα συμφέροντα.
Μετά τα 5,5 τρισεκατομμύρια ευρώ που δόθηκαν από την ΕΕ (το 37% του ΑΕΠ) στα μονοπώλια και στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, την περίοδο Οκτώβρης 2008 - Φλεβάρης 2012, νέος γύρος άγριων ανταγωνισμών έχει ξεσπάσει για τον ΕΤΧΣ/ΕΜΣ, τα κριτήρια, τις προϋποθέσεις, τους όρους για τη χρηματοδότηση των
τραπεζών και των επιχειρηματικών ομίλων. Οι εκτιμήσεις του ΚΚΕ, ότι και ο συμβιβασμός αυτός είναι εύθραυστος, επιβεβαιώνονται, αφού ήδη η Φινλανδία, η Ολλανδία και η ίδια η Γερμανία τον αμφισβητούν. Το μόνο βέβαιο είναι ότι οι αποφάσεις της Συνόδου δεν μπορούν και δεν πρόκειται να ανακόψουν την εξέλιξη της καπιταλιστικής κρίσης.
Σε ένα πράγμα παρουσιάστηκαν και πάλι απόλυτα ενωμένοι η ΕΕ και τα όργανά της, οι αστικές κυβερνήσεις των κρατών μελών - κεντροαριστερές και κεντροδεξιές - και οι πολιτικοί εκπρόσωποι της πλουτοκρατίας στο Ευρωκοινοβούλιο: Στον πόλεμο που έχουν εξαπολύσει ενάντια στη ζωή και τα δικαιώματα της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων σε όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ.
Οι τοποθετήσεις όλων των πολιτικών δυνάμεων του κεφαλαίου και του ευρωμονόδρομου - ΕΛΚ, Σοσιαλδημοκράτες, Φιλελεύθεροι, Πράσινοι, τα κόμματα του ΚΕΑ - ήταν κηρύγματα υποταγής των εργαζομένων στην αντιλαϊκή πολιτική που υλοποιούν ΕΕ και κυβερνήσεις για τη σωτηρία της κερδοφορίας των μονοπωλιακών ομίλων. Ζητάνε "μείγματα" πολιτικής που έχουν κοινό παρονομαστή την "αρχιτεκτονική της ανταγωνιστικότητας" - την κερδοφορία των ευρωενωσιακών μονοπωλίων.
Για τις αποφάσεις της Συνόδου που κλιμακώνουν την ιμπεριαλιστική επέμβαση στη Συρία και το Ιράν, όλοι τήρησαν "σιγήν ιχθύος". Ούτε ένας δεν αναφέρθηκε στην απόφαση της ΕΕ να εφαρμοστεί από την 1η Ιούλη το εμπάργκο πετρελαίου και τα άλλα μέτρα ενάντια στο Ιράν, με σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις για την Ελλάδα και άλλες χώρες που δοκιμάζονται από την καπιταλιστική κρίση. Οι πολιτικοί εκπρόσωποι του κεφαλαίου είναι εκτεθειμένοι απέναντι στους εργαζόμενους για την εγκληματική πολιτική που σχεδιάζουν και εφαρμόζουν με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ στην περιοχή, βάζοντας σε τεράστιους κινδύνους με ανυπολόγιστες συνέπειες τους λαούς.
Οι λαοί να γυρίσουν την πλάτη στα κόμματα του ευρωμονόδρομου, στα κηρύγματα της υποταγής, στις Σειρήνες της απάτης. Ο δρόμος για τη λαϊκή ευημερία περνάει μόνο μέσα από την ανατροπή της ευρωενωσιακής λυκοσυμμαχίας, της δικτατορίας των μονοπωλίων σε κάθε κράτος μέλος της ΕΕ. Τη συμπόρευση με το ΚΚΕ στη χώρα μας, την κλιμάκωση της πάλης των εργαζομένων για το δικαίωμα στη δουλειά, την προστασία των ανέργων, την υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, για να αντιμετωπίσουν τη φοροκαταιγίδα, να εξασφαλίσουν τα φάρμακα και τη φροντίδα για την υγεία, τη χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ και των ασφαλιστικών ταμείων κ.ά.
Για την ανατροπή της πολιτικής των μονοπωλίων, την οικοδόμηση της κοινωνικοπολιτικής συμμαχίας της εργατικής τάξης και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων στην ύπαιθρο και την πόλη, για τη Λαϊκή Εξουσία και Οικονομία».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου