Σελίδες

6 Ιουλ 2012

Επιστολή διαμαρτυρίας δυσαρεστημένων μελών και στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ


Αναγκαζόμαστε να γράψουμε αυτή την ανοιχτή επιστολή, θορυβημένοι από τη σταθερή, σταδιακή -πλην όμως ραγδαία επιταχυνόμενη μετά τις εκλογές της 6ης μάη- διολίσθηση του μετωπικού μας σχήματος σε θέσεις συστημικές και διαχειριστικές, υπεύθυνης αντιπολίτευσης που δίνει εξετάσεις και ζητά διαπιστευτήρια, όχι από το λαό που της έδωσε δύναμη, αλλά από το κατεστημένο και τις δυνάμεις του, που έβαλαν το λαό στη γωνία και μας έφεραν ως εδώ.

Αναγκαζόμαστε επίσης να μην υπογράψουμε επώνυμα αυτή την επιστολή εξαιτίας ενός ιδιότυπου συγκεντρωτισμού σταλινικού τύπου που επικρατεί εσχάτως στις τάξεις του σύριζα και στοχοποιεί κάθε «παρεκκλίνουσα» διαφορετική άποψη, διότι παίζει τάχα το παιχνίδι του αντιπάλου και της αντίδρασης. Επισείει το μπαμπούλα της δεξιάς για να καταπνίξει κάθε κριτική στάση απέναντι στις κεντρικές πολιτικές κινήσεις κι επιλογές της ηγεσίας, θυμίζοντας πρακτικές του παρελθόντος, βγαλμένες κατευθείαν από το χρονοντούλαπο της ιστορίας.

Απευθυνόμαστε ανοιχτά σε κάθε προοδευτικό πολίτη, κάθε σκεπτόμενο αριστερό και ριζοσπάστη, κομμουνιστή ή δημοκράτη που ανησυχεί για τις εξελίξεις και την αρνητική τροπή των πραγμάτων. Χτυπάμε καμπανάκι κινδύνου και προειδοποιούμε:

-για την ταχεία σοσιαλδημοκρατική μετάλλαξη του σύριζα, και την απόπειρα μετεξέλιξής του στο δεύτερο πυλώνα του νέου διπολισμού στο πολιτικό σύστημα.
-το παιχνίδι με τον ομπάμα και τα αμερικανικά συμφέροντα. Τα πολιτικά εγκώμια στον ολάντ και το νέο άνεμο αλλαγής που πνέει στην ευρώπη. Τον εξωραϊσμό της ευρωζώνης και την επιμονή στο "ευρωπαϊκό κεκτημένο", όπως καθορίστηκε από τη συνθήκη του μάαστριχτ. Την επικίνδυνη τακτική του μικρότερου κακού, της επιλογής του «καλού ιμπεριαλιστή», του σοσιαλφιλελεύθερου προέδρου έναντι του κλασικού νεοφιλελεύθερου, κτλ.
-για την επιχειρούμενη εσπευσμένη μετατροπή του μετωπικού σχήματος σε ενιαίο κόμμα, από τα πάνω, χωρίς ουσιαστική συζήτηση και δημοκρατικές διαδικασίες βάσης, η οποία επιφέρει ένα καίριο πλήγμα στη δημοκρατική πολυφωνία και τον εξ ορισμού πολυτασικό χαρακτήρα του συνασπισμού της ριζοσπαστικής αριστεράς.
-για τις σταλινικές μεθόδους εναντίον των πάλαι ποτέ σταλινικών της κοε, με το φωτομοντάζ της σημαίας με το σφυροδρέπανο, στο πρωτοσέλιδο της αυγής, που έρχεται προς επίρρωση όσων λέγαμε παραπάνω.

Την ίδια στιγμή ωστόσο αυξάνονται και πληθύνονται εντός του σύριζα οι ορφανές, πασοκογενείς φωνές, που βρήκαν καταφύγιο στις γραμμές μας και δίνουν τον τόνο στον επίσημο πολιτικό λόγο μας, βρίσκοντας δυστυχώς πάτημα στη συνεχιζόμενη ασάφεια της πολιτικής και των εξαγγελιών μας για το μνημόνιο, τις κρατικοποιήσεις, το χρέος κτλ. Οι αλλοπρόσαλλες και άκρως αντιφατικές τοποθετήσεις των εκπροσώπων μας επί μιας σειράς θεμάτων, χωρίς διευκρινίσεις και διορθωτικές δηλώσεις, δίνουν το ελεύθερο σε συντηρητικές μεσοβέζικες απόψεις, να παρουσιάζονται συνολικά ως θέσεις του μετωπικού σχήματος, χωρίς να λογοδοτούν σε κανέναν.

Αυτή η εκδοχή της αριστεράς καταλήγει να δυσφημεί τον όρο, με τον ίδιο τρόπο που το κάνει και η δημοκρατική αριστερά του κουβέλη. Πηγαίνοντας πίσω από τα συνθήματα του πασόκ του ανδρέα, αλλά κρατώντας ακέραια τη δημαγωγία του, που είναι πρότυπο για κάποια ηγετικά μας στελέχη, και τις ανέξοδες επικλήσεις στην αριστερά, για να ψαρεύουν ψήφους από τη μεγάλη δεξαμενή της, ή στην ενότητά της, που με δική μας πολλές φορές ευθύνη δεν έχει πιάσει ρίζες στην κοινωνία, στο συνδικαλιστικό κίνημα, στην αυτοδιοίκηση –με πιο χαρακτηριστικό το παράδειγμα της ικαρίας και την υπογραφή μειωμένων συλλογικών συμβάσεων από δυνάμεις μας στο εργατικό κίνημα.

Ο ρεαλισμός του εφικτού σκοτώνει το ρεαλισμό της επιδίωξης του αδύνατου για τον οποίο μιλούσε στην εποχή του ο τσε γκεβάρα. Εμείς όμως, όλοι όσοι παλεύουμε μέσα από τις γραμμές του σύριζα και της ριζοσπαστικής αριστεράς, αγωνιζόμαστε για να αλλάξουμε την κοινωνία και την ζωή μας, αλλάζοντας κοινωνικό σύστημα, και όχι για να αλλάξουμε το σύστημα και να το εξανθρωπίσουμε με μικρές μεταρρυθμίσεις και διαφοροποιήσεις χωρίς ουσία.

Παρόλα όσα επιμένουμε αριστερά. Καλούμε σε κριτική εκλογική στήριξη του σύριζα στις 17 ιούνη, για να προχωρήσει στα απαραίτητα μέτρα σωτηρίας του λαού και των ασθενέστερων κοινωνικών στρωμάτων και τη σύγκρουση με τα μεγάλα συμφέροντα. Ή αλλιώς να κυβερνήσει ως ένα ακόμα αστικό κόμμα και να φανεί μία από τα ίδια, χάνοντας την εμπιστοσύνη του κυρίαρχου ελληνικού λαού, για να χάσει κι αυτός με τη σειρά του τις δικές του αυταπάτες, σύμφωνα με το ακαταμάχητο σκεπτικό του συντρόφου αθερίδη.

Καλούμε τον ελληνικό λαό να βρεθεί στις επάλξεις, αμέσως μετά τις εκλογές, αφενός για να βάλει φρένο στις χειρότερες μέρες που έρχονται, κι αφετέρου για να πάρει την κατάσταση στα χέρια του και να «τιμωρήσει» τη διγλωσσία και τον οπορτουνισμό της ηγεσίας του σύριζα, τις καταστροφικές επιλογές της και το εμπόριο ελπίδας, με αντάλλαγμα τις καρέκλες της εξουσίας.

6 σχόλια:

  1. Στην πραγματική ζωή βέβαια δύσκολα θα δούμε τέτοια επιστολή. Αφενός γιατί στο σύριζα μπορεί να λέει ο καθένας το μακρύ του και το κοντό του με το αζημίωτο. Αφετέρου όμως (κι αυτό είναι πιο σημαντικό) γιατί η γλίτσα του κυβερνητισμού είναι η πιο στέρεα, συγκολλητική ουσία που μπορεί να καταστήσει συμπαγή και μονολιθικό ακόμα και τον πολιτικό χυλό του συνασπισμού.
    Το πάθος για την εξουσία είναι δυνατότερο από τη διαφωνία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος6/7/12, 11:02 μ.μ.

    Κάπως έστι στήνονται οι προβοκατόρικες ιστοσελίδες τύπου "νεά σπορά", κάπως έτσι λειτουργεί το αρρωστημένο μυαλό της ηγεσίας συριζα, κάπως έτσι προσπαθούν να παραπλανήσουν τους κομμουνιστές.
    Θα μπορούσε κάτι ανάλογο να αναρτηθεί σε ένα νέο ιστολόγιο για να κάνει την βρώμικη δουλειά, αλλά οι κομμουνιστές δεν πέφτουν στο επίπεδο των συριζοπροβοκατόρων.
    Τους αξίζει η σάτυρα , μπάς και καταλάβουν...
    ΙΦΙΓΕΝΕΙΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος7/7/12, 11:35 π.μ.

    Πολιτικές διαφωνίες έχουν οι σκεφτόμενοι άνθρωποι, αυτοί που έχουν ιδανικά και ορθολογική πολιτική σκέψη.
    Σιγά μην υπάρχουν τέτοιοι άνθρωποι στον συριζα, εκεί η πολιτική σκέψη είναι στο μηδέν, το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι η καρέκλα της εξουσίας, της αστικής εξουσίας, εννοώ για να μην παρεξηγηθώ.
    Είδατε ποτέ στο πασοκ, τα τελευταία χρόνια, να υπάρχουν πολιτικές διαφωνίες, πως είναι δυνατόν να υπάρχουν τέτοιες στο γεννόσημο πασοκ , στον συριζοκ...
    ΣΑΡΑΝΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Διαφωνίες στον ΣΥΡΙΖΑ!!!
    Το ανέκδοτο της χρονιάς, τα ζώα δεν σκέφτονται , άρα δεν μπορεί και να διαφωνούν.
    Τα πρόβατα εχουν άποψη?
    ΟΧΙ.
    Η φαντασία του συγγραφέα, είναι καταπληκτική, αλλά παραμένει μόνο εκεί...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμος7/7/12, 11:54 μ.μ.

    Θα τρελλαθώ, θα τρελλαθώ εντελώς, έλεος ακούω αυτό το Τσακαλώτο του Συριζα.
    Αυτό το Τσακαλώτο ή είναι χουζουλό, ή είναι παντελώς απολίτικο, πάντως είναι ο συριζαίος χωρίς μάσκα, είναι ο απόλυτος εκφραστής της πλουτοκρατίας.
    Τι είπε το χουζουλό , όταν έρχονται οι τροικανοί στην Ελλάδα να τους ελέγχουν οι της κυβέρνησης μαζί με τον Συριζα , αν όντως έχουν τα προσόντα να μας ελέγχουν!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    Δηλαδή ο υπουργός του Συριζα (σκιώδης), θα δίνει πιστοποιητικό ευρωπαικής ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ στους εταίρους.
    Μεγαλύτερη ξεφτύλα απο αυτή για αυτοαποκαλούμενο αριστερό μπορεί να υπάρξει???
    Αχ κατακαημένε μαλάκα ψηφοφόρε, ποιόν ψήφισες, αχ ρε χαιβάνι, πότε θα ξυπνήσεις, πότε θα καταλάβεις ποιό είναι το δίκιο του, ΜΕΧΡΙ ΤΟΤΕ ΜΑΛΑΚΑ ΠΛΗΡΩΝΕ ΜΗΠΩΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙΣ, ΜΗΠΩΣ ΚΑΙ ΚΑΠΟΤΕ ΞΥΠΝΗΣΕΙς.
    ΜΕΧΡΙ ΤΟΤΕ ΣΚΑΣΜΟΣ.
    ΣΑΡΑΝΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ανώνυμος9/7/12, 8:52 μ.μ.

    Κι' όμως υπάρχει επίσημο blog των διαφονούντων του ΣΥΡΙΖΑ:
    http://aristeritheasi.wordpress.com/

    ΑπάντησηΔιαγραφή