Σελίδες

21 Ιουλ 2012

Η απεργία συνεχίζεται κανονικά


Αντε και έσπασαν την απεργία στον Ασπρόπυργο (που δεν την έσπασαν...). Με το κεντρικό τους πρόβλημα, την καπιταλιστική κρίση, τι θα κάνουν; Με τους εργάτες στην Ινδία τι θα κάνουν; Με τους υπαλλήλους στην Ισπανία τι θα κάνουν;
Επειδή τσακίζουν στην πείνα τους ανίατους νομίζουν πράγματι πως μπορούν να ξεμπερδεύουν έτσι εύκολα με κάθε άνθρωπο που έχει το ελάττωμα «να σκέφτεται»;
***
Κάτω από άλλες συνθήκες το θέμα με το Ασυλο Ανιάτων, όπου η κυβερνητική πολιτική έχει καταδικάσει σε θάνατο ανθρώπους που δεν μπορούν καν να υπερασπίσουν τον εαυτό τους, θα ήταν κεντρικό θέμα.
Χάθηκε μέσα στον ορυμαγδό της γκανγκστερικής επίθεσης ενάντια στους απεργούς χαλυβουργούς. Αλλά παραμένει πρόβλημα - σημαία για την απανθρωπιά ενός συστήματος που για να εξασφαλίσει κέρδη στους καπιταλιστές δημιουργεί τον ένα Καιάδα μετά τον άλλον.

***
Νύχτα γίνονται όλες οι βρώμικες δουλειές. Νύχτα είχε στείλει ο Ρωμαίος, του ΠΑΣΟΚ, τα ΜΑΤ να σκάσουν τα λάστιχα στα τρακτέρ των αγροτών. Νύχτα κίνησαν εισαγγελέας και ΜΑΤ, της συγκυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ, για το γκανγκστερικό χτύπημα στους χαλυβουργούς.
***
Μαστίγιο και καρότο πάει το θέμα της είσπραξης των φόρων.
Σήκωσαν το μαστίγιο και απείλησαν με παρακρατήσεις μισθών ως και κατασχέσεις σπιτιών.
Δεν κουνήθηκε φύλλο. Οταν ο άνθρωπος δεν έχει να πληρώσει οι απειλές πέφτουν στο κενό.
Τώρα το ρίχνουν στο καρότο: «Πάρε κόσμε», διαλαλούν εφημερίδες και κανάλια με αφορμή τη «σκέψη» κυβερνητικών στελεχών να αυξηθούν σε 60 οι δόσεις για την πληρωμή των διαφόρων φορολογικών χαρατσιών.
Ελπίζει, λένε, η κυβέρνηση ότι έτσι έστω και αργά θα μαζευτούν οι φόροι. Γιατί το γεγονός είναι ένα: Θέλουν να εισπράξουν μια ντουζίνα δισ. και έχουν μπει στα ταμεία μόνο 700 εκατομμύρια.
Και με το μαστίγιο και με το καρότο το γεγονός παραμένει ένα: Οι άνθρωποι δεν έχουν να πληρώσουν.
***
Ετοιμοι από ...την Πέμπτη, κάτι Οικονόμου και Πορτοσάλτε στον «Σκάι» πανηγύριζαν με την τσίμπλα στο μάτι το πρωί της Παρασκευής ότι έσπασε η απεργία στη «Χαλυβουργία» και ότι το μόνο πρόβλημα είναι κάτι «Παμίτες» που εμποδίζουν τους εργαζόμενους να πιάσουν δουλειά.
Θέλει η φωνή του αφεντικού να κρυφτεί και η χαρά δεν την αφήνει. Αλλά και «πίσω έχει η αχλάδα την ουρά».
Δεν ήταν μόνο η απόφαση για το χτύπημα έτοιμη από την Πέμπτη. Ηταν και τα σχετικά δελτία Τύπου. Ετσι, όλα, μα όλα, τα αστικά κανάλια, με τη ΝΕΤ πρώτη και καλύτερη, πανηγύριζαν από τα χαράματα ότι «άνοιξε η "Χαλυβουργία", μπήκαν και εργάζονται κανονικά οι εργαζόμενοι».
Θέλανε να περάσουν μήνυμα για το αδιέξοδο του αγώνα. Να σπείρουν απογοήτευση.
Αυτοί που δουλεύουν στους φούρνους χύτευσης χαμογελούσαν.
Κατά το μεσημέρι πια, άρχισαν να λέγονται ψήγματα αλήθειας. Οι απεργοί είναι έξω από το εργοστάσιο, συνεχίζουν, ενώ χιλιάδες είναι εκεί, αλληλέγγυοι, μαζί τους.
Αυτοί που έδωσαν την εντολή για τα πανηγύρια ξέρουν καλά πως το επίδικο είναι το χτύπημα των απεργών, το «μάθημα» υποταγής σ' όσους έχουν φωτεινό παράδειγμα αυτήν την απεργία. Αλλά δεν τους βγήκε.
***
Το άρθρο στην «Καθημερινή» αποκαλύπτει: Οτι θέλουν τους εργάτες ανοργάνωτους. Να είναι έρμαια στις ορέξεις του καπιταλιστή.
Αποκαλύπτει επίσης ότι ο Μάνεσης παράλληλα με το χτύπημα των εργατών επιδιώκει και νέα προνόμια. Γι' αυτό μιλάει για «εχθρική στάση του κράτους». Τι ζητάει; Από μείωση στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, ως κρατικές παραγγελίες.
Δεν ξέρουμε τι θα πάρει απ' αυτά που ζητάει από την κυβέρνηση. Το σίγουρο είναι πως δε θα πάρει αυτά που ζητάει από τους εργάτες.
Εξάλλου η ίδια η κυβέρνηση έκανε καθαρό πως η επίθεση στη «Χαλυβουργία» δεν έγινε για να ικανοποιηθεί απλά ο Μάνεσης, αλλά για να σταλεί γενικότερο μήνυμα στους «επενδυτές» ότι στο «Ελάντα» το κράτος τούς προστατεύει από τους απείθαρχους εργάτες.
Οι οποίοι, απείθαρχοι, εκεί που ήταν 10 στη νυχτερινή περιφρούρηση της απεργίας, έγιναν χιλιάδες ως το απόγευμα...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου