Σελίδες

12 Ιουλ 2012

Στο ... 68,4% η φορολογική επιβάρυνση... για τα λαϊκά στρώματα


Οι πάντες γνωρίζουν -κι όσοι δεν το ξέρουν θα το μάθουν τις επόμενες μέρες, όταν παραλάβουν τα εκκαθαριστικά της εφορίας- ότι η φορομπηχτική πολιτική και η πολιτική των χαρατσιών στα λαϊκά εισοδήματα, αποτελεί συστατικό στοιχείο της εφαρμοζόμενης πολιτικής, της φιλομονοπωλιακής διαχείρισης της κρίσης και των μνημονίων. Ομως, τα διάφορα φορολογικά μέτρα που έχουν παρθεί από τις αρχές του 2010 μέχρι και σήμερα είναι τόσα που είναι λογικό να χάνεται ο λογαριασμός.
Αυτό πάθανε χτες σε μια παρέα που προσπαθούσαν να αθροίσουν τα ποσά που οι
εργαζόμενοι υποχρεωτικά καταβάλλουν από το εισόδημά τους, είτε για ασφαλιστικές εισφορές, είτε για την πληρωμή των φόρων, άμεσων και έμμεσων. Πρώτα πρώτα, υπολόγισαν τον αυξημένο φόρο εισοδήματος, που για τα 15.000 ευρώ είναι 1.240 ευρώ ή 8,3% του εισοδήματος. Ακόμα 15,9% του εισοδήματος πάει στις ασφαλιστικές εισφορές και ακόμα 150 ευρώ στην ...«εισφορά αλληλεγγύης». Αρα ξεκίνησαν τους υπολογισμούς, γνωρίζοντας ότι τουλάχιστον 3.726 ευρώ του εισοδήματός, δηλαδή ένα σημαντικό μέρος που αποτελεί το 24,8% περίπου, δεν φτάνει ποτέ στον φερόμενο ως κάτοχό του.
Από εκεί και πέρα, προσδιόρισαν τις διάφορες δαπάνες που κάνει ένα λαϊκό νοικοκυριό μέσα στη χρονιά για να αγοράσει διάφορα είδη κατανάλωσης και να πληρώσει τις αναγκαίες υπηρεσίες, υπολόγισαν τον αυξημένο ΦΠΑ και τους αυξημένους ειδικούς φόρους κατανάλωσης για καύσιμα, τσιγάρα και ποτά και έκαναν τις σχετικές προσθέσεις.
Με τις πιο μετριοπαθείς εκτιμήσεις και υπολογισμούς κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο εργαζόμενος των 15.000 ευρώ που ζει σε ένα σπίτι 100 τετραγωνικών στου Ζωγράφου, είχε ετήσια δαπάνη περίπου 13.820 ευρώ και πλήρωσε για διάφορους άμεσους και έμμεσους φόρους ένα ποσό που φτάνει τα 8.858 ευρώ, ή 64% της συνολικής δαπάνης. Δεν πίστευαν στα μάτια τους. Εψαξαν για κάποιο λάθος από εδώ, έψαξαν για κάποια παραδρομή από εκεί, αλλά δεν προέκυψε κάτι, ώσπου στο τέλος, κάποιος από την παρέα αναφώνησε:
-- Λάθος, λάθος. Στους φόρους που πληρώθηκαν δεν υπολογίσαμε το χαράτσι των ακινήτων με τα τιμολόγια της ΔΕΗ που είναι 600 ευρώ. Αρα ο τύπος πλήρωσε για εισφορές - φόρους 9.458 ευρώ, που αντιστοιχεί στο 68,4% των δαπανών που έκανε!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου