Σελίδες

29 Ιουν 2012

Πλήθος αντιδράσεων για το πρόγραμμα της «Coca Cola» στα σχολεία


Υπό το βάρος των αντιδράσεων κάποια σχολεία αποσύρθηκαν από το πρόγραμμα
Αντιδράσεις έχουν ξεσηκωθεί απέναντι στην προσπάθεια της COCA - COLA 3Ε να εισβάλει στα σχολεία, με τις ευλογίες και τη συνεργασία Δήμων της Θεσσαλονίκης, αξιοποιώντας το οξύτατο πρόβλημα σχολικής στέγης. Θυμίζουμε ότι ως χορηγός, στο πλαίσιο της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, η πολυεθνική οργάνωσε ένα πρόγραμμα που το βάφτισε «ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΟΥ ΘΕΛΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟ ΧΕΡΙ ΣΟΥ» και σε συνεργασία με τους Δήμους Θεσσαλονίκης, Ευόσμου - Κορδελιού, Αμπελοκήπων - Μενεμένης και Παύλου Μελά έστησε ένα διαγωνισμό μέσα από τον οποίο θα αναδειχθεί ένα από τα υποψήφια σχολεία που θα αναλάβει να επισκευάσει.
Αρχικά τα σχολεία που είχαν οριστεί να συμμετάσχουν στο διαγωνισμό ήταν 14. Η πρωτοβουλία της
πολυεθνικής και των Δήμων προκάλεσε την άμεση παρέμβαση του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών, αλλά και των κομμουνιστών συμβούλων της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στους εμπλεκόμενους Δήμους. Οι εκλεγμένοι του ΚΚΕ στα Δημοτικά Συμβούλια κατήγγειλαν τις δημοτικές αρχές ως πλασιέ της πολυεθνικής, απαίτησαν να διώξουν τις επιχειρήσεις από τα σχολεία και να διεκδικήσουν έκτακτη και επαρκή κρατική χρηματοδότηση για να καλύψουν όλες τις ανάγκες των σχολείων.
Στο Δήμο Θεσσαλονίκης, εξαιτίας των αντιδράσεων εκπαιδευτικών και γονέων, ο Δήμαρχος αναγκάστηκε να αποσύρει από τη λίστα των υποψηφίων σχολείων το σχολικό συγκρότημα Νηπιαγωγείων 18ο, 74ο, 76ο και 99ο και Δημοτικών σχολείων 15ο και 69ο.
Στη συνέχεια, χτες, ο Δήμαρχος Αμπελοκήπων - Μενεμένης, με επιστολή που έστειλε προς την COCA - COLA 3Ε δηλώνει ότι «δεν επιθυμούμε να συμμετέχουμε περαιτέρω» στο πρόγραμμα, καθώς όπως όψιμα και μετά τις αντιδράσεις που προέκυψαν στο Δημοτικό Συμβούλιο, ανακάλυψε ότι «κύρια και πρωταρχική επιδίωξή σας, όπως αποδεικνύεται στην πράξη, είναι η δική σας προβολή - διαφήμιση και όχι η υλοποίηση επισκευαστικών - βελτιωτικών εργασιών σ' εκείνο το σχολείο που πραγματικά έχει τις μεγαλύτερες ανάγκες».

4 σχόλια:

  1. Ανώνυμος29/6/12, 8:09 μ.μ.

    Τελικά είναι πράγματι κρίμα και άδικο να σφυροκοπούμε μια ενέργεια που κερδισμένα θα βγουν παιδιά. Τα πεδία των αντιπαραθέσεων θα πρέπει να είναι στη Βουλή και στους άλλους χώρους λήψης των αποφάσεων. Εκεί ο κόσμος στέλνει με την ψήφο του τους αντιπροσώπους του ακριβώς για να προασπίζουν τα δικαιώματά του και να λαμβάνουν αποφάσεις για ένα δίκαιο και σωστά δομημένο κράτος. Αστείο θα μου πείτε... ίσως έχετε δίκιο. Αυτό όμως δεν μας νομιμοποιεί να κάνουμε ακριβώς αυτό που κατακρίνουμε, αλλά συγκεκαλυμμένο με το μανδύα του δημοκράτη επαναστάτη. Να χρησιμοποιούμε δηλαδή τα προαύλια των σχολείων, τα παιδιά, τους γονείς και ενδεχομένως και μια μερίδα εκπαιδευτικών, ως μέσα για την αντιπαράθεσή μας με την όποια πολυεθνική, τον όποιο Δήμαρχο, το όποιο σύστημα, την όποια πολιτική. Από πού προκύπτει η νομιμοποίηση για όσους διαφωνούν με το οτιδήποτε, να μπορούν να χρησιμοποιούν τα σχολειά και τις ανάγκες των παιδιών ως άλλοθι; Προφανώς από πουθενά. Γι αυτό ας βρούμε άλλους τρόπους αντίδρασης, πίεσης και εφαρμογής των όσων ονειρευόμαστε για τη λειτουργία της παιδείας, της υγείας, της πρόνοιας. Ούτε τα σχολεία, ούτε τα νοσοκομεία μπορούν να μεταβάλλονται σε αρένες. Με ενοχλεί όλη αυτή η τακτική. Ελπίζω να ολοκληρωθεί η ενέργεια και να κερδίσει το σχολείο που πραγματικά αξίζει (ελπίζω να είναι αυτό του παιδιού μου) για να βεβαιωθούν κάποιοι ότι δεν ήταν μόνο διαφήμιση, αλλά και για να παραδειγματιστούν και άλλοι για να βοηθήσουν. Καλό σας βράδυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμε, απο ποιά ενέργεια θα βγούν κερδισμένα τα παιδιά?
      Απο την προπαγάνδα της πολυεθνικής!!! έλεος πιά με την υποτακτικότητα και τον ραγιαδισμό.
      Η συντήρηση των σχολείων ΠΡΕΠΕΙ να είναι ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΜΕΡΙΜΝΑ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ.
      Βέβαια έστειλες στην βουλή τους αντιπροσώπους σου για να διαλύσουν την παιδεία, για να διαλύσουν την υγεία, για να σε οδηγήσουν στην φτώχεια και την εξαθλίωση, για να σου κλείσουν την επιχείρηση, για να σου αφαιρέσουν το δικαίωμα στην εργασία, για να σε οδηγήσουν στην αυτοκτονία, για να σε φοροληστέυουν με τα χαράτσια και τις εισφορές, για να οδηγούν τα παιδιά στην πείνα, για να λυποθημούν νηστικά στις σχολικές αίθουσες.
      Εστειλες στη βουλή τους αντιπροσώπους σου για να εξυπηρετούν τα συμφέροντα των μονοπωλίων, των τραπεζιτών , των εφοπλιστών και όχι των λαικών στρωμάτων, τα μονοπώλια και τους τραπεζίτες τους φοροαπαλλάσουν, ενώ τους εργαζόμενους τους λεηλατούν και τους αφανίζουν.
      Αυτή αγαπητέ είναι η δημοκρατία σου, αυτή είναι η αστική δημοκρατία που εσύ ψηφίζεις και νομίζεις ότι έστειλες τον εκπρόσωπο σου και κοινοβούλιο και μετά βέβαια αραχτός στον καναπέ σου περιμένεις να λυθούν τα προβλήματα σου.
      Το σύστημα σε κάνει ακίνδυνο, σε απονευρώνει και εσύ με αυταπάτες , αποχαυνομένος απο την πλύση εγκεφάλου που σου προσφέρουν για επιδόρπιο τα ΜΜΕ, τα μονοπώλια και οι πολυεθνικές, σαν αυτές της coca-cola /3E...
      Για να καταλάβω, τι εννοείς "συγκεκαλυμμένο με το μανδύα του δημοκράτη επαναστάτη", αυτοί που αντέδρασν στο ξεπούλημα των σχολείων στις πολυεθνικές, είναι επώνυμοι κομμουνιστές, αγωνιστές, ούτε κρύβονται, ούτε μπουκάρουν στις αυλές των σχολείων έτσι, τα σχολεία ανήκουν στον ελληνικό λαό και όχι στην coca-cola.
      Πάντως είναι θλιβερό να υπάρχουν Ελληνες που να αντιδρούν επειδή αποκλείστηκε η πολυεθνική της coca-cola απο τα σχολεία, είναι τουλάχιστον ντροπή κάποιοι συμπολίτες μας να θέλουν να παραδώσουν τους χώρους που διαπαιδαγωγούνται τα παιδιά μας στην προπαγάνδα των κολλοσών .
      Βέβαια εσένα δεν σε προβλημάτισε καθόλου γιατί η coca-cola κάνει αυτές τις "δωρεές" για την ψυχή της μάνας τους νομίζεις...
      Ελπίζω να μην είσαι τόσο αφελής...

      Διαγραφή
    2. ΝΑ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΩ ΚΑΙ ΚΑΤΙ ΑΚΟΜΑ ΣΤΟΝ "ΑΝΩΝΥΜΟ" ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΤΗΣ COCA-COLA:
      «Παιδοκτόνοι»
      Σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που δόθηκαν στη δημοσιότητα από την αρμόδια Επίτροπο για θέματα Εκπαίδευσης,
      το 13,1% των μαθητών στην Ελλάδα εγκαταλείπει το σχολείο πριν ολοκληρώσει τις σπουδές του.
      Να, λοιπόν, ένα ακόμα «επίτευγμα» της Ελλάδας του «ευρώ», της Ελλάδας του «ευρωπαϊκού προσανατολισμού», της πάλαι ποτέ «ισχυρής Ελλάδας» που (κατά τους θιασώτες της γνωστής θεωρίας «πρέπει πάση θυσία να») ανήκει στον «σκληρό πυρήνα» της Ευρωζώνης:
      Τα 13 στα 100 παιδιά «πετιούνται» από τα σχολεία, δεν μπορούν να ολοκληρώσουν ούτε καν τη στοιχειώδη εκπαίδευση.
      Μήπως πρόκειται για εξέλιξη άσχετη με τη φτώχεια που βιώνει ο τόπος;
      Είναι ένα φαινόμενο άσχετο, τάχα, με το γεγονός ότι χιλιάδες παιδιά κάθε χρόνο αναγκάζονται να ψάξουν για το μεροκάματο - και μάλιστα σε μια χώρα που το
      50% των νέων είναι άνεργοι - ώστε να καλύψουν την «τρύπα του οικογενειακού προϋπολογισμού» (για να μιλήσουμε και με όρους μνημονίου) που άφησε πίσω η μείωση των μισθών, η μείωση των συντάξεων, η απόλυση των γονιών τους;
      *
      Σε πρόσφατη έκθεση της «UNICEF» με τίτλο «Η κατάσταση των παιδιών στην Ελλάδα - 2012» διαβάζουμε:
      «Παραμερίζοντας τα καθαρά εκπαιδευτικά μειονεκτήματα της μαθητικής διαρροής, πρέπει να τονιστεί η σημαντική συσχέτιση που αυτή εμφανίζει με φαινόμενα όπως η παιδική παραβατικότητα και η παιδική εργασία».
      Στην ίδια έκθεση σημειώνεται:
      «Σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Εργασίας, στα οποία αναφέρεται ο Συνήγορος του Παιδιού, κάθε χρόνο εκδίδονται 1.500 βιβλιάρια εργασίας ανηλίκων περίπου, η ΕΛ.ΣΤΑΤ. υπολογίζει τον αριθμό των εργαζομένων ηλικίας 15 ως 18 χρόνων σε 8.886 (2011). Λαμβάνοντας όμως υπόψη τον αριθμό της σχολικής διαρροής σε συνάρτηση με τις εκτιμήσεις του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, ότι 70% των μαθητών που διακόπτουν το σχολείο εισέρχονται στην αγορά εργασίας, ο Συνήγορος του Παιδιού υπολογίζει ότι στην πραγματικότητα οι ανήλικοι εργαζόμενοι στην Ελλάδα ξεπερνούν τις 100.000»!
      *
      Στα παραπάνω - αποκαλυπτικά για την καπιταλιστική «Δημοκρατία» - στοιχεία, η έκθεση προσθέτει ότι:
      «Το ποσοστό της παιδικής φτώχειας στην Ελλάδα είναι 23% ενώ αντίστοιχα για το σύνολο της Ευρώπης είναι 20,5%. Οι ανήλικοι κάτω από το όριο της φτώχειας στην Ελλάδα υπολογίζονται σε 439.000 (Eurostat, 2010)».
      *
      Σημείωση:
      Τα προηγούμενα αφορούν σε στοιχεία του 2010.
      Δηλαδή, η Ελλάδα της παιδικής φτώχειας και της εξ' απαλών ονύχων διάψευσης των ονείρων για μια καλύτερη ζωή, η Ελλάδα των ανήλικων «σκλάβων» που από μαθητές μετατρέπονται σε φτηνά ανταλλακτικά για τις κρεατομηχανές του κεφαλαίου, είναι μια Ελλάδα που υπάρχει πολύ πριν από την καταιγίδα των μνημονίων. Πριν ακόμα μάθουμε να ζούμε με τα συσσίτια. Πριν ακόμα αρχίσουν τα παιδιά να λιποθυμούν στα σχολεία λόγω υποσιτισμού.
      Που σημαίνει ότι τα μνημόνιά τους δεν ήταν η αρχή του εγκλήματος. Ηταν και είναι η συνέχιση του εγκλήματος. Με εκείνον τον μεθοδευμένο, οργανωμένο και αδίστακτο τρόπο κατά τον οποίο κάθε κοινωνικό έγκλημα της - καπιταλιστικής - «Δημοκρατίας» τους μετατρέπεται σεταξική «γενοκτονία».
      AYTH EINAI Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΟΥ ΔΙΑΦΗΜΙΖΕΙΣ, ΑΥΤΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΙ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΙ ΣΟΥ, ΤΑΥΤΙΣΜΕΝΟΙ ΜΕ ΤΙΣ ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΕΣ ΚΟΚΑΚΟΛΕΣ, ΝΕΟΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΠΑΣΟΚΟΔΗΜΑΡΙΚΕΣ ΚΑΙ ΣΥΡΙΖΑΙΚΕΣ.
      ΝΑ ΤΙΣ ΧΑΙΡΕΣΑΙ ΚΑΙ ΕΣΥ ΚΑΙ ΟΙ ΟΜΟΙΟΙ ΣΟΥ,
      ΜΑΣ ΣΥΓΧΩΡΕΙΣ ΕΜΕΙΣ ΔΕΝ ΘΑ ΠΑΡΟΥΜΕ
      ΣΑΣ ΑΦΗΝΟΥΜΕ ΝΑ ΠΙΕΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ COCA-COLA ΜΟΝΟΙ ΣΑΣ
      Υ.Γ. ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΟΥ ΝΑ ΤΟΥΣ ΔΙΝΕΙΣ ΜΟΝΟ COCA-COLA ΚΑΙ ΤΙΠΟΤΕ ΑΛΛΟΑ
      COCA-COLA ΚΑΙ ΞΕΡΟ ΨΩΜΙ, Α ΡΕ ΚΑΤΑΚΑΗΜΕΝΟΙ ΜΙΚΡΟΑΣΤΟΙ, ΟΤΑΝ ΞΥΠΝΗΣΤΕ ΘΑΝΑΙ ΑΡΓΑ , ΘΑ ΣΑΣ ΕΧΟΥΝ ΦΑΕΙ ΟΛΑ ΤΑ ΟΝΕΙΡΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΘΑ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΠΙΕΙΤΕ ΟΥΤΕ ΜΙΑ ΓΟΥΛΙΑ COCA-COLA ...
      ΤΙ ΚΡΙΜΑ....

      Διαγραφή
    3. ΘΑ ΣΕ ΠΡΟΚΑΛΟΥΣΑ ΝΑ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΜΕ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΕΥΚΟΛΙΑ ΠΟΥ ΑΦΗΣΕΣ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΑΝΑΦΕΡΘΕΝΤΑ...
      ΙΔΟΥ Η ΡΟΔΟΣ ΙΔΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΠΗΔΗΜΑ...
      ΑΝ ΒΕΒΑΙΑ ΑΝΤΕΧΕΙΣ ΤΟΝ ΔΙΑΛΟΓΟ

      Διαγραφή