Σελίδες

3 Ιουν 2012

ΣΥΡΙΖΑ. Το τέλειο κόμμα του «καλού καπιταλισμού»!

Ακούγοντας την ομιλία του Α. Τσίπρα και διαβάζοντας το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ συγκρατεί ο καθένας ό,τι θέλει.

 Δεν θέλω να μπω σε λεπτομέρειες. Κάποιες γενικές εκτιμήσεις θα κάνω μόνο.

ΣΥΡΙΖΑ.
-Το κόμμα που θα πειθαρχήσει το κεφάλαιο για το καλό το δικό του (του κεφαλαίου δλδ) και για το καλό του λαού!

-Το κόμμα που θα λύσει την άλυτη εξίσωση τετραγωνίζοντας τον κύκλο «χρέος = μνημόνιο = ευρωπαϊκό αντιμνημόνιο = ευρωπαϊκή λύση».

 Όλος ο λόγος για το πρόγραμμα ήταν μια επανάληψη Ανδρέα του ’81 αλλά πολύ κατώτερος σε «αριστερές» θέσεις και κορώνες.

 Αφού κατέρριψε όλο το μνημόνιο κάνει πως αγνοεί ότι η μήτρα του είναι το χρέος (που και αυτο έχει μήτρα του την καπιταλιστική κρίση) και μας λέει:  «Ειδικότερα, σε ότι αφορά τη βιώσιμη αντιμετώπιση της κρίσης δημόσιου χρέους της χώρας θα αναζητήσει ευρωπαϊκή λύση».

 Άρα, καμία λύση από τον ΣΥΡΙΖΑ!

 Και αφού το παραδέχεται αυτό, μας παραδίδει δεμένους ξανά στους σφαγείς μας: «Χωρίς κοινή ευρωπαϊκή λύση στο πρόβλημα του συσσωρευμένου χρέους και της χρηματοδότησης της ανάπτυξης, η Ελλάδα δεν μπορεί να επιτύχει ταυτόχρονα τη δημοσιονομική προσαρμογή και την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος, την πληρωμή των τόκων για το συσσωρευμένο χρέος, και τη χρηματοδότηση δημοσίων επενδύσεων και δημοσίων πολιτικών. Πρόκειται για μια άλυτη εξίσωση».

 Και για όποιον νόμισε ότι το μνημόνιο εξαφανίστηκε ας δει τη συνέχεια: «Για αυτό και θα διεκδικήσουμε νέα αναδιαπραγμάτευση του χρέους, με στόχο τη δραστική μείωσή του, ή ένα μορατόριουμ για το χρέος και αναστολή πληρωμών των τόκων, έως ότου διαμορφωθούν συνθήκες σταθεροποίησης και ανάκαμψης της οικονομίας».

Τελικά αυτό που μας μένει φαριά - πλατιά είναι το χρέος. Ούτε λέξη άρνησης.  Μόνο «αναδιαπραγμάτευση» και αυτό αν θέλουν οι ευρωπαίοι! Όλα τα άλλα είναι χρύσωμα του χαπιού.

 Το μνημόνιο μοιάζει κάτι σαν τις βάσεις του Ανδρέα που έφυγαν μένοντας και την ΕΟΚ από την οποία βγήκαμε προς τα… μέσα με τα ΜΟΠ!

 Σε πολλές λεπτομέρειες μοιάζει τόσο πολύ με το «Συμβόλαιο με τον Λαό» του ΠΑΣΟΚ που φέρνει οργή σε όποιον τα άκουγε τότε και είδε τι έγινε μετά στο όνομά τους.

 Να για παράδειγμα ένα απόσπασμα:

ΣΥΡΙΖΑ: «Να εθνικοποιήσουμε και ακολούθως να κοινωνικοποιήσουμε, δηλαδή να θέσουμε υπό δημόσιο κοινωνικό και διαφανή έλεγχο, τις τράπεζες που ανακεφαλαιοποιούνται από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

 Να παγώσουμε τις ιδιωτικοποιήσεις των στρατηγικής σημασίας για την Εθνική οικονομία Δημόσιων Οργανισμών που πέρασαν στο περίφημο Ειδικό Ταμείο. Και να επαναφέρουμε σταδιακά και ανάλογα με τις δυνατότητες της οικονομίας, υπό δημόσιο έλεγχο στρατηγικές επιχειρήσεις που είτε βρίσκονται σε πορεία ιδιωτικοποίησηςείτε έχουν ιδιωτικοποιηθεί (ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΟΣΕ, ΕΛΤΑ, ΕΥΔΑΠ, Μέσα Μεταφοράς κ.λπ.)».


Τι έλεγε το «Συμβόλαιο με το Λαό» του ΠΑΣΟΚ

Θέση 140. Tο πιστωτικό σύστημα κοινωνικοποιείται.
Oι Τράπεζες, που διαχειρίζονται τις αποτεμιεύσεις του Eλληνικού Λαού, θα πάψουν να είναι συντελεστές αθέμιτου πλουτισμού των ολίγων προνομιούχων και θα αποκτήσου δυναμικό αναπτυξιακό χαρακτήρα.

Θέση 224. «Oι κοινωνικοποιήσεις είναι βασικός μοχλός για τη ριζική αναδιάρθρωση της οικονομίας και την εφαρμογή της νέας στρατηγικής για οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη. Αποτελούν ταυτόχρονα στοιχείο της αντιμονοπωλιακής και αντιεξαρτησιακής μας πολιτικής.

(…)

»Θα κοινωνικοποιηθούν: το πιστωτικό σύστημα και οι ασφαλιστικές εταιρείες, η ενέργεια και οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας, οι μαζικές μεταφορές και συγκοινωνίες, το μεγάλο εξαγωγικό και εισαγωγικό εμπόριο, οι μεγάλες επιχειρήσεις εκμετάλλευσης του ορυκτού πλούτου, τα μεγάλα ναυπηγεία, οι βιομηχανίες χάλυβος, τσιμέντων και λιπασμάτων, η φαρμακοβιομηχανία, καθώς και όσες μονάδες αφορούν άμεσα στην εθνική άμυνα.


(…)


»H πολιτική του ΠA.ΣO.K. αποβλέπει ακριβώς στο να περάσει ο έλεγχος των βασικών αυτών τομέων - μοχλών στα χέρια του Λαού, για να εξασφαλιστεί ο επιθυμητός ρυθμός λειτουργίας της κοινωνίας και να πραγματοποιηθούν οι μακροχρόνιες επιδιώξεις της αναπτυξιακής στρατηγικής».




Στις λεπτομέρειες θαρρεί κανείς ότι γίνεται αντιγραφή τηρουμένων των αναλογιών και των μεταβολών που έχουν σημειωθεί. Αν ο αναγνώστης θέλει να κάνει μια αναλυτική σύγκριση και αναγωγή στις σημερινές συνθήκες του τότε με το τώρα μπορεί να τα δει όλα στο Συμβόλαιο με το  Λαό http://www.pasok.gr/portal/resource/section/sumvolaioMenu 
και στο πρόγραμμα το ΣΥΡΙΖΑ http://www.syn.gr/index.htm


Ωστόσο εδώ το ζήτημα δεν είναι αν τα προγράμματα ομοιάζουν αλλά αν ομοιάζουν οι πολιτικοί σχηματισμοί ως προς την ουσία των στόχων τους. Με αυτή την έννοια γίνονται οι προσομοιώσεις. Εκτιμώντας την ιστορία του ΣΥΡΙΖΑ και των «προγόνων» του, το συμπέρασμα είναι ότι πρόκειται για άλλο ένα μικροαστικό σχηματισμό που ανοίγει το δρόμο της διολίσθησής του στην υπηρεσία της άρχουσας τάξης με «αριστερά» συνθήματα και καθεστωτική πρακτική.



Αριστερά και πολιτική

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου