Σελίδες

11 Ιουν 2012

Μετά τις εκλογές ο τσουχτερός λογαριασμός


  • Πολλαπλάσιοι οι άμεσοι φόροι που θα πληρώσουμε φέτος
  • Προτάσεις άμεσης ανακούφισης από το ΚΚΕ
Και έναν και δύο, ακόμα και τρεις μισθούς θα χρειαστεί να πληρώσουν χιλιάδες λαϊκά νοικοκυριά για να πληρώσουν τα χαράτσια, τους φόρους και τις εισφορές που θα συμπεριλαμβάνονται στα εκκαθαριστικά σημειώματα της εφορίας, τα οποία θα αρχίσουν να αποστέλλονται στους φορολογούμενους μαζικά, μέσα στο κατακαλόκαιρο.
Οι φορολογικές δηλώσεις των μισθωτών και των συνταξιούχων για τα εισοδήματα του 2011, με βάση τις ρυθμίσεις της υπηρεσιακής κυβέρνησης, πρέπει να υποβληθούν μέχρι τις 15 του Ιούλη. Αρα, οι περισσότεροι θα παραλάβουν τα ραβασάκια της εφορίας με απόσταση ασφαλείας από τις εκλογές. Αυτό βέβαια δεν αλλάζει την πραγματικότητα. Η πολιτική αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης προς όφελος του κεφαλαίου προϋποθέτει ότι η επίθεση ενάντια στα λαϊκά στρώματα θα
συνεχίσει να κλιμακώνεται και να έχει την ίδια σφοδρότητα σε όλα τα μέτωπα. Για την οικονομική ολιγαρχία δεν αρκεί απλά και μόνο να μειώνονται οι μισθοί και τα μεροκάματα, ούτε να αναβιώνουν, μεμονωμένα, εργασιακές σχέσεις που προσιδιάζουν σε εποχές του «εργοδότη - αφέντη». Θέλει ταυτόχρονα να ολοκληρώνεται και η διαδικασία για την ακύρωση των τελευταίων στοιχείων κοινωνικού χαρακτήρα που έχουν απομείνει στο κράτος, απαιτεί επιτάχυνση της παραχώρησης δημόσιας περιουσίας στο κεφάλαιο, αξιώνει να αναβαθμιστούν οι παρεμβάσεις και να γίνουν οι αναγκαίες για το κεφάλαιο μεταρρυθμίσεις στο πεδίο των φόρων και του φορολογικού συστήματος. Κι αυτό με μια κουβέντα σημαίνει νέοι, πρόσθετοι και υψηλότεροι φόροι για τα λαϊκά στρώματα, καινούριες φοροαπαλλαγές για τις επιχειρήσεις και τα κέρδη.
Με τα περσινά εκκαθαριστικά της εφορίας, οι οικογένειες των εργαζομένων και των συνταξιούχων, αλλά και η μεγάλη μάζα των αυτοαπασχολούμενων και μικρών ΕΒΕ κλήθηκαν να πληρώσουν το φόρο που αναλογούσε στα δηλωμένα εισοδήματα του 2010.
Το καινούριο μπουγιουρντί
Το νέο μπουγιουρντί που θα καταφτάσει με τα καινούρια εκκαθαριστικά, θα προκαλέσει μεγάλο σοκ και αγανάχτηση σχεδόν σε όλους τους φορολογούμενους. Κι αυτό επειδή...
Πρώτον: Κάθε φορολογούμενος με εισόδημα πάνω από 5.000 ευρώ θα κληθεί να πληρώσει φόρο εισοδήματος. Στην πραγματικότητα θα πληρώσουν φόρο εισοδήματος ακόμα και όσοι έχουν μηνιάτικο που ξεκινά από ...357 ευρώ! Υπολογίζεται ότι για πρώτη φορά στα χρονικά θα κληθούν να πληρώσουν φόρο εισοδήματος περίπου 2,5 εκατομμύρια εργαζόμενοι, πολλοί από τους οποίους ζουν κάτω από τα όρια ακόμα και της επίσημης φτώχειας.
Δεύτερον: Κάθε φορολογούμενος με εισόδημα πάνω από 12.000 ευρώ θα πληρώσει πρόσθετο φόρο εισοδήματος της τάξης των 700 ευρώ. Αυτή είναι η ταρίφα εξαιτίας της μείωσης, της κατάργησης ουσιαστικά, του αφορολόγητου ορίου.
Τρίτον: H επιβάρυνση θα είναι ακόμα μεγαλύτερη για τους φορολογούμενους με παιδιά. Αν μάλιστα κάποια οικογένεια έχει τρία και περισσότερα παιδιά, τότε η επιβάρυνση είναι ακόμα μεγαλύτερη. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η έκπτωση για τα παιδιά υπολογίζεται με αύξηση του αφορολόγητου ορίου και όχι με μείωση του φόρου, όπως ίσχυε παλαιότερα. Αν πάρουμε ένα παράδειγμα φορολογουμένου με δύο παιδιά και εισόδημα 15.000 ευρώ και τις δύο χρονιές, θα διαπιστώσουμε ότι: Πέρσι, που ίσχυε ο κανόνας ότι για κάθε παιδί αυξάνεται το αφορολόγητο όριο κατά 1.500 ευρώ, δεν πλήρωσε καθόλου φόρο, επειδή στο αφορολόγητο των 12.000 ευρώ που δικαιούνταν όλοι, προστέθηκαν τα 3.000 ευρώ απαλλαγής λόγω των παιδιών. Φέτος, η αύξηση του αφορολόγητου είναι 2.000 ευρώ για καθένα παιδί, άρα τα 5.000 ευρώ που είναι το αφορολόγητο για όλους αυξάνονται στα 9.000 ευρώ, άρα ο ενδιαφερόμενος πρέπει να πληρώσει φόρο για το εισόδημα από τις 9 μέχρι τις 15 χιλιάδες ευρώ. Οι πράξεις δείχνουν ότι η επιβάρυνση του συγκεκριμένου θα είναι 1.240 ευρώ!!!
Τέταρτον: Δεκάδες χιλιάδες θα αποδειχθούν τα θύματα της αθλιότητας που λέγεται «αντικειμενικές δαπάνες» ή «τεκμήρια διαβίωσης». «Αντικειμενικές δαπάνες» θεωρούνται τα ελάχιστα ποσά που κρίνεται ότι διαθέτει - ξοδεύει ο φορολογούμενος, προκειμένου να συντηρηθεί και να συντηρήσει μια σειρά αγαθά που βρίσκονται στην κατοχή του. Η ιστορία των τεκμηρίων μπορεί να ξεκίνησε για να πιάσει κραυγαλέες περιπτώσεις παράσιτων του συστήματος που δεν πλήρωναν φόρους, ωστόσο εδώ και χρόνια έχουν στραφεί ενάντια στους εργαζόμενους. Οι καινούριες ρυθμίσεις για τα λεγόμενα τεκμήρια διαβίωσης προβλέπουν ότι η εφορία θα θεωρεί πως ο κάθε φορολογούμενος έχει ξοδέψει εισόδημα: α) Για τα γενικά και άκρως απαραίτητα έξοδα προσωπικής συντήρησης 3.000 ευρώ. Αν πρόκειται για ζευγάρια το ποσό αυτό γίνεται 5.000 ευρώ. β) Για το σπίτι που διαμένει κάποιος, ακόμα κι αν είναι στο νοίκι, υπολογίζεται τεκμήριο 40 ευρώ για τα πρώτα 80 τ.μ., 65 ευρώ για τα 81 - 120 τ.μ. και 110 ευρώ για τα μέχρι 200 τετραγωνικά. γ) Για τα ΙΧ υπολογίζεται τεκμήριο 4.000 ευρώ για αυτοκίνητα μέχρι 1.200 κ.ε. και από εκεί και πέρα ακόμα 600 ευρώ για κάθε 100 κυβικά και μέχρι τα ΙΧ που είναι 2.000 κυβικά. Για τα μεγαλύτερου κυβισμού τα τεκμήρια είναι ακόμα υψηλότερα. Σε περίπτωση που κάποιος διαθέτει κάποιο όχημα 1.600 κυβικών μπαίνει «τεκμήριο» 6.400 ευρώ το χρόνο.
Δηλαδή, αν κάποια οικογένεια που έτυχε να μένει σε σπίτι 100 τετραγωνικών που απέκτησε στο παρελθόν και διαθέτει και ένα αυτοκινητάκι 1.300 κυβικών, αλλά πέρσι βρέθηκε στην ανεργία και δεν είχε εισοδήματα, η εφορία θα την καλέσει και θα της ...εξηγήσει ότι εφόσον επέζησε καθ' όλο το 2011, θεωρείται ότι είχε αρχικό εισόδημα 5.000 ευρώ για να καλύψει τις ανάγκες της, στο ποσό αυτό θα προστεθούν 4.500 ευρώ που αναλογούν στο διαμέρισμα που μένει και ακόμα 4.600 ευρώ για το ΙΧ που διατηρεί. Αρα, είχαν - δεν είχαν εισόδημα στην πραγματικότητα, οι αρχές θεωρούν ότι υπήρξε «αντικειμενική δαπάνη» και άρα «τεκμαρτό εισόδημα» 14.100 ευρώ. Στο ποσό αυτό αναλογεί φόρος εισοδήματος 1.078 ευρώ. Προσοχή: Το συγκεκριμένο ζευγάρι, αυτό που δεν είχε ούτε ένα ευρώ εισόδημα, πρέπει να προσκομίσει αποδείξεις αγοράς υλικών αγαθών ίσο με το 25% του τεκμαρτού εισοδήματος, άρα 3.525 ευρώ. Αν αυτό δε συμβεί, τότε θα της ζητηθεί να πληρώσει και πρόστιμο της τάξης των 352,5 ευρώ!!!
Δύο παραδείγματα
Ας δούμε και δύο συγκεκριμένα παραδείγματα:
Α) Φορολογούμενος που πέρσι είχε εισόδημα 18.000 ευρώ και η σύζυγός του 8.000 ευρώ, κατοικούσαν, με το παιδί τους, σε σπίτι 90 τετραγωνικών μέτρων στην Καλλιθέα, πλήρωσαν φόρο 557,69 ευρώ.
Το ίδιο ακριβώς ζευγάρι, με τα ίδια ακριβώς εισοδήματα, με το φετινό εκκαθαριστικό θα κληθεί να πληρώσει επιπλέον:
1) Για φόρο εισοδήματος 2.220 ευρώ. Ο σύζυγος 1.920 ευρώ και η σύζυγος 300 ευρώ.
2) Εξαιτίας της αλλαγής του τρόπου υπολογισμού της φορολογικής έκπτωσης για το παιδί θα επιβαρυνθούν πρόσθετα με 320 ευρώ.
3) Για το χαράτσι που βάφτισαν «εισφορά αλληλεγγύης», ο σύζυγος θα πληρώσει 180 ευρώ.
Μια πρόσθεση δείχνει ότι το συγκεκριμένο ζευγάρι στη θέση των άμεσων φόρων των 557 ευρώ, θα κληθεί να πληρώσει 2.720 ευρώ!!!
***
Β) Φορολογούμενος που είχε εισόδημα 16.000 ευρώ και η σύζυγός του 12.000 ευρώ, κατοικούσαν, με τα δύο παιδιά τους, σε σπίτι 80 τετραγωνικών στη Νεάπολη Θεσσαλονίκης. Πέρσι δεν πλήρωσαν καθόλου φόρο.
Το ίδιο ακριβώς ζευγάρι, με τα ίδια ακριβώς εισοδήματα, φέτος θα πληρώσει:
1) Φόρο εισοδήματος 2.120 ευρώ. Ο σύζυγος 1.420 ευρώ και η σύζυγος 700 ευρώ.
2) Για «εισφορά αλληλεγγύης» ο σύζυγος θα πληρώσει 160 ευρώ.
Ενώ δηλαδή πέρσι δεν πλήρωσαν δεκάρα φόρο, φέτος είναι υποχρεωμένοι να καταβάλουν 2.280 ευρώ!!!
Στα ποσά αυτά και στις δύο περιπτώσεις πρέπει να προσθέσει κανείς και το ποσό του χαρατσιού για τα ακίνητα που θα αρχίσει και πάλι να έρχεται τους επόμενους μήνες με τους λογαριασμούς της ΔΕΗ.
Τέτοια αθλιότητα, τέτοια πρόκληση!
Εδώ και δυόμισι χρόνια λεηλατούν στην κυριολεξία τα λαϊκά στρώματα με αλλεπάλληλες φορο-επιθέσεις, σε όλο το φάσμα των άμεσων, των έμμεσων και των ειδικών φόρων που πληρώνουν τα λαϊκά στρώματα. Με συνεχείς αυξήσεις στους συντελεστές του ΦΠΑ, της φορολογίας των καυσίμων, των τσιγάρων και των ποτών, της άμεσης φορολογίας στο εισόδημα, έχουμε φτάσει στο σημείο ποσοστά που ξεπερνούν κατά πολύ το 50% του λαϊκού εισοδήματος να επιστρέφουν στο καπιταλιστικό κράτος με τη μορφή των διαφόρων φόρων.

Οι θέσεις του ΚΚΕ
Η εφαρμοζόμενη φορολογική πολιτική είναι μονόδρομος για τα μονοπώλια και τις κυβερνήσεις τους. Ενας μονόδρομος που το μόνο που προσφέρει στα λαϊκά νοικοκυριά είναι δεινά, φτώχεια και χρεοκοπία, προκειμένου να ξεπεράσουν οι κεφαλαιοκράτες την κρίση και να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεών τους. Η διέξοδος για τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα βρίσκεται στην πάλη για το αναποδογύρισμα του φορολογικού συστήματος, την ανατροπή αυτής της πολιτικής. Οχι ότι σε συνθήκες κυριαρχίας του κεφαλαίου είναι δυνατόν να γίνει κάτι ριζικά διαφορετικό, αλλά, κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις, θα μπορούσε να εξασφαλιστεί, σε κάποιο βαθμό, μια σχετική ανακούφιση για τα χειμαζόμενα λαϊκά νοικοκυριά. Προς αυτή την κατεύθυνση κινούνται οι προτάσεις που διατυπώνει το ΚΚΕ, για αντιμετώπιση της φοροληστείας του λαού:
  • Αφορολόγητο στη λαϊκή οικογένεια έως 40.000 ευρώ, όπου πρέπει να υπολογίζονται επιπλέον 5.000 ευρώ για κάθε παιδί και να φορολογηθεί με 45% το μεγάλο κεφάλαιο.
  • Να καταργηθούν τα αφορολόγητα αποθεματικά και οι λεγόμενες αναπτυξιακές φοροελαφρύνσεις για το μεγάλο κεφάλαιο και το ειδικό φορολογικό καθεστώς που ισχύει για τους εφοπλιστές.
  • Αμεση φορολογική επιβάρυνση - εισφορά των μονοπωλιακών ομίλων για την κάλυψη των λαϊκών αναγκών.
  • Να αυξηθεί η φορολόγηση της μεγάλης ακίνητης περιουσίας.
  • Να καταργηθούν τα αντικειμενικά κριτήρια που ισχύουν στη φορολογία, και η αντίληψή τους μάλιστα στηρίζεται σε μία τιμή, η οποία σήμερα είναι εξωπραγματική, οι ειδικοί δημοτικοί φόροι και τα χαράτσια.
  • Για τους αυτοαπασχολούμενους, πρέπει να αναγνωριστούν τα λογιστικά βιβλία ως μοναδική πηγή προσδιορισμού εισοδήματος.
  • Κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης και του ΦΠΑ σε αγροτικά εφόδια, μηχανήματα και στο πετρέλαιο κίνησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου