Σελίδες

14 Ιουν 2012

Γη και ύδωρ στους καπιταλιστές...


Αξίζει τον κόπο να διαβάσει κανείς τη συνέντευξη του Γ. Δραγασάκη, οικονομικού νου του ΣΥΡΙΖΑ, στο euro2day. 
Αντιγράφουμε ορισμένα σημεία απ' το ρεπορτάζ της ιστοσελίδας: «"Εμείς δεν είμαστε φιλοευρωπαϊκό κόμμα, είμαστε ευρωπαϊκό κόμμα" (...) Για μετά τις εκλογές εισηγείται "μέχρι να μπούμε σε λογικές αναδιαπραγμάτευσης ή ακύρωσης του μνημονίου" να τρέξει ό,τι πρέπει να τρέξει, εκτός από μέτρα που επιτείνουν την ύφεση και να διασφαλίσουμε ότι θα έρθει η δόση των 4 δισ. ευρώ. Εμφανίζεται "αντιδογματικός" όσον αφορά τη σχέση δημοσίου και ιδιωτικής οικονομίας, αναφέροντας πως στις προθέσεις του ΣΥΡΙΖΑ είναι ο διάλογος με τις παραγωγικές τάξεις. Σημειώνει ότι θα επιδιωχθεί διάλογος με τον κλάδο της ναυτιλίας, με στόχο την αύξηση των φορολογικών εσόδων, αλλά και τη δημιουργία κινήτρων για την ανάπτυξη δραστηριοτήτων εντός Ελλάδας. Εκτιμά ότι η πάταξη της παραοικονομίας (...) μπορεί να προέλθει από συντονισμένες πολιτικές, όπου το "κράτος κάτι θα δώσει, ζητώντας πίσω να πληρώνονται οι φόροι". Υποστηρίζει ριζοσπαστικές μεταρρυθμίσεις (...) ώστε η επιχειρηματικότητα να απεμπλακεί. 
Υπογραμμίζει δε ότι αν γίνουν αυτά ίσως "μια αριστερή κυβέρνηση αποδειχθεί πιο φιλική προς τις επιχειρήσεις"».

***
Αυτά λέει ο Γ. Δραγασάκης και ο Δ. Παπαδημούλης συμπληρώνει στον «ΣΚΑΪ»: «Στις δηλώσεις του Τσίπρα αποσαφηνίζεται βήμα - βήμα ο σχεδιασμός μας και μάλιστα λέει ότι θα προωθήσουμε άμεσα ορισμένα νομοσχέδια και στη συνέχεια θα αντικαταστήσουμε το μνημόνιο (...) Ποτέ δεν είπαμε και δεν είναι δυνατόν την Δευτέρα των εκλογών να καταργηθούν τα πάντα (...) προτείνουμε να συγκροτηθεί ένα ταμείο, ένας φορέας ο οποίος θα δει πώς θα αξιοποιήσει και την επιχειρηματική συμμετοχή του δημόσιου τομέα με κοινοπραξίες με τον ιδιωτικό τομέα για την προσέλκυση επενδύσεων και την κινητή και ακίνητη περιουσία του δημοσίου (...) Δεν υπάρχει καμία επανακρατικοποίηση ως άμεσο μέτρο στο κυβερνητικό μας πρόγραμμα».
***
Ο ΣΥΡΙΖΑ δηλώνει ότι θα δώσει γη και ύδωρ στους επιχειρηματίες. 
Αντιθέτως στο λαό εάν, εφόσον και όταν το επιτρέψει η πορεία ανάκαμψης της οικονομίας θα πετάξει ένα κόκαλο, κι αυτό αν του δώσει την άδεια η ευρωενωσιακή λυκοσυμμαχία. 
Κατόπιν αυτών, είναι τουλάχιστον πρόκληση να αξιώνουν απ' το ΚΚΕ να βάλει πλάτη στην προσπάθειά τους να ξελασπώσουν την πλουτοκρατία απ' την κρίση. 
Ο Δ. Παπαδημούλης παραδέχεται ότι «μια κυβέρνηση (...) πρέπει να έχει στοιχειώδη λειτουργικότητα και αποτελεσματικότητα (...) Οχι ο ένας να κοιτάει προς την Ανατολή και ο άλλος προς τη Δύση». 
Το ΚΚΕ τραβάει προς την Ανατολή και ο ΣΥΡΙΖΑ συνοδεύει στη Δύση του τον γερασμένο καπιταλισμό. 
Για το λαό, η επιλογή είναι μία: Ισχυρό ΚΚΕ και ο ίδιος πρωταγωνιστής σε ένα κίνημα, που από τις 18 του Ιούνη θα αποτελέσει το μόνο αντίβαρο στην αντιλαϊκή διαχείριση, είτε αυτή την κάνει μια κεντροδεξιά, είτε μια κεντροαριστερή κυβέρνηση.

1 σχόλιο: