Σελίδες

11 Ιουν 2012

Νίκη των θρησκευτικών δοξασιών σε βάρος της βιολογίας στη Ν. Κορέα



Απολίθωμα Αρχαιοπτέρυγου. Επειδή οι επιστήμονες
δεν έχουν καταλήξει ακόμα αν πρόκειται
για πρόγονο των σημερινών πτηνών ή όχι,
 οι δημιουργιστές αμφισβητούν ολόκληρη
την εξελικτική θεωρία!
Οταν ακούει κανείς τη λέξη δημιουργισμός, το μυαλό του πηγαίνει συνήθως στις ΗΠΑ, όπου τις τελευταίες δεκαετίες υπάρχει συστηματική προσπάθεια είτε εισαγωγής θρησκευτικών δοξασιών στη διδασκαλία της βιολογίας, είτε κατοχύρωσής τους ως εναλλακτική «επιστημονική» θεωρία απέναντι στη δαρβινική θεωρία της εξέλιξης των ειδών μέσω της φυσικής επιλογής. Ανάλογες προσπάθειες γίνονται και στο μουσουλμανικό κόσμο, όπως η προσπάθεια απαγόρευσης της πρόσβασης σε ιστοσελίδες κριτικής στο δημιουργισμό, που σημειώθηκε προ τετραετίας στην Τουρκία. Μια νέα επίθεση ενάντια στη βιολογική επιστήμη και το θεμέλιο λίθο της, τη θεωρία της εξέλιξης, έγινε τον περασμένο μήνα στην άλλη άκρη του κόσμου, στη Νότια Κορέα.
Ο σκοταδισμός, επενδεδυμένος τον ψευτοεπιστημονικό μανδύα πέτυχε μια νίκη, καθώς εγκρίθηκε από το υπουργείο Παιδείας, Επιστήμης και Τεχνολογίας της χώρας, η πρόταση αναθεώρησης των σχολικών βιβλίων, από τα οποία θα έχουν αφαιρεθεί τα παραδείγματα της εξελικτικής πορείας εμφάνισης του αλόγου, και του δεινόσαυρου Αρχαιοπτέρυγου. Σύμφωνα με το επιστημονικό περιοδικό «Nature», οι Νοτιοκορεάτες βιολόγοι διαμαρτύρονται επειδή δεν ζητήθηκε η γνώμη τους, αλλά το υπουργείο απέστειλε κατευθείαν στους εκδότες την πρόταση αναθεώρησης για να κρίνουν εκείνοι!
Την πρόταση υπέβαλε η Εταιρεία για την Αναθεώρηση των Σχολικών Βιβλίων, που έχει στόχο την απάλειψη του «λάθους» της εξελικτικής θεωρίας από τα σχολικά βιβλία, ώστε να «διορθωθεί» η κοσμοαντίληψη των μαθητών! Ανάλογες κινήσεις έχει κάνει για την αφαίρεση από βιβλία περιεχομένου, που σχετίζεται με την εξέλιξη του ανθρώπου και την προσαρμογή των ραμφών των σπίνων, με βάση το φυσικό περιβάλλον και τον τρόπο διατροφής (αναφορά σε μια από τις πιο διάσημες παρατηρήσεις του Κάρολου Δαρβίνου, στο έργο του «Για την Προέλευση των Ειδών»).


Μεθοδικά, αρχίζοντας από τις μικρές ηλικίες
- Δεν μπορεί να είναι η λέξη Εξέλιξη (Evolution)! Υπάρχουν πάρα πολλά κενά! - Αυτό πρέπει να σημαίνει πως η απάντηση είναι Δημιουργία (Creation)!

SaintGasoline.com
Η ομάδα των Νοτιοκορεατών οπαδών του δημιουργισμού, επικαλείται πρόσφατες επιστημονικές ανακαλύψεις που θέτουν σε αμφιβολία αν ο Αρχαιοπτέρυξ, ένας από τους πολλούς δεινόσαυρους με φτερά των οποίων έχουν βρεθεί απολιθώματα, είναι πράγματι ο πρόγονος των σημερινών πτηνών. Πρόκειται για τη συνήθη τακτική τους, να αξιοποιούν την επιστημονική συζήτηση γύρω από την προέλευση κάποιων ειδών, ώστε να αμφισβητήσουν την ίδια τη βιολογική εξέλιξη στο σύνολό της. Η εταιρεία που έχουν συστήσει αποτελεί παρακλάδι του Κορεατικού Συνδέσμου Ερευνας της Δημιουργίας (ΚΣΕΔ), που προωθεί το μύθο της Δημιουργίας του σύμπαντος, όπως αυτός περιγράφεται στο βιβλίο της Γένεσης (πως τάχα όλη η γεωλογική ιστορία της Γης έχει διάρκεια μόλις 10.000 χρόνια). Η ομάδα που έχει χρεωθεί την προσπάθεια να αναθεωρηθούν αντιεπιστημονικά τα βιβλία της βιολογίας, έχει αποστασιοποιηθεί από τις αντιλήψεις που προάγει ο ΚΣΕΔ, οι οποίες στη μορφή που είναι δεν θα είχαν πολλές ελπίδες να περάσουν για «επιστημονικές».
Η δραστηριότητα του ΚΣΕΔ οδήγησε σε σημαντικές επιτυχίες των δημιουργιστών τις τελευταίες δεκαετίες. Το 2008 λειτούργησαν επί τρίμηνο ένα θεματικό πάρκο στην πρωτεύουσα Σεούλ και τώρα σκέφτονται να κάνουν μια ανάλογη έκθεση για τουλάχιστον ένα χρόνο, εμπνεόμενοι ενδεχομένως από ανάλογο θεματικό πάρκο στο Κεντάκι των ΗΠΑ, τύπου Ντίσνεϊλαντ, όπου εμφανίζονται μεταξύ άλλων δεινόσαυροι σαν εκείνους των καρτούν (μακρύλαιμοι με αγκάθια στη ράχη τους), που όμως δεν υπήρξαν ποτέ στην πραγματικότητα, για να υποστηριχθούν τελικά οι αντιεπιστημονικές θεωρίες του δημιουργισμού, με τρόπο ελκτικό για τα παιδιά. Ακόμα σημαντικότερη ίσως, είναι η μόνιμη έκθεση που πέτυχαν να λειτουργεί ήδη από το 1993, στο Ινστιτούτο Αναπτυγμένης Επιστήμης και Τεχνολογίας της Κορέας, δηλαδή μέσα σε ένα επιστημονικό ίδρυμα.
Ετσι είναι, αν έτσι τους αρέσει
Σε έρευνα που έγινε με την ευκαιρία της προβολής του νοτιοκορεατικού ντοκιμαντέρ «Η εποχή του Θεού και του Δαρβίνου» το 2009, το ένα τρίτο όσων απάντησαν δήλωσαν ότι δεν πιστεύουν στην εξελικτική θεωρία (σα να ήταν θέμα πίστης και όχι επιστημονικής μεθοδολογίας και τεκμηρίωσης). Από αυτούς, το 41% είπαν ότι δεν υπάρχουν αρκετά επιστημονικά στοιχεία για την υποστήριξή της, το 39% ότι είναι αντίθετη με τα θρησκευτικά τους «πιστεύω» και το 17% ότι δεν καταλαβαίνουν τη συγκεκριμένη θεωρία. Οι αριθμοί αυτοί βρίσκονται κοντά με εκείνους έρευνας στις ΗΠΑ, που έδειξε ότι το 40% των Αμερικανών δεν πιστεύουν ότι ο άνθρωπος είναι αποτέλεσμα βιολογικής εξέλιξης από κατώτερες μορφές ζωής. Περίπου οι μισοί νοτιοκορεάτες ακολουθούν κάποια θρησκεία με περίπου ίση αναλογία χριστιανών και βουδιστών.
Ακόμα πιο ανησυχητικά είναι τα δεδομένα μέτρησης σε υποψήφιους εκπαιδευτικούς, που αν και κατά πλειοψηφία δήλωσαν πως τα θρησκευτικά τους «πιστεύω» δεν είναι ο καθοριστικός παράγοντας της στάσης τους απέναντι στη θεωρία της εξέλιξης, το 40% απ' αυτούς θεωρεί πως μεγάλο μέρος της επιστημονικής κοινότητας αμφισβητεί ότι υπάρχει βιολογική εξέλιξη και περίπου οι μισοί διαφωνούν ότι ο σύγχρονος άνθρωπος είναι αποτέλεσμα εξελικτικών διαδικασιών!
Εν έτει 2012, αυτά είναι τα νέα από την αναπτυγμένη, σύγχρονη, δημοκρατική, καπιταλιστική, Νότια Κορέα. Πίσω από την προώθηση αντιεπιστημονικών αντιλήψεων στη βιολογία και τις άλλες επιστήμες, δε βρίσκονται απλώς κάποιοι οπισθοδρομικοί, μεμονωμένοι ή και οργανωμένοι σε ιδρύματα και ενώσεις. Είναι το ίδιο το καπιταλιστικό σύστημα, που πρέπει να συμβιβάσει την ανάγκη του για αξιοποίηση της επιστήμης και της τεχνικής ως παραγωγικής δύναμης και την ανάγκη του να υποστηρίξει την κοσμοθεωρία της περιόδου σήψης του, που απεχθάνεται κάθε έννοια κοινωνικής εξέλιξης και μεταβολής, τις ανατροπές και τα επαναστατικά άλματα. Οσο η αστική τάξη οδεύει προς το ιστορικό της τέλος, τόσο μοιάζει περισσότερο με τις προηγούμενες απ' αυτήν εκμεταλλεύτριες τάξεις, στην αντιδραστικότητα, στην οπισθοδρόμηση και τη βαρβαρότητα που επέδειξαν, πριν κάνουν κι αυτές αναγκαστικά τόπο στο νέο.

1 σχόλιο: