Σελίδες

6 Ιουν 2012

«ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΑ» : Ακόμα πιο δυναμικά στην απεργία


  • Στην τρομοκρατία που ασκεί ο Μάνεσης, οι απεργοί απαντούν αταλάντευτοι και με μεγαλύτερη συσπείρωση ότι χωρίς αυτούς γρανάζι δε γυρνά
  • Η χτεσινή απόφαση του δικαστηρίου που χαρακτήρισε παράνομη την απόφαση της συνέλευσης του Οκτώβρη του 2011, έχει ήδη αχρηστευτεί στην πράξη από νεότερη γενική συνέλευση τον Μάη του 2012
Με νέα ορμή, ακόμα πιο δυναμικά, μπήκαν σήμερα στην 220ή μέρα της απεργίας τους οι χαλυβουργοί του Ασπροπύργου, έχοντας στο πλευρό τους αποφασιστικά το σύνολο της εργατικής τάξης. Ενα νέο κύμα ταξικής αλληλεγγύης ξεδιπλώνεται ήδη από χτες, μόλις έγινε γνωστό ότι το δικαστήριο μετά από 7,5 μήνες απεργίας χαρακτήρισε για τυπικούς λόγους παράνομη την κήρυξη της απεργίας τον Οκτώβρη του 2011.
Παρά το όργιο τρομοκρατίας που έχει εξαπολύσει ο βιομήχανος Μάνεσης, οι απεργοί έχουν εξασφαλίσει ήδη τη συνέχιση της απεργίας τους με τη νέα απόφαση της
γενικής συνέλευσής τους στις 28 Μάη του 2012, που με μυστική ψηφοφορία και 204 ψήφους υπέρ της απεργίας (42 κατά) έδωσαν εντολή στη διοίκηση του σωματείου να τραβήξει αταλάντευτα μπροστά.
Η απόφαση των χαλυβουργών να συνεχίσουν με μεγαλύτερη ένταση την απεργία τους ενισχύεται από το γεγονός ότι ο Μάνεσης εκτός από το χτύπημα των απεργών του Ασπροπύργου έχει βάλει μπροστά να ξεκάνει και τους εργάτες στα εργοστάσια του Βόλου και του Βελεστίνου, όπου με τη στήριξη των εργοδοτικών συνδικαλιστών έχει επιβάλει και τέταρτη βάρδια ενώ, από την εντατικοποίηση της δουλειάς έχουν ήδη τραυματιστεί σοβαρά τρεις εργάτες.
Η χτεσινή απόφαση του δικαστηρίου - αποκαλυπτική της λειτουργίας της ταξικής Δικαιοσύνης - σχολιάστηκε άμεσα από τους απεργούς με την υπενθύμιση πως η ίδια η γενική τους συνέλευση έχει κάνει καθαρό ότι καμιά δικαστική απόφαση δεν μπορεί να σταματήσει την απεργία. Πόσο μάλλον που η απόφαση του δικαστηρίου έχει ήδη αχρηστευτεί στην πράξη με τη νεότερη απόφαση της γενικής συνέλευσης. Το γεγονός, έλεγαν, ότι μετά από 7,5 μήνες απεργίας 204 εργάτες ξαναψήφισαν με μυστική ψηφοφορία συνέχιση της απεργίας, δηλώνει πως ό,τι δεν κατάφερε ο Μάνεσης με τους λιγοστούς απεργοσπάστες, ό,τι δεν κατάφερε με τους συνεχείς εκβιασμούς και τις 119 απολύσεις, δεν θα το καταφέρει ούτε με αποφάσεις δικαστηρίων. Η απεργία έχει ήδη κατοχυρωθεί στη συνείδηση της εργατικής τάξης σαν μια πέρα για πέρα δίκαιη απεργία και έχει προκαλέσει ένα πλατύ κίνημα αλληλεγγύης που ξεπερνά τα σύνορα της χώρας.

Το γεγονός ότι ο Μάνεσης επιμένει να φτάσει στις 180 απολύσεις στον Ασπρόπυργο, να αυξήσει το βαθμό εκμετάλλευσης των εργατών (όπως αποδείχνει η εντατικοποίηση που επέβαλε σε Βόλο και Βελεστίνο) και να τσακίσει τους απεργούς του Ασπροπύργου, κάνει ακόμα πιο επιτακτικό το καθήκον για το ταξικό κίνημα να δυναμώσει κι άλλο η αλληλεγγύη, να γίνει η απεργία των χαλυβουργών υπόθεση κάθε συνδικάτου. Ηδη από σήμερα το πρωί διακινείται σε δεκάδες χώρους δουλειάς νέο κάλεσμα για ακόμα πιο ισχυρή και έμπρακτη στήριξη της απεργίας.
Από την πλευρά του, ο βιομήχανος αρνήθηκε χτες να παρουσιαστεί στην τριμερή στο υπουργείο Εργασίας, αναγκάζοντας ως και τον υπουργό Εργασίας - έστω και για προεκλογικούς λόγους - με δήλωσή του να επισημάνει ότι είναι παράνομες οι απολύσεις, πόσο μάλλον που γίνονται σε κερδοφόρα εταιρεία και μάλιστα ενώ είναι σε εξέλιξη απεργία.
Το βράδυ του περασμένου Σαββάτου, νότες και τραγούδια αλληλεγγύης «απλώθηκαν» έξω από την πύλη του εργοστασίου, στον Ασπρόπυργο, στη συναυλία αλληλεγγύης που διοργάνωσε το σωματείο των χαλυβουργών με τη συμμετοχή του συγκροτήματος «ΛΑΪΚΟΙ ΦΑΛΤΣΟΙ».

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΩΝ
Κάλεσμα για ένταση της αλληλεγγύης
Αργά το απόγευμα χτες συνεδρίασε η διοίκηση του σωματείου των Χαλυβουργών του Ασπροπύργου κι αφού συζήτησε την κατάσταση όπως διαμορφώνεται έβγαλε την παρακάτω ανακοίνωση:
«Το ΔΣ του σωματείου καταγγέλλει την απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών να βγάλει παράνομη μια ηρωική απεργία 220 ημερών. Μια απεργία σύμβολο για όλη την εργατική τάξη της χώρας μας και διεθνώς. Την έβγαλε παράνομη με το σαθρό επιχείρημα της εργοδοσίας, ότι η απόφαση για την έναρξη της απεργίας στις 31/10/2011 πάρθηκε χωρίς μυστική ψηφοφορία και χωρίς να ειδοποιηθεί 24 ώρες πριν την έναρξή της η επιχείρηση. Την έβγαλε παράνομη ως προς το τυπικό της διαδικασίας χωρίς να τολμήσει να αμφισβητήσει το δίκαιο των αιτημάτων της. Η Δικαιοσύνη απέδειξε για άλλη μια φορά το ταξικό της πρόσωπο. Εβγαλε μια δίκαιη απεργία παράνομη και νομιμοποίησε τις παρανομίες του Μάνεση, το αντεργατικό του σχέδιο για 180 απολύσεις.
Είναι γελασμένοι όσοι νομίζουν ότι μπορούν με τα δικαστήρια να τρομοκρατήσουν και να σταματήσουν τους αγώνες. Ιδιαίτερα να σταματήσουν τον αγώνα των ηρωικών Χαλυβουργών, που όχι μόνο έχει νομιμοποιηθεί στη συνείδηση όλων των εργαζομένων στη χώρα μας και διεθνώς αλλά τον έχουν κάνει δικό τους αγώνα.
Εμείς συνεχίζουμε τώρα πιο αποφασιστικά και ενωμένα την απεργία μας. Με την τελευταία απόφαση της συνέλευσής μας έχουμε στείλει στα σκουπίδια και το τελευταίο επιχείρημα της εργοδοσίας, ψηφίζοντας με μυστική ψηφοφορία, όπου 204 ψήφισαν υπέρ της συνέχισης με 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες και 42 κατά. Τώρα το επιχείρημά τους για παράνομη απεργία δεν ισχύει πλέον. Τα αντίθετα που υποστηρίζει η εργοδοσία με ανακοίνωσή της δεν ισχύουν, είναι ψέματα και στόχο έχουν να φοβίσουν και να τρομοκρατήσουν. Ο Μάνεσης δεν μπορεί να κρύβεται άλλο, είναι υποχρεωμένος να καθίσει να συζητήσει και να δώσει λύση στα αιτήματά μας.
Καλούμε όλους τους συναδέλφους Χαλυβουργούς τώρα να συσπειρωθούν πιο πολύ γύρω από το σωματείο μας και ενωμένοι να συνεχίσουμε τώρα πιο αποφασιστικά τον αγώνα μας. Να τον περιφρουρήσουμε από τις προσπάθειες του πληρωμένου απεργοσπαστικού μηχανισμού της εργοδοσίας να στήσει τις επόμενες μέρες πιθανές προβοκάτσιες σε συνεργασία με ανθρώπους από τα ΜΜΕ, για να δυσφημίσουν τον αγώνα μας.
Καλούμε την εργατική τάξη, τα λαϊκά στρώματα, τους νέους να στηρίξουν πιο αποφασιστικά τον αγώνα μας, δυναμώνοντας την υλική και ηθική συμπαράσταση και αλληλεγγύη.
Καλούμε τα συνδικάτα, τα εργατικά κέντρα, όλους τους μαζικούς φορείς να καταγγείλουν το γεγονός, να πάρουν μέτρα, να οργανώσουν την πάλη σε κάθε κλάδο και χώρο δουλειάς. Στις δύσκολες συνθήκες που περνάμε, στις θύελλες που έρχονται, δεν υπάρχει άλλος δρόμος από το να γίνουμε όλοι Χαλυβουργοί.
Η νίκη των χαλυβουργών είναι νίκη όλων των εργατών».

ΠΑΜΕ
«Το ποτάμι πίσω δε γυρνά»!
Σε χτεσινή της ανακοίνωση η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ σημειώνει:
«Η απόφαση του δικαστηρίου να βγάλει παράνομη την απεργία των χαλυβουργών, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη πάνω από 7 μήνες, δεν αποτελεί παρά μια ακόμα επιβεβαίωση του ταξικού χαρακτήρα της Δικαιοσύνης. Της Δικαιοσύνης που λειτουργεί ως ασπίδα προστασίας της μεγαλοεργοδοσίας. Η συγκεκριμένη δικαστής (κυρία Νικολάου) και οι άλλοι αρμόδιοι δεν είδαν και δεν άκουσαν ότι παράνομα ο συγκεκριμένος επιχειρηματίας επιχειρεί μείωση των μισθών. Δεν είδαν και δεν άκουσαν ότι παράνομα έχει απολύσει στη διάρκεια της απεργίας δεκάδες απεργούς. Οπως δεν είδαν και δε βλέπουν καθημερινά τις δεκάδες χιλιάδες των εργατών που τους μειώνονται εκβιαστικά οι μισθοί, που είναι απλήρωτοι επί μήνες, που παραβιάζονται τα ωράριά τους. Γελιούνται όσοι στη Δικαιοσύνη και στην κυβέρνηση πιστεύουν ότι θα εμποδίσουν τους αγώνες. Δεκαετίες η Δικαιοσύνη στο αστικό σύστημα αποτελεί το ρόλο του νομιμοποιητή της εκμετάλλευσης της καπιταλιστικής εργοδοσίας, αλλά η ταξική πάλη δε σταμάτησε. Ετσι θα γίνει και τώρα. Το ποτάμι πίσω δε γυρνά».
Την απόφαση του δικαστηρίου καταγγέλλει επίσης και η Ομοσπονδία Οικοδόμων Ελλάδας, που μεταξύ άλλων υπογραμμίζει: «Η εργοδοσία όμως οφείλει να γνωρίζει ότι οι μεγάλοι αγώνες, οι αγώνες που καταγράφηκαν ως ορόσημα για την εργατική τάξη ποτέ δεν είχαν τη νομιμοποίηση κανενός δικαστηρίου, κανενός νόμου. Η εργατική τάξη, το ταξικό κίνημα γνωρίζει ότι αποτελεσματικοί είναι οι αγώνες που πάνε κόντρα στην αστική νομιμότητα και τα συμφέροντα της εργοδοσίας». Την απόφαση καταδικάζουν επίσης το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας και ηΕνωση Ηλεκτροτεχνιτών νομού Αττικής.

ΚΚΕ
Ο Μάνεσης παρανομεί, ο αγώνας των απεργών είναι δίκαιος
Με αφορμή την απόφαση του δικαστηρίου ενάντια στον αγώνα των εργατών της «Ελληνικής Χαλυβουργίας», το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του σημειώνει:
«Το ΚΚΕ εκφράζει την αλληλεγγύη του και την πλήρη υποστήριξή του στον ηρωικό αγώνα των εργατών της "Ελληνικής Χαλυβουργίας" που πραγματοποιείται εδώ και 7 μήνες. Ο αγώνας αυτός είναι δίκαιος κι έχει νομιμοποιηθεί στη συνείδηση της εργατικής τάξης. Κανένα δικαστήριο το γεγονός αυτό δεν μπορεί να το ακυρώσει νομιμοποιώντας την επιθετικότητα του Μάνεση εναντίον των εργατών της Χαλυβουργίας. Ο Μάνεσης παρανομεί επιχειρώντας να μειώσει μισθούς, να απολύσει και να τσαλαπατήσει δικαιώματα. Το ΚΚΕ καλεί την εργατική τάξη να σταθεί στο πλευρό των απεργών χαλυβουργών και να συνεχίσει με μεγαλύτερη ένταση την αλληλεγγύη της σε αυτόν τον αγώνα, γιατί η νίκη του αγώνα τους θα είναι και δική της νίκη. Κανένας εκβιασμός, καμία εργοδοτική και κρατική τρομοκρατία δεν πρόκειται να κάμψει τη θέληση των εργατών της Χαλυβουργίας να αγωνιστούν ενάντια στην επιχείρηση μετατροπής τους σε σύγχρονους δούλους».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου