Σελίδες

20 Ιουν 2012

Σε πλήρη εξέλιξη η αναμόρφωση του πολιτικού συστήματος


Το ΚΚΕ εκτίμησε έγκαιρα ότι το αστικό σύστημα επιδιώκει να αντικαταστήσει το δικομματισμό με τον διπολισμό της κεντροδεξιάς με πυρήνα τη ΝΔ και της κεντροαριστεράς με πυρήνα τον ΣΥΡΙΖΑ. Η αναμόρφωση αυτή του πολιτικού συστήματος, ήταν και παραμένει αναγκαία από τη σκοπιά των συμφερόντων της ντόπιας πλουτοκρατίας. Ο δικομματισμός εξάντλησε τη δυναμική του στη διαχείριση και στην ικανότητα να ενσωματώνει τη λαϊκή αγανάκτηση, μεταφέροντας ψήφους από το ένα κόμμα στο άλλο. Η απότομη φτωχοποίηση μεγάλου μέρους εργατικών, λαϊκών δυνάμεων από την πολιτική του ΠΑΣΟΚ ιδιαίτερα μετά το 2009 και η συγκυβέρνηση Παπαδήμου από την άλλη, που αποκάλυψε πλατιά στο λαό τη στρατηγική ταύτιση ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, είναι στοιχεία που επιτάχυναν την αποστράτευση του δικομματισμού. Είναι γεγονός ότι και η ΝΔ είχε μεγάλες απώλειες στις εκλογές της 6ης Μάη, αλλά το ΠΑΣΟΚ καταποντίστηκε.
Η λαϊκή αγανάκτηση για την ενιαία πολιτική των δύο κομμάτων, οδήγησε στην απαξίωση και στην εγκατάλειψή τους μαζικά από εργαζόμενους και άλλα λαϊκά στρώματα, με αποτέλεσμα ΠΑΣΟΚ και ΝΔ να αδυνατούν πλέον να παίξουν το ρόλο τους στη δικομματική εναλλαγή. Σήμερα, η αναμόρφωση του πολιτικού σκηνικού βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Η αποστασιοποίηση βουλευτών του ΠΑΣΟΚ από το κόμμα τους, μετά την ψήφιση του πρώτου μνημονίου, η αξιοποίησή τους σε ρόλο αναχώματος και γέφυρας μεταξύ του ΠΑΣΟΚ, της ΔΗΜΑΡ και του ΣΥΡΙΖΑ στις τοπικές εκλογές που ακολούθησαν, σε συνδυασμό με την εκλογική συμμαχία ΝΔ και ΛΑ.Ο.Σ. σε μεγάλους δήμους και περιφέρειες, ήταν οι τροχιοδεικτικές για το πού θέλει να οδηγήσει τα πράγματα η αστική τάξη, ποροκειμένου να αποτρέψει τη ριζοσπαστικοποίηση λαϊκών ανθρώπων, που απεγκλωβίστηκαν μαζικά από το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ.
Το αποτέλεσμα των εκλογών της 6ης Μάη επιτάχυνε την αναμόρφωση του πολιτικού σκηνικού. Το ΚΚΕ εκτίμησε τότε ότι, αν και μεταξύ των κομμάτων του ευρωμονόδρομου υπήρχαν όλες οι προϋποθέσεις για το σχηματισμό συγκυβέρνησης, επιλέχθηκε σαν λύση η δεύτερη εκλογική αναμέτρηση, με στόχο να εμπεδωθεί στις λαϊκές συνειδήσεις το νέο δίπολο. Η ΝΔ ήθελε να αφομοιώσει οτιδήποτε βρισκόταν στις παρυφές της, ενώ επιδίωξη του ΣΥΡΙΖΑ ήταν να αποδεκατίσει τα μικρότερα αυτοαποκαλούμενα «αντιμνημονιακά» ή «αριστερά» κόμματα και να συρρικνώσει όσο γίνεται το ΚΚΕ. Πάνω σ' αυτούς τους βασικούς στόχος ευθυγραμμίστηκε το σύνολο της αστικής προπαγάνδας, ανεξάρτητα αν οι διάφορες μερίδες της αστικής τάξης πόνταραν στον έναν ή τον άλλο διαχειριστή, ανάλογα με τα ιδιαίτερα και συγκρουόμενα συμφέροντά τους.
Η πίεση που ασκήθηκε στις λαϊκές συνειδήσεις από κέντρα μέσα και έξω από την Ελλάδα και ο συντονισμένος πόλεμος στο ΚΚΕ οδήγησαν στο να επιτευχθεί σε μεγάλο βαθμό η επιδίωξη του αστικού συστήματος. Κοινή επιδίωξη όλων ήταν και παραμένει να πνιγεί στον κυβερνητισμό και στη διαχείριση κάθε σκίρτημα ριζοσπαστισμού του λαού, με βασικά εργαλεία το φόβο που καλλιεργεί η κεντροδεξιά της ΝΔ και τις αυταπάτες που σπέρνει η κεντροαριστερά του ΣΥΡΙΖΑ. Η τάση αυτή θα συνεχιστεί και θα ενισχυθεί το επόμενο διάστημα, ανεξάρτητα από το ποιος θα σχηματίσει κυβέρνηση με ποιον. Διακηρυγμένος στόχος των αστών είναι να φτιάξουν τη νέα σοσιαλδημοκρατία και σ' αυτό το νέο μόρφωμα είναι βέβαιο ότι θα διεκδικήσει ρόλο ένα κομμάτι του ΠΑΣΟΚ, η ΔΗΜΑΡ και ένα μέρος του ΣΥΡΙΖΑ.
Η καθιέρωση του διπολισμού είναι εξέλιξη αρνητική για τα πραγματικά λαϊκά συμφέροντα και γρήγορα θα αποδειχτεί εξίσου επιζήμια με τη δικομματική εναλλαγή. Στο χέρι του λαού είναι να μην υποκύψει στην τρομοκρατία και τις αυταπάτες, στην προπαγάνδα για το δήθεν νέο που έρχεται να αντικαταστήσει το παλιό. Η αναμόρφωση του πολιτικού σκηνικού γίνεται επειδή ο ίδιος τάραξε με τους αγώνες του τα νερά της αστικής διαχείρισης. Αυτή του την παρέμβαση προσπαθεί τώρα να ενσωματώσει το σύστημα, πριν γίνει επικίνδυνη για τη σταθερότητά του. Είναι ζήτημα ζωής και θανάτου για την αστική τάξη και τους ξένους συμμάχους της να χειραγωγήσουν στην κάλπη την αγωνιστική ανάταση που εκφράστηκε το προηγούμενο διάστημα στους δρόμους και στους τόπους δουλειάς, με καθοριστική συμβολή του ταξικού κινήματος και του ΚΚΕ. Το επόμενο διάστημα, πολλά έχουμε να δούμε ακόμα. Η οργανωμένη παρέμβαση του λαού, σε συμπόρευση με το ΚΚΕ, μπορεί και πρέπει να σφραγίσει τις εξελίξεις, που θα είναι ραγδαίες.

1 σχόλιο:

  1. Ανώνυμος20/6/12, 9:57 μ.μ.

    Οι εκλογές τέλειωσαν, αλλά...
    το 1,5 εκατομμύριο άνεργοι, τα συσσίτια, τα «λουκέτα», τα χαράτσια, η φορολεηλασία, οι μισθοί πείνας, οι συντάξεις - φιλοδώρημα, η ανασφάλεια, οι εκβιασμοί, η τρομοκρατία στους χώρους δουλειάς,
    όλα, είναι εδώ.
    Τίποτα απ' ό,τι συνέθετε όλη την προηγούμενη φρίκη δεν τελείωσε. Και τίποτα δε θα τα σταματήσει αν δε σταθούμε όρθιοι και αποφασισμένοι να μην αποδεχτούμε ούτε το φρικτό τέλος με το οποίο μας απειλούν, ούτε τη φρίκη δίχως τέλος που μας «υπόσχονται»...

    ΑπάντησηΔιαγραφή