Σελίδες

4 Ιουν 2012

ΑΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΚΡΑΤΙΚΑ ΜΜΕ ...

Απροκάλυπτος ο αποκλεισμός του ΚΚΕ

Με τίποτα δεν μπορεί να κρυφτεί ο απροκάλυπτος αποκλεισμός του ΚΚΕ από τα αστικά και τα κρατικά ΜΜΕ, που πρέπει να προβληματίσει κάθε λαϊκό άνθρωπο. Οχι απλά για την ποιότητα της «πολυφωνίας» και της «δημοκρατίας» του σάπιου αστικού συστήματος, αλλά κυρίως για τους σχεδιασμούς και τις μεθοδεύσεις τους, με στόχο τον εγκλωβισμό του λαού στο νέο διπολισμό. Το πολιτικό προσωπικό των μονοπωλίων και οι επιχειρηματίες - καναλάρχες φοβούνται τις θέσεις και την πολιτική γραμμή του ΚΚΕ. Γι' αυτό επιχειρούν την αποδυνάμωσή του. Με όλα τα μέσα. Πριν καν αρχίσει η προεκλογική περίοδος στις προηγούμενες εκλογές, είχε φανεί γενική κατεύθυνση που έχει δοθεί στα ΜΜΕ: Κόψτε το ΚΚΕ! 

Το έκαναν πράξη και συνεχίζουν να το κάνουν με πολλούς και βρώμικους τρόπους. 
Στην περίοδο 2 - 6 Απρίλη, λίγο πριν αρχίσει η
προεκλογική περίοδος, στις τηλεοπτικές συζητήσεις, συνολικά στα κανάλια, συμμετείχαν 147 εκπρόσωποι κομμάτων, από τους οποίους μόνο 1 ήταν εκπρόσωπος του ΚΚΕ! Την ίδια τακτική αποκλεισμού συνέχισαν και στη διάρκεια της επίσημης προεκλογικής περιόδου - στη διάρκεια της οποίας υποτίθεται ότι είναι υποχρεωμένοι να τηρούν τους κανόνες πολυφωνίας, τη συνέχισαν στο μεσοδιάστημα και τη συνεχίζουν και τώρα. Με την κρατική τηλεόραση να έχει μετατραπεί στο μεγαλύτερο μέρος της σε κανάλι του ΣΥΡΙΖΑ.
Ακόμη και στις περιπτώσεις που για να τηρούν τα προσχήματα των «δεσμεύσεων πολυφωνίας» μεταδίδουν ειδήσεις για το Κόμμα ή καλούν εκπροσώπους του σε συζητήσεις, η αντιμετώπιση είναι προκλητική και σκανδαλώδης. Εχει γίνει κανόνας η αποσπασματική παρουσίαση ομιλιών της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, μόνο και μόνο για να «μετρήσει» το ΕΣΡ μερικά δευτερόλεπτα. «Παίζουν» ένα βίντεο με λίγες αράδες από μια ομιλία της Αλέκας Παπαρήγα, ξεκομμένες εντελώς από την υπόλοιπη ομιλία και τα συμφραζόμενα για να μην μπορεί ο τηλεθεατής να βγάλει νόημα για τις θέσεις του ΚΚΕ, ενώ φτάνουν σε σημείο, κόβοντας και ράβοντας τα αποσπάσματα, να διαστρεβλώνονται πλήρως οι θέσεις του ΚΚΕ. Ιδια και η μεταχείριση των εκπροσώπων του Κόμματος στις συζητήσεις. Στημένες προβοκατόρικες ερωτήσεις (όπως «γιατί δε θέλετε να κυβερνήσετε;» ή «θα συνεργαστείτε τελικά με τον ΣΥΡΙΖΑ;» κ.ά.), παραποίηση των θέσεων του ΚΚΕ, διακοπές κ.λπ. κ.λπ.

Στο κόλπο το ΕΣΡ
Αρωγός τους το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης. 
Η δήθεν ανεξάρτητη αρχή, η οποία υποτίθεται ότι ελέγχει τα κανάλια, αλλά στην πραγματικότητα συμμετέχει στο έγκλημα κατά του ΚΚΕ, δίνοντας ψευδή «πιστοποιητικά» τήρησης των υποχρεώσεων των καναλιών. 
Ετσι, στις 22 Μάη ανακοίνωσε στοιχεία για την προηγούμενη προεκλογική περίοδο (13 Απρίλη - 4 Μάη) σύμφωνα με τα οποία τα αστικά κανάλια και η ΕΡΤ τήρησαν τις υποχρεώσεις τους...
Σύμφωνα με αυτά τα στοιχεία, το ΚΚΕ είχε συνολικά 442 εμφανίσεις στελεχών του, ενώ αυτές ήταν μόλις 121!!!
Αντιδρώντας το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημείωσε ότι τα στοιχεία του ΕΣΡ, σε ό,τι αφορά το ΚΚΕ «διαστρεβλώνουν την κατάσταση και παρουσιάζουν μια εντελώς ψευδή εικόνα» και έδωσε συγκεκριμένα στοιχεία. 
Οτι το ΕΣΡ δίνει στη ΝΕΤ - ΕΤ 1 το ΚΚΕ να είχε 98 εμφανίσεις στελεχών - υποψηφίων, ενώ ήταν μόλις 26, συμπεριλαμβανομένων και των συνεντεύξεων που έδωσε η Αλέκα Παπαρήγα, και τις οποίες το ΕΣΡ δεν προσμετράει. 
Ομοίως δίνει ότι στο MEGA ήταν 74 αντί για 17
στον ΑΝΤ1 93 αντί για 19
στον ΣΚΑΪ 74 αντί για 23
στον ALPHA 40 αντί για 8 
και στο STAR 63 αντί για 14
Σημειώνοντας επίσης ότι το ΚΚΕ όχι μόνο δεν είχε 442 εμφανίσεις στελεχών, αλλά μόλις 121 και, μάλιστα, οι περισσότερες ήταν στην πρωινή, μεσημεριανή και απογευματινή ζώνη και λιγότερες ήταν στη βραδινή ζώνη, που έχει τη μεγαλύτερη τηλεθέαση.
Στη στοιχειοθετημένη και συγκεκριμένη αυτή καταγγελία επιχείρησε να απαντήσει το ΕΣΡ, όχι το ίδιο, αλλά με επιστολή εκπροσώπου του!
 Σύμφωνα με τον οποίο «το ΕΣΡ προσμετρά στις εμφανίσεις στελεχών του κάθε κόμματος το σύνολο των εμφανίσεων στελεχών, συμπεριλαμβανομένων των δελτίων ειδήσεων (κεντρικών και λοιπών) και όχι μόνο τις εμφανίσεις σε τηλεοπτικές συζητήσεις κατόπιν πρόσκλησης» και ότι «οι διαφορές μεταξύ των στοιχείων που παρουσιάζει το ΚΚΕ και των στοιχείων του ΕΣΡ οφείλονται στο γεγονός ότι το ΚΚΕ αναφέρεται απλώς σε ένα υποσύνολο των στοιχείων».
Προφανής η αμηχανία και η αδυναμία να απαντήσει με συγκεκριμένα στοιχεία. «Το ΕΣΡ εκτίθεται ακόμα περισσότερο», ήταν η απάντηση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ. «Το μαγείρεμα των στοιχείων είναι τόσο μεγάλο που είναι αδύνατο να κρυφτεί, όπως και ότι η εικόνα προβολής των κομμάτων που έδωσε είναι ψευδής. Η παραβίαση ακόμα και της προβολής με βάση τα ποσοστά των κομμάτων, ήταν και είναι κραυγαλέα σε βάρος του ΚΚΕ. Επειδή η αλήθεια είναι πάντα απλή και συγκεκριμένη προκαλούμε το ΕΣΡ να δώσει συγκεκριμένα στοιχεία:
  • Ποιος ήταν και ποιος είναι ο χρόνος προβολής των θέσεων και της δραστηριότητας των κομμάτων στα δελτία ειδήσεων και ειδικά στα κεντρικά.
  • Πόσοι ήταν και πόσοι είναι οι καλεσμένοι εκπρόσωποι των κομμάτων στις συζητήσεις της πρωινής, μεσημεριανής, βραδινής ζώνης και στα δελτία ειδήσεων».
Μαγειρεμένα στοιχεία
Θα έχει πραγματικό ενδιαφέρον η απάντηση του ΕΣΡ. Υποτίθεται ότι τα κανάλια στέλνουν κάθε βδομάδα αναλυτικά στοιχεία. 
Γιατί δεν τα δίνει όλα στη δημοσιότητα, έτσι όπως είναι; 
Γιατί στο μαγείρεμα, τα σαΐνια του ΕΣΡ αποδεικνύονται μανούλες. Οπως για παράδειγμα με τις ετήσιες «Αναφορές Πολιτικής Πολυφωνίας». Αφορούν, λέει το ΕΣΡ, μόνο τα κεντρικά δελτία ειδήσεων και μάλιστα ένα συγκεκριμένο τμήμα τους, όπου μεταδίδονται «πολιτικές ειδήσεις». 
Ποια είναι όμως κατά το ΕΣΡ πολιτική είδηση; 
Μόνο το ειδησεογραφικό θέμα που «περιέχει αναφορές σε δράσεις ή/και δηλώσεις πολιτικών φορέων και στελεχών»! Αυτού του είδους τις πολιτικές ειδήσεις «ανέλυσε» το ΕΣΡ για το 2001 για να βγάλει τα συμπεράσματα τάχα τήρησης της «πολυφωνίας». Ανέλυσε, λέει, συνολικά 6.640 ειδήσεις για όλη τη χρονιά, όταν 7 τηλεοπτικοί σταθμοί μετέδωσαν συνολικά 2.555 κεντρικά δελτία ειδήσεων (365 επί 7). Δηλαδή «ανέλυσε» για κάθε δελτίο κατά μέσο όρο 2,59 «πολιτικές ειδήσεις». Ετσι δείχνουν την πλασματική εικόνα για τη «χρονική έκθεση των πολιτικών κομμάτων». 
Αλλά ακόμη και έτσι δεν μπορούν να κρύψουν ότι στη διάρκεια του 2011 το ΚΚΕ με μόλις 7,02%, ήταν στην τελευταία θέση, πίσω από όλα τα άλλα κόμματα. Οτι η ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος, ήταν στην τελευταία (7η) θέση στο ΜEGA, στην  στον ΣΚΑΪ, στην  σε ΑΝΤ1, ΝΕΤ, STAR και ALPHA.
Η προκλητικά άνιση προβολή των κομμάτων σε βάρος του ΚΚΕ συνεχίζεται και στην τρέχουσα προεκλογική περίοδο. Αυτά να βλέπουν οι εργαζόμενοι, για να βγάζουν συμπεράσματα για το ποιους στηρίζουν μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα και να αλλάξουν την ψήφο τους μαζικά υπέρ του ΚΚΕ.


Ο ΣΥΡΙΖΑ των ΜΜΕ
Την εντύπωση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ τάχα δέχεται σφοδρή επίθεση από τα ΜΜΕ και το κατεστημένο, καλλιεργούν τελευταία τα στελέχη του, επειδή είναι, λένε, «επικίνδυνος»(???) για το σύστημα...
 Σηκώνουν ντόρο προκειμένου να εμφανιστεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δήθεν πολεμιέται από το σύστημα για τις φιλολαϊκές του θέσεις, ότι μόνος εναντίον όλων!!!, υπερασπίζεται τα λαϊκά δικαιώματα και τη βούληση του λαού.
Η πλήρης αντιστροφή της πραγματικότητας και μάλιστα από ένα πολιτικό χώρο που πάντα είχε προνομιακή μεταχείριση από τα αστικά ΜΜΕ.
Από τη διαδικασία - κοροϊδία των διερευνητικών εντολών, ο ΣΥΡΙΖΑ κυριάρχησε πλέον στα ΜΜΕ. Τα αστικά ΜΜΕ του έδωσαν αφειδώς βήμα για να αυτοπαρουσιάζεται ως ο άλλος πόλος απέναντι σε ΠΑΣΟΚ - ΝΔ, ενώ πιέζοντάς τον να συμμετάσχει ως «ευρωενωσιακή» δύναμη σε κοινή κυβέρνηση με τους άλλους, του ενίσχυαν το «αντιμνημονιακό» προφίλ του. Για να στηθούν με αυτόν τον τρόπο οι δύο μονομάχοι και μάλιστα σε ντέρμπι μέχρι την τελευταία στιγμή, ενώ φανερά πλέον (όπως έγινε στην διαδικτυακή συνέντευξη του Αλ. Τσίπρα στον Ν. Χατζηνικολάου) παράγοντες του συστήματος, ομολογώντας τους πραγματικούς στόχους τους, συναρτούν την αυτοδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ με το ποσοστό που θα πάρει το ΚΚΕ! 
Σε ρόλο πρωταγωνιστή στην προπαγάνδα των ΜΜΕ της αστικής τάξης, ο ΣΥΡΙΖΑ, με την κρατική ΝΕΤ να τους ξεπερνά όλους, τείνοντας να γίνει το κανάλι του ενός κόμματος
Ενώ ανοιχτά πλέον, ΜΜΕ - παραδοσιακοί θεματοφύλακες των επιχειρηματικών συμφερόντων και με περγαμηνές στη συκοφάντηση των εργατικών αγώνων - δίνουν «ψήφο» στον ΣΥΡΙΖΑ, καλλιεργώντας κλίμα υπέρ μιας κεντροαριστερής κυβερνητικής λύσης.
Μέσα σε αυτό το σκηνικό ο ΣΥΡΙΖΑ βγαίνει και παραπονούμενος. Επιδιώκει την ολοκληρωτική υποστήριξη των μεγαλοκαναλαρχών και μεγαλοεκδοτών. Και στο δρόμο του Κ. Καραμανλή και του Γ. Παπανδρέου προειδοποιεί - σύμφωνα με δηλώσεις του υπεύθυνου Επικοινωνίας και πρώην διευθυντικού στελέχους του ΔΟΛ Β. Μουλόπουλου - ότι «θα σπάσει το κύκλωμα της διαπλοκής στα ΜΜΕ», μέσω του ξεκαθαρίσματος των αδειοδοτήσεων των καναλιών. Απειλεί έναν - έναν τους μεγαλοκαναλάρχες με ξαναμοίρασμα της τράπουλας, σπεύδει όμως να καθησυχάσει συνολικά την άρχουσα τάξη ότι «όλα θα γίνουν με όρους αγοράς». 
Δεκαετίες τώρα, έτσι γίνονται τα παιχνίδια, μεταξύ των αφεντικών και του πολιτικού προσωπικού τους. 
Κι όπως στο παρελθόν, έτσι και τώρα, γίνονται στις πλάτες των εργαζομένων και σε βάρος του λαού.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου