Σελίδες

9 Ιουν 2012

«Σταράτες κουβέντες» (και) για το ΝΑΤΟ...


Στο «Κυβερνητικό Πρόγραμμα» που παρουσίασε ο ΣΥΡΙΖΑ την Παρασκευή 1η Ιούνη (και ώρα μεσημβρινή), για το θέμα του ΝΑΤΟ αναφέρεται:
«Σταθερή και αμετάκλητη παραμένει η στρατηγική μας θέση για την ανάγκη να αποδεσμευτούμε από το ΝΑΤΟ. Εχουμε επίγνωση των δυσκολιών αυτής της επιδίωξης. Πιστεύουμε όμως ότι οι διεθνείς εξελίξεις θα επιβεβαιώνουν την ορθότητα της θέσης μας».
*
Παρακάμπτουμε το γεγονός των «στραμπουληγμένων»
διατυπώσεων που έχουν επιλέξει οι συντάκτες του προγράμματος σχετικά με την αποδέσμευση της Ελλάδας από το ΝΑΤΟ.
Παρακάμπτουμε, επίσης, ότι σύμφωνα με το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ οι διεθνείς εξελίξεις «θα» επιβεβαιώνουν την ανάγκη εξόδου της χώρας από το ΝΑΤΟ - πράγμα που προφανώς σημαίνει ότι ακόμη δεν έχει επιβεβαιωθεί αυτή η αναγκαιότητα...
*
Θα σταθούμε, όμως, σε όσα δηλώθηκαν από τον ίδιο τον κ. Τσίπρα λίγες μόλις ώρες νωρίτερα από την παρουσίαση του προγράμματος του κόμματός του.
Μιλώντας, λοιπόν, στο «enikos.gr» την Πέμπτη 31 Μάη (και ώρα βραδινή), ερωτηθείς για το θέμα του ΝΑΤΟ ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε επί λέξει:
*
«Δεν έχουμε ως προγραμματική θέση την αποχώρηση από το ΝΑΤΟ. Αυτό θα ήταν επιπόλαιο να το έλεγα. Εχουμε όμως σαφή προγραμματική θέση ότι η Ελλάδα πρέπει να μετατραπεί σε χώρα ειρήνης και ασφάλειας. Δεν θα υπάρχει Ελληνας φαντάρος σε αποστολές του ΝΑΤΟ σε ξένες χώρες. Στο Αφγανιστάν ή στη Σομαλία. Να προστατεύσει τι εκεί; Ποια εθνικά συμφέροντα; Θα επαναπροσδιορίσουμε τους όρους παρουσίας μας εκεί. Αλλά δε θα προχωρήσουμε σε επιπόλαιες κινήσεις που θα θέσουν σε διακινδύνευση τα ζωτικά μας συμφέροντα».
*
Η απορία μας είναι ειλικρινής:
Σήμερα, δεδομένου ότι συμπληρώθηκε ήδη μια ολόκληρη βδομάδα από τις δυο προηγούμενες (αντικρουόμενες) τοποθετήσεις, η νεότερη θέση του ΣΥΡΙΖΑ ποια είναι;...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου